Каланхое на открито на открито - може ли да се засажда навън

Каланхое се счита за закрито цвете, но често се отглежда в градината през лятото. Всеки цветар мисли дали е възможно да засадите каланхое на улицата. Цветето идва от тропически гори, така че не принадлежи към устойчиви на замръзване растения. Но при благоприятни условия каланхое се чувства добре на открито.

Каланхое на открито на открито: може ли да се засажда навън

Засаждането на открито е възможно през летния сезон; опитни производители на цветя вярват, че подобна процедура е дори необходима и полезна. Свежият въздух, умерената вентилация и естествената светлина са полезни за сукулентното растение. Тъй като няма конкретни сортове улично каланхое и закрито, можете да засадите растение на улицата, което обикновено расте у дома.

Каланхое принадлежи към сукулентни растения

Описание на стайното растение каланхое

Каланхое принадлежи към семейство Мазнини и род сукуленти, за които понякога цветето се нарича сочно. В естествената си среда той може да достигне височина до 3 м. Сортовете, отглеждани в домашни условия, са по-компактни и не растат на повече от метър височина.

Растението има месести листа, на повърхността на които има малки вили. Листните плочи, в зависимост от вида и сорта, могат да имат гладки или назъбени ръбове. Сукулентните цветя, също в зависимост от сорта, могат да бъдат с различни цветове: бяло, розово, червено, бордо. Големи съцветия се срещат на дълги и високи дръжки.

Цвете в страната

Засаждане на каланхое на открито в страната

Каланхое се засажда на открито в дачата през пролетта, когато земята се затопля забележимо. Преди да засадите сукулент в лятна вила, е необходимо да поставите саксията навън за няколко часа в продължение на няколко дни, за да може цветето бързо да свикне с новите метеорологични условия след това.

Забележка! Можете да започнете да провеждате такава процедура след зимата, когато последните силни студове свършат и температурата се повиши до 12 ° C.

Температурен режим за растението

Топлолюбиво цвете може да издържи на краткотрайна прохлада без сериозни последици, когато температурата спадне до 7 ° C. Оптималната температура, при която е необходимо да расте сочен през лятото в страната, е 19-24 ° C. Малките отклонения от нормата няма да навредят, основното е да обърнете специално внимание на цветето по това време.

Сукулентът не обича прекалено високата температура, поради което в горещината е необходимо често да се напръсква надземната част с вода от спрей и да се увеличи честотата и изобилието от поливане, последвано от разрохкване на почвата, в противен случай влагата ще застоява в почвата.

Важно! През есента, когато температурата започне да пада под 10 ° C, е необходимо да се трансплантира каланхое обратно в саксията и да се внесе в стаята.

Влажност на въздуха

Влажността на улицата просто има умерен индикатор и е подходяща за отглеждане на сукуленти, за разлика от помещенията. У дома, през зимата въздухът става сух поради нагряване, а през лятото са възможни силни колебания в показателите. На открито, поради постоянна вентилация, нивото на влажност на въздуха не се променя рязко.

През сухия сезон през лятото може да се поставят пръскачки до цветето, за да се повиши влажността и да се предотврати изсъхването на листните пластинки.

Местоположение и осветление

Каланхое в страната е най-добре да се засажда на умерено тъмно място. Пряката слънчева светлина може да изгори нежните листа на растението. Препоръчително е също така да предпазите храста от пронизващи ветрове, като го засадите до ограда или близо до голям храст, дърво или друга сграда.

Особености на храненето

Каланхое в градината, както и у дома, се нуждае от минерално и органично торене. По-добре е да закупите сложни торове за сочни растения в специализирани магазини. Те вече съдържат точното количество хранителни вещества в точната доза.

Първата превръзка на открито се извършва след като цветът е трансплантиран в земята. Важно е торът да съдържа високо съдържание на азот.

Цветето може да се оплоди с азотсъдържащ препарат само преди цъфтежа. Второто подхранване трябва да се прави в средата на лятото с препарат с високо съдържание на калий, той е полезен за цъфтежа. През есента торенето се извършва с органични торове.

Забележка! Есенната превръзка се прави най-добре след пресаждането в контейнер за отглеждане на закрито.

Специфика на трансплантацията

След като производителите на цветя решат дали е възможно да изнесат каланхое навън през лятото, възниква друг проблем относно правилната трансплантация на цвете в земята на мястото. Можете просто да изнесете растението в градината с саксията или да го трансплантирате на открито.

Трябва да засадите растение само когато земята в градината се затопли. В избрания район се изкопават ями с дълбочината и диаметъра на саксията, в която расте цветето на къщата. В долната част на отвора е препоръчително да се нанесе дренажен слой от експандиран глинен агрегат. Това ще помогне да се избегне застояла влага след поливане и дъждове. След това върху дренажа се изсипва слой хумусна пръст, върху която се поставя храст с коренова почва. Останалото пространство се запълва със земя и леко се набива.

За ваша информация! След засаждането на открито можете да мулчирате с камъчета или дървени стърготини.

Сукулентно растение на улицата

Засаждане и грижи за каланхое на открито в градината

За да отглеждате каланхое на открито на открито, е необходимо постепенно да привиквате растението към атмосферни условия на открито. Няколко пъти преди да присадите цвете, трябва да изнесете саксията на балкона, като постепенно увеличавате продължителността на престоя.

Северните ширини не са подходящи за отглеждане на сукулент на открито, но в Средната лента цветето ще има страхотно лято на открито. Например в района на Москва този метод на отглеждане се практикува отдавна. Основното е да се спазват правилата при засаждане и грижи за каланхое на открито в градината.

Необходимо е да се избере място за засаждане на цвете, където да му бъдат осигурени поне 10-часови светлинни часове. В този случай трябва да предпазите храста от преки слънчеви лъчи. От време на време трябва да разхлабите почвата, препоръчително е да провеждате процедурата след всяко поливане. Поливането на цветето е необходимо, когато горният слой на почвата изсъхне. Твърде влажната почва ще доведе до гниене и гъбички, които могат да причинят сериозни заболявания.

За ваша информация! Необходимо е да се подрязват храстите от ненужни дръжки, което помага да се спести силата му. Също така трябва да премахнете изгнилите и изсъхнали листа и издънки навреме.

Възможни трудности

Когато засаждате сукулент на открито, често възникват трудности под формата на климатични промени, поява на вредители и болести. Неправилната грижа също ще влоши състоянието на цветето.

Вредители и болести в градината Каланхое

Ако листата му започнат да пожълтяват и изсъхват, тогава е необходимо храстът да се покрие от слънцето и да се увеличи поливането. Същите симптоми се проявяват, когато растението е болно от хлороза. Трябва да се третира чрез пръскане на надземната част на растението и обработка на почвата с разтвор на железен сулфат.При пробиване на листа е необходимо да се разхлаби почвата и да се намали поливането.

От вредителите по-обезпокоителни са листните въшки, които се намират върху листата и издънките под формата на зелени малки насекоми. Листата на цветето започват да пожълтяват и падат. Инсектицидите или обработката със сапунена вода ще помогнат за справяне с проблема.

Необходимо е да се засаждат на открито само през лятото.

Флористите често се интересуват от въпроса за каланхое: възможно ли е да засадите цвете на открито? Растението е екзотично, свикнало е с топлина, но поради своята непретенциозност може да расте в климатични условия на средни ширини. Основното нещо е да го трансплантирате навреме преди първата слана и да го премахнете за зимуване на закрито.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина