Crassula - видове и сортове, Lycra и Perforata

Всеки знае дървото на парите, но както се нарича научно, не всеки знае. Широко разпространено растение се нарича crassula, или домашно цветно копеле. Това е оригинално растение Crassula, чиито видове са толкова многобройни, формите са толкова разнообразни и причудливи, цветната палитра е невероятна, че възниква предположение: това не са земни цветя, а извънземни от други планети.

Забавният свят на сукулентите привлича любители-флористи, ландшафтни дизайнери и професионални цветари. Подобен на делфин сукулент под формата на зайци, розови пъпки - всеки ще намери подходящи домашни любимци за отглеждане у дома или създаване на високохудожествени пейзажни композиции. Дори самото съзерцание на тези оригинални растения внася спокойствие и спокойствие в нашето супер бързо време.

Необичайната форма и цвят на Crassula е поразителна.

общо описание

Родът Crassula има повече от 350 вида в природата, различаващи се по разнообразие от форми и цветове. Много от тях принадлежат към листните сукуленти от семейство Толстянкови. Сукулентите (сукулентус - сочни) са растения, които могат да контролират метаболитните си процеси и да натрупват вода в листата и стъблата, за да се предпазят от променливостта на метеорологичните условия. Плътната лъскава повърхност на листа ограничава изпарението на влагата по време на суша.

Те избраха за свое местообитание както тропическите, така и най-сухите места на планетата Земя. Те могат да бъдат намерени в южната част на Арабския полуостров, в Мадагаскар, те растат в огромен брой в Южна Африка. Колкото по-екстремни са условията на живот, толкова по-оригинална е формата им, толкова по-фантастичен е цветът и толкова по-екзотично е цветето.

"Crassula" е на латински за "дебел", което съответства на външния вид: листата му са месести и дебели. Има едногодишни и многогодишни видове, тревисти и дървовидни форми.

Всички видове са условно разделени на две групи:

 • Стъбло;
 • Листни.

В закритото цветарство най-често срещаните видове се разделят на 3 групи:

 • Подобно на дърво;
 • Покривна настилка (пълзяща);
 • Колонна (с форма на шип).

Подобната на дърво crassula прилича на дърво със ствол и клони. Формата на листата, напомняща на монета, даде основание да наричат ​​дебелата жена с подобни думи в различни страни:

 • „Монетно дърво“;
 • „Парично дърво“;
 • „Сребърно дърво“;
 • "Дърво на щастието".

Смята се, че носи просперитет, успех, богатство и късмет във финансовите дела.

Тази група обединява най-популярните видове дебели жени, в които те са се превърнали, благодарение на оригиналния си външен вид и своята непретенциозност. Разположението на леко разчленени листа на стъблото е противоположно. Цветя от малки различни нюанси, събрани в съцветия, различаващи се по форма, броят на венчелистчетата и тичинките в цветето е еднакъв. Триъгълната форма на листата се различава от паричното дърво, храстовидното храстовидно пролетно време.

Миниатюрните дървета с великолепна корона и дебело стъбло, за които е лесно да се грижи, ще бъдат достойна декорация за всеки интериор.

Цвете, включено в Червената книга на Южноафриканската република

Рядък вид дървовидна красула - Crassula umbella (или чадър), открит на много ограничена територия на Южноафриканската република, дори е включен в Червената книга на щата. Това е малко сочно растение със стъбла с височина до 25 см.Листата са обратнояйцевидни с една или две двойки съседни листа се сливат, за да образуват чадър. Цветът им варира от жълтеникаво-зелен до червен. В природата хвърля листа по време на лятна суша. Цъфтежът се наблюдава през зимно-пролетния период.

Видове цветни гадове

Crassula чадър (или чадър)

Земнопокривната (пълзяща) crassula е билка с висока скорост на растеж, която за кратко време покрива околността с килим. Той е много различен от другите, наподобяващ морски корали. Листата образуват многостранни пагони с повдигнати върхове; цветът им зависи от условията на отглеждане. Той е много популярен в домашното цветарство.

Почвеното покритие включва пухкав гад, малък храст с ниски пълзящи тетраедрични издънки. Много малки листа са свързани в четири четни реда, плътно сгушени един срещу друг. Те развиват червеникав оттенък на ярка светлина.

Спикат (колонен или колонен)

Crassulae са получили името си от първоначалната си структура. Техните изправени стъбла най-често имат малко или никакви клони. Листата, които са пораснали по двойки в основата, покриват стъблото, така че изглежда сякаш са нанизани върху него. Малкият размер, способността да се образуват плътни групи и особеният външен вид допринесоха за широката популярност на тази група сред производителите на цветя.

Crassula wideleaf (скала) - представител на тази група, се отличава с голямата си декоративност. Тя има месести разклонени пълзящи или изправени издънки, те растат до 60 см. Листата са дебели овални с остър край, дължината на листната плоча е 1-2,5 см, ширината е до 2 см. Цветът на листът е зелен със син оттенък и червеникаво-червени ивици в горната част.

Crassula цветя, които се образуват много рядко у дома, са бели, светло розови, жълти и червени.

Всички красули се различават един от друг на външен вид, но остават постоянни:

 • Противопоставяне на листа.
 • Малка дисекция на листните плочи.
 • Малки размери на цветя, събрани в метликови, зонтични или гроздовидни съцветия.
 • Лесно размножаване на растенията.

Забележка! Сокът от листата на всички видове crassula съдържа арсен. Категорично е забранено използването им като храна. Но представителите на закрито растат на почви, където този отровен елемент липсва, сокът им не съдържа арсен.

Crassula ovate или Crassula Ovata

Crassula Ovata (crassula ovata) - представител на дървоподобното копеле, е най-често срещаният сорт на това полутревисто растение сред любителите на цветя поради своята непретенциозност и толерантност към сянка. Може да се постави във фоайета, лошо осветени коридори, на первазите на сенчести прозорци.

Crassula Ovata се счита за основното растение в семейството; днес има повече от 300 вида и разновидности на този сукулент.

Подобно на много от тях, Crassula Owata е родом от Южна Африка. В природата достига височина от 2,5 м. На закрито расте до 60-100 см. Дървесното изправено стъбло е силно разклонено, с възрастта придобива кафеникав цвят. Издънките са сочни, сиво-зелени на цвят, старите клони имат кора с кафеникави ивици.

Противоположните листа, лъскави, плоски, на къса дръжка, задържат много влага. Листната плоча е месеста, обратнояйцевидна, с остри, понякога червеникави ръбове и разположени в тях нектарни жлези, нейната ширина е 2-4 см, дължината е 3-9 см. Долната страна на листа е червеникава.

Непретенциозно красиво дърво с гъста корона - Crassula Ovata

Цъфтежът се случва през есента и зимата. Малки бяло-розови цветя под формата на звездички със сладък аромат.

Тази дебела жена може да издържи на температури от 10 ° C и дори на краткотрайни слаби студове.

Crassula Mix

Crassula Mix е друг подобен на дърво представител на семейство Tolstyankovye, който лесно се вкоренява и често се среща в колекциите на цветари и в много домове на любители на цветя.

Растение с масивен ствол и много клони, на които са сочни листа под формата на овал със среден размер. Листната плоча е тъмнозелена по ръба с червена ивица. Ширината му е до 2 см, дължината му е до 4 см.

Ако този сочен не бъде отрязан, короната става храстовидна. Прищипвайки издънките, те постигат формата на дърво.

Допълнителна информация. Експертите смятат, че Mix е партида от растения, която се състои от няколко вида от различни сортове. „Смес“ означава „смес“, а не отделен вид Crassula.

Crassula лимфоидна

Лимфната дебела жена принадлежи към почвопокривните видове Crassula. За разлика от дървовидните гадове, той няма дървовиден ствол и дебели, заоблени листа. Растението външно прилича на ликопод, който е дал името - лициформ crassula. Няколко пълзящи месести издънки имат тетраедрична форма, върховете им се простират нагоре.

Листата са тънки, овални, със заострени краища, близо до багажника, подредени в четири реда. Колкото по-интензивна е слънчевата светлина, толкова по-червеникав изглежда цветът. Чувства се добре и на сянка. Цветята под формата на малки бели звезди имат незабележим външен вид.

Това ампелно растение ще изглежда страхотно във висящи вази и саксии.

Изумрудената изтънченост на лимфната гад

Той се умножава много бързо, изхвърляйки много издънки и запълвайки отреденото пространство. Засажда се като почвопокривно растение на тревата, което служи като фон за цъфтящи ярки растения. Расте и се чувства добре до всички представители на флората.

Crassula Perforata

Crassula Perforata е представител на шипове с форма на шипове. Необичаен външен вид му придават сдвоени диамантеновидни листа, слети в основата и обграждащи твърдо слабо разклоняващо се стъбло, достигащо 20 см височина. В обиколката стъблото с листа не надвишава 3 см. Светло зелено със синкав, сребрист или маслинен цвят, понякога с петна от червен оттенък, листата са разположени напречно, дължината им е до 2 см.

Цъфти обикновено през зимата. В горната част на летораста са разположени много малки цветя, събрани в гъсти съцветия, често бели, понякога розови и червени. Не изисква прекомерни грижи, размножава се чрез резници от стъбла. Подходящ за отглеждане като ампелно растение.

Богато украсени листа от Crassula Perforat

Crassulae The Hobbit и Gollum дължат имената си на героите от епичния роман на Джон Роналд Руел Толкин "Властелинът на пръстените". Те са отгледани от американски животновъди след публикуването на тази книга през 50-те години на ХХ век. Прародителите на хибридите, получени чрез кръстосване, са Crassula Ovata и Milky. И двата хибрида са на висока почит от дизайнерите на помещения поради оригиналността на короната и непретенциозните грижи.

Красула Хобитът

Хобит Дебелата жена се различава много от своите предшественици по формата на млечни листа, които наподобяват фуния на външен вид: повечето листа са обърнати навън и имат наростена част от основата до средата. Стволовете му са здрави, по-разклонени от тези на майчиното растение. Компактен е - висок до 60 см.

Оригинални листа на хобита

Когато растат в ярко осветена зона, листата придобиват жълт оттенък и се появява червеникаво-кафява граница. Те привличат със своята декоративност и се използват за създаване на бонсай. Има няколко форми на пъстри (пъстри) хобитски хибриди.

Crassula Gollum

Crassula Gollum е много подобен на хобита, но се различава по-бавен растеж и валцувани листа с камбана в горния край с пурпурен ръб. Размерът на дървото (до 50 см) и естеството на растеж съвпадат с яйцеклетката. Образуването на изискана корона се случва независимо.

Сукулентите са истински подарък за производителите, които нямат достатъчно свободно време за постоянни грижи и специални грижи. Поради тези причини те придобиха широка популярност и станаха много модерни. Многостранните сортове и сортове Crassula, които изумяват въображението с разнообразие от форми, размери и цветове, станаха широко разпространени сред цветарите и любителите на цветарите. Грижата за дебела жена у дома е изключително проста и достъпна дори за деца.

В допълнение към декоративната привлекателност, растението има редица полезни качества. Лечебната стойност на Crassula е, че има противовъзпалителни, регенериращи, антибактериални и противогъбични свойства.

Полезните свойства на дебелата жена са широко използвани в народната медицина. Листата на Crassula се използват за премахване на мазоли, при лечение на различни кожни заболявания, проблеми със стомашно-чревния тракт и заболявания на гърлото.

След преглед на информацията за непретенциозно растение, като се уверят в лекотата на отглеждане, опитни и начинаещи цветари ще пожелаят да придобият оригинален домашен любимец.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина