Crassula Ovata Hobbit

Krassula е популярно закрито цвете, което е известно на повечето като дървото на парите. Растението е кръстено така заради формата на листата, наподобяващи монети. Но не толкова отдавна се появи също толкова интересен и атрактивен сорт - Crassula The Hobbit.

Crassula Ovata Хобитът

Голямото семейство на хобитите се попълни с нов сорт Crassula Hobbit в средата на миналия век. Цветето е привлекателно не само с лекотата на грижи, но и с необичайния си външен вид.

Crassula the Hobbit - необичаен сочен

Описание

Особеността на растението е необичайната форма на листата. За разлика от обичайната crassula, те не са заоблени, а продълговати. Ръбът на листната плочка наподобява фуния, която е обрамчена от тънка червеникава граница.

По форма цветето наподобява малко дърво с месести и мощни стъбла и сочни зелени листа. При по-старите екземпляри багажникът може да е частично твърд. Цветовете на Crassula са незабележими, малки и имат бледорозов оттенък. В закрити условия те се появяват много рядко.

История за произхода

Crassula Hobbit (crassula ovata hobbit) се появи благодарение на работата на американските животновъди през 70-те години на миналия век. Пресичайки сортовете Овате и Млечни, успяхме да получим интересен нов вид. Цветето получи името си благодарение на публикуването на творбата на Толкин "Властелинът на пръстените".

В хода на експеримента за кръстосване се получи и друг вид - Crassula Gollum (crassula gollum). Външно растенията си приличат, но формата на листата е различна. При Crassula the Hobbit листата са с форма на фуния, прирастват се само в основата, а при дебелото момиче Gollum те се прирастват по цялата дължина и се простират до ръба. Има още по-късен вид, външно подобен на двата от горните - Crassula Coral.

Crassula Gollum много прилича на сорта Hobbit.

Домашни грижи

Crassula The Hobbit е непретенциозен, както всички сукуленти. Дори недостатъчната влага, лошото поливане и липсата на торене не пречат на това растение да расте. Но за да може цветът да се развие напълно, все още трябва да се спазват някои изисквания.

ОсветлениеОсветлението трябва да бъде разсеяно, но с дълги светлинни часове. Трябва да се избягва пряката слънчева светлина. Леко засенчване през зимата е приемливо.
Температурен режимПрез пролетно-летния период оптималните температурни показатели са +17 ... +20 ° С. През зимата е по-добре да понижите стойностите до +14 ... +16 ° С с разлика между дневните и нощните температури от 2-3 ° С.
График за поливанеПочвата трябва да се навлажнява умерено и редовно, тъй като почвата изсъхва с 2-3 см. През зимата поливането се намалява до 1-2 пъти месечно.
Влажност на въздухаОптималното съдържание на влага е 60-70%, но растението се чувства комфортно дори при по-ниска влажност на въздуха.
ПодхранванеНяма особена нужда от торене, но тъй като цветето расте и почвата се изчерпва, периодично трябва да се внасят торове. Трябва само да използвате специални формулировки за сукуленти.
Състав на почватаНай-добре е да използвате готов сочен субстрат. Ако сместа се приготвя независимо, тогава съставът задължително трябва да включва счупена тухла или малка експандирана глина.
Размер на гърнетоКореновата система на цветето не е много развита и по-скоро повърхностна. Подходящ е контейнер с малък диаметър и средна дълбочина.

Внимание! Crassula толерира кратка суша по-добре от преовлажняване, така че не трябва да се полива твърде често.

Hobbit Fat Woman е особено подходяща за начинаещи цветари.Дори да няма много опит в отглеждането на растения, определено няма да има проблеми с това цвете.

Crassula е много непретенциозно цвете

Функции за трансплантация

Предвид доста бавното развитие на кореновата система на Crassula, тя не се нуждае от честа трансплантация. Достатъчно е да подменяте почвата и саксията на всеки 2-3 години.

Процедурата е стъпка по стъпка:

  1. 2-3 дни преди разсаждането цветето се полива.
  2. Растението се отстранява чрез претоварване, като се държи за багажника.
  3. В дъното на контейнера се изсипва дренажен слой, който трябва да заема ¼ от обема му.
  4. Изсипете подготвената почва в саксията.
  5. Растението се поставя внимателно в центъра на контейнера.
  6. Саксията се допълва с останалата почва и се извършва поливане.
  7. След като почвата се уталожи, почвата се излива до ръба на контейнера.

Внимание! Всички манипулации с цветето се извършват внимателно, тъй като съществува риск от случайно отчупване на листата.

Въпреки че Crassula не се нуждае от чести трансплантации, подмяната на почвата така или иначе ще й бъде от полза. Цветето бързо се вкоренява в нов съд и започва интензивно да изгражда своята вегетативна маса.

Период на цъфтеж и латентност

Crassula Хобитът цъфти много рядко и незабележимо у дома. Но през зимата растението все още се нуждае от период на покой. За да направите това, цветето трябва да създаде условия за прехода и да остане в него до пролетта.

Crassula цветя са малки и незабележими

В края на есента средната дневна температура се понижава до + 14 ... +16 ° С и честотата на поливане постепенно се намалява. Подхранването е спряно от октомври. Ако у дома цветето стои на южния прозорец, тогава за зимното време е по-добре да го преместите на по-малко осветено място. С настъпването на пролетта те постепенно преминават към стандартния режим на грижа.

Размножаване

Лекотата на отглеждането на Crassula се отнася не само до грижи, но и до размножаване. Растението се вкоренява лесно и бързо с листни и стъблени резници. Можете да отгледате цвете от семена, но това е трудоемък и дълъг процес, към който производителите рядко прибягват.

Резниците се вкореняват директно в земята, без да се държат във вода. Понякога засаждането се извършва в същата саксия, където расте възрастното растение. Не е необходимо да се създават парникови условия. Трябва само да наблюдавате съдържанието на влага в почвата, но в същото време не позволявайте тя да се намокри.

Младите разсад бързо се вкореняват

Възможни нарастващи проблеми

Болестите и вредителите рядко засягат Crassula. По-често цветето страда от неправилна грижа, особено от неспазване на режима на поливане. Прекомерното преовлажняване на почвата може да доведе до развитие на кореново и стъблено гниене.

Внимание! В допълнение към напоителния график, важна роля играе правилният състав на почвата - тя трябва да преминава добре водата. Когато избирате саксия, трябва да обърнете внимание на наличието на достатъчен брой дренажни отвори.

Едно цвете може да се разболее само от инфекция от други растения. При първите признаци на влошаване на външния вид, трябва да лекувате цветето със специални средства или да използвате народни методи.

Crassula The Hobbit е необичайно растение, което не изисква много внимание. Лесно е да се грижите за цвете, така че дори начинаещ цветар може да го отглежда.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина