Еуфорбия цвете Мила - как да се грижим у дома

Мила е популярно декоративно и красиво растение. Поради атрактивния си външен вид, именно Мила се появява в оранжерии и цветни градини по-често от други. Можете да чуете друго име за културата - брилянтен. Бодливите клони на млечницата дадоха популярния си прякор - короната от тръни.

Как изглежда Euphorbia Mila, към кое семейство принадлежи?

Еуфорбията от вида Milius е сочна. В родината си, при естествени условия, той достига големи размери с обилно разклоняване. Стъблото е сиво, леко сребристо. На върха на всеки летораст се образуват светлозелени листа с дължина около 3,5 см. Всяка листна плоча има няколко прилистника, които се превръщат в остри бодли. Листата с времето падат, но тръните остават на растението. По тази причина листата се образуват само в горната част на леторастите.

Euphorbia Mila в цвят в различни нюанси

Прицветниците са боядисани в ярки цветове - жълто, оранжево, червено. Тези плочи са 12 mm широки и заоблени. Съцветията образуват няколко групи цветя, които са заобиколени от ярки прицветници. Съцветията са причудливи, те са изтъкани заедно с тръни на дълги крака.

Често срещани сортове

Има основни сортове, които имат разнообразен цвят на съцветия. Между тях:

 • Целувка от сакура - бели цветя с розови пръски;
 • King yellow - едноцветни жълти съцветия;
 • Лунна светлина - жълти цветя с оранжев център;
 • Натали - розови съцветия, от време на време има тъмни ивици;
 • Сонора - характеризира се с ярко розови прицветници.

Лечебни свойства

Растителният сок е отровен. Тази течност съдържа каучук, квамарини, смоли, ябълчена киселина и еуфорбион.

Важно! В малки дози такъв състав има благоприятен ефект върху човешкото тяло.

Големи игли от млечни водорасли

Сокът се използва за лечение на ожулвания и рани, тъй като има лечебен и дезинфекционен ефект. Преди употреба трябва внимателно да оцените вероятните ползи и вреди от използването на това растение.

Накратко за историята на появата

Губернаторът на остров Реюнион донесе Миля във Франция през 1821 година. Растението е дошло в Европа от Мадагаскар и Африка. По своята същност това е планинско цвете.

Характеристики на грижите за растение у дома

Euphorbia може да се отглежда като самостоятелно растение или в контейнери с други сукуленти. Някои правила за грижи ще ви помогнат да отгледате красиво и здраво цвете. Грижата за сочно растение е достатъчно лесна.

Температура

Euphorbia Mila е топлолюбиво растение. През лятото оптималната температура е +25 ℃. През зимата трябва да се уверите, че стрелката на термометъра не пада под +15 ℃. Студът влияе негативно на храста; не трябва да се допуска хипотермия.

Осветление

Euphorbia изисква интензивно осветление, което ще му е необходимо през цялата година. През зимата трябва да използвате лампа с изкуствена светлина. По-добре е да поставите саксия с растение на южните прозорци.През лятото, в присъствието на открит терен, в градината се изпуска съд с млечни водорасли.

Поливане

Поливането трябва да се дозира внимателно. Овлажняването се извършва само през лятото; през зимата поливането се премахва изобщо. Въпреки високата си устойчивост на суша, млечните водорасли се нуждаят от влажна почва за нормално развитие.

Важно! По-добре е да използвате мека вода за напояване. Когато земята изсъхне, растението веднага изхвърля листата, но това няма да доведе до смърт.

Пръскане

Цветът се пръска често, между поливанията. Освен това можете да измиете растението, но това трябва да се направи много внимателно.

Размножаване на млечни растения чрез резници

Влажност

Млечната трева няма специални условия за влага. Храстът толерира нормално суша, но дори и при висока влажност се чувства страхотно.

Грундиране

Няма изисквания за почвата. Милата се вкоренява добре във всяка почва. Удобно и лесно е да използвате готови състави за сукуленти.

Подхранване

Торовете са необходими за млечни водорасли. Обикновено се използват готови състави за сукуленти, те са напълно достатъчни. По-добре е да добавите тор заедно с поливане. Така хранителните вещества проникват в почвата много по-бързо. Подхранването се въвежда през лятото. Храстът след подобни манипулации ще започне бързо да се разклонява и градинарят ще получи красиво и буйно растение.

Кога и как цъфти

Euphorbia Mila цъфти целогодишно, което я отличава от останалите видове. Дългото време за цъфтеж ви позволява да се възхищавате на растението през цялата година, но е важно да не забравяте за напускането. Защо личинката не цъфти? Често причината е липсата на светлина в стаята.

Видове цветя

Красивите яркочервени прицветници често се бъркат със самите цветя. Последните не са толкова привлекателни на външен вид, те са много по-малки и са оцветени в жълто.

Цветни форми

Цветята на Мили са незабележими, с малки размери. Декоративността се постига само чрез прицветниците. Цветята се събират в съцветия, които са разположени на дълъг дръжка.

Период на цъфтеж

Мила цъфти в най-добрия случай целогодишно, но като правило изобщо не дава цветя. В този случай си струва да се преразгледа агротехническото съдържание на сукулента.

Подрязване

Формирането на короната и навременната резитба на растението е един от основните фактори в грижите за растенията. Бушът ще бъде с правилния размер и ще цъфти постоянно. На малък храст се образуват много повече цветя, тъй като цялата енергия се изразходва за образуването на пъпки, а не за растежа на издънките. Поради тази причина не трябва да оставяте растението да расте.

На бележка! Най-доброто време за реколта на Миля е през пролетта.

Има правила за подрязване:

 • формирането се извършва само след цъфтежа;
 • за начало се отрязват само върховете;
 • след това сухите листа и издънки се отстраняват;
 • новите издънки трябва да бъдат премахнати за добър цъфтеж.

Опасната красота на Milkweed

Как се размножава еуфорбия Мила

Не е трудно да се размножава еуфорбията Milu. Има 3 възможности за размножаване на растения:

 • семена;
 • резници;
 • разделяне на храста.

Покълващи семена

Този метод на развъждане се използва рядко. Не е толкова лесно да се размножава растение с него. Получените растения няма да запазят сортовите си качества. Като начало се събира посадъчен материал. След това семената се засаждат в навлажнена почва и насажденията се покриват с полиетилен или стъкло. Когато се появят първите листа, подслонът се премахва и растенията се засаждат в по-широки саксии.

Вкореняване на резници

От здрав летораст се изрязва участък с дължина 12 см, на който има 2 здрави листа. Мястото на среза трябва да се смаже с натрошени въглища и стимулатор на растежа. В продължение на няколко дни резниците се изсушават добре и едва след това се поставят в контейнер с подготвена почва. Насажденията са добре напоени и покрити с полиетилен. До вкореняване контейнерите се държат на светло, топло място.

Допълнителна информация! Косенето е най-добре през пролетта, така че растенията да имат време да станат по-силни от студа.

Разделяне на храста

За размножаване чрез разделяне на храста, трябва да извадите цветето от саксията, да почистите кореновата система от почвата. Ако има изгнили корени, те трябва да бъдат отстранени. Корените се нарязват на няколко парчета. Това се прави внимателно, с остри ножици или нож. Получените резници се изсушават и засаждат във влажна почва.

Прехвърляне

Трансплантацията на млади растения се извършва приблизително веднъж годишно, но трябва да наблюдавате състоянието на цветето. Зрелите растения практически не изискват пресаждане. Извършва се при необходимост веднъж на 3-5 години.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Въпреки високата си устойчивост на много заболявания, еуфорбията на Мил може да покаже проблеми във външния си вид. Липсата на светлина, влага или превръзка със сигурност ще повлияе на декоративния ефект на храста.

Проливане на пъпки и листа

Това предполага, че стайното растение получава малко микроелементи и трябва да бъде хранено. Също така падащите листа и пъпки могат да показват наличието на вредители.

Листата пребледняват

Това предполага, че на растението определено липсва светлина. Струва си да се преразгледа мястото, където се отглеждат млечните водорасли. Ако е възможно, саксията се премества в южната страна на къщата.

Върховете на листата изсъхват

В този случай млечните водорасли не са имали достатъчно поливане. Дори и с добра устойчивост на суша, растението трябва да се полива редовно за добро развитие и красив външен вид.

Долните листа падат

Долните листа падат не винаги е проблем. Трябва да погледнете състоянието на останалите издънки, ако няма промени, тогава растението се актуализира.

Вредители

Най-популярните вредители на едроцветните млечни растения са трипси, листни въшки и насекоми. Ако растението е нападнато от насекоми, листата му ще побледнеят, пожълтяват или дори ще паднат. В някои случаи по листата могат да се видят характерни бели следи.

Забележка! Всички вредители се отстраняват от засегнатите части чрез механични средства или се използва пръскане със специални препарати. Ако лезията е голяма, лечението ще трябва да се повтори.

Живото и необичайно растение е най-известното по рода си. Цветето не се нуждае от специални грижи, но в същото време има висок декоративен ефект. Струва си да се помни, че белият сок на растението е отровен, поради което собственикът задължително трябва да си измие ръцете след пресаждането и подрязването му. Euphorbia е на километър и грижата за него у дома има свои собствени характеристики с оглед на спецификата на растението.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина