Аптения - грижи и възпроизвеждане на цвете

Цветето на аптения е вечнозелено растение с необичайни ярко оцветени венчелистчета. Такива цветя са непретенциозни в грижите, поради което са популярни сред производителите на цветя. Въпреки простотата на отглеждането, преди засаждането на аптения е необходимо да се запознаете по-подробно с основните й характеристики и препоръки за грижа за нея.

Кратко описание

Аптенията е сукулент с доста големи и месести зелени листа. Отличителна черта на такова цвете е, че то е в състояние да устои на много несгоди. Растението е способно бързо да се адаптира към почти всякакви природни условия, устойчиво е на ниски температури и суши.

Цъфтящи венчелистчета на аптения

Този вид растение цъфти в края на пролетта или през първата половина на лятото. По време на цъфтежа се появяват цветя по върховете на страничните издънки. Най-често те са розови, понякога имат червен оттенък.

Важно! Цъфтежът на аптенията продължава 4-5 месеца.

Популярни типове

Преди да започнете да засаждате, трябва да се запознаете с най-популярните сортове на растението aptenia.

Сърцелист

Този вид се счита за един от най-красивите и необичайни. Храстите на сърнолистния сорт имат тънки издънки, на които растат малки сърцевидни листа. Листата са доста малки, дължината им не надвишава два сантиметра и половина. Съцветията също са малки, образувани в горната част на леторастите. Те могат да бъдат боядисани в следните цветове:

 • лилаво;
 • червен;
 • розово;
 • люляк.

Сърцелистните атении са идеални за засаждане в компактни саксии, тъй като височината им рядко надвишава 15-20 сантиметра.

Пъстра

Аптенията шарена е високо многогодишно растение, което може да се отглежда както на закрито, така и на открито. При подходящи грижи сортът може да нарасне до един метър височина.

Пъстро цвете на аптения

Подобно на други сортове цветя, тези сортове имат месести и уплътнени стъбла с големи листа. Най-често те са оцветени в ярко зелено. Понякога обаче на повърхността им могат да се видят светлозелено-жълти петна.

Сред характеристиките на пъстрата аптения може да се различи дългият й цъфтеж. Този вид цъфти от средата на април до първата половина на октомври.

Аптения: грижи и размножаване

Всеки човек, който ще отглежда такова цвете, трябва да се запознае с това как правилно да се грижи за него.

Осветеност и температурни условия

Атения, както повечето други цветя, много обича светлината. Ето защо помещението, в което ще се отглежда, трябва да бъде добре осветено. През зимата стаята трябва да бъде оборудвана с допълнителни осветителни тела. Те трябва да бъдат инсталирани на разстояние 40-50 сантиметра от растенията. През лятото саксиите с цветя трябва да се изнасят на чист въздух за 4-5 часа.

Осветеният перваз на прозореца е най-подходящото място за отглеждане на цвете

Важно! Необходимо е да се гарантира, че листата не са изложени на пряка слънчева светлина, поради което тя може да пожълтява.

Те също така внимателно следят температурата в помещенията с аптения. Показанията на температурата трябва да бъдат в диапазона 20-25 градуса над нулата.През зимата температурата може да спадне до 10-12 градуса.

Поливане и влага

По време на домашните грижи аптенията трябва да се полива умерено. Препоръчително е да се навлажнява почвата само след като е напълно изсъхнала. В горещите летни дни поливането се извършва по-често, 2-3 пъти седмично. През зимата почвата изсъхва бавно и затова те се напояват 2 пъти на всеки десет дни.

При отглеждането на това цвете е необходимо да се следи нивото на влажност във въздуха. Не трябва да се подгизнава, тъй като високата влажност допринася за развитието на някои заболявания. Поради това се препоръчва редовно да се проветрява помещението, в което са разположени саксиите за аптения.

Подхранване и качество на почвата

Необходимо е да се отглежда цвете в предварително подготвена почва. За приготвяне на почвената смес се добавят следните компоненти в равни количества:

 • торф;
 • черна почва;
 • едър пясък;
 • чимове.

Торфът е най-добрата храна за аптения

Важно! Ако почвата има високо ниво на киселинност, можете да добавите малко вар към нея.

Трябва да хранете цветето всеки месец. За оплождане на растението са подходящи фуражи за сукуленти и кактуси. През зимата не е необходимо да оплождате аптенията, тъй като през зимата не се нуждае от микроелементи.

Размер на контейнера за цветя

Контейнерът за отглеждане на Aptenia трябва да бъде доста просторен, така че кореновата система да има достатъчно място за нормален растеж. Препоръчително е да засадите такова цвете в саксия с височина 15-20 сантиметра. В този случай избраната саксия трябва да бъде снабдена с висококачествена дренажна система, така че течността да не застоява в нея след поливане.

Подрязване и презасаждане

Това цвете трябва периодично да се подрязва за нормалното формиране на храста. По-добре е да се реже през есента, когато растението престане да цъфти. Трябва само да отрежете издънките без съцветия. Също така трябва да изрежете клони с жълта и изсушена зеленина.

Трансплантацията на аптения трябва да се прави през пролетта, преди цъфтежа. Можете да разберете, че растението се нуждае от трансплантация от кореновата си система. Корените започват да пълзят навън към повърхността на почвата, тъй като те се стягат в саксията.

За да пресадите цветя, те трябва внимателно да бъдат извадени от старата саксия и внимателно засадени в нова.

Важно! Дълбочината на дупката за засаждане трябва да бъде 7-10 сантиметра.

Методи за разплод

Има два основни метода за възпроизвеждане на аптения, които са популярни сред производителите на цветя:

 • Семена. Някои начинаещи градинари не знаят какво да правят със семената на Aptenia. Те са необходими за отглеждане на по-млади цветни храсти. Кутиите със семена се изрязват от цветето веднага след цъфтежа. След това от тях се извличат семена, които се използват за засаждане.
 • Резници. Този метод помага да растат цветни храсти по-бързо. Резниците се изрязват през есента, след което се покълват и се вкореняват през зимата. За засаждане можете да използвате само здрави резници, без признаци на развитие на болестта.

Покълнали резници на цвете за трансплантация

Вредители и болести

Определени проблеми могат да възникнат при отглеждане на аптения. Най-често те са свързани с болести и вредители. Сред често срещаните заболявания, от които могат да страдат цветята, са:

 • Кореново гниене. Болест, при която кореновата система започва да гние. Това води до смъртта на растенията.
 • Брашнеста мана. Листата на болните цветя са покрити с бял или сивкав цвят. Невъзможно е да се излекуват храстите от брашнеста мана и следователно те ще трябва да бъдат изкопани и изгорени.
 • Ръжда. Често заболяване, при което повърхността на листата е покрита с оранжеви петна.

Вредителите рядко атакуват аптения. Въпреки това, понякога цветето може да бъде засегнато от листни въшки, паяк акари или дългоноси. В този случай купувайте инсектициди и използвайте според инструкциите на производителя.

Аптенията е необичайно многогодишно растение, което често се отглежда от производители на цветя.Преди да започнете да развъждате такова цвете, трябва да се запознаете с информация за неговите сортове и характеристиките на грижата за тях.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина