Как да трансплантирате парично дърво у дома

Дървото на парите е често срещано стайно растение. Много вярвания и заговори за богатството са свързани с него. Ако дървото расте добре, собственикът никога няма да разбере нуждите. Неговата смърт и гниене могат да бъдат лош знак за финансовото благосъстояние. Дебелата жена расте бързо. За да може растението да се чувства комфортно, то се трансплантира редовно.

Трансплантация на парично дърво - за какво е то

Дебелата жена е капризно растение, което изисква специални условия на задържане, чието нарушаване може да доведе до смъртта му. Най-често се изисква трансплантация на Crassula:

 • Ако растението е пораснало много и саксията е станала малка за него. В същото време корените страдат, което се отразява неблагоприятно на развитието на дебелата жена.
 • Ако листата пожълтеят, цветето придобива нездравословен вид, което сигнализира за загниване на корените. В тази ситуация е необходима спешна трансплантация.

Паричното дърво често се отглежда на закрито.

Забележка! Невъзможно е веднага да засадите парично дърво в широка и просторна саксия. Кореновата система ще започне активен растеж, което ще се отрази негативно на общото състояние на земната част на растението.

Кога е най-добре да го направите, в кои дни, възможно ли е през пролетта и зимата

Първата трансплантация трябва да се направи веднага след закупуването на растението. Дебелата жена по време на продажбата е в транспортен контейнер. Тя няма да може да расте в него. Две седмици след покупката се трансплантира в по-подходяща саксия. Цветът предварително получава поне 14 дни за адаптация.

Трансплантацията на парично дърво е важен елемент от селскостопанската технология

Най-доброто време за разсаждане е пролетта. През този период започва активният растеж на леторастите. Важно е да не допускате пряка слънчева светлина да удря цветето. През есента и зимата той е в покой. Трансплантацията е възможна само ако имате симптоми:

 • растението е спряло да расте;
 • листата падат;
 • изглежда отслабена.

В такива ситуации е необходима спешна трансплантация, без да се чака пролетта. Най-често проблемите възникват поради преовлажняване, увреждане на кореновата система от вредители.

Оптималното време за разсаждане е пролетта

Колко често може да се прави трансплантация на цветя?

Опитните производители препоръчват да се пресаждат млади растения в нова почва поне веднъж годишно. С нарастването броят на процедурите намалява. Тригодишно цвете се трансплантира на всеки 2 години. Процедурата носи стрес за растението, което води до необходимост от възстановяване и адаптиране към ново място на растеж.

Забележка! Честите трансплантации са противопоказани поради крехкостта на листата. По време на обработката може лесно да се повреди.

Коя почва и саксия са подходящи за цвете

Основната характеристика на паричното дърво са месестите му листа, които са способни да съхраняват вода. За да накарате растението да расте комфортно, използвайте специална почва. Допустимо е да се използва готова почва за кактуси. Ако не е възможно да го закупите, използвайте универсална почва за стайни растения с допълнителен пясък в съотношение 1: 4.

Земната смес за дебелата жена се приготвя самостоятелно.За да направите това, направете комбинация от:

 • едно парче пясък;
 • една част от копка земя;
 • три части листна почва;
 • пепел;
 • хумус от глина четири супени лъжици.

Паричното дърво не толерира прекомерното преовлажняване на почвата. Задължително е да има дренаж, за да не застоява водата в саксията. За да направите това, използвайте:

 • черупки от орех (натрошени);
 • малки камъчета;
 • счупена тухла;
 • експандирана глина.

Подготовка на почвата за пресаждане

Експертите не препоръчват използването на пластмасова саксия. Предпочитание се дава на съдове от керамика или глина. Тези материали са трайни, тъй като дървото на парите расте силно и става тежко.

Потът е избран не само поради степента на надеждност, но и поради неговата стабилност. Важно е да имате широко дъно, за да не се обърне контейнерът под тежестта на растението. Тъй като дебелата жена има повърхностни корени, саксията е избрана плитка. Ако контейнерът е твърде просторен, растението ще загуби сила. Всяка следваща трансплантация се извършва в по-просторна саксия.

Как правилно да трансплантирате парично дърво от саксия в саксия, инструкции стъпка по стъпка

Преди да присадите паричното дърво, подгответе субстрата. Почвата се изсипва в съд и се калцинира във фурната при температура най-малко 80 ℃. Важно е да не се превишава този температурен праг, за да не се унищожат полезните микроелементи. Ако планирате да отрежете корените, използвайте ножици и ножици за подрязване, които се измиват в разтвор на активен въглен.

Допълнителна информация! Самото растение се нуждае от предварителна подготовка. Не се полива четири дни. Торовете се внасят няколко седмици преди разсаждането. След процедурата те не се използват, за да се избегне претоварване на цветето.

За голямо растение за възрастни

Инструкциите стъпка по стъпка за това как да трансплантирате парично дърво в друго гърне се състоят от следните стъпки:

 1. Подгответе саксии за трансплантация, които са с 5 см по-голям в диаметър от предишния съд. Необходим е повече обем за по-нататъшно развитие на кореновата система. Не вземайте саксия, която е твърде просторна, тъй като в нея ще се натрупва влага. Това ще доведе до загниване на растението от преовлажняване. За засаждане използвайте контейнер, в който има поне един дренажен отвор.
 2. Сеялката е една трета, пълна със земя. На дъното се полага слой от малки камъчета или тухлени чипове. Много производители правят грешка. Поставят трохи от пяна като дренаж. Този материал е в състояние да предпази корените от екстремни температури, но в същото време не позволява на влагата да премине. EV, тогава земята става блатиста.
 3. Паричното дърво се изважда внимателно от старата саксия, за да не се повреди кореновата система. Почвата по ръба на саксията леко се подрязва с нож. След това обърнете контейнера и, като държите растението за основата на багажника, внимателно го издърпайте.
 4. След като извадите цветето от контейнера, внимателно проверете кореновата му система. Ако има стари и болни издънки, те се отстраняват. Изрязаните области се обработват с разтвор на активен въглен. Ако това не бъде направено, дървото може да се разболее поради проникването на бактерии и гъбички в участъците.
 5. Корените се измиват старателно от почвата, след което се изсушават. Цветето се поставя в саксии, покрити с прясна почва отгоре. Не забравяйте да уплътните почвата.
 6. Паричното дърво се полива старателно, изчаква се време, за да може водата да изтече. След това растението се отстранява на постоянно място.

Процес на трансплантация на парично дърво

Допълнителна информация! След правилната трансплантация на растението в нова саксия, те му осигуряват компетентна грижа. Торовете се внасят не по-рано от три седмици по-късно.

За приложението на Crassula

Можете да засадите дебела жена с помощта на процеси, които имат поне два листа. Издънката се отрязва, оставя се да изсъхне няколко дни. След това издънката се поставя в чаша вода, към която предварително се добавя Корневин. В това състояние растението се оставя, докато се появят корените.

Покълналата резница се засажда в саксия с подготвен дренаж. Саксиите се пълнят с пръст с една четвърт. Поставям издънката в средата. В резултат на това резникът се полива, засажда се в саксия без корени, но в същото време се покрива с филм, за да се създаде ефект на оранжерия.

Грижа за паричното дърво след трансплантация

Дървото на парите принадлежи на сукулентите. За тях правилното поливане играе важна роля. В естествени условия цветето натрупва влага в листата (по време на дъждовния сезон), за да го консумира постепенно при сухо и горещо време. Домашното цвете живее по същия начин.

Дебелата жена не се нуждае от специална плодородна почва. Расте бавно, поради което отнема малко хранителни вещества от почвата. Дървото се подхранва в началото на вегетацията през пролетта и началото на есента. През пролетта се използват калий, азот и фосфор.

Важно! По време на почивка растението се поставя на тъмно място у дома, а през лятото се изнася на балкона.

Осветеност и температурни условия

Дебелата жена обича умерена температура. Ако се трансплантира през пролетта, ще расте бързо. При лятна трансплантация растението е снабдено с температурен режим от +19 до +23 ℃. През деня го извеждат на балкона и го оставят на полусянка. За поддържане на дърво през зимата оптималният температурен режим е от +10 до +13 ℃.

Правила за поливане и влажност

Редовното поливане започва две седмици след разсаждането. За целта използвайте вода със стайна температура, която е предварително защитена. Поливането се изисква, когато горният слой на почвата изсъхне. През пролетта почвата се навлажнява не повече от веднъж седмично; през лятото поливането се намалява до два пъти седмично. През зимата и есента се полива не повече от веднъж месечно. Излишната влага през зимата може да доведе до загниване на корените, отслабване на имунната система.

Основните грешки в процеса на присаждане на дървета

Начинаещите градинари често допускат грешки при трансплантацията, които могат да доведат до смъртта на растението. Те включват:

 • честа смяна на обстановката;
 • избор на голям капацитет;
 • кисела или алкална почва;
 • наличието на течение или пряка слънчева светлина.

Тези грешки могат да доведат до това растението да не може да се адаптира след трансплантация и да умре. Дебелата жена изпитва стрес при смяна на мястото на растеж. За нея се създават условия за възстановяване.

Грижата за дървото на парите е лесна. Ако следвате прости правила, можете да отгледате великолепно растение, което ще украси вашия апартамент.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина