Как да трансплантираме доларово дърво: избор на почва и саксия

Доларовото дърво се нарича още тропически замиокулкас. Развъждането му се занимава навсякъде. Zamioculcas е един от представителите на сочния род, поради което е абсолютно непретенциозен в грижите и лесно може да се разбира с всички съседи.

Ако се грижите правилно за него, тогава той расте много бързо, нараства до 1,5 метра и въпросът как да трансплантирате доларово дърво веднага става актуален. Тъй като всяка трансплантация е стрес за повечето растения, не бива да го правите твърде често.

Доларово дърво (тропически замиокулкас)

Време за трансплантация

По-добре е да трансплантирате zamioculcas за първи път не по-късно от две седмици след покупката. Но има моменти, когато растението вече се е установило добре у дома, добре приспособено към домашните условия. В този случай си струва да го пресадите вече през топлия сезон - през май или лятото. За възрастно цвете засаждането в нова саксия може да се извърши само в края на периода на цъфтеж.

Важно! Сукулентът цъфти рядко, зарадвайки собственика си с интересни цветя от оригиналната форма.

Доларово дърво цвете

Младите zamioculcas трябва да се пресаждат възможно най-често, за да им се даде възможност да растат правилно, показвайки пълната си сила и красота на тъмнозелени лъскави месести листа.

Трансплантация на парично дърво у дома

Трансплантацията на парично дърво не е трудно, основното е да се следват всички препоръки и след това цветето периодично ще пуска нови стъбла в продължение на много години.

След покупката

Строго е забранено да се трансплантира едно доларово дърво на ново място веднага след покупката. Той се нуждае от аклиматизация за две седмици. Трябва да свикне с нови светлинни и топлинни условия, нов режим на напояване.

Важно! През първите няколко дни растението трябва да се държи на отделен перваз, където няма други цветя. Това е така нареченият карантинен период. Ако по време на карантината се забележат следи от увреждания от болести и вредители, които биха могли да попаднат на цветето в магазина, тогава третирането с инсектициди трябва да се извърши незабавно.

След две седмици е необходима трансплантация, тъй като той няма да може да живее дълго в контейнер от магазин. Всъщност, най-често растение идва в Русия в контейнери от други страни, в почвата на които няма хранителни вещества, следователно няма да има и развитие. Освен това тази почва не абсорбира добре водата, тъй като е предназначена за напояване със специални минерални разтвори, така че трябва да се смени с питателна почвена смес.

Ако трансплантацията се е случила по време на периода на цъфтеж, цветята ще отпаднат. Но това ще даде на доларовото дърво повече сила за аклиматизация. При подходяща грижа ще цъфне отново навреме.

Важно! Младите растения трябва да се засаждат в нови саксии всяка година. Възрастно растение - на всеки две до три години, с развитието на кореновата система. Твърде възрастни, след спиране на растежа си, zamioculcas трябва да бъдат засадени и разделени на части, за да се подмладят майчините растения.

Избор на пот

Zamioculcas tropical предпочита стегнатост, в просторни саксии не се развива толкова добре. При всяка трансплантация доларовото дърво трябва да се постави в саксия, която е с 4 см по-голяма от предишната в диаметър.

Поради твърде голяма саксия растежът на земната част на растението спира. Доларовото дърво ще започне активно да формира клубените си, докато не обградят цялата земна топка.

Когато избирате пот, трябва да се ръководите от следните правила:

 • Новата саксия трябва да е широка, но плитка. Тъй като размножаването на клубените се случва много бързо, ще бъде проблематично да се получат непокътнати от дълбока саксия.
 • Ако изберете саксия, изработена от глина или керамика, тогава трябва постоянно да наблюдавате, така че да не е прекалено тясно. Пластмасовата тенджера също трябва да се следи, тъй като нейната деформация може да възникне поради мощното развитие на клубеновата система.
 • Необходимо е да се трансплантира в нова саксия, веднага щом кореновата система е напълно оплетена със земна бучка.

Внимание! Опитните производители предпочитат пластмасови саксии, защото когато се трансплантират в нова, те могат да бъдат отрязани, за да се избегне докосване на уязвимите корени на доларовото дърво.

Нова саксия за пресаждане на замиокулкас

Качество на почвата

За да определите какъв вид почва се изисква за zamiokulkas, трябва да разберете къде е растяла първоначално в природата. Доларовото дърво обича леката, рохкава почва. Поради добрата въздухопропускливост на почвата се случва правилното развитие на кореновата система. Най-добрият вариант на почвата би бил магазинният състав на почвата за сукуленти.

Можете сами да приготвите основата:

 • 1 част пясък;
 • 1 част торф;
 • 1/2 част дерниста почва;
 • 1/2 част листна почва;
 • 1/2 част хумус;
 • малко перлит.

Важно! Задължително е да поставите дренажен слой на дъното на саксията, тъй като zamiokulkas не понася излишната влага в корените, те могат много бързо да започнат да гният. Дренажният слой трябва да е около една четвърт от саксията.

Технология на процеса

За да направите правилната трансплантация на доларово дърво в нова саксия, трябва да използвате следните инструкции стъпка по стъпка:

 1. Внимателно извадете растението от старата саксия, като внимавате да не повредите корените му. Не е необходимо да се отървете от слоя земя, достатъчно е само да изправите малко краищата на корените и да отрежете изсъхналите или, обратно, твърде мокри краища.
 2. На дъното на новата саксия изсипете слой експандирана глина с дебелина около 5 см.
 3. Напълнете част от подготвената почва отгоре, поставете растението в саксия, запълнете всички кухини със земя и го натъпчете малко отгоре. Горната част на кореновите грудки трябва да остане на повърхността на почвата.
 4. Повърхността може да се поръси с мъх, експандирана глина или да се използват многоцветни камъчета от цветарски магазин.

Веднага след процедурата, растението не трябва да се полива, просто трябва да налеете вода в тигана (трябва да има много вода). След една седмица можете да започнете да поливате, стандартно за възрастни zamiokulkas.

Присаждане на доларово дърво

Важно! Възможно е да се засаждат по този начин замиокулкас само ако растението е абсолютно здраво и няма повреди.

Ако има признаци на някакво заболяване, кореновата система трябва да се почисти от почвата, да се изплакне и да се отстранят всички повредени части. По същия начин се трансплантират много големи растения, които трябва да бъдат разделени по време на процеса на трансплантация.

Напълно обелени корени на замиокулкас за трансплантация

Необходимо е да се трансплантира доларово дърво с ръкавици, тъй като сокът му е отровен, може да предизвика усещане за парене и алергични реакции. Струва си да се сведе до минимум достъпът до него за деца и домашни любимци.

По-нататъшни грижи за цветето

След трансплантацията трябва да се погрижите за доларовото дърво, така че то да се вкорени правилно, да стане по-силно и да се развие правилно. Грижата за това растение е по силите на дори неопитни производители на цветя, тъй като не изисква специални умения. За да върви всичко гладко, просто трябва да знаете за някои от характеристиките на растението и периодично да го проверявате за вредители и болести.

Избор на седалка

Първоначално, след като трансплантацията е направена, саксията с zamiokulkas трябва да бъде поставена на топло и тъмно място. След една седмица можете да го подредите в постоянно местообитание. Едно доларово дърво може да расте както на сенчесто, така и на осветено място; изобщо не се нуждае от осветление. Възрастните големи екземпляри могат да бъдат на сянка, особено ако последващият му растеж вече е безполезен. Ако поставите цветето на южния перваз на прозореца, то през лятото то трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина.

Доларовото дърво е растение, което не обича липсата на топлина. Оптималната температура в помещението, където се намира, е 25-30 ° C през лятото и най-малко 15 ° C през зимата.

Влажност

Тъй като при естествени условия замиокулкасът расте на сухи места, влажността на въздуха всъщност няма значение за него. В тази връзка не е необходимо да го пръскате, но листата трябва да се избърсват редовно, за да не се натрупва прах върху тях. Веднъж месечно можете да изплаквате растението под топъл душ.

Замиокулкас в природната среда

Поливане

Поради растежа си в тропическите гори, той е доста чувствителен и взискателен за поливане. През топлия сезон трябва да се полива редовно, тъй като почвата изсъхва и обилно; през зимата намалете поливането до два пъти седмично. Не се препоръчва твърде често поливане, тъй като застоялата влага ще доведе до загниване на корените и пожълтяване на листата.

Ако се случи подобна ситуация, тогава повредените листа и клони на растението трябва да бъдат премахнати, почвата на цветето трябва да бъде изсушена и да се спазва режимът на напояване. В резултат на продължителна суша листата могат да опаднат. Но дори и при пълно отмиране на горната част, с добри, правилни последващи грижи, растението може да се възстанови от клубените.

Клон на замиокулкас, пожълтял от преливане

Подхранване

Понякога доларовото дърво трябва да се храни. За първи път тази процедура се извършва две седмици след трансплантацията. След това подхранването се извършва два пъти месечно с минерални комплексни торове. Понякога е възможно да се направи външно пръскане със специални сложни разтвори. От есента до началото на пролетта подхранването не се извършва!

Размножаване

У дома можете лесно да възпроизведете този тропически сочен. Той е способен да се размножава по три начина: чрез резници, чрез листа, чрез разделяне на грудката. Първите два метода ще изискват търпение, тъй като стъблата, новите листа и клубените отнемат много време. Разделянето на грудката ще помогне за по-бързото отглеждане на ново цвете и ще подмлади растението за възрастни.

Доларово дърво в интериора на офиса

Няколко млади красиви доларови дървета наведнъж ще зарадват производителя и ще украсят пространството. Ще бъде особено приятно, че новите храсти не се купуват в магазина, а се отглеждат самостоятелно.

Присаждането на доларово дърво обикновено не е проблем. След него започва фазата на активен растеж и развитие на растението. Грижите за Zamiokulkas са минимални, но в същото време могат да се окажат отлична декорация както за жилищни, така и за офис помещения.

Доларово дърво в домашния интериор

Експертите от Фън Шуй вярват, че това растение ще донесе просперитет на собственика и ще осигури постоянен приток на пари. Не е известно дали ще внесе желаните долари в къщата, но фактът, че ще се впише идеално във всеки интериор е очевиден.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина