Гастерия: домашни грижи и методи за разплод

Сукулентите и кактусите често могат да бъдат намерени на первазите на къщите. Те са сладки и спретнато изглеждащи. Статията разказва за растение от вида Гастерия: преглед на сортовете, правилата за отглеждане и грижи, развъдната процедура.

Гастерия: видове и описание

Гастерия е род от семейство Асфодел, който се състои от 26 вида. Най-популярните от тях са: Gasteria Spotted, Gasteria Warty, Variegatnaya, Armstrong и Batesian. Името идва от латинската дума „газлтрон“, което означава „корем с кора”.

Цветето има полезно свойство: много добре почиства въздуха, поради което често се поставя в спалните.

Гастерия

Гастерия забелязана

Тъмнозелен сочен със светложълти малки петна, достигащи височина около 20 cm.

Листата са гладки, заострени към края и цъфтежът се проявява под формата на яркочервени цветя.

Гастерия брадавица

Тънките листа, достигащи 20 см, са покрити с множество бели брадавици, което ги прави груби.

Цъфти с розови или червени цветя. Те могат да бъдат със зелени петна.

Допълнителна информация! Всички видове могат да бъдат съседи за всички видове кактуси - цветята ще растат добре в такава среда.

Гастерия пъстра

Малко сочно растение, където няма стъбло, а листата се събират в роза.

Растенията Variegat са онези части, които не са в състояние да синтезират хлорофил, поради което се различават в различни зелено-жълти или зелено-бели цветове. Така е и тук: листата са дълги, месести, до края са заточени със зелено-жълт цвят. Те са разположени на два реда, един над друг.

Различни видове гастрия

Гастерия Армстронг

10-сантиметровото растение има дебели, гладки тъмнозелени листа и оранжеви цветя, когато цъфти.

Интересна особеност: старите листа винаги растат хоризонтално, а новите в началото се стремят нагоре, а след това се огъват надолу, образувайки странни сплетения.

Гастерия Батесиана

Сукулентен растеж с роза има груби триъгълно-ланцетни листа с леки туберкули и достига 18 см височина.

Цъфти с розово-оранжеви цветя.

Гастерия: домашни грижи

Тъй като цветето е родом от Африка, няма нужда да се създава специална влага. Условията на живот на човек са отлични за него.

Можете да закупите почвата (най-подходящата - за кактуси и сукуленти) или да я приготвите сами. За да направите това, ще ви трябва: листна земя, торф и пясък в съотношение 4: 2: 1. Можете да добавите и малки камъчета. Съдържанието на киселинност трябва да бъде между 5,5 и 7 pH.

В активния период торенето с минерални торове ще бъде от полза, което има положителен ефект както върху цъфтежа, така и върху цялото тяло на растението като цяло.

Важно! Въпреки факта, че Гастерия е сукулент, тя трябва да се полива обилно (1-2 пъти седмично).

Това обаче трябва да се прави внимателно, защото растението не понася постоянно мокра почва. През зимата поливането се намалява (веднъж на 2-3 седмици), тъй като водата няма време да се абсорбира напълно и не може да се допусне застой.

През активния период (пролет-лято) температурата трябва да бъде от 18 до 25 градуса, а през периода на почивка (есен-зима), тя трябва да бъде понижена до 12 градуса. Това се прави, за да се възхищаваме на цъфтежа на гастрията, защото тя няма да цъфти без промяна в температурните режими.

Внимание! Ако температурата се повиши над 15 градуса през зимата, растението просто ще изсъхне.

Родът расте добре на осветени места, но без пряка слънчева светлина. Също така, растението ще се чувства комфортно на сянка. Най-добре е да го гледате на източните или западните прозорци. На южните ще изсъхне, а на северните ще порасне, но собственикът няма да види как Гастерия цъфти.

През пролетно-летния период цветето може да бъде изнесено навън. Той е доста чувствителен към валежи, ветрове и слънчева светлина, затова, преди да извадите, трябва внимателно да изберете място.

Преди периода на покой е необходимо цветето да се насити със светлина: слънчевите бани могат да се правят както 8-часови, така и 16-часови, като се използват флуоресцентни лампи.

Гастерия Армстронг в гърне

Методи за размножаване

За размножаване на Гастерия чрез резници е необходимо да се отреже част от дълъг и укрепен лист, да се изсуши малко (12-24 часа) и да се засади в земята за сукуленти или кактуси. Поливането е същото като при растение за възрастни.

Най-важният етап при размножаването с коренови издънки е отделянето на дъщерното растение от майчиното, защото ако това се направи неточно, тогава коренът на двата организма може да бъде нарушен, след което първият може да не пусне корени в нова саксия . Освен това процедурата е идентична, както при размножаване чрез резници: сухо, растение, вода.

Размножаване на листа от гастрия

Гастерията е цвете, което се отличава със своята непретенциозност, красив цъфтеж и спретнатост. Не забравяйте обаче, че лесно се влияе от метеорологичните условия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина