Haworthia - видове райета, перли и други

Haworthia идва от Южна Африка в Европа в началото на 18 век. Растението се култивира по целия свят. Повече от 150 вида многогодишни сукуленти с декоративни кожести листа, покрити с ивици и петна, принадлежат към рода Havortia. В стайното цветарство той се цени заради оригиналния си вид и непретенциозност.

Описание на растението

Haworthia е ниско растение с нисък темп на растеж. Повечето видове образуват базална розетка. Те са подобни на алое, но по-компактни и ефектни поради особената структура на листата и цвета. Цветът на листата варира от светло до тъмно зелено, със синкави, сребристи, кафеникави оттенъци. Формата на листата е ланцетна, повърхността е грапава. Обемни удари и петна от бял или тъмно зелен цвят придават на растението живописен вид. Струва си да се помисли как цъфти Haworthia.

Състав от haworthia

Haworthia може да цъфти по всяко време, но по-често се появява през лятото. На тънък дръжка се появяват белезникави малки цветчета. Цъфтежът на Haworthia няма никаква декоративна стойност и в някои случаи дръжките се отстраняват, за да не се отслаби растението.

Непретенциозността ви позволява да използвате Haworthia за озеленяване на всеки интериор. Заема малко място и расте бавно, поради което често се използва в сочни композиции в купички и на скалисти хълмове.

Допълнителна информация! Хавортия получи името си в чест на английския естественик Адриан Харди Хауърт (1768-1833). Той изучава флората и фауната на Южна Африка дълго време и има значителен принос в науката, описвайки многото растителни видове в този регион.

Основни сортове

Родът принадлежи към семейство Асфоделични. Поради способността да образуват хибриди както в рода, така и със сродни видове (гастерия, алое). Това е плодороден материал за животновъдите.

Забележка! Има много хибриди и сортове, които се различават по цвят, размер на розетката и броя и формата на туберкулите по листата.

Често срещани видове в цветарството на закрито:

 • Раираната (или Haworthia fasciata) е един от най-често срещаните закрити видове. Haworthia fasciata има тъмна плътна розетка, която е украсена с ясни напречни бели ивици. Листата са заострени, леко извити. Повечето от белите ивици са от долната страна на листа. Грижата за хавортия на райета у дома се състои в умерено поливане и навременна трансплантация.

Haworthia fasciata

 • Начертаната хавортия има розетка с удължени триъгълни листа, които са покрити с малки бели грудки от двете страни. Декоративните израстъци са подредени хаотично, понякога се сливат в ивици.

Нарисувана Haworthia

 • Sticky е висок хибрид, достигащ 20 см височина. Малките триъгълни листа са вдлъбнати и вложени. Те растат в три реда и образуват ефектни колони, които отдалеч наподобяват змийски люспи. Цветът добавя декоративност - при някои сортове към основното зелено се добавя червеникав или сьомгов нюанс.

Haworthia лепкава

 • Haworthia извита се отличава с малък ствол и малки триъгълни листа, чиито странични повърхности са огънати нагоре. Видът е покрит с малки бели точки.

Криволичене на Хавортия

 • Скафоидът образува компактни розетки от светлозелени месести листа със заострени краища. Широките, вдлъбнати листа наподобяват лодка.Има по-леки, леко полупрозрачни области - прозорци с листа. Тяхната цел е да отслабят ефекта на парещото слънце. Изгледът бързо дава детски обекти и запълва свободното пространство;

Scaphoid Haworthia

 • Перлата Haworthia се отличава с големи розетки от тъмнозелени листа, върху които има бели кръгли издатини, наподобяващи перли. Цъфти, както повечето сукуленти, с миниатюрни камбановидни цветя на дълги дръжки.

Перлен поглед

 • Reinwardt - образува стъбло с височина до 20 см, върху което са плътно засадени, припокриващи се един с друг, къси тъмнозелени листа със заострен връх. Имат декоративни изпъкнали туберкули.

Haworthia reinwardtii

 • Притъпена или Haworthia retuza - има широка розетка от месести твърди листа с пресечени върхове. Цветът е от ярко зелен до червеникав, при липса на осветление червеният оттенък се засилва. Живее на листата са видими.

Haworthia retusa

 • Шахът (кариран) образува безстеблени розетки с месести триъгълни листа, подредени в спирала. В горната част на листната плоча има кариран модел, състоящ се от мрежа от светли и тъмни линии. Обратната страна е покрита с малки грудки. Краищата на листата понякога са украсени с зъби. Шахът Haworthia е способен да образува издънки от подземни столони. При този вид дъщерна розетка може да се появи на разстояние няколко сантиметра от майчиното растение.

Шахматен сорт Haworthia

Често в магазините за цветя цветето haworthia, чиито видове са много разнообразни, се представят като „смес от haworthia“. В същото време в саксии се засаждат няколко сорта, които съставляват ефектна композиция.

Haworthia, домашни грижи

Haworthia е едно от малкото растения, които понасят добре сянката. В естественото си местообитание тези сукуленти са почти напълно потопени в пясъка, често на повърхността остават само върховете на листата. Освен това, поради жилавия епидермис, растението практически не подлежи на гниене.

Забележка! Сукулентно растение е подходящо за композиране на композиции във флорариум - прозрачен съд, вътре в който има растения.

Флориана за Haworthies

Температурен режим

Въздухът около растението не трябва да бъде по-нисък от +5 ℃. През зимата температурата се поддържа в рамките на 10-13 ℃ над нулата. През лятото, комфортни условия при температура 20-25 ℃. По-високите нива за Haworthia не са ужасни.

Поливане и подхранване

През зимата рядко се полива. През останалата част от годината - умерен режим на поливане. Растението се навлажнява, когато почвата е напълно суха, обикновено 1-2 пъти седмично. Препоръчително е влагата да не попада в центъра на изхода, това може да предизвика гниене.

Цветето на Haworthia, подобно на много кактуси, е устойчиво на сух въздух. Влажността на околната среда не играе съществена роля. По време на активен растеж, от пролетта до есента, тор се внася веднъж месечно. Нанесете торене за сукуленти или слаб разтвор на минерален тор. През зимата храненето не се извършва.

Важно! Трансплантираното растение не се нуждае от оплождане през първите три месеца. Пресната саксийна почва съдържа достатъчно хранителни вещества за активно развитие.

Подрязване и презасаждане

Ако розетката е станала твърде голяма за саксията с цветя или са израснали много дъщерни розетки, растението се трансплантира. Подходящ е ниско широк капацитет.

Най-добре е да презасадите растенията през пролетта. По това време започва вегетационният период и цветето лесно се адаптира към новите условия. Сукулентна Хавортия расте добре в смес от едър пясък и хранителна земя, взети в равни пропорции.

На бележка! За да се запази външният вид, остарелите листа се отстраняват. След цъфтежа дръжките се отстраняват.

Методи за размножаване

Хавортията се размножава чрез семена или вегетативно - стъблени, а понякога и листни резници.Някои видове могат да отделят странични издънки - столони. Подходящи са и за разплод.

За да се получат семена, най-интересните видове от гледна точка на цветарите се опрашват помежду си. В случай на успешно опрашване, узрелите семена се събират и сеят във влажен, предимно пясъчен субстрат. За да създадете топъл и влажен микроклимат, покрийте с фолио. Поддържайте температура от +20 ℃. Растенията се развиват бавно, възрастен развит екземпляр може да се получи след две години.

За да се размножават сочни със стъблени и листни резници, те се изсушават преди засаждането. Този процес, в зависимост от размера на рязането, може да отнеме от 1 до 2 дни. След това резниците се поставят във влажен груб пясък или перлит, където се извършва вкореняване.

Размножаване чрез резници

По време на трансплантацията дъщерните гнезда се отделят. Разрезът се поръсва с въглен и младите растения се засаждат в отделни саксии. Тази опция е най-простата и ви позволява да получите добре оформен контакт за кратко време.

Интересно е да се знае! Местните жители на Южна Африка смятат Haworthia за лечебно и чудодейно растение. Те засаждат хавортия на покривите и украсяват домове с сукуленти в саксии, надявайки се, че растенията ще защитят домовете от мълния и влиянието на негативните енергии. Особено ценен от лечителите хавортия лимифолия (haworthia limifolia).

На места търсенето на полезни растения е толкова голямо, че за да се задоволи това, се разглежда въпросът за получаване на хавортия чрез микроразмножаване.

Нарастващи проблеми

Потъмняването и гниенето по листата е следствие от прекомерната влага. В същото време поливането се спира, засегнатите части на растението се отстраняват и изходът се обработва с фунгицид.

Гниене на Haworthia

Сукулентите са по-малко повредени от вредители, отколкото други стайни растения. Въпреки това, понякога на Haworthia може да се види бял памук, подобен на брашнесто дърво. Най-често те се намират в пазвите на листата или в точката на растеж. В прахообразни петна се намират яйца от вредители и техните ларви се развиват. Памучен тампон, потопен в сапунена вода, премахва следите от насекоми.

Понякога върху растението се появяват овални или кръгли восъчни щитове с кафеникав цвят. Под тях се намират ларвите на скалното насекомо, което изсмуква сока на растенията. Щитовете се отстраняват внимателно с четка и растението се третира със сапунена вода.

Haworthia, засадени през лятото на открито, страдат от нападението на охлюви. Вредителите гризат млади листа, растението губи своя декоративен ефект и изсъхва. Ако охлювите са малко, те се събират на ръка и се унищожават. В случай, че нашествието на вредители е масивно, лекарството металдехид ще помогне.

Допълнителна информация! Със силно разпространение на вредители те прибягват до пестициди. Лечението с актелик помага да се отървете както от червея, така и от скалното насекомо.

Въпреки факта, че хавортията е непретенциозно и устойчиво на вредители и болести растение, не трябва да се пренебрегват превантивните мерки, тъй като болестта винаги е по-лесна за предотвратяване, отколкото за лечение. Предпазни мерки:

 • проверка на растенията при покупка - листата на сукулентите трябва да са плътни, без повреди и отпадъчни продукти от вредители (черни точки, паяжини, плака);
 • карантина на новопридобитите екземпляри - младите цветя се поставят отделно от основната колекция и се наблюдават в продължение на две седмици; ако не се открият признаци на повреда, поставете растението на мястото, определено за него;
 • редовно измиване на растенията.

Лесно е да се грижим за Hawortia, благодарение на което дори начинаещите производители могат да се справят с отглеждането. Опитните аматьори са щастливи да експериментират, като съставят композиции от различни видове, отглеждат хавортия в стъклени съдове или създават миниатюрни градини.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина