Почва за сукуленти: възможности за разсаждане и отглеждане

Сукулентите са непретенциозни растения. Те могат да останат без влага и хранителни вещества за дълго време. Почвата за засаждането им трябва да отговаря на определени изисквания.

Критерии за избор на почвата

Много начинаещи производители купуват сукуленти в магазина, без да знаят как да ги отглеждат. След покупката е важно да знаете не само как да трансплантирате закупения сочен у дома, но и каква почва да използвате за това.

Сукуленти

За отглеждане на сукуленти трябва да изберете рохкава почва, която позволява на въздуха и водата да преминават добре. Сукулентите растат както в неутрална, така и в кисела почва. Почвата не трябва да съдържа много азотни торове, трябва да има достатъчно минерални компоненти.

Какъв вид земя е необходима за засаждане на сукуленти може да се определи от изискванията, определени от предпочитанията на растенията:

 1. Тя трябва да е лека и свободна. Водата трябва да премине бързо през него.
 2. Почвените частици трябва да осигуряват въздух към корените.
 3. Горното покритие трябва да изсъхне бързо.

Когато купувате пръст в магазин, трябва да обърнете внимание на нейния състав. В зависимост от вида на сукулентите за засаждане, изискванията към почвата се различават.

Основната част от закупената почва е торф. Най-често се смесват 2 вида от него: езда и низина. Торфът има висока киселинност, така че доломитовото брашно се добавя към почвата, за да се намали.

Направи си сам почва за сукуленти

Можете да подготвите почвата за отглеждане на сукуленти в саксии със собствените си ръце от обичайната универсална закупена земя. За да стане по-лек, към него трябва да се добавят едър пясък, керамични фрагменти и експандирана глина. За да се повиши киселинността на почвата, към нея се добавя торф.

Почва за сукуленти

Опитните производители на цветя препоръчват как да закупите готова смес за отглеждане на сукуленти и да подготвите почвата сами. Основното е да използвате правилните съставки и да запазите пропорциите им.

Необходими компоненти

Почвата за сукуленти може да бъде подготвена напълно със собствените ви ръце. Основните компоненти на почвата за кактуси и сукуленти са:

 • листна земя,
 • копка земя,
 • пясък,
 • камъчета или стърготини от червени тухли.

Чакълът може да се използва като почва за сукуленти. В зависимост от размера на саксията се използват 3 вида камъчета:

 • фракция 1-5 mm;
 • фракция 5-10 mm;
 • фракция 10-30 мм.

Интересно. Котлото, което не се натрупва, "Barsik" може да се използва като почва за сукуленти. Състои се от фина фракция на зеолит. Трябва да се добави към чакъл в съотношение 1 към 10.

Пропорция на субстрата

В зависимост от кореновата система на растението, пропорциите на съставните компоненти също се променят. Ако кореновата система е представена от повърхностни корени, тогава е необходимо да се постигне повишена лекота от почвата. Основните компоненти се смесват в следните пропорции:

 • 1 мерителна чашка листна земя;
 • 1 мерителна чаша тревна почва;
 • 1 мерителна чаша пясък;
 • Мерителна чашка пясък или трохи.

За растенията с добре развити, месести корени, способни да съхраняват вода, съотношенията ще бъдат различни. Необходими са само 3 компонента: 1 част пясък и листни земи, 1,5 части тревна земя.

Важно! Когато се подготвяте за трансплантация на кактус или кактус в саксия, трябва да направите дебел дренажен слой. Това ще предпази корените от гниене.

Когато засаждате растения в саксия, трябва да положите 3 слоя:

 • Дренаж. Трябва да е поне 1 см.
 • Основният слой е от закупена почва или направен от вас сами. Този почвен слой не трябва да достига върха на саксията с 2 cm.
 • Дренажен горен слой. За него се използват камъчета, тухлени чипове или експандирана глина.

Подреждане на слоеве в саксия

Важно! Отстранете горния слой преди поливане. Винаги трябва да е сухо.

Сукулентни възможности за отглеждане

Любителите на пустинните растения често искат да отглеждат нови видове. Но рядко, когато можете да закупите резник или част от растение за размножаване. Ето защо възниква въпросът за любителите на екзотични растения: "Как да засаждаме сукуленти?"

Вегетативно размножаване

Можете да отглеждате сукуленти както от семена, така и от части от растение. Много видове сукуленти образуват дъщерни растения по стъблата. Това се случва най-често при кактусите. Възможно е да се премахне такова растение от майчиното растение само след пълното му образуване. Сигналът за това е постепенното откъсване на дъното на новото растение от стъблото на майката.

Други видове сукуленти се размножават чрез резници или листа. Тези растителни части могат да бъдат засадени почти веднага в сочна почва.

Важно! Нежелателно е да се вкореняват резници и листа във вода. Това може да доведе до тяхното разпадане.

Много растения в горещите и сухи страни сами отделят листата си за размножаване. Crassula е един от тези видове. Ако паднал лист е оставен на почвата, след няколко седмици той ще пусне корени и ще започне да се развива ново растение.

По-добре е да засадите сукуленти с резници през пролетта. По това време те се вкореняват добре и ще станат по-силни през лятото.

От семена

Екзотични видове могат да се отглеждат само от семена. Можете да ги купите и в обикновен магазин за цветя, и да ги поръчате от онлайн магазин.

Възможно е да се отглеждат сукуленти от семена, както следвайки препоръките на производителите на цветя, така и като се вземат предвид някои от особеностите на размножаването на кактуси и сукуленти.

Можете да покълнете семена, като използвате специален контейнер с прозрачен капак. Можете да си купите такъв контейнер в магазин.

Важно! Вътре в контейнера трябва да има малки кутии за засаждане. В дъното на саксиите трябва да се направят дренажни отвори.

Най-добре е да покълнат сочни семена в минерална основа: смес от чакъл, пясък и перлит. Семената на растения като алое или гастерия се засяват най-добре в перлит.

След разпределяне на субстрата в саксиите се взема дебел лист хартия и се сгъва наполовина. Семената се изсипват във формираната гънка и, леко потупвайки по гънките, те се разпределят равномерно по повърхността на почвата.

Когато всички семена се разпределят по повърхността, те се поръсват със слой пясък не повече от 2 мм. По този начин можете да засадите сукуленти както с големи, така и с малки семена.

Важно! Покривният слой не трябва да надвишава размера на семената. Много малки семена изобщо не се поръсват.

Посевите се поливат с утаена вода със стайна температура. За да не се измият семената, те трябва да се поливат чрез пръскане от спрей бутилка. След поливане контейнерът се затваря с прозрачен капак или фолио.

Те започват да почистват оранжерията след появата на издънки. Времето на втвърдяване постепенно се увеличава и покритието се отстранява, след като растенията достигнат размер от 2 cm.

Покълнали семена

Когато отглеждате сукуленти от семена, бъдете търпеливи. Всеки вид има различно време на покълване. Някои семена покълват след 90 дни. През цялото това време почвата трябва да се поддържа влажна.

Нови разсад могат да бъдат засадени, след като разсадът е силен и най-малко 5 см височина. Някои видове отнемат няколко месеца, за да направят това, други годишно.

Домашни грижи

Когато отглеждате сукуленти, трябва да правите разлика между зимни и летни грижи. През топлия сезон растенията трябва да се поливат не повече от два пъти седмично.По това време растението активно расте, така че е необходимо редовно хранене. През зимата поливането се намалява до два пъти месечно, храненето трябва да се спре изобщо.

Важно! Сукулентите и кактусите не могат да растат добре без слънчева светлина. Те не се страхуват от пряка слънчева светлина, така че могат безопасно да бъдат поставени на перваза на прозореца.

През зимата, за по-голяма осветеност, саксиите със сукуленти са най-добре поставени близо до стъклото. Това ще помогне за понижаване на температурата на съдържанието с 2-3 C и ще увеличи осветеността на растението.

Сукулентите могат да бъдат трансплантирани както през пролетта, така и през лятото. Инспекцията на сукулентите ще помогне да се определи необходимостта от трансплантация. Следните признаци ще показват необходимостта от тази процедура:

 • Между саксията и почвата има празнина.
 • Корени изникнаха от дренажните отвори.
 • Размерът на растението надвишава обема на саксията.

У дома както професионалист, така и начинаещ могат да трансплантират сукуленти. Трансплантацията трябва да се извърши, като се спазват следните стъпки:

 1. За разсаждане на сукуленти и кактуси се приготвят саксия, почва, дренаж и защита на ръцете. В допълнение към ръкавиците, това може да бъде стиропор или дебел картон.
 2. Около седмица преди разсаждането растението спира да се полива.
 3. Ако сукулентът е здрав, той може да бъде трансплантиран по метода на трансбордиране. Ако е необходимо да се инспектират корените, изсушената почва се отстранява внимателно.
 4. Растението се поставя в нова саксия и се покрива със субстрат. След поливане горният слой е покрит с камъчета или експандирана глина.

За да осигурят екзотични видове сукуленти с оптимален микроклимат, те могат да бъдат засадени в специални флорариуми. Това са специални стъклени или прозрачни пластмасови съдове с тясно гърло. Често се затваря с корк. Доста често те са оборудвани със система за отопление и осветление.

Флорариум

Когато създавате сочен състав, трябва да изберете растения от същата област. Те трябва да имат подобен режим на поливане и нужда от осветление. Ако това правило не се вземе предвид, тогава растенията бързо ще умрат.

Правилният подход и спазването на правилата за грижи ще помогнат да се отглеждат не само познати растения у дома, но и да изненадат гостите с растения от други страни. Комбинирайки сукуленти с различни форми и цветове, можете да създадете красива композиция, която ще украси дома ви.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина