Eonium дърво - как да се грижим за цвете

Eonium treelike е декоративно стайно растение, което естествено расте в тропическите гори на Северна Африка. Храстът има голямо разнообразие от сортове, които се различават по цветовете и пъстротата на листата си.

Eonium - какво е това цвете

Счита се, че цветето на еониевото дърво е от семейство Толстянкови. Има както многогодишни, така и едногодишни сортове от този вид. Ако храстът има един изход, тогава той ще живее не повече от две години, следователно, за да го запази, процедурата за възпроизвеждане се извършва по-бързо.

Цветът има висок декоративен ефект, поради което е търсен в цветарството.

Сукулентният еоний няма дръжки по листата; плочите са събрани в спираловидни розетки. Някои сортове имат почти голи стъбла, но има видове с плътно разположени плочи. Те са удължени и заострени към краищата, много плътни и месести по структура.

За справка! Родната земя на вида е Мароко и хълмовете на Канарските острови, където расте на височина от 200 до 1500 метра над морското равнище.

Сортове домашно цвете

Видовете Aeonium имат много невероятни характеристики, поради което е толкова често да се отглеждат на закрито.

  • Aeonium undulatum

Малки белези са разположени по цялата повърхност на стъблото на Eonium Wavy. В самия връх на леторастите растат листни розетки с диаметър 30 ​​сантиметра. Яркозелените листа се събират в цъфтящи форми.

  • Aeonium arboreum

Дървесният вид (Aeonium arboretum) е най-известният по рода си. Височината му достига 1 метър. Основният багажник има леко кафяв оттенък, самата корона е леко разклонена.

Плътни листни розетки образуват цветни чаши. Плочите са плътни по структура, могат да достигнат от 10 до 20 сантиметра. Има растения със зелени и тъмно алени листни цветя.

Интересно е! Най-популярният сорт е Eonium Nigrum, който се нарича още Black Aeonium. Има черен или тъмно сиво-кафяв цвят на листата.

В млада възраст храстът Eonium Nigrum има зеленикави плочи, но колкото по-старо е растението, толкова по-тъмна е листата. Сортът Shelley, еоний с по-светли листа, има подобни характеристики.

  • Aeonium domesticum (Aeonium domesticum)

Домашният вид е с нисък ръст - само 15-30 сантиметра. Късото стъбло е силно разклонено и има кафеникаво-червен цвят. Тъмнозелените листа са лопатовидни, по-широки от дългите. На висок дръжка има жълти цветя.

  • Еоний декоративен (Aeonium decorum)

Decorum, както го наричат ​​понякога, се използва широко за декорация на интериори и оранжерии. Ниско растение има топка корона. В млада възраст листата са оцветени в зелено, но с течение на времето те започват да стават розови.

Плочите са събрани в красиви розови розови розетки и са разположени по върховете на lignified издънки. Външно храстът прилича на дърво с рози.

  • Aeonium virgineum

Сортът Вирджиния е друго цвете с розова роза от листа. Различава се обаче по това, че на практика няма стъбло. Листата са оцветени в плътен светлозелен цвят.

  • Еониев многослоен или с форма на диск (Aeonium tabuliforme)

Aeonium tabuliforme има необичаен външен вид. Той има една розетка с чаршафи, която е оформена като палачинка с люспи.Листата са малки и имат много ярко зелен оттенък. Цъфти през втората година след засаждането с малки жълти цветя.

Забележка! Поради факта, че сортът Longline има само един изход, той е двугодишен, тоест след цъфтежа храстът веднага умира.

  • Aeonium lindleyi

Aeonium Lindley има малки яркозелени листа, които са много плътно разположени един към друг. Те образуват розетки с форма на кошница.

  • Haworth или Kiwi (Percarneum "Kiwi" или Haworthii)

Aeonium kiwi или Haworta е много непретенциозно грациозно цвете с височина 50 сантиметра.

Рунестите листа са леко заострени към краищата, имат розов кант. Въздушните коренища са разположени по краищата на страничните издънки, с които е лесно да се размножава храстът.

  • Седифолиум (Aeonium Sedifolium)

Aeonium sedifolium е един от най-малките видове. Отгледан е изкуствено, следователно принадлежи към хибридни сортове.

Малките розетки имат пухкави, светлозелени листа, които са лепкави на допир поради секретирания нектар.

В закрити условия грижата за цвете няма да бъде трудна.

Еоний от дърво: домашни грижи

Грижата за всяко растение включва спазване на редица препоръки. Дървото еоний обаче е доста непретенциозно, така че дори начинаещите могат лесно да се справят с него.

Осветеност и температурни условия

Трябва да започнете да се грижите за цвете с организацията на правилния режим на осветление и температура. Трябва да има много светлина, така че е по-добре да държите саксията с цветя на южните или източните прозорци. През горещите летни дни той се пренася на място с разсеяна светлина.

Но температурата трябва да е леко хладна - от +16 до +22 градуса. Затова през лятото е по-добре да вземете контейнер с цвете навън в градината или на балкона.

Правила за поливане и влажност

Малко дърво у дома трябва да се напоява само след изсъхване на горния слой на почвата. А през зимата процедурата е напълно намалена до 1 поливане на месец.

Важно! Водата от чешмата трябва да се защити преди поливане (поне 24 часа).

Подхранване и качество на почвата

Храстът се подхранва веднъж месечно с готови минерални торове за сукуленти. Киселинността на почвата трябва да бъде неутрална.

За да се повиши киселинността, се добавя хумус и дървесна пепел, за да се неутрализира.

Размер на контейнера за цветя

Контейнерът за засаждане не трябва да е прекалено просторен. Най-добре е да избирате не широки, а умерено дълбоки саксии, с добър дренаж и поднос.

Подрязване и презасаждане

Растението не се нуждае от резитба, тъй като има малък брой изходи. Периодично се извършват само санитарни процедури, като се отстраняват изсъхналите листа.

Грижата за Aeonium също включва трансплантация, която се извършва само ако е необходимо. Обикновено се причинява от недостатъчен обем на капацитета, с растежа на кореновата система.

Методи за размножаване на еониум

Методът за размножаване на дадено растение ще зависи от неговия вид и сорт. За еоний без стъбла е подходящ само методът на семената.

Растението се размножава най-често вегетативно.

Двугодишните видове се засаждат само със семена. Първо разсадът се отглежда в кутия със субстрат и едва след това се засажда в отделни саксии.

Други видове се размножават чрез отрязване на върха на стъблото заедно с розетката. Този разрез може да се постави директно в субстрата или водата за вкореняване. Кореновата система трябва да се развие на 2 седмици от вкореняването.

Как цъфти еоний, периоди на активност и почивка

Паникулатните съцветия са разположени върху твърд и дебел дръжка. Много малки цветя могат да имат различни цветове: жълто, розово, бяло.

Еониумите цъфтят около 3-4 седмици. Периодът на цъфтеж настъпва по различно време (в зависимост от вида на цветето). Обикновено това е началото на лятото - юни или юли. От ноември до февруари храстът трябва да се оттегли и да си почине.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Цветето практически не боледува и не страда от вредители. Сухият въздух може да провокира появата на паяк, който може да бъде унищожен чрез измиване на храста под душа.

Поради гниене на корените, долните листа могат да започнат да падат и да пожълтяват

Понякога при прекомерно поливане се появява загниване на корените, поради което листата започва да отпада. В този случай храстът се трансплантира в нов контейнер и почиства субстрата. По време на трансплантацията корените се измиват, изгнилите участъци се отрязват.

Eonium може да има необичайна форма и цвят на листата, грижата за него у дома е много проста. Още през втората година се появяват първите цветя, които могат да удивят с необичайния си вид. Разбира се, има малко фенове на това растение сред домашните домакини, но сукулентът уверено набира популярност.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина