Алое вера - какво е това, как изглежда растението алое вера

Дори едно дете знае какво е алое, да не говорим за опитни производители. Сукулентно растение у дома не изглежда така, както в дивата природа, но е лесно да се грижи за него.

Алое вера - що за цвете е, защо се нарича така

Алое вера е сочна билка, която се използва широко в козметологията и медицината. Цветето може да съществува в условия, при които други растения не растат, тъй като в екстремни ситуации то е в състояние да задържа влагата вътре в листата.

Алое вера в саксия

Кратко описание на това как изглежда алое вера

Неразвита коренова система с късо стъбло. Розетка с листа може да бъде с диаметър повече от половин метър. Пъстрите листа имат бодли по краищата. Тръбните оранжеви цветя в дивата природа се появяват на алено на всеки 2-3 години. За стайните растения периодът се увеличава до 15 години. Често цветето не цъфти нито веднъж през целия си живот. В превод от латински означава "присъства алое".

Какво е различното от агавата

Много хора задават въпроса: агаве и алое - каква е разликата? В момента ботаниците са идентифицирали над 500 вида алое, сред които най-популярни са алое вера и дървесно алое. Техният химичен състав е почти напълно еднакъв. Алоевото дърво и алое вера не са едно и също растение. Струва си да ги приемате в различни случаи: агавата се използва за заздравяване на кожата, а алое вера се използва вътрешно.

Лесно е да се различи агаве от алое по външни индикатори: първият има здрав ствол, от който растат листа, а вторият има храстовидна структура и сочна зеленина, клоняща нагоре.

Столетие в закрити условия

Лечебни и полезни свойства

Цветето съдържа голям брой компоненти, които са полезни за човешкото тяло. Скарлет и алена вера са едно и също растение. Алое вера съдържа витамини от група В, аскорбинова и фолиева киселина, К, Са, Cu, Zn, Mg. Сред положителните свойства, които сукулентът осигурява:

  • ускорена регенерация на тъканите, предотвратяване на белези;
  • премахване на дразнене;
  • дезинфекционен ефект;
  • осигурявайки тонизиращ ефект върху тялото.

Цветето може да бъде вредно, ако има заболявания на бъбреците, пикочния мехур, черния дроб. Не може да се използва като лекарство по време на бременност, туберкулоза, алергични реакции към растението.

Допълнителна информация! За събирането на материал като лечебен компонент се препоръчва да се изберат долните листа на сукулента, които са дълги най-малко 15 см. В този случай листът се отчупва в самата основа, като веднага се прилага сокът от растението.

Грижа за саксийно растение у дома

Алое вера е непретенциозно цвете и затова грижата за него няма да създаде много проблеми. Растението бързо се адаптира към осигурените условия за отглеждане. За да расте и да не оцелява, се препоръчва да му се осигурят оптимални условия.

Стайно растение

Осветеност и температурни условия

Осветлението играе почти основната роля за растежа.Алое е светлолюбиво цвете. При недостатъчно количество светлина растението може да започне да се простира, така че през зимата си струва да му осигурите допълнителни източници на светлина. Струва си да изберете южната и югоизточната страна на апартамента за местоположението на саксията с цветя с алое.

Забележка! Когато пролетните лъчи проникнат в апартамента, цветето е защитено от слънцето, за да не изгори. За тези цели се използват тюл и марля, които филтрират ярките слънчеви лъчи. Тези събития се провеждат през седмицата.

През лятото се препоръчва да занесете саксията с растението на верандата или балкона, така че алоето да получи необходимото количество ултравиолетово лъчение, през което стъклата на прозореца не преминават. Поради това растението ще има по-дебели листа и мощно стъбло.

Температурният режим през лятото не е изравнен. За цвете стайната температура ще бъде достатъчна. Препоръчва се растението да се изнася извън апартамента само на места, които не са обект на валежи и течения. През зимата сукулентът е в латентно състояние и поради това температурата е намалена. Оптималният режим е +15 ℃.

Правила за поливане и влажност

Умереното поливане е ключът към добрата грижа. Поливането на растението се изисква, когато е необходимо, когато горният слой на земята започне да изсъхва. Когато започне периодът на почивка, честотата се намалява с 2 пъти. За да не изгние стъблото, не се препоръчва цветето да се полива в изход с листа, за да се избегне стагнацията на водата.

Сухият въздух е благоприятен за отглеждане на алое. Растението не се пръска. Когато се появи прах, избършете листата с влажна гъба.

Прах върху листата на алое

Подхранване и качество на почвата

За да отглеждате алое у дома, субстратът се купува в специализирани магазини. Или го направете сами. За това се използват речен пясък, чимове и листни почви. Съставките се вземат в равни пропорции и се смесват.

Торовете се прилагат през пролетта и се забравя за тях за една година. Препоръчва се използването на органични вещества, които са разработени директно за отглеждане на това цвете, като подхранване. Те се купуват в специални магазини за производители на цветя.

Размер на контейнера за цветя

Струва си да изберете саксия за домашно растение не само поради външните му характеристики, но и поради размера на кореновата система на алое. Препоръчително е да се даде предпочитание на малки контейнери. От корените до стените на контейнера трябва да са на 3-4 см. Препоръчително е да проверите дали корените са израснали в ширина или в дълбочина. Зависи дали трябва да закупите по-голям или по-широк капацитет.

Подрязване и презасаждане

Подрязването е необходимо за подобряване на състоянието на растението, външния му вид и насърчаване на активен растеж. В този случай процедурата се извършва внимателно, тъй като алоето има дебели и сочни листа.

Важно! Излишните издънки и повредените листа се удължават. За тези цели се използва остър инструмент, който предварително се дезинфекцира. Мястото на изрязване се обработва. За тези цели се използва активен или въглен.

Подрязването на алое е критичен етап от грижите

Необходима е периодична трансплантация за всяко домашно цвете. Алое не прави изключение. Младите индивиди трябва да сменят почвата и саксията веднъж годишно, а възрастните - веднъж на 2-3 години. След разсаждането сукулентите се поливат обилно с вода. Трансплантацията се извършва през пролетта или лятото, когато започва вегетационният период.

Период на цъфтеж и латентност на алое вера

В естествената си среда алое вера цъфти два пъти годишно - през пролетта и есента. Този период често трае около шест месеца. В умерен климат можете да забравите за годишния цъфтеж на сукулент, у дома той може изобщо да не цъфти.

Периодът на покой продължава през студения сезон. Препоръчително е да го занесете на по-хладно място, за да може сукулентът да се възстанови. Ако растението е избледняло, струва си да премахнете дръжката, докато се образуват семената.

Размножаване на алое от Барбадос

Размножаването на растение е толкова лесно, колкото и грижата за него. Най-често процедурата за размножаване се извършва чрез резници. Има и други методи с повишено ниво на сложност.

Резници

За засаждане най-често се избира този метод, тъй като е по-лесен. Листният разрез трябва да се отдели от майчиното растение и да се държи в тъмна стая в продължение на 1 до 2 седмици. През това време той ще има време да изсъхне, което ще увеличи шансовете за успешното му вкореняване в бъдеще.

Прибиране на резници

Долната част на резника се задълбочава в предварително подготвен субстрат с 3-4 см, корените чакат появата. Вкореняването е бавно. През това време листът може да изгние. Състоянието му постоянно се следи.

Отглеждане от семена

Има и други начини за възпроизвеждане на цвете. В същото време те чакат 2 години, докато сукулентът придобие декоративен вид. Не всички закупени семена покълват равномерно. Методът е от значение, когато изброените недостатъци не притесняват производителя.

За засаждане се препоръчва да изберете времето от края на януари до началото на март, тъй като през същия период растението започва да покълва в естествената си среда. Преди сеитба семената трябва да преминат скарификация: използвайки фино шкурка, те увреждат защитната си обвивка, за да подобрят процеса на покълване.

След това посадъчният материал се поставя върху кърпа и се излива с вода, разсад се появява след една седмица. Наличието на корени сигнализира, че семената могат да бъдат засадени. Поръсват се отгоре на земята, а отгоре са покрити с малко количество речен пясък. След това почвата се напръсква от спрей и се поставя в оранжерия, докато се появят първите листенца.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Растението рядко се разболява, но може да бъде нападнато от ножницата. Вредителите се събират от листата сами. Ако водата не се полива правилно, корените могат да изгният. Предотвратяването на този проблем се счита за спазването на подходящи грижи, което включва умерено поливане.

Ножница върху листа от алое

Други нарастващи проблеми включват следното:

  • Ако върховете на листата започнат да изсъхват, това означава, че кореновата система е обрасла и няма достатъчно хранителни вещества в почвата. Решението на проблема е да се трансплантира в по-безплатна саксия.
  • Валцуването на листа от алое предполага, че за него са необходими по-внимателни грижи - струва си да изтриете листата от прах с влажна кърпа.
  • Ако листата пожълтеят и станат воднисти, значи проблемът е в поливането. Препоръчително е да го спрете за известно време.
  • Падащите листа също показват неправилно поливане. Сукулентът трябва да се навлажни с вода със стайна температура.

Алое вера често се използва като стайно растение. Това се дължи на непретенциозните грижи и наличието на полезни свойства на растението. Декоративните качества на сукулента са високи, поради което дори нецъфтящото алое радва окото на домакинството.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина