Когато каланхое цъфти - колко често у дома

Обширното семейство Толстянкови включва много видове, които могат успешно да се отглеждат в апартамент. Цветоносните сортове са особено привлекателни, един от тях е каланхое. Има много разновидности на това цвете, които изумяват с изобилието от съцветия и дълъг цъфтеж. Всеки цветар би искал не само да удължи този процес, но и да го постигне отново. За това има редица препоръки за грижи в момента, когато каланхое цъфти и след този период.

Цъфтящо каланхое у дома

Благодарение на способността на каланхое да цъфти не само обилно, но и за дълго време той много обичаше производителите на цветя. Освен това има много различни сортове, които са много различни както по форма, така и по цвят на съцветията.

Цъфтенето на домашни любимци е радостта на цветарите

Време и продължителност на цъфтежа

Въпреки че растението цъфти веднъж годишно, този период може да продължи от 3 месеца или повече. При повечето закрити сортове времето на цъфтеж пада през зимно-пролетния период, а именно от края на януари до края на март.

С подходящи грижи цъфтежът на каланхое може да се удължи и да се стимулира повторното пъпкуване. В този случай цветето ще продължи да цъфти до средата до края на лятото.

Внимание! Основното условие за появата на съцветия през следващата година е да се създадат условия за преход на растението в състояние на покой.

Разнообразие от сортове, видове и форми на съцветия

Различните видове каланхое изумяват със своята оригиналност и разнообразие. Някои от тях са толкова различни по външен вид на листа и съцветия, че е трудно да се повярва, че принадлежат към една и съща група растения. Например, Kalanchoe laciniat е много оригинален, чиито листа приличат на елен рог.

Каланхое Блосфелд

Един от най-популярните сортове е каланхое на Blossfeld. Това цъфтящо растение се среща най-често в цветарските магазини и градинските центрове. Въпреки високата декоративност на листата и способността да образуват буйни и ярки съцветия, растението е много непретенциозно.

За справка! Понякога в магазина думата "микс" е посочена в името. Това не е специфичен сорт - напротив, предполага, че продавачът не знае точно какво продава.

Различните сортове могат да имат прости или двойни цветя, боядисани в най-различни цветове от снежнобял до кестеняв. Някои видове могат да имат сложни цветове, които включват два цвята наведнъж с плавен преход от един в друг, като Gevuld Serenity. В допълнение, тази група включва и подвидове с различни нюанси на съцветия.

Каланхое Блосфелд

Каланхое Дегремона

Този доста голям представител на семейството е оригинален във всичко. Той образува съцветия с метличена форма и всяко цвете прилича на удължена камбана, която е боядисана в бледо розов цвят. Цъфтежът продължава не повече от 2 седмици, но, за съжаление, често Kalanchoe Degremona умира след цъфтежа. Поради тази причина най-често този вид се счита за каланхое без цветя.

Основната характеристика на цветето е способността да формира младо потомство по краищата на листната плоча. Благодарение на това възпроизвеждането на растението изобщо не е трудно. Друга отличителна характеристика на вида са лечебните свойства на листата и леторастите. Пернатият вид има подобни качества.

Каланхое Дегремона

Пламък на каланхое

Този сорт се нарича по-често червеното каланхое. Този родом от Африка в закрити условия не расте повече от 40-45 см височина. Издънките са способни на активно разклоняване, което изисква резитба и прищипване, за да се образува компактна форма.

Цветята са малки, двойни, събрани в съцветия. Цветът на венчелистчетата варира от яркочервен до оранжев.

Техниката на отглеждане е подобна на тази на Blossfeld Kalanchoe, но се предпочитат по-ниски температури.

Пламък на каланхое

Каланхое Каландива

Много е лесно да объркате този вид с каланхое на Blossfeld, тъй като това е неговият подвид. Размерът на растението е много компактен - височината на розетката не надвишава 25-30 см. Именно този сорт се среща най-често в магазините заедно с каланхое на Blossfeld.

Различава се с много буен цъфтеж, по време на който капачката на съцветията почти напълно покрива листата. Цъфтежът е дълъг и продължава от януари до края на март, а понякога и по-дълго.

Каланхое Каландива

Каланхое Мангина

Този обилно цъфтящ сукулент се нарича още африканска камбана. Това се дължи на формата на съцветията и произхода на вида. На дълъг дръжка има съцветия, събрани във венче - камбани.

Цветът на цветята може да бъде червен, оранжев или пурпурен, а понякога ръбът има бяла граница. Периодът на цъфтеж настъпва през последния месец на пролетта.

Каланхое Мангина

Как да се грижим за цъфтящото каланхое

Най-често каланхоето, обилно обсипано със съцветия, попада в къщата от магазина или е подарък за празник. За да се радвате на цъфтежа възможно най-дълго, за растението трябва да се грижите правилно. Също толкова важно е да поставите саксията с цветя на място, благоприятно за нейния растеж.

Има няколко основни правила за грижа за цъфтящ екземпляр:

 • саксията се поставя върху лек перваз на прозореца, но изкуствено се засенчва в ясен ден;
 • поливането се извършва редовно, тъй като почвата изсъхва напълно, последвано от отстраняване на излишната влага от палета;
 • подхранване се прилага на всеки 2 седмици, като се използва сложен минерален тор за сукуленти (прилага се половината от нормата, посочена на опаковката);
 • поддържайте температурата през деня на ниво 19-23 ° С, а през нощта с 2-3 ° С по-ниска.

Внимание! Индикаторите за влажност на въздуха нямат голямо значение. Като правило в апартамент те не надвишават 40-50% и това са оптимални условия за каланхое.

Докато растението цъфти, по-добре е да не го пренареждате от място на място. Също така не се препоръчва драстично да променяте температурния режим и да излагате цветето на студен въздух. Пресаждането и други манипулации могат да се извършват само след приключване на цъфтежа.

Пресаждането на цъфтящо растение не си заслужава

Какво да правите, ако каланхое не цъфти

Понякога производителите на цветя се опитват, грижат се за растението, но цъфтежът никога не идва. В този случай трябва да обърнете внимание на условията за поддържане на цветето, което има някои нюанси. Това е единственият начин да се установят причините за липсата на цветя.

Причини за липсата на цъфтеж

Едно естествено болно и изчерпано растение няма да цъфти - това е разбираемо за всеки любител на растенията. Но ако цветето активно увеличава вегетативната си маса, но отказва да цъфти, може да има две основни причини:

 • Пренебрегване на периода на почивка. За да стартира процеса на образуване на пъпки, цветето първо трябва да си почине и да набере сила.Ето защо след края на цъфтежа е необходимо да се създадат определени условия, които са необходими за прехода на растението в състояние на покой.
 • Прекомерна дневна светлина. Каланхое се отнася до растения с къси светлинни часове. За да започне да цъфти, тя трябва да бъде напълно осветена не повече от 10 часа на ден. За да се изпълни това условие, цветето трябва да бъде изкуствено засенчено вечер.

Внимание! По-добре е да покриете растението вечер, тъй като сутрешните слънчеви лъчи са по-благоприятни за него.

Изпълнявайки тези 2 основни правила, е много вероятно каланхое да цъфти. Разбира се, това предполага и спазване на всички други изисквания за грижа за растенията.

Как да стимулираме цъфтежа

Някои усърдни лозари успяват и успяват да постигнат цъфтеж на каланхое 2 пъти в годината. Като се има предвид, че единичен цъфтеж е естествен за растението, втори цъфтеж може да се постигне само чрез изкуствено създаване на благоприятни условия за това.

Можете да стимулирате цъфтежа, като следвате няколко препоръки:

 • намалете количеството торове, постепенно премахвайки въвеждането им;
 • поддържайте продължителността на светлата част от денонощието не повече от 9-10 часа, засенчвайки цветето вечер;
 • контролирайте растежа на издънките чрез прищипване на върховете.

По-естествен и благоприятен за растенията метод е стимулиране на цъфтежа чрез преминаване през период на покой. Но, за съжаление, дори след пробуждането и началото на растежа на издънките, цъфтежът не винаги се случва. Колко пъти цъфти каланхое, няма значение само ако е лекарствен сорт.

Каланхое: грижи след цъфтежа

Трябва да се грижите за цветето на всички етапи от развитието на каланхое; грижите у дома след цъфтежа са много важни. По това време трябва да се обърне малко повече внимание на цветето, защото това е ключът към здравето на каланхое, което трябва да цъфти през следващата година.

След цъфтежа са необходими грижи

След като всички цветя са избледнели, основната задача на производителя е правилно да реже растението и да създаде оптимални условия, за да премине в състояние на покой.

Почивайки

За да може цветът постепенно да влезе в състояние на покой, поливането и подхранването трябва да се намалят веднага след края на цъфтежа. Средната дневна температура се намалява с 3-4 ° C, а осветлението се прави по-умерено.

Важно! Всички промени в условията на задържане трябва да се извършват постепенно, в противен случай растението може да се разболее или дори да умре.

Подрязване и прищипване на издънки

Краят на цъфтежа е подходящ период за резитба, който изпълнява не само формираща, но и санитарна функция.

Процесът включва няколко манипулации:

 • премахване на дръжки;
 • подрязване на изсушени и недоразвити издънки;
 • прищипване на върховете за стимулиране на разклоняване;
 • скъсяване на издънки, които са твърде удължени, за да образуват компактна корона.

След като цветята изсъхнат, цветоносите се изрязват

Подрязването след цъфтежа помага на растението да набере сила през периода на покой. С намаляване на размера на храста, консумацията на хранителни вещества от почвата също намалява и силите ще бъдат насочени повече към развитието на кореновата система, отколкото към растежа на издънките.

Каланхое и много от неговите видове могат спокойно да се нарекат едни от най-често срещаните стайни растения. Някои сортове се отличават не само с обилен, но и с много дълъг цъфтеж. За да постигнете появата на цветя, трябва стриктно да спазвате правилата за грижа за цветята. Трябва също да знаете какво да правите с каланхое след цъфтежа. Особено внимание трябва да се обърне на намаляването на светлата част от денонощието и задължителното превеждане на растението в състояние на покой и почивка.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина