Echeveria - грижи и размножаване у дома

Цветето Echeveria се отнася към термофилните видове растения, които живеят добре в обикновените апартаменти. Непретенциозно е да се грижите; отглеждането у дома не изисква специални умения и знания. Друго име на културата е „каменна роза“.

Ехеверия - що за цвете е, към кое семейство принадлежи

Сукулентната ехеверия (сочна ехеверия) принадлежи на представителите на семейство Толстянкови. Почти двеста подвида живеят в природата, малка част, принадлежаща към декоративните сортове, се отглежда у дома.

Сочна каменна роза

Кратко описание, история на произхода или селекцията

Цветя могат да бъдат намерени в мексиканските, калифорнийските и перуанските земи. Името на културата е дадено в чест на художника от Мексико, ангажиран с описанието на флората на страната - Атанасио Ечеверия и Годой.

Листата на сукулента има синкаво-синкав оттенък, при най-големите представители расте на дължина до 25 см, на ширина - до 15 см. Издънките са миниатюрни, листата са събрани в плътни розетки. Някои подвидове имат гладка повърхност, други имат пубертетен тип.

Важно! В апартаментите често можете да намерите ехеверията на Шавиан, която се отличава с розова рамка върху листовите плочи. Градинарите обръщат голямо внимание на ехеверия гърбави цветя, Agavoides, Desmet.

Сортове стайни растения с имена, как изглеждат

Цветето на Echeveria, чийто вид се характеризира с разнообразие, има около 200 разновидности. Отглеждат се както в класически саксии, така и във вази от трайно стъкло.

Ехеверия грациозна (Echeveria elegans)

Елегантната вътрешна Echeveria има листа със сиво-синкав цвят, сплескана розетка. Изправените издънки се огъват с течение на времето и започват да пълзят по повърхността. Те имат способността да се вкореняват.

Бебетата се образуват на високи издънки, големите екземпляри растат до 15 см в диаметър. Листни плочи с дължина 5 см, широчина 2 см, съцветия с розов или алено оттенък, жълта граница на върховете на венчелистчетата.

Важно! Сортовете без стъбла включват агаве ехеверия. Листата му има интересен преход от леко зеленикави средни към червеникави ръбове. На повърхността му има белезникаво покритие.

Echeveria грациозна

Echeveria carnicolor

Има късо разклонено стъбло, което не надвишава 6 см. Средно голямата розетка расте до 15 см височина, широка до 10 см. Листата е средно плътна, с месен цвят, дълга до 7 см.

Echeveria glauca

Характеризира се със сиво-сини листни плочи, очертани с розова рамка, с восъчен разцвет на синкав оттенък. Расте под формата на лъжица, портокалови цветове растат по издънки, разположени отстрани.

Важно! Подобен синкав цвят се среща в Echeveria Pulidonis, отличителна черта е червеникава граница около краищата. Звънчевите пъпки имат ярко жълти венчелистчета.

Echeveria Черен принц

Културата има месеста розетка, достигаща 15 см в диаметър. Листните плочи са зеленикави, съцветията са разположени отстрани. Echeveria венчелистчета Black Prince оранжев или червено-шоколадов цвят, разположени на високи крака.

Echeveria белокоса (Echeveria leucotricha)

Представител е на пубертетни сортове; зелените листни плочи имат кафеникава ивица по ръба и белезникави власинки. Визуално подобна на новородено животно, розетката нараства до 20 см в ширина.

Важно! Интересни подвидове са представени от Echeveria Purpuzorum, с твърди триъгълни плочи и заострени краища. Дължината на съцветието е 20 см, състои се от жълтеникаво-оранжеви пъпки.

Echeveria белокоса

Ехеверия брилянтна (Echeveria fulgens Lera)

Характеризира се с малки размери и храсти, дебели клони, излизащи от гнездото. Децата се развиват върху леторастите, листата имат светло зелен цвят, краищата са восъчни. Цъфти през февруарските дни, венчелистчетата са червеникави.

Важно! Echeveria Lau се счита за интересен сортов подвид, при който цъфтят восък дори по пъпките.

Echeveria Derenbergii

Той има голям брой пълзящи издънки, излизащи от розетка, достигаща до 6 см в диаметър. В горната част на листните пластинки има алена лента, средата е белезникава или маслинено-сива. Класовидните съцветия включват 5 пъпки; дръжките са с дължина до 6 см.

Как да се грижим за ехеверия у дома

Правилната грижа за сочно цвете ще ви позволи да отгледате здрав и красив екземпляр, който ще цъфти в съответствие със сортовите характеристики. Грижите за Echeveria включват специални изисквания за субстрата, напояването и торенето.

Осветеност и температурни условия

Сезонът и вторичните фактори влияят върху промените в условията на задържане:

  • през есенно-зимните дни температурният режим е в рамките на 10-16 ℃ над нулата, по време на цъфтежа - 18-21 ℃;
  • през летните и пролетните месеци толерира спокойно ниската влажност на въздуха, живее спокойно при +30 ℃.

Всички хибридни и сортови екземпляри обичат доброто осветяване - плътността на листните плочи и цветният спектър зависят от това.

Важно! Младите екземпляри са свикнали със слънчевите лъчи постепенно, за да не предизвикат изгаряния. Културата не изисква пръскане и не понася висока влажност на въздуха.

Правила за поливане и влажност

Овлажняването се извършва, докато пясъкът изсъхне, през зимата - от време на време, за да не се провокира накланянето на стъблата. Използвайте аквариумна вода или вода, която е утаила за 2-3 дни.

Важно! Ако не е достатъчно да се полива реколтата, промените могат да се определят от листните плочи - те ще станат свити и мудни. Не докосвайте листата по време на напояването.

Поливане на сукулента

Подхранване и качество на почвата

През пролетните и есенните месеци културата изисква специални смеси за кактуси и сукуленти. Хранят се ежемесечно. По време на периода на почивка процедурите се отменят, останалото време не може да се тори с органични и азотни вещества.

Предпочита се рохкава пясъчна почва с минимални хранителни стойности. Опитните производители на цветя използват специална почвена смес, продавана във всички цветарски магазини. За да се предотврати развитието на кореново гниене, към сместа се добавя минимално количество въглен.

Важно! Преди засаждане контейнерите се пълнят с една трета с експандирана глина, счупена тухла, камъчета или парчета глинени съдове.

Размер на контейнера за цветя

Културата има повърхностна коренова система, така че тя изисква широк, но плитък капацитет. В диаметър не трябва да надвишава размера на самото цвете с повече от 2 cm.Контейнерите без дренажни отвори не са подходящи поради високия риск от стагнация на влага и последващо загниване на корените.

Подрязване и презасаждане

Процедурите за трансплантация се извършват ежегодно, с най-голямо внимание: ако корените са повредени, растението ще умре. След покупката можете да го трансплантирате след 2-3 седмици: преди определената дата овлажняването на субстрата се спира. Прехвърлянето се извършва с абсолютно суха земна кома. Echeveria не се нуждае от специално подрязване - достатъчно е редовно да премахвате изсъхналата зеленина.

Важно! Когато розетката се изтегли през пролетта, горната част се подрязва, оставяйки не повече от 4 см. Този подход подмладява и помага да се активира растежа на нови издънки.

Особености на цъфтящите растения

Отделните хибриди изискват специални условия, в противен случай няма да цъфтят.

Важно! Echeveria в смеси (малки размери) обикновено се използва за изграждане на цветни ансамбли.

Цъфтящ сочен

Период на активност и почивка

През пролетните и летните месеци Echeveria цъфти в продължение на 14-30 дни. През зимата повечето от членовете на рода отиват на почивка. По това време режимът се променя сериозно: температурата се понижава до 8-15 ℃ и напояването се намалява до една процедура на месец.

Видове и форма на цветя

Малки пъпки са разположени в съцветия, разположени на вертикален страничен дръжка. Тонът на венчелистчетата зависи от осветлението:

  • липсата на слънце причинява пожълтяване;
  • достатъчно количество - червеникав или оранжев оттенък.

В края на периода на бутониране се формират бебета по дръжките.

Методи за размножаване на цветя, когато е по-добре да го направите

Има няколко начина за размножаване на цвете. Предпочитаните възможности за размножаване на Echeveria включват увеличаване на броя на листата или розетките.

Размножаване на ехеверия с лист

Най-здравата зеленина е избрана и отделена от стъблото. След едноседмично изсушаване външната страна се поставя върху предварително навлажнен субстрат и се държи, докато корените се появят при +25 ℃. Когато се оформят първите изходи, те се настаняват в отделни контейнери.

Важно! Образците, които реагират добре на размножаването на листа, включват Echeveria Pearl от Нюрнберг. Добре се вкоренява с рядка субстратна влага и максимална осветеност.

Размножаване на листа

Размножаване с розетки

Това е предпочитаният вариант, включва отделяне от майката на дъщерния екземпляр. След като се отреже, мястото се третира с натрошен въглен (дървен или активен), изсушен за около 12 часа. Изходът е засаден в предварително навлажнена земя и изчакайте появата на собствената си коренова система. Правилното прилагане на техниката помага да се ускори образуването на пъпки.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Атаките на паразитни мушици и болести са редки, повечето проблеми се провокират от самите собственици. Ако културата се гледа неправилно и се прелива, тогава постоянно влажен субстрат ще причини образуването на гъбични патологии.

Важно! Ако болестта се открие навреме, цветето се нуждае от трансплантация - след изрязване на разлагащите се части и третиране с фунгициден разтвор.

Опасните вредители включват брашнести и коренови бъгове. Появата им спира цъфтежа на ехеверията, нейния растеж и развитие. Определя се от деформационни промени в зелената част и белезникав цвят. Необходимо е цветето да бъде засадено в нова саксия с пълна подмяна на почвата и подрязване на засегнатите области. След приключване на процедурата се провежда лечение с Aktara и Fitoverm.

Лезия на Mealybug

Как да се справим с тях

Терапията за болни проби зависи от източника на проблема:

  • когато зеленината пожълтява, провокирана от стагнация на течности, напояването се спира, докато субстратът изсъхне напълно;
  • изсушаване на долните листа - не се изисква лечение, състоянието е нормално през зимата;
  • смачкани и отпуснати плочи - увеличават честотата на хидратация.

Забележка! Понижените листа и масовото им падане показват излишък от течност през зимата. Точното изпълнение на препоръките ще ви позволи да избегнете повечето неприятни симптоми, да предотвратите развитието на болести и атаки на паразитни насекоми.

Echiveria четина, Черен принц или сатен се счита за оригинално цвете, обичан е от производителите на цветя. Използва се за украса на апартаменти, зимни градини и оранжерии. Грижата за ехеверия у дома не създава проблеми, но опитни градинари напомнят, че преовлажняването с пясък в саксиите е път към загуба на реколта.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина