Crassula - домашни грижи

В продължение на много години най-разнообразните видове сукуленти са почти най-продаваните на пазара за цветя. Те спечелиха любовта на цветарите със своята непретенциозност и най-необичаен външен вид.

Crassula - какво е това цвете

Crassula има не по-малко известни имена: обикновената гад, паричното дърво. Растението е класически представител на сукулентите. Родина - южните райони на Африка и остров Мадагаскар. Има над 300 известни представители.

Как изглежда едно парично дърво?

Кратко описание на това как изглежда

Размерът на цветето може да достигне 2 метра. Най-често видът се представя под формата на дърво, понякога се срещат храстови екземпляри. Заоблените плътни листа буквално се залепват около издънките на растението. Цъфтежът е рядко явление, но спазването на правилата за грижа все пак ви позволява да го постигнете. Преди да се грижите за цвете crassula, трябва да се запознаете със сортовите характеристики на вида.

Сортове домашен сочен

В света съществуват редица разновидности на паричното дърво. Но за професионалните цветари има едни от най-обичаните и ценни представители на Crassula.

Crassula перфорирана

За перфоратора crassula домашните грижи практически не се различават от отглеждането на други подвидове. Листата с форма на диамант са буквално нанизани на стъблата на цветето. Листните плочи са не само боядисани в зелено, но и засенчени със синкав цвят. Ръбът на листа е червен.

Забележка! Основното правило за грижа за перфорираната дебела жена е доброто осветление. Когато цветето е поставено на сянка, ефектният цвят може забележимо да избледнее.

Crassula perforata

Crassula Nealyana

Цветето е надарено с хоризонтални издънки, които могат да достигнат 15 см. Листните плочи с много плътна структура са оцветени в сребро. Цветята растат директно на самите върхове на вида. Размножаването на Crassula nealiana се извършва с помощта на всяка издънка или лист. Изключително непретенциозен външен вид. Индивидуална особеност - когато се поставят на открито слънце, листата придобиват червен оттенък.

Сочен Неалиан

Крассула Нил

Външно прилича на ниско дърво с изправени стъбла и триъгълни листа с червен кант. Цъфти с малки кремообразни единични цветя. Листните пластинки са нанизани по двойки на тънък летораст.

Допълнителна информация! Неопитни производители наричат ​​Crassula Nile nealyana. Това твърдение е погрешно. Дори и с подобни външни признаци, това са напълно различни подвидове на дебелата жена.

Crassula Marnier

Отличителна черта на сорта са късите стъбла, които практически са лишени от способността да се навиват. В младо цвете клоните са насочени нагоре, с възрастта те започват да увисват. Листата са заоблени и боядисани в ярко зелено, под определен ъгъл придобиват син оттенък. Белите цветя на вида не растат повече от 3-4 мм.

Сорт Марние

Други сортове

Друг често срещан сорт растения е миксът.Отличителна черта са плоските листа, възможно най-близо един до друг. В магазините за цветя често можете да намерите друг тип дебела жена - Marginalis. Високото цвете може да нарасне от 60 до 80 см. Сортът е склонен към разклоняване и има голям брой въздушни корени. Пълзящите стъбла са с овална форма.

Смесете сортовото парично дърво

Грижа за сортовете Crassula у дома

За цвете Crassula домашните грижи се състоят в спазване на определени правила. Навременното поливане и подхранване са основните компоненти на здравословното растение. За дебелата жена е важно да поддържа чистотата на листните плочи, грижата за листата на crassula й позволява да получава кислород своевременно.

Осветеност и температурни условия

Растението Crassula мастно понася почти всяко ниво на осветеност. За паричното дърво най-подходяща е източната или югозападната част на къщата.

Допълнителна информация! Преките слънчеви лъчи са абсолютно безвредни за дървото. Поставянето на южния прозорец е напълно приемливо.

И все пак трябва да се помни, че липсата на светлина ще се отрази негативно на декоративните качества на цветето. Липсата на светлина в повечето случаи води до падане на зеленина и разтягане на леторастите. През лятото производителите на цветя препоръчват преместването на растението навън. В тази връзка, всички сукуленти са изключително термофилни по природа, те реагират перфектно на знойната топлина и на това, че са близо до отоплителни уреди през зимата.

На бележка! Изключително придирчивото дърво на парите се чувства добре при ниски температури. Основното е индикаторът да не пада под +10 ℃.

Правила за поливане и влажност

Това разнообразие от сукуленти е истинска находка за „забравящите“ производители на цветя. Растението ще понася спокойно суша, дори за много дълъг период. През лятото поливането се извършва при най-малкото изсъхване на горния слой на почвата. През зимата влагата се изисква само когато почвата е дълбоко изсъхнала. Важно е да се предотврати стагнацията на водата - това растение може да не оцелее.

Когато се грижите за Crassula, можете да игнорирате нивото на влажност в стаята. Също толкова цветето се отнася както за висока влажност, така и за ниска влажност.

Подхранване и качество на почвата

Силно не се препоръчва да се подхранва този вид през есенно-зимното време - нежелателно е да „смущавате“ цветето. През пролетта дървото трябва да се тори поне веднъж месечно. През лятото торенето се прилага по-рядко - веднъж на 35-40 дни.

Трансплантация и размер на контейнера за цветя

Преди да извършите трансплантация, е важно да вземете отговорно отношение към избора на саксия. Прекалено големият капацитет ще доведе до силно задълбочаване на кореновата система. Поради това горната част на цветето ще престане да се развива правилно и стволът ще бъде силно отслабен. Опитните производители на цветя съветват да използвате ниски и широки саксии за crassula.

Субстратът за сукуленти трябва да се състои от листна почва (1 част), хумус (1 част), тревна почва (3 части), фина експандирана глина или чакъл (1 част), както и пресят речен пясък (1 част).

На бележка!За да се създаде компактно дърво, растението не може да бъде трансплантирано. За профилактика на болести, веднъж годишно е необходимо да се отстранява горният слой земя в саксия и да се добавя нова почва.

Възрастен храст се трансплантира, когато кореновата система расте. Цветето не е придирчиво към годишните трансплантации. Но за цъфтежа процедурата трябва да се извършва поне веднъж на 2 години. Най-доброто време е пролетта, моментът, когато сукулентът просто се събужда и започва интензивния си растеж.

Всеки следващ контейнер трябва да бъде малко по-голям от предишния. На дъното на саксията се полага дебел слой дренаж. При липса на експандирана глина като дренажен слой е допустимо да се използват счупени тухли или отчупени парчета.

Crassula се трансплантира заедно със земна буца по метода на трансбордиране.След като цветето е равномерно поставено в нов контейнер, всички кухини се запълват с питателна почва. С тази процедура е позволено да се съкращават твърде дълги корени.

Формиране на короната на дървото

Създаването на красива форма е важно условие за пълноценния живот на цветето. Формирането не само дава декоративен ефект на растението, но също така ви позволява да получавате адекватно хранене за всички клонове без изключение, тъй като в процеса на формиране се отстраняват всички повредени и болни издънки.

Забележка! Благодарение на своевременното прищипване можете да дадете на младото растение желаната форма за доста кратко време.

Първото подрязване и прищипване трябва да се извърши дори при много млада дебела жена. Ако започнете да формирате растение за възрастни, тогава конопът ще остане на мястото на отстраняване на стъблата или листата. Това ще има изключително негативен ефект върху външния вид на дървото.

Когато младото растение достигне 10-15 см, горните листа на основния издънка трябва да бъдат откъснати. Тази процедура стимулира растежа на нови листа.

Размножаване на дебела жена чрез резници

Най-лесният и продуктивен начин за размножаване на crassula е чрез резници. За този вид не само листа, но и издънки могат да се използват като посадъчен материал. Това може просто да са отпаднали части от цветето. Преди да засадите разсад в земята, препоръчително е да третирате изрезката или раната с въглен на прах. Някои производители също съветват да "изсъхне" част от растението за 2-3 дни.

Възпроизвеждане на Crassula

Поради факта, че цветето е абсолютно непретенциозно, разсадът може да се вкоренява по различни начини:

  • след краткотрайно изсушаване;
  • след вкореняване в чаша вода;
  • засадете веднага в земята без предварителна подготовка.

Забележка! Ако преди засаждането все още се извършва предварителна подготовка на разсада, тогава трябва да изчакате появата на първите корени.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Най-често болестите по цветята се проявяват при нарушаване на правилата за грижи. Например, застоялата вода допринася за загниването на корените. Изсъхването на листата и прелитането около зелената маса се случва поради нарушаване на температурния режим и течения.

Болести на паричното дърво

Mealybugs се считат за най-опасните вредители. За да се отървете от насекоми, трябва да използвате памучен тампон, потопен в алкохол. Когато се появи ножница, спешно се изисква да се поръси с вода с добавка на Actellik. Ако почвата се остави да изсъхне за дълго време, тогава паяковите акари могат да се утаят върху сукулента. В борбата срещу тях пестицидът - фитоверм - се е доказал добре.

Цъфтящи видове

Важно е да проучите специфичните особености на копелето и да не забравяте за спазването на правилата за грижа за Crassula. Създаването на подходящ климат за растението ще ви позволи да получите истинска декорация на дома, както и да направите възможно постигането на образуването на цветя. Добре поддържаният външен вид на сукулент не само ще радва собственика му в продължение на много години, но според народните знаци ще донесе просперитет на къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина