Алое пъстро или тигър - какво е това цвете

Шарено алое ще украси всяка стая. Външно, стайното растение има привлекателен външен вид. В допълнение към своите декоративни свойства, цветето се отличава със своите лечебни свойства и лесна грижа. Ако са изпълнени необходимите условия за развитието на растението, можете да видите как цъфти.

Алое пъстро или тигър - какво е това цвете

Пъстроцветното алое е една от разновидностите на рода алое. В противен случай цветето се нарича тигър или вариета. Културата принадлежи на семейството сочни. Многогодишно цвете расте на первази или на открито (през лятото).

Особености на отглеждането на пъстро алое

Кратко описание на това как изглежда алое вариетата

Алое шарено може да достигне височина 30 см, листата растат от корените, образувайки розетка. Дължината на листата на растението може да достигне 15 см, а по ръба те имат малки тръни и бяла граница. Цветът на листата е тъмно зелен, отличителна черта е наличието на ивици и петна от бяло.

Описание на тигрово алое

Корените на културата са добре развити. При спазване на всички правила, растението образува дръжка с алени или червени пъпки.

Лечебни свойства

Цветето на алое вариета има лечебни свойства:

 • има антибактериален и диуретичен ефект;
 • насърчава заздравяването на рани;
 • ефективно при лечението на инфекциозни заболявания;
 • повишава имунитета;
 • елиминира възпалителните процеси.

Освен това алое често се използва в козметологията за възстановяване на кожата и изравняване на тонуса на кожата. Сокът от растението се използва за лечение на храносмилателната система.

Важно! Алоето съдържа аминокиселини, необходими за развитието на човешкото тяло.

Грижа за пъстро алое у дома

В дивата природа културата предпочита сух климат. За да може пъстрото алое да се развива добре у дома, трябва да се спазват някои характеристики на грижа.

Осветеност и температурни условия

Правилното поставяне е основно изискване за развитието на петнисто алое. Необходимо е да се монтира контейнер с култура на добре осветено място. При липса на светлина допълнително се използват специални лампи. Въпреки това, през топлия сезон, растението предпочита лека полусянка, която ще намали риска от изгаряния по листата. В закрити условия цветето трябва да се постави на первазите на прозорците, разположени от южната страна на къщата. Подходящата температура за алое е 12-18 градуса по Целзий.

Особености на грижите за растенията

Правила за поливане и влажност

Сортът е неизискващ към влага, така че поливането се извършва рядко. През горещия сезон храстът трябва да се полива на всеки 10 дни, през зимата честотата се намалява до веднъж на 2 седмици. Течността се нанася само когато почвата в саксията стане суха. Редовната влажност на почвата води до гниене на корените и може да навреди на растението.

Подхранване и качество на почвата

Растението се храни само с течни торове. За това агентът се разрежда във вода и се внася в почвата чрез напояване. За цветето се използват минерални торове, разработени специално за сукуленти. Можете също да използвате дървесна пепел, хумус или отвара от зеленчуци. Подхранването се прилага веднъж месечно.

Почвата е избрана така, че да позволява на въздуха да преминава добре. При самокомпилиране на почвата е необходимо да се смесят една част от градинската пръст, една част от хумус и част от едър речен пясък. Отгоре хранителният слой трябва да бъде облицован с едър пясък или малки камъчета.

Важно! Ако почвата за засаждане се подготвя самостоятелно, тя трябва да се дезинфекцира. За това се използва лек манганов разтвор.

Размер на контейнера за цветя

Когато избирате контейнер за засаждане на алое пъстро, важно е да се гарантира, че корените на растението не опират до стените. Най-доброто решение са хлабавите саксии. По време на периода на растеж храст се трансплантира и почвата се заменя.

Важно! За засаждане е необходимо да се използват широки керамични саксии, това улеснява процеса на грижа за растението.

Избор на саксия за засаждане на алое

Подрязване и презасаждане

Растението трябва да бъде инспектирано и санирано подрязване. В същото време се отстраняват всички повредени и изсушени листа. Когато пъпките увяхват, също се препоръчва да се отстранят дръжките.

Период на цъфтеж и латентност на тигровото алое

Алое тигър започва да цъфти само 4 години след засаждането. В началото на пролетта се появява дръжка с пъпки. Те имат малки бели ивици и удължена форма. Съцветията излъчват лека миризма.

Период на цъфтеж на алое

Периодът на покой за растението започва в средата на октомври и продължава до февруари. На практика няма нужда да се грижите за растението. Поливането се намалява до веднъж на 3 седмици. Температурата на въздуха трябва да бъде не повече от 10 градуса по Целзий.

Размножаване на пъстро алое

Пъстроцветното алое може да се размножава както чрез резници, така и чрез семена. Производителят избира най-подходящия метод за разплод индивидуално.

Резници

Този метод на размножаване на алое често се използва. Процедура:

 • С острие, предварително обработено с разтвор на манган, е необходимо да се отреже издънката на корена.
 • Въглищата се поръсват върху точките на среза, за да се намали рискът от инфекция на възрастен храст.
 • Резниците се поставят върху мека кърпа и се увиват за няколко дни.
 • На дъното на саксията се полага дренаж, след което се поставя хранителната смес.
 • Подготвените резници се поставят в Корневин за няколко часа.
 • Посадъчният материал е заровен на 3-4 см в земята и привързан към малка временна опора.
 • Полива се 6 дни след засаждането.
 • След появата на корените растението се трансплантира на постоянно място.

Размножаване на растения с помощта на резници

Често разпространението на алое се извършва чрез коренови процеси. Използването на такъв посадъчен материал ускорява процеса на адаптация на растенията към ново място.

Важно! Ако за размножаване се използва лист от алое, той не трябва да се поставя във вода, докато не се появят корени. Такива действия ще провокират появата на гниене.

Отглеждане от семена

Използването на метода на семената е по-трудоемък процес, но също така ви позволява да получите висококачествен посадъчен материал. Алгоритъм на действията:

 • Когато растението избледнее, внимателно съберете семената от семенните шушулки.
 • Пригответе лек манганов разтвор и накиснете посадъчния материал в него за 10 минути.
 • Изсипете пръст в подготвения съд и го залейте с вода.
 • Разстелете семената на земята и притиснете лесно. Затворете контейнера отгоре с найлоново фолио и го поставете на перваза на прозореца.
 • Поливайте на всеки 4-5 дни.
 • След като се образуват листата, пресадете разсада в саксия.

За да расте растението бързо, стайната температура трябва да бъде най-малко 22 градуса по Целзий.

Метод за отглеждане на семена

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Растението рядко е изложено на болести, но понякога вредните насекоми атакуват алоето. Чести вредители по цветята:

 • Челюстните насекоми са малки насекоми, когато се появят на стъблото и листата, се образуват малки кафяви уплътнения. За да премахнете проблема, е необходимо да изплакнете всеки лист с разтвор на сапун за пране.
 • Паяк - този вредител може да бъде забелязан чрез образуването на паяжини по листата. Растението става слабо и може да изсъхне напълно. Препоръчително е да избършете засегнатите места с алкохолен разтвор.

При неправилни грижи често възникват проблеми, които забавят растежа на цветето:

 • Кореновата шийка изгнива - такъв проблем се проявява при често поливане. За да го премахнете, е необходимо да се трансплантира културата и да се намали честотата на поливане.
 • Цветето не расте - най-често глинестата почва е причина за проблема. Растението трябва да бъде трансплантирано в нов субстрат с добавяне на пясък.
 • Жълтите листа са знак за излишно оплождане. За да се реши проблемът, честотата на хранене се намалява до веднъж на 3-4 месеца.

За отглеждането на тигрово алое не са необходими много усилия. Културата е неизискваща към вода и не се нуждае от резитба. Листата на алое имат лечебни свойства и често се използват за козметични цели и народни рецепти.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина