Грижа и размножаване на аптения: сортове и условия на домашно поддържане

Аптения е прекрасна вечнозелена сочна родина в Африка и Южна Америка. Името си е получил от безкрилите си семена. Всъщност така се превежда думата "apten" от гръцкия език, от който произлиза името. Второто име на растението е mesembriantemum, което означава „пладне цвете“. Това е така, защото се разгръща по обяд.

Характерни черти са месесто пълзящо стъбло, върху което отсреща са разположени дебели зелени цветя във формата на сърце. Растението образува плод под формата на капсула с камери.

Основните видове цветя

В момента са известни няколко вида аптения, които са разделени на много подвидове. Освен това се появиха огромен брой хибриди на цвете с други растения.

Аптения в саксия

Аптения пъстра

Красив сочен родом от Южна Африка. Като всеки сочен, той е непретенциозен към водата, стъблото може да бъде дълго 30 сантиметра. Цветът е светло лилав, размерът е малък. Най-добре се засажда в полусянка. Основната характеристика е декоративният кант по ръба на листа в светложълт цвят. Листата имат пъстри петна по цялата площ на листната плоча.

Aptenia cordifolia

Най-често срещаната форма. Височината му може да бъде до 25 сантиметра. Този вид изглежда най-интересен в саксия за цветя: издънките увисват с 50-60 сантиметра. Цъфти от април до август. По това време растението е покрито с гигантско количество лилави, винени и люлякови цветя. Листата са оцветени в зелено, достигат 25 милиметра дължина и диаметърът им е 15 милиметра.

Аптения пъстра

Това е същото като „пъстрия“ (пъстър) сукулент. От своя страна това е вид aptenia cordifolia.

Отделно може да се различи цветето "aptenia lanceolate", което се характеризира с дълги зелени издънки с дължина 80 см. Листата имат копиевидна форма. Този сорт прилича на парично дърво, само че последното е малко по-тъмно.

Грижа за аптения у дома

Грижата за всички сукуленти е еднаква, аптенията не е изключение. Необходимо е да разберем по-подробно как да се грижим за него, да разгледаме характеристиките на температурата, осветлението, поливането, почвата и торенето, както и влажността.

Много цветове на аптении

Температура и осветление

Аптенията трябва да се постави в светла стая у дома, за да се осигури добър цъфтеж. Осветлението трябва да бъде разсеяно, директните лъчи увреждат растението и са изпълнени с появата на много заболявания. Оптимално е растението да се отглежда на перваза на прозореца близо до прозорци, които са обърнати към източната страна. Най-лошото е от всичко да го отглеждате на южните прозорци, защото тук цветето може да получи слънчево изгаряне. За да разрешите този проблем, можете леко да блокирате растението от светлина с щори или завеси.

Когато дойде пролетта, се препоръчва изкуствено да се увеличи осветеността. За това е достатъчно да използвате 50-ватови лампи.

Ако го отглеждате от северната страна или на сянка, тогава декоративните качества на растението значително намаляват. Листата се набръчкват, цветята просто не се появяват.

Важно! През лятото е добре да държите саксия с саксия на балкона. Препоръчително е да го поставите на добре проветриво място. Въздухът намалява вероятността от слънчево изгаряне.

Растежът на аптенията е разделен на две фази: растеж и почивка.Всеки от тях има свой собствен температурен режим. По време на растежа е необходимо да се поддържа температура от 22 до 25 градуса. Това е периодът, който се пада през октомври-февруари. Фазата на покой на сукулента е от март до септември. По това време температурата трябва да бъде в диапазона от 5 до 8 градуса.

Поливане

Красиво цвете е аптения, грижата и размножаването на която не е трудно. По-специално, тя е непретенциозна към поливането. По време на активната фаза е необходимо да се полива растението, когато горният слой на почвата е напълно изсъхнал. Много е важно да не се прекалява, защото в този случай растението ще загуби декоративния си вид и може да умре.

Поливането се извършва в корена и през цялата земна кома в саксия.

Важно! Забранено е използването на студена вода за напояване. Необходимо е да изберете температура на водата, която ще бъде по-висока от температурата на въздуха с няколко градуса.

Преди да използвате вода от мрежата за напояване, е необходимо да я освободите от валежи. За да направите това, настоявайте в отворен контейнер за няколко дни. Ако растението е във фаза на покой, достатъчно е да го поливате 2-3 пъти месечно.

Грундиране

При естествени условия почвата е доста бедна. В него има много пясък и камъни. Почти няма плодороден слой и растението е приспособено към такива условия. Не трябва да се отглежда в почва с високо съдържание на азот, тъй като това може да доведе до гниене и в резултат на това смърт.

Аптения в ботуш

Влажност

Растението е свикнало да се намира в сух климат за дълго време, така че въздухът, лишен от влага, няма да представлява проблем за аптенията (грижата у дома е много по-лесна поради тази причина). В същото време прекомерната влага е противопоказана за това цвете.

Важно! Инсталацията не трябва да се поставя в непосредствена близост до отоплителни устройства. Там е твърде топло, особено през зимата.

Също така не е необходимо да се напръсква и изплаква сукулента, за да се овлажни. Ако трябва да премахнете праха от листата, по-добре е да направите това със суха кърпа.

Поява на aptenia cordifolia

Ако въздухът е твърде сух, това също се отразява зле на декоративните качества. Признак, че растението е прегряло или сухо, е появата на жълтеникавост по листата. Ако се открият такива признаци, цветето трябва да се пренесе на хладно място. Не може обаче да се навлажни.

Подхранване

Ако в почвата има твърде много азот, растението може да умре. Следователно азотните торове не могат да се използват за подхранване на растението. Най-добре е да приемате специални смеси, предназначени за сукуленти. Те могат да бъдат закупени в магазини за цветя. В тях съдържанието на хранителни вещества е в такова количество, че няма да навреди на растението.

Аптения с червени цветя

По време на фазата на активен растеж е необходимо да се храни аптения поне веднъж месечно, за предпочитане по-често. Когато цветето е в покой, то не се нуждае от хранене.

Как се умножава аптенията

Почти всяко растение се размножава по два начина: чрез резници и с помощта на семена. Първата се нарича още вегетативна. Той е много по-бърз и гарантира по-добри резултати.

Освен това вегетативният метод ви позволява да направите същото растение като родителя. Когато се размножават чрез семена, потомството може да има различен набор от гени и да не наследява редица признаци, важни за декоративните качества на аптенията. По-специално, този метод не се препоръчва за хибридно развъждане.

Семена

Тази процедура е трудна поради факта, че семената имат невероятно ниска степен на кълняемост. Следователно те трябва да бъдат положени върху повърхността на почвата. Като субстрат можете да използвате смеси за вкореняване на резници, въпреки че ако случаят не е такъв, достатъчно е да имате само пясък.

Семената се съхраняват при температура 21-25 градуса на място с добро разсеяно осветление. Субстратът се навлажнява преди разпространението на семената, след тази процедура се покрива със стъкло или филм. Веднага щом се появят първите издънки, защитното покритие се отстранява.

Забележка! Необходимо е да се трансплантира растението в по-подходяща почва, когато то достигне 50 мм дължина. В този момент е необходимо температурата да се поддържа на 16-18 градуса. Когато кълновете са силни, можете да увеличите тези стойности.

Що се отнася до поливането, то трябва да се извършва често, но малко по малко.

Резници

Първо трябва да изберете дръжката. Това може да се направи по време на формираща резитба или поотделно. Забранено е да се поставя директно във вода, за да пусне корени. Освен това, преди засаждането, тя трябва да се изсуши в продължение на 12 часа, като същевременно се избягва пряка слънчева светлина.

Присадният субстрат се състои от 1 част сочна почва и 2 части пясък. Поставят го в малки саксии и го навлажняват, поставят там резниците и изчакват да пуснат корени. За да се поддържа съдържанието на влага в почвата, е необходимо от време на време да се напръсква с пулверизатор. Можете да трансплантирате растение в пълноценна саксия, когато върху него се появят първите листа и издънки.

По този начин аптенията е непретенциозно растение за грижи, което не е взискателно към поливането и влажността. Дори когато го отглеждате, има нюанси.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина