Роули на земята Роули Senecio rowleyanus - какво цвете

Сукулентите са спечелили любовта на производителите на цветя благодарение на необичайния си външен вид и непретенциозните грижи. Един от най-ярките представители на тази група е земната роса на Роули (senecio rowleyanus). Това цвете изглежда много впечатляващо под формата на ампелно растение, образуващо каскада от изумрудени мъниста. Съвсем просто е да отглеждате земна трева у дома, защото е напълно непретенциозна.

Кръстникът на Роули

Подобно на всички представители на семейство Рустик, видът Роули принадлежи към огромното семейство Астрови. Родното място на цветето е Африка, или по-скоро планинските му райони. Този оригинален сукулент определено заслужава внимание, тъй като самата структура на растението е много необичайна.

Издънките от розово дърво приличат на мъниста

Раганът издънки са дълги и тънки, покрити със сферични листа. Поради различните размери на тези „топки“, човек създава впечатлението за конец, върху който са нанизани зелени мъниста. Оттук и друго име за цветето - низ от перли.

Дивата роза цъфти с малки бяло-розови цветя във формата на глухарчета, които излъчват деликатен аромат на канела.

Важно! Особено интересен е пъстрият подземен камък (variegata), чиито листа имат пъстър цвят.

Трябва да се отбележи, че растението е отровно. Разбира се, това не означава, че трябва да се откажете от отглеждането му у дома. Трябва само да се вземе предвид, че всякакви манипулации с цветето трябва да се извършват с ръкавици и след завършването им измийте старателно ръцете си. Ако в къщата има домашни любимци или деца, достъпът им до цветето трябва да бъде напълно ограничен.

Роули Рустик: Домашни грижи

Непретенциозността на цветето ви позволява да го отглеждате при почти всякакви условия, така че е много лесно да се грижите за него. Но личинката ще расте напълно и ще цъфти само ако се спазват определени правила за грижи и поддръжка.

Осветеност и температурни условия

Роулито на Роули предпочита дифузна светлина и не може да понася пряка слънчева светлина. По-добре е да поставите растението на перваза на прозореца на югозапад. Продължителността на дневните часове трябва да бъде 10-12 часа, следователно през зимата, при липса на светлина, можете да пренаредите саксията на южната страна или да осигурите допълнително осветление изкуствено.

Подземната трева предпочита дифузна светлина

Оптималните температурни показатели за отглеждане на дива роза варират между +19 .. + 23 ° С. Цветето е в състояние да издържа на малки отклонения от температурния режим, както нагоре, така и надолу. През зимата, за преминаване към стадий на покой, препоръчително е да се намалят показателите с 3-4 ° C.

Внимание! Ако не промените температурния режим за зимния период, нищо лошо няма да се случи с цветето. Той ще продължи да расте, но най-вероятно няма да цъфти.

Поливане и влага

Предвид високата пропускливост на почвата, която е необходима за сукулентите, поливането трябва да се извършва редовно, но не обилно. През пролетно-летния период почвата се навлажнява 1-2 пъти седмично, а през зимата поне веднъж месечно.

Подземната трева е в състояние да издържа на кратка суша, тъй като цветето натрупва влага в листата. Но не се възползвайте от това и пропуснете поливането. Растението реагира много на поливане и се нуждае от тях за активен растеж.

Важно! Няма специални изисквания за влажността на въздуха. Той се чувства доста комфортно в условията на апартамента.

Подхранване и качество на почвата

Оплождането е по-скоро препоръчителна практика, отколкото задължителна. Препоръчително е да се подхранва почвата през пролетта и лятото, като се използват специални торове за сукуленти. Честотата на подхранването зависи от конкретната подготовка, но като правило те се прилагат на всеки 2 седмици.

Най-добре е да използвате специален сочен субстрат за засаждане на розово цвете, който можете да закупите в градински център. Ако това не е възможно, можете да използвате смес от трева, пясък и фин чакъл в съотношение 2/1/1.

Размер на контейнера за засаждане

Както всеки сукулент, земната роса на Роули има слабо развита коренова система. Той не се нуждае от голяма и просторна саксия. По-добре е да изберете контейнер с малък диаметър и средна дълбочина.

Внимание! Основното нещо, което трябва да търсите при избора на саксия, е наличието на дренажни отвори в долната част. Трябва да има поне 3 от тях, тъй като растението не понася застояла влага.

Функции за трансплантация

Не е необходимо да презасаждате почвата ежегодно. Но това е вярно само ако почвата е избрана правилно и се наторява редовно. В този случай трансплантацията се извършва, докато расте, което средно е веднъж на 2-3 години.

Трансплантацията се извършва на всеки 2-3 години.

Трансплантацията се извършва стъпка по стъпка:

 1. Растението се изважда от стар съд с буца пръст.
 2. Внимателно освободете корените от остатъците от стара почва.
 3. В дъното на новата саксия се изсипва дренажен слой.
 4. Напълнете контейнера с пръст 2/3.
 5. Поставете цветето и добавете останалата почва.
 6. Поливането се извършва и се добавя тънък слой суха почва.

Внимание! Ако почвата за засаждане се подготвя независимо, всички компоненти, включени в нея, трябва да се затоплят във фурната за дезинфекция или да се разлеят с разтвор на манган.

Период на цъфтеж и латентност

Подземният плод на Роули цъфти в края на пролетта или началото на лятото. По това време растението напълно напуска периода на покой. Цветовете са малки глухарчета с млечно розови листенца. По време на цъфтежа можете да усетите приятен аромат, напомнящ на миризмата на канела.

Основното условие за цъфтежа на растението е да се създадат условия за преминаването му в период на покой. Това предполага някои промени в условията на отглеждане на цветето, а именно:

 • Намаляване на средната дневна температура с 3-4 ° C.
 • Намаляване на честотата на поливане до 1-2 пъти месечно.
 • Отказ да се прилагат торове през зимата.

Розовите цветя на Роули приличат на глухарчета

Някои опитни производители също препоръчват намаляване на интензивността на светлината през студения сезон. Тази техника може да се използва, но основното е да не се прекалява, в противен случай цветето може частично да изхвърли листата си.

Размножаване на земната трева

Rowley най-често се използва за размножаване чрез резници. Можете да използвате както стъблени, така и листни резници, но предвид формата и размера на листата на растението е много по-удобно да използвате части от стъблото.

Доста лесно е да получите нов екземпляр от розмарин чрез вкореняване на стъблени резници. За да направите това, е достатъчно да съкратите издънката с 8-10 см и да вкорените този сегмент на повърхността на почвата.

Важно! Подземната трева на Роули, за разлика от другите членове на рода, е способна да образува корени, без да погребва резниците в земята.

Самият процес на вкореняване на рязане включва само няколко стъпки:

 • плосък контейнер се пълни със специална почва за сукуленти, в която се смесва 1 част от пясък;
 • навлажнете почвата от спрей бутилка;
 • няколко резници се поставят на повърхността на почвата на малко разстояние един от друг.

По-нататъшната грижа за разсада се състои само в периодично овлажняване на почвата, което се извършва внимателно чрез пръскане. Резниците се вкореняват доста бързо и скоро започват да растат.

Резниците се вкореняват бързо

Можете също така да отглеждате сочно растение, като засявате семена, но това е доста дълъг и усилен процес. Освен това не винаги е възможно да получите семена сами.

Възможни нарастващи проблеми

Подземният червей на Роули е непретенциозно растение. Той е болен доста рядко и вредителите могат да му навредят само ако има такива на съседни растения. Но все пак понякога, когато отглеждате цвете, могат да възникнат някои трудности.

Най-честата причина за влошаване на външния вид са неправилните условия на задържане. Има няколко основни грешки, които могат да доведат до промяна в цвета на листата или тяхната структура:

 • Недостатъчното поливане води до появата на кафяви петна по листата или до тяхната смърт.
 • Твърде много влага в почвата или застояла влага може да провокира развитието на кореново гниене, смъртта на леторастите или появата на жълти петна по листата.
 • Липсата на слънчева светлина може да причини листата да станат по-малки и бледи на цвят.
 • Пряката слънчева светлина често причинява изгаряния на листата, в резултат на което те умират или се оцветяват.

Ръстият на Роули е оригиналният представител на сочния свят

Освен това неправилно подбраната почва се превръща в опасна грешка. Това може да причини няколко проблема наведнъж, като например: липса на хранителни вещества, застояла влага или недостатъчна вентилация на кореновата система.

Понякога цветето е засегнато от вредители. Най-често това са листни въшки, паякови акари и брашнести червеи. За борба с тези паразити се използват специални препарати, към използването на които трябва да се прибегне незабавно.

Подземният червей на Роули е много оригинален представител на сукулентния растителен свят. Ампелна земна трева с грациозни издънки и листа, подобни на изумрудени мъниста, може да зарадва всеки. Непретенциозността на цветето и простотата на неговото размножаване недвусмислено говорят в полза на факта, че земната роса на Роули заслужава място в колекцията на всеки производител.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина