Crassula mix - как да се грижим за цвете

Crassula mix е растение, което всички са свикнали да наричат ​​парично дърво. Често се среща в апартаменти, смята се, че привлича пари в къщата. За да може едно цвете да расте и да радва, трябва да знаете как правилно да се грижите за него.

Ботаническо описание

Известни са повече от 300 вида растение Crassula, което на латински означава „дебела жена“. Принадлежи към рода Succulents, тоест има специални тъкани за водоснабдяване. Растенията от този тип са пригодени за живот на закрито - понасят добре сух въздух, не изискват често поливане и могат да растат в саксии. В дивата природа те се срещат главно в южното полукълбо.

Възрастно парично дърво

Повечето видове са трайни насаждения с издънки, които загиват след плододаване. Основният растеж настъпва през първите 4 години. Кореновата система е разклонена, представена от много процеси. Расте в ширина. Височината на растенията е различна - от няколко см до 4 м. Листата са разположени плътно и растат един срещу друг. Листните плочи са прости, със солиден ръб.

Паричното дърво рядко цъфти у дома. Обикновено бели, жълтеникави, понякога светлосини или червени цветя, които най-често се събират в съцветия, понякога единични.

Crassula по време на цъфтежа

Най-често срещаният вид растение, което често може да се намери на перваза на прозореца у дома, е Crassula Mix. Цветето има мощен ствол и буйна корона - много клони и овални листа. Листата са зелени с червен кант. Цъфти най-често с бели цветя.

Внимание!Листата на копелето съдържат голямо количество арсен, така че не можете да ги ядете.

Най-известните сортове

Пет разновидности микс Crassula, които се отглеждат най-често у дома:

 • Трицветна. Основната разлика е, че листата с червен кант имат бели ивици. През зимата червеникавата граница изчезва.
 • Залезът на Хумел. Хибрид с подчертана червена граница и бели или жълти ивици по листата. Красивото оцветяване се запазва само при добри условия на осветление.
 • Ovata Minor. Компактно растение с месест ствол и малки яйцевидни, тъмнозелени листа с восъчно покритие, което може да има червена граница. Нараства до максимум 1 m.
 • Ликоподиоиди. Crassula с форма на плуг, чиито листа се зачервяват при добра светлина. Малко растение с гъвкави издънки и малки тетраедрични листа, плътно прикрепени към стъблото.
 • Пиктурата. Пунктирана красула със силно разклонени издънки и листа, които изглежда растат един върху друг. На листните плочи се виждат червеникави или лилави точки.

Друг интересен сорт е Gollum (Хобит в други каталози). Различава се с необичайната форма на листата, които се навиват на тръбички и се отглеждат заедно от основата до средата. На яркото слънце листата пожълтяват и се появява червена граница.

Разнообразие от видове Crassula

Как да се грижим за паричното дърво

Сместа Crassula е непретенциозно растение, но, както всяко друго, изисква спазване на някои правила. Какви са основните нюанси на грижата за Crassula mix у дома, за да помогнете за отглеждането на красиво и здраво дърво, е написано по-долу.

Светлина и температура

Трябва да отглеждате цвете на добре осветено място, но то се нуждае от защита от пряка слънчева светлина. Най-благоприятното място е югоизточната страна на къщата.След зимата, когато слънцето се появява все по-често, Crassula се нуждае от постепенно пристрастяване - сутрин сложете саксията на прозореца, а следобед я сложете на сянка.

Оптималната температура за отглеждане е 20-25 градуса. През лятото растението трябва да се постави на лоджия или веранда, така че да расте по-добре.

През зимата цветето зимува - не стартира издънки и нови листа. Но за това трябва да създадете подходящите условия. Температурата в стаята трябва да бъде 8-10 градуса. Ако растението не почива, то може да загуби всичките си листа и няма да пусне нови стъбла през пролетта.

Важно!Не бива да държите саксия с парично дърво близо до радиатори и отоплителни уреди.

Норми на напояване

Не са необходими висока влажност и прекомерно поливане на сместа Crassula, тя не се страхува от суша. Процедурата се извършва, когато горният слой почва в саксията изсъхне, приблизително веднъж седмично. Най-добре е да поливате цветето вечер с утаена вода със стайна температура.

Понякога е позволено да къпете Crassula под душа - това е необходимо, за да се отървете от праха от листата.

През периода на покой през зимата поливането се извършва веднъж месечно. Излишъкът на вода по това време е много опасен за растението поради риска от развитие на гъбични заболявания и гниене на кореновата система.

Правила за засаждане и торене

За да засадите разсад, не ви трябва голяма саксия. Контейнер с диаметър 10 см е достатъчен. След това, когато цветето започне да се развива, се избира нов дом за него.

Паричното дърво се нуждае от широка и стабилна саксия.

Какъв състав на почвата е необходим за сукулентите? Експертите идентифицират следните критерии:

 • Почвата трябва да е рохкава, лека, а важният добър дренаж е важен.
 • Нивото на киселинност трябва да бъде неутрално.
 • За подобряване на аерацията се препоръчва добавяне на пясък, фина експандирана глина към почвата.

Ако закупите готова смес, Seliger-Agro, Biagro, Bereginya ще направят. Ако сами подготвяте почвата, трябва да вземете пръст, пясък, въглища, малки тухли.

Като торове се използват универсални смеси или подхранване за сукуленти. От пролетта до септември подхранването се прилага два пъти месечно. По време на периода на почивка трябва да намалите концентрацията и да оплодите почвата на всеки 30-40 дни.

Съвет!Хранителните смеси трябва да се нанасят върху влажна почва, веднага след поливане.

Как да трансплантирам дебела жена

За да трансплантирате растение за възрастни, трябва да изберете правилния контейнер. С мощен багажник и буйна корона, Crassula има малка коренова система. Затова саксията се нуждае от тежка, широка, за да не се преобърне цветето.

Трансплантацията се извършва през пролетта. Една млада дебела жена трябва да бъде премествана в друг контейнер с промяна на почвата всяка година. Възрастно растение изисква трансплантация на всеки 3 години. Ако дървото на парите вече е много старо, за да не го повредите, просто трябва периодично да подменяте горния слой на почвата.

Когато се изисква спешна трансплантация:

 • кореновата система е нараснала;
 • гърнето се счупи;
 • цветето е болно.

Внимание!Преди да засадите цвете в нова саксия, трябва да разгледате кореновата му система. По-добре е да премахнете изгнили или счупени части.

Методи за размножаване

Ако имате желание да отглеждате микс от Crassula, можете да направите това по няколко начина:

 • Сеитба на семена. Материалът се засява в подготвена почва. Поръсете малко пръст отгоре, поливайте и покрийте кутията с разсад със стъкло. Когато на разсад се образуват 2 двойки листа, коренът на разсада се прищипва и засажда в саксия. Те се грижат за нови растения, както и за възрастни.

Корени, образувани върху дръжката на crassula

 • Размножаване чрез резници. Вземете стъблото на възрастна дебела жена и го поставете във вода. Когато се появят корените, резникът се засажда на постоянно място.
 • Покълване на листа. Листата на растението се изсушават и се държат в пръст или вода, докато се образуват корени. През този период са необходими добро осветление и топлина. Това е най-рискованият метод за отглеждане.
 • Разделяне на храста. По време на трансплантацията на възрастно растение се взема един храст и се разделя на няколко части.Издънките бързо се вкореняват, защото вече имат оформена коренова система.

Съвет!За да може цветето да расте не само на височина, но и на ширина, препоръчително е да прищипите първите листа на нови издънки.

Нарастващи проблеми

Ако следвате препоръките за отглеждане на парично дърво, трудностите възникват изключително рядко. При грубо неспазване на изискванията за грижи могат да възникнат следните проблеми:

 • ако напоите дебелата жена със студена вода или я сложите в течение, листата й ще започнат да падат;
 • по листата се появиха червени, жълти или кафяви петна - това са слънчеви изгаряния;
 • ако короната на растението е станала бледа, трябва да намалите честотата на поливане;
 • ако багажникът е огънат, тогава дървото няма достатъчно светлина.

Болестите на цветето се засягат рядко, най-често поради излишък на влага в комбинация с нарушение на температурния режим.

Гниене

Crassula mix може да се разболее със сиво или кореново гниене. В първия случай на листата ще се появи мръсен или жълтеникав цвят, подобен на плесен. За да предотвратите пълното гниене на растението, трябва да премахнете засегнатите части и да лекувате цветето с противогъбично лекарство.

Ако паричното дърво е болно от кореново гниене, кореновата система и стъблото в основата страдат - те започват да почерняват и гният. За да се предотврати пълното умиране на растението, то трябва да бъде трансплантирано в нова саксия с пълна подмяна на почвата. В този случай е задължително в процеса да се отрежат изгнили корени.

Важно!За да предпазите Crassula от кореново гниене и други заболявания, трябва да дезинфекцирате почвата преди засаждането.

Късна болест

Първо, гъбичките атакуват въздушната част на растението. Листата губят цвят, върху тях се появяват кафяви и кафяви петна с пух, подобни на плесен. Цветът изглежда нездравословно като цяло. Необходимо е лечение с противогъбични лекарства. В противен случай дебелата жена може да умре.

Инфекция с късна болест

Вредители

От насекоми, паяк акара може да атакува цвете. Ако се види паяжина, трябва да я третирате с инсектициди или сапунена вода.

Друг вредител е брашнестата буба. Бели буболечки, които могат да се видят с просто око, пият сока на растението. Те живеят на стъбла и листа. За да се борите с насекомите, избършете листата с памучен тампон, потопен във воден разтвор на алкохол.

Crassula mix е непретенциозно цвете, което радва собственика с красива корона. Може лесно да се отглежда в домашни условия. Смята се, че паричното дърво привлича пари, почиства апартамента от отрицателна енергия и има антибактериални свойства. Дебелата жена често се представя на роднини и приятели като талисман, който носи късмет.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина