Цвете на алое - как изглежда, видове и грижи

Алое е род растения от сукулентната група, лесно разпознаваем по острите си месести листа с бодли по краищата. Размерите варират от миниатюрни екземпляри до дървесни и дори лиани, които често се срещат в дивата природа. Естественото им местообитание са тропиците: сухи райони на Африка, Мадагаскар, Арабския полуостров, където лечебните свойства на алое вера са били известни преди 3000 години.

Сортове алое

Родът алое принадлежи към семейство Asphodelaceae и е един от най-многобройните, наброяващ над 500 вида. Сред тях има много, както декоративни, така и лечебни сортове, понякога и двете качества се комбинират, което прави подобни видове алое полезни и в ежедневието.

Как изглежда едно цвете

Най-популярните сортове:

 • Aloe arborescens, или агаве, е един от най-популярните домашно отглеждани видове. Използва се главно за борба с незарастващи гнойни рани, кожни раздразнения и стомашни проблеми.
 • Алое вера (Aloe vera) - не изостава от агавата нито по броя на полезните свойства, нито по честотата на поява в кухни и первази. Визуално се различава от алоевото дърво с малки бели петънца по листата и по-късо стъбло.
 • Пъстроцветно алое (Aloe variegata) или тигър - завладява с оригиналния си вид, а именно райести листа (за които растението е получило второто си име) и необичайна структура на розетката - изглежда, сякаш листата са вградени един в друг, което създава ефект на подреденост.
 • Алое цилиарис (Aloe ciliaris) е единственият вид сред декоративните роднини, който е ампелна култура. Тънки, разклонени стъбла и относително меки листа го правят подходящ за отглеждане в саксии.
 • Алое с противоположни листа (Aloe suprafoliata) е интересно с това, че с течение на времето променя начина на формиране на широколистната система: младо растение пуска листа в две противоположни посоки, наподобяващи книга (това, между другото, обяснява английското му име - "book aloe"), а с възрастта образува правилна кръгла розетка. Забележителна е и червеникавата граница по краищата на листа.
 • Алое полифила - спираловидното разположение на листата прави този клякащ сорт алое идеален подарък за запалените перфекционисти, тъй като изглежда в хармонията си дори в нещо изкуствено.
 • Aloe plicatilis е друго произведение на изкуството в саксия, неговите фантастични ветриловидни розетки от двете страни на стъблото са огънати нагоре, създавайки оригинална разпознаваема форма.

Декоративната стойност на алоето като стайно растение се крие не толкова във външния му вид, колкото в простотата му в условията на живот, което го прави често срещан избор за начинаещи градинари.

Сортове алое

Как да се грижим за алое сукуленти у дома, общи правила

За да отглеждате това растение у дома, трябва да се запознаете с основните правила за отглеждане и да разберете как да се грижите за алое. Абсолютно всички видове цветя са леки и топлолюбиви, така че мястото трябва да бъде избрано от слънчевата страна. Отлично, ако прозорците са обърнати на юг или изток.

Как да се грижим за алое

Трябва обаче да се има предвид, че колкото по-малко е растението, толкова повече се нуждае от малко сянка, тъй като в естествената среда такива сортове растат в сянката на по-високите съседи. Нежелателно е директните ултравиолетови лъчи да падат върху листата, в противен случай те ще бъдат покрити с оранжеви петна.

Осветеност и температурни условия

През пролетно-летния сезон растението расте комфортно при нормална стайна температура. През зимата, когато настъпи периодът на покой, е необходимо алоето да се премести на хладно място (оптималната температура в този момент е 14 градуса по Целзий) и, ако е необходимо, да се компенсира липсата на естествена светлина с флуоресцентна лампа.

Правила за поливане и влажност

Важно е да не прекалявате тук, защото е по-лесно да пропуснете поливането веднъж, отколкото да запазите гниещи корени и да се справите с други неприятни последици. Алое е в състояние да задържа и използва влагата, съхранявана в листата, за дълго време, така че в идеалния случай трябва да се полива само когато горният слой на субстрата изсъхне с няколко сантиметра.

В зависимост от размера на растението, методът на поливане се различава:

 • препоръчително е да се напояват големи видове отгоре, като се предотвратява навлизането на вода в земната част и се предотвратява стагнацията й в изхода;
 • малък - налива вода в тигана и позволява да се абсорбира необходимото количество влага.

Възрастта на алоето също влияе върху честотата на поливане - колкото по-старо е цветето, толкова по-малко вода му е необходимо в сравнение с младите, само вкоренени екземпляри.

Как правилно да поливате алое

Качеството на водата играе важна роля в домашните грижи за алое. Важно е да го оставите да се утаи поне един ден: водата не трябва да е твърде твърда, направо от чешмата. Алое също не трябва да се пръска или поставя под душа. Ако е необходимо, прашните листа трябва да се избърсват с влажна кърпа.

Внимание! Ако корените все още са изгнили, растението може да бъде спасено само отначало. Ще се изисква щателен преглед на кореновата система и трансплантация, излишната влага и изгнили корени се отстраняват, а оцелелите се изсушават. В нова почва от алое е необходимо да се осигури добро осветление и да се позволи да се възстанови.

Подхранване и качество на почвата

За да стимулира растежа и цъфтежа, растението трябва периодично да се подхранва. Основни правила за торене на цвете:

 • Не трябва да подхранвате алоето веднага след трансплантацията: в прясната почва има достатъчно микроелементи и макронутриенти, необходими за растението. Торовете могат да се внасят най-малко шест месеца по-късно, когато собствените им почвени запаси са изчерпани.
 • Подхранването се извършва стриктно след навлажняване на почвата. Слабо концентриран разтвор се излива в тиган или внимателно се полива отгоре на растението, за да не изгори земната му част.
 • Алоето може да бъде оплодено от ранна пролет до средата на есента, в период на активен растеж. Веднъж седмично или две ще бъде повече от достатъчно.

Важно! Не можете да храните алое с торф или препарати, съдържащи го. Минералните или азотните торове са страхотни.

Торовете няма да са от полза, ако е избрана грешната почва. Плътната почва с висока киселинност е кошмар за алое, той може да реагира с пожълтяване и скоро да умре, ако не предприемете действия (най-често това е трансплантация). Както всички сукуленти, той не може да издържи на липсата на достъп на кислород от корените и се нуждае от добър дренажен слой. Тухлените стърготини, чакъл, въглища са подходящи за бакпулвер.

Необходимите компоненти на почвената смес за алое (в съотношение 2: 1: 1: 1, съответно):

 • копка земя;
 • едър пясък;
 • широколистна земя;
 • хумус.

Храна от алое

Когато засаждате растение в нова почва, уверете се, че и трите слоя са на мястото си:

 • в самото дъно - дренажен слой с дебелина около два сантиметра;
 • почвена смес;
 • малък слой чакъл или едър пясък отгоре.

Отличен избор за начинаещи градинари ще бъде и закупената почва, предварително дезинфекцирана и обогатена с всички вещества, необходими за растението. Струва си да вземете почва за кактуси и сукуленти. Ако не беше възможно да се намери, е подходяща обикновена универсална почва, смесена с едър пясък в съотношение 4: 1.

Пазарувайте пръст за цвете

Размер на контейнера за цветя

В здраво растение алое, коренището непрекъснато расте и с течение на времето става тясно в старата саксия. Препоръчително е да пресаждате растението на всеки няколко години в по-голяма саксия, в противен случай то просто ще спре да расте.

Допълнителна информация! Можете да разберете дали растението се нуждае от трансплантация, като го извадите от саксията. Ако корените са се преплели в плътна бучка, измествайки буците земя, е време да се захванете за работа. Най-добре е да се пресажда през есента или пролетта, когато растението е активно и може бързо да се адаптира към новите условия.

Цъфтеж и период на покой на растението

Алое цъфти у дома рядко. За да изчакате цъфтежа, трябва да пресъздадете годишния цикъл на растението в условия, максимално близки до естественото му местообитание, като му осигурите безупречни грижи. В природата периодът на цъфтеж на алоето е до шест месеца. Оцветяването, в зависимост от вида, варира от алено до бледожълто и бяло.

Забележка! Повечето декоративни сортове алое започват да цъфтят едва на десет години или по-късно, така че не бързайте да очаквате цветя.

За да се насладите на цъфтежа следващата пролет, трябва да се подготвите предварително:

 • През месец март започнете да храните редовно алое в съответствие с правилата, описани по-горе.
 • През лятото, когато нощите са топли, изнесете го на чист въздух, като постепенно увеличавате времето, прекарано на верандата или балкона. Не забравяйте за навременното поливане.
 • Започвайки от застудяванията през септември, е необходимо да спрете „външни набези“ и да поставите саксия с алое на добре осветена перваза на прозореца. Важно е да се повиши температурата на водата за напояване шест до осем градуса над температурата в стаята.
 • През зимата трябва да подготвите хладно и сухо място за растението, където то да изчака периода на покой, така че первазът на прозореца над батерията не е най-доброто място за зимуване. В същото време нивото на осветеност може да се поддържа с флуоресцентни лампи.
 • С пристигането на пролетта температурата в стаята трябва да се увеличи, стимулирайки пробуждането на цветето. По това време е препоръчително да не го безпокоите с никакви движения и завъртания на гърнето. Поливането трябва да се извършва два пъти седмично.

Как цъфти алое

Цветето на алое прилича на шип на висока стрела, растяща от центъра на розетката, и прилича бегло на цвете зюмбюл с многобройните си малки пъпки. Когато растението избледнее, трябва да премахнете стрелката на дръжката, за да предотвратите образуването на семена. Това е много стрес за алое и е по-добре да се предотврати изчерпването, но да се поддържат грижи, както при подготовката на растението за цъфтеж.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Домашното алое е цвете, което е относително непретенциозно за отглеждане, но склонно към болести и паразити. Прекомерната течност по корените и ниските температури могат да провокират загниването на корените. Неговите признаци са доста забележими, но растението може да бъде спасено само в ранен стадий на заболяването.

Забележка! Сухото гниене е по-опасно, тъй като няма външни симптоми, освен рязко влошаване на състоянието на алоето. Корените му бързо изсъхват, растението умира. Сухото гниене може да бъде предотвратено чрез подходяща грижа за алое, тъй като здраво растение може самостоятелно да се справи с зачатъците на болестта.

От паразитите, които атакуват растението, най-често се срещат паякови акари и скални насекоми. Първото от тях е милиметрово паразитно насекомо, чието присъствие често е невъзможно да се открие поради твърде малкия си размер.Признаци за увреждане са тънка паяжина и изсъхващи, жълтеникави листа. Можете да се отървете от паяк акари с помощта на акарициди, но за да го предотвратите, е по-добре да не оставяте почвата да изсъхне, тъй като идеалната среда за този паразит е суха земя и недостатъчно влажен въздух.

Болести на алое

Люспът се вижда лесно и прилича на восъкоподобна плака на повърхността на листа. Насекомите се размножават бързо и образуват цели колонии, прилепвайки към пулпата и инхибирайки способността на растението да фотосинтезира. По-добре е да изолирате засегнатото алое от другите, да дезинфекцирате саксията и да си купите специално средство за ножници.

Алое (агаве) е полезно и красиво цвете, грижата за което у дома не изисква много усилия, но носи много удоволствие. Растението привлича не само с външния си вид, но и с мощния си лечебен потенциал.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина