Парично дърво - как изглежда, може ли да се съхранява у дома

Crassula е символ на просперитет и растеж на материалните ценности. И всичко това, защото кръглите му дебели листа приличат на лъскави монети. Много хора харесваха дебелата жена, грижата за която у дома не изисква специални умения. Познавайки само няколко тайни за съдържанието на тази красота, можете лесно да отглеждате истинско „състояние“ на прозорците си.

Парично дърво - какво е това цвете

Родината на Крассула е горещият и сух Мадагаскар. Те растат и в Южна Америка. Това растение принадлежи към вида джъмбо. Това са не само сукуленти, в тяхното семейство можете да намерите тревисти растения и храсти и дори растения за аквариуми. Различните видове могат да бъдат коренно различни един от друг по външен вид и методи на растеж.

Любимият на много цветари

Интересно е да се знае! В превод от латински "Crassula" означава "дебел".

Кратко описание на това как изглежда

Всички сортове Crassula са обединени от дебели месести листа, пълни с влага. Те са зелени и тъмнозелени на цвят, понякога цялата листна плоча е боядисана в розови и винени нюанси. Често краищата на листата изглеждат еднакви. Има пъстри сортове с бели и жълти ивици и петна. Стволът на копелето с времето се покрива с плътна кора и става кафяв.

Разновидности на дебели жени

„Семейството“ на паричното дърво има около 500 различни вида.

Забележка! У дома се отглеждат не повече от 20 вида и около 200 от техните сортове.

Дървесни (Crassula arborescens)

Името говори само за себе си. Този тип дебели жени има вид на малко дърво. Само листата на растението са големи и месести. Зелените листа имат червена основа и граница. В удобни условия дървовидните гадове могат да растат до 1,5 м височина.

Дървесни котиледони или парично дърво

Cotyledon arborescent има по-заоблени зелени листа със сребрист цвят. Цветът се разклонява добре, при правилно прищипване се образува буйна корона. Височината на дървото е до 1,2 m.

Сребро (Crassula argenta)

Сребърният гад също може да се нарече тученица, тъй като изглежда като това растение. Бушът у дома може да достигне височина от един метър. Листата на този вид са тесни и удължени, но остават дебели и месести. Цветът е сочно зелен, със сребрист оттенък.

Овална (Crassula ovata)

Мазната овата е най-често срещаната сред представителите на апартаментите. Разклонява се добре, стъблото с времето става кафяво. Листата са тъмнозелени, лъскави.

Забележка! Издръжливото „дърво на богатството“ може да расте на сянка и да издържа на температури до +10 ° C.

Перфората (перфората)

Отнася се до колоновидните видове Crassula.Неговите диамантени или заоблени сдвоени листа изглежда са нанизани на стъблото. Много необичайно и декоративно. Расте в компактен храст. Цветът е зелен със синкав цвят, от слънчевите лъчи границата става червена. Има сортове с бели ивици и сегменти.

Ликоподиоиди

Това цвете изобщо не прилича на близките си. Липсва й подчертан ствол, както и месести заоблени листа. Светлозелени тетраедрични стъбла са покрити с лющерни люспи. Листата са остри, триъгълно-овални, люспести. Издънките нарастват до 30 см, в началото на растежа са изправени, с течение на времето започват да пълзят. Използва се като ампелно или почвопокривно растение.

Подпухнала красула

Скала (рупестрис)

Стъблата на тази красавица се простират до 50 см и в крайна сметка стават дървовидни. Листата са яйцевидни или триъгълни, месести, зелени на цвят с червена граница. Скалният сорт е пълзящо растение и често украсява големи саксии с палми.

Сърп, или фалката

Необичайни дебели сърповидни листа от този вид растат с дължина до 20 см. Листата са сиво-зелени на цвят, със сив цвят. На височина издънките се простират до 1 м. Този храст лесно се разклонява, създавайки сложни форми на короната. Цъфтеж - ярка, красива червена метлица. Но у дома това се случва изключително рядко.

Неалеана, или Неалеана

Стъблата на тази красула са подобни на мъниста, с нанизани на връв листа. Дължината на леторастите е 15 см, диаметърът е 2 см. Листата са триъгълни, заоблени, обемни. Цветът на листната плоча е светло зелен, с червена граница и същите точки. Изглежда ефектно във висящи саксии.

Тетраедричен, или тетрагона (тетрагона)

Този тип „парично дърво“ прилича на обемни игли. Тънките, остри листа много приличат на иглите на смърч. Изправен храст, добре разклонен. Тъмнозелени сочни листа с дължина 2-3 см са разположени един срещу друг.

Дебела жена тетрагона

Как да се грижим за парично дърво у дома

Crassula лесно се адаптира към условията на живот. Тя обича светлината и на полусянка растежът й ще бъде забавен до известна степен, но това не оказва силно влияние върху външния й вид. Тя не обича преливанията, тя съхранява цялата влага в листата и стъблата си. Когато условията за задържането му са възможно най-близки до естествените, дебелата жена може дори да цъфти.

Осветеност и температурни условия

Дебелата жена е фотофилна, пряката слънчева светлина я кара да се изчервява. През зимата тя хвърля част от листата си и се оттегля; поставянето на южния прозорец ще допринесе за активния растеж на зеленината. През лятото е по-добре да засенчвате саксията от преките слънчеви лъчи.

Crassula обичат много светлина

Оптималната температура през лятото е 20-25 ° C. С настъпването на топлината Crassula расте добре на открито на балкон, лоджия или в градината.

През зимата, през периода на покой, подходяща температура е 15 ° C. Но паричното дърво може да зимува и при обичайните условия на апартамент. Основното нещо е да предпазите тенджерата от топлината на отоплителните устройства и застоялия въздух в стаята.

При неправилно зимуване - твърде горещо и сухо растението започва да руши голямо количество зеленина. За да предотвратите падането на зелените, трябва да преместите дебелата жена в по-хладно помещение. Отрязването на голи клони с една трета ще провокира растежа на младите издънки с началото на активен растеж.

Правила за поливане и влажност

Вместо да пръска, дебелата жена обича да премахва праха с влажна кърпа.

Поливането е важна част от грижите. Декоративността и дълголетието на Crassula в къщата зависят от правилния режим на овлажняване. Преовлажняването и прекомерната сухота на почвата са вредни за растението. Тъй като коренът е слабо развит, обемът на разлятата течност трябва да е малък. От излишък на влага културата ще започне да изсъхва, при недостиг ще хвърли зеленина.

Приблизителен график за поливане е както следва:

  • Веднъж седмично - през есента и пролетта;
  • Два пъти седмично - през лятото;
  • Веднъж на две седмици през зимата.

Почвата не трябва да изсъхва твърде много, но горният слой трябва да е сух преди повторно поливане.

Важно е да знаете! Crassula не трябва да се полива със студена вода.

Подхранване и качество на почвата

Допълнителното хранене се извършва от началото на активния период на растеж до средата на есента. Като храна се използват сложни торове за сукуленти или кактуси. Честотата на процедурата е веднъж на 2-3 седмици. Торовете трябва да се прилагат само върху влажна почва, за да не се изгори кореновата система.

Почвата се нуждае от лека и питателна, с добавка на пясък и торф. Подходяща е смес от градинска и листна почва. Използвайки закупен такъв, трябва да изберете почвена смес за сукуленти или кактуси. Подходящ е за размножаване и трансплантация на растения.

Размер на контейнера за цветя

Кореновата система се развива повърхностно, без задълбочаване. Дълбоките и големи саксии са ненужни въпреки впечатляващия размер на короната. Голяма буца пръст само ще допринесе за натрупването на влага и развитието на гниене и гъбички. За удобен растеж на реколтата трябва да вземете широка и плитка саксия.

Саксия за парично дърво трябва да се вземе широка и плитка

Важно е да знаете! По-добре е да засадите парично дърво сами, така че бързо ще образува корона и ще расте.

Знаци и суеверия

Много знаци и суеверия са се събрали около такова примамливо име за цвете. Какво всъщност прави дървото на богатството на прозореца на собственика си? Привлича или отблъсква късмета и благосъстоянието му. И какво трябва да се направи, за да може растението да създаде аура на изобилие в дома?

Методите за привличане на пари в къщата не трябва да навредят на растението

Защо не можете да държите парично дърво у дома

Едно от най-често срещаните суеверия относно забраната за отглеждане на парично дърво е, че ако дървото умре, човекът ще фалира. В тази ситуация трябва да се разбере, че растението по никакъв начин не може да причини загуба на парично състояние. Въпреки че много производители потвърдиха някои материални проблеми през периода, когато цветето пусна монетни листа. Но тук отново всичко може да се обясни: стайното растение се отървава от листата през периода на покой и когато грижите му не отговарят на изискванията. Например, ако в стаята е горещо, не се прави вентилация или цветето стои до радиатора.

Единствената потвърдена опасност от Crassula е арсенът в зеленчуците му. Следователно има забрана да се яде това растение. Когато отглеждате трико у дома, важно е да поставите саксията на място, недостъпно за деца и домашни любимци.

Възможно ли е да се даде парично дърво от дома

Възможно е и дори е необходимо да дадете пораснала дебела жена на скъп човек. Влюбените ще приемат и суеверието ще каже, че цвете от магазин не носи необходимата "парична" енергия. Ако се отглежда специално за подарък, това не само ще донесе просперитет на къщата, но и ще се превърне в талисман за новия собственик.

Ако паричното цвете се дава от дома, тогава е важно:

  • Подарете го само на човека, който иска да получи такъв подарък.
  • Мислено благодарете на растението, че е в къщата.
  • Давайки, пожелайте на човек умножаването на всичките му предимства.

Не се препоръчва да давате собствената си дебела жена, тъй като тя е наситена с енергията на предишния дом. Ако обстоятелствата ви принуждават да се отървете от цветето, то то трябва да бъде представено на човек, който иска да се погрижи за него.

Къде трябва паричното дърво да означава пари, за да влязат в къщата

Според практиката на фън шуй, страната за привличане на материално богатство е югоизтокът. Колкото повече светлина има в стаята, толкова по-добре. Избирайки място за "пари", трябва да избягвате червените тонове в интериора. Спалня, хол или зала са добри варианти за поставяне на дърво.

Възможно ли е да се изхвърли дървото на парите: народни знаци

В допълнение към паричния си магнетизъм, растението има свойството да съхранява енергията на къщата, където расте.Хвърляйки култура на улицата, човек разпръсква енергията си и я изгонва от къщата. Растението трябва да се даде на природата, затова не се препоръчва просто да го изхвърлите: трябва да го заровите в земята навсякъде.

В случай на заболяване или загуба на декоративност, не се препоръчва изхвърлянето на пълна жена, която расте в къщата повече от една година. Трябва да запазите едно кълно и да го засадите вместо старото дърво. Тогава цялата енергия, събрана от растението, ще се съхранява в къщата.

Ярко дърво с лъскави монетни листа ще привлече късмет, щастие и богатство. Растението запълва въздуха в помещението с дезинфекциращи вещества, прочиствайки го от патогенни бактерии. Дървото запазва декоративния си ефект през цялата година. Грижата за парично дърво у дома не е трудна. Основното е да му дадете грижи и любов.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина