Echeveria - видове: агаве, Pulidonis, черен принц, Purpuzorum, Lilacina

Echeveria е многогодишна сочна култура, която принадлежи към семейство Толстянкови. В естествената си среда растението най-често се среща на територията на Северна и Южна Америка. Поради популярността на ехеверията, днес тя започна да се отглежда в много страни като декоративна или закрита култура.

Echeveria: видове, подходящи за отглеждане в домашни условия

Всички видове цветя се отличават със своята красота и необичайни листа. Всяка култура е красива и очарователна по свой начин. Има десетки разновидности на сукуленти с необичайни имена:

 • ехеверия сетоза;
 • куб ечеверия;
 • ечеверия Лола;
 • ехеверия пухкава;
 • ечеверия Телец;
 • възглавница ехеверия;
 • сива ехеверия;

Храст сочен с бледорозови листа

 • ехеверията е минимална;
 • ехеверия агаве;
 • echeveria elegans;
 • Миранда;
 • Орион;
 • Черен принц;
 • Рицари;
 • Сириус.

Статията предоставя описание на най-популярните видове сочна култура. Но преди да започнете да учите, струва си да разберете как да назовете цвете - Echeveria или Echeveria. Това са две абсолютно еднакви имена, които означават един и същ сукулент. На руски обаче първият вариант се използва по-често.

Echeveria агаве

Агаве има храстовидна форма, която прилича повече на водна лилия. Най-често съцветието се представя под формата на лотос с месести венчелистчета и скъсено стъбло. Този вид се отличава с широки и плътни листа, които са овални и заострени по върховете. Размерът им може да варира в рамките на 4-10 cm.

Цветовата гама на съцветията е разнообразна. Зависи от вегетативния период. Например, по време на покой растението е оцветено в тъмно зелено, а по време на цъфтежа цветът придобива яркочервен оттенък. Отличителна черта на сукулента е наличието на бял цвят по листата. Може да се види преди вегетацията. Пада около края на пролетта и началото на лятото.

Забележка! Самите цветя се появяват по-близо до юли-август. Те имат червено-оранжев цвят и по размер достигат до 40 смдължина.

Echeveria Pulidonis

Pulidonis е пъстър сукулент със стъблена розетка с размер до 17 см. Отличителна черта на вида са тъмнозелените листа с продълговата форма, които леко се стесняват по краищата. Дължината им се простира с 8-10 см. Самото растение има зеленикаво-син оттенък и червен кант от листа. Вегетационният период на растението пада в средата и края на лятото. По това време сукулентът расте и става висок. На розетката на стъблото се развиват малки цветя с ярко жълт оттенък. Формата им прилича на камбана.

Сукулентен подвид Pulidonis

Pulidonis се използва като закрита и декоративна култура. В процеса на домашно отглеждане обемът на розетката може редовно да се регулира и намалява, така че сукулентът да не нараства до големи размери. Цветът е непретенциозен в грижите. Единственото важно условие за пълноценен растеж е наличието на ярка светлина на закрито или на открито. Размножаването става по листен и резъчен метод.

Echeveria Черен принц

Черният принц се счита за хибриден сорт.Неговите отличителни черти са куполовидни листа с тъмнозелен оттенък с лилава граница, подобна на дъга, и удължена стъблена розетка, достигаща 14 cm в дин. Цветето е засадено за подобряване на помещения и вилни къщи. Вегетационният период пада в средата до края на август.

Забележка! Цветята, боядисани в тъмен нюанс, обикновено са с малки размери.

Черният принц също е непретенциозен в грижите. За пълното му развитие е необходимо да изберете компетентно осветление и да го поливате своевременно. За бързото образуване на съцветия също е необходимо периодично да се коригира размерът на стъблените розетки.

Сорт Черен принц

Echeveria Purpuzorum

Purpuzorum е тревист сукулент, който няма стъбло. Листата са куполни, месести и плътни. Размерът им достига 6-7 см. Периодът на цъфтеж попада в началото на пролетта (средата-края на март). Малките цветя обикновено се оформят в едно съцветие, което достига до 20 см дължина. Съцветията са жълти и оранжеви. Дължината им се поддържа около 2-3 см. Echeveria Purpuzorum се нуждае от периодично минерално торене, редовно поливане и добро осветление.

Важно! Когато се отглеждат на закрито, саксиите трябва да се сменят редовно, докато растението се развие до максималния си размер.

Echeveria Lilacina

Echeveria Lilacin се използва най-често за отглеждане в дома в саксии. Растението се отличава с голяма стъблена розетка, чийто размер достига 40 см дължина. С подходящи грижи през годината на активен растеж, сукулентът може да образува допълнителни розетки и листа. Lilacina е придирчива към напускането. През лятото тя се нуждае от влажен и топъл климат със средна температура 25 ° C. През зимата растението се развива при 15 ° С.

Вегетационният период пада в средата на пролетта (април-май). Културата не цъфти дълго, само 2-3 седмици. Самите цветя се появяват от средата на розетката, дължината им се поддържа около 2-4 см. Цветът им е жълт или оранжев.

Ечеверия Деренберг

Сортът Derenberg е сорт, характеризиращ се с малки цилиндрични листа. Те са с малки размери, до 4 см дължина и до 2 см ширина. Цветът на растението е тъмно зелен с бял цвят. Отличителна черта е кафява граница по краищата на листата. Периодът на цъфтеж е от края на пролетта или началото на лятото. Продължителността е 3-6 седмици. Съцветията са малки и с форма на лале. Дължината им варира в рамките на 4 см. Цветът е тъмно оранжев с червена граница.

Echeveria Topsi Torvi

Topsi Torvi е синьо-бяло сочно растение с необичайна форма. В съцветието всички листа са извити назад. Така те създават симетрична и оригинална розетка, подобна на външен вид на отворено цвете.

Забележка! Topsi Torvi е придирчиво растение, което има добър имунитет и устойчивост на суша и резки промени в температурата.

Сукулентите се нуждаят от слънчева светлина за продуктивен растеж. Цветето може да бъде изложено на пряка слънчева светлина. Ще ви е необходимо и периодично подхранване с органични и минерални торове. Поливането се извършва с повишено внимание; през зимата растението трябва да се полива 1-2 пъти месечно.

Echeveria Rainbow

Echeveria Rainbow се счита за хибридно растение. Типични признаци:

 • куполни листа с плътна и месеста структура;
 • мръсно розов цвят;
 • тъмнозелени листа.

Вегетационният период пада в края на пролетта. Хибридът цъфти за около 3-5 седмици. Растението има добър имунитет към болести и толерантност към суша.

За ваша информация! Добрият растеж изисква ярко и слънчево осветление, органично хранене. Поливането се препоръчва не повече от 1 път на месец.

Echeveria Pulvinata

Echeveria Pulvinata излиза от периода на покой в ​​началото на пролетта. Листата му са със сиво-зелен цвят. Съцветията цъфтят постепенно, отдолу нагоре. Цветът им се променя от тъмно оранжев до огнено червен.За пълноценен растеж трябва да спазвате режима на умерено поливане и периодично хранене. Предпоставка за отглеждане е да се създаде възможно най-яркото осветление в къщата.

Echeveria Elegance

Елегантността, или грациозна ехеверия, е растение с приседнала розетка и светлозелени листа. Можете също да различите този вид по лек, едва забележим цъфтеж. Периодът на цъфтеж настъпва в началото на лятото. Това е така, защото цветето много обича слънчевата светлина и топлото време. Културата цъфти с малки цветя с ярко жълт цвят. Дължината на дръжката най-често достига 27 cm.

Ехеверия нодулоза

Нодулозата е вид сукулент с малък размер. На дължина културата расте до 20 см. Листата са с форма на сълза, цветът им е светлозелен с преливащи се патладжани. Периодът на цъфтеж е в края на март или началото на април. По това време маломерното цвете е покрито с обемни пъпки с яркочервен оттенък.

Нодулоза

Подмладена и ехеверия: разлики

Подмладените и Echeveria са много сходни на външен вид, дори могат да бъдат объркани. За да предотвратите това, трябва да се запознаете с основните разлики:

 • младите нямат стъбло, а розетата се развива директно от почвата. Echeveria най-често има леко изразено стъбло;
 • листата на американския сукулент са по-месести и плътни, докато листата са по-тънки подмладени;
 • Цветята на Echeveria обикновено са разположени на стъбло, което се издига нагоре, а при младото те са разположени директно на дръжка.

За ваша информация! Сукулентното растение е устойчиво на суша, но не може да издържи на силни студове. Подмладеното се чувства добре при ниски температури и рязко застудяване.

Echeveria е красиво и оригинално цвете, което се използва за украса на стаи и вили. Растението се отличава с разнообразие от видове, цветове и форми. Значителни предимства на културата са непретенциозността в грижите и устойчивостта на суша.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина