Триъгълна мутра - домашни грижи

Триедричният мутрак е многогодишно растение, популярността на което се дължи на екзотичните му видове. Културата се използва за украса на жилищни и офис помещения, лични парцели и на нейната основа се приготвя традиционна медицина. Еуфорбията рядко се разболява, лесно е да се грижите за нея.

Как изглежда триедричната еуфорбия, към кое семейство принадлежи?

Това е стъбло сочен с три лица, второто му име е Euphorbia Trigona (на латински), от семейство Euphorbia. Културата се нарича популярно екзокактус или мексикански кактус поради външното сходство на растенията.

Екзотично растение еуфорбия триъгълна

Еуфорбията е тригранна, разклонена, има много странични издънки. Културата наподобява полилей на свещник, расте бързо, достига няколко метра височина, но има плитка коренова система. Имайки предвид тези характеристики, той се връзва, след като предварително е монтирал опора, или се засажда в дълбока саксия с дренаж и се поставя само в просторни стаи.

Месестите стъбла на тригранната млечка са покрити с множество кафяви бодли, по върховете им са продълговати листа с дължина около 3-5 см. Цветът на стъблата и листата е тъмно зелен. Има необичайни екземпляри с розови стъбла и червени или лилави листа. Диаметърът на багажника е 6 см. Цъфтежът се случва главно в естествени условия на отглеждане, закритите култури рядко цъфтят.

Важно! Листата и стъблата на растението съдържат отрова под формата на млечен сок, поради което за тях се грижат с помощта на ръкавици. След контакт на кожата и лигавиците с еуфорбин се появява дразнене, възможно е изгаряне. Ако сокът попадне в очите, може да се развие слепота. Когато отровно вещество е в храносмилателния тракт, настъпва тежко отравяне на тялото.

Често срещани сортове

Триъгълният размах може да бъде избран за всеки интериор. Най-често срещаните закрити сортове включват Suzanne, Mix, Gabizan, Rubra и Decari. Сортът Rubra (Royal) се отличава с тъмночервени листа, наличието на такава характеристика се дължи на промяна в ДНК.

Рядък сорт - еуфорбия Rubra

На бележка! Разработени са хибриди, които могат да издържат на ниски температури (до 0 ° C).

Всички сукуленти от семейство Euphorbia са редки видове. Това е застрашено растение в дивата природа.

Лечебни свойства

За лечение се използват листа, корен, стъбла и сок. Euphorbia е ефективно средство за лечение на хемороиди и цистит, с негова помощ те се отърват от туморни образувания, туберкулоза, грип, настинки.

Растението е ефективно при лечение на старчески петна и брадавици, кожни заболявания (гъбички, екземи, лишеи, изгаряния, незарастващи язви). Можете да се къпете с добавка на инфузия или да се лекувате с млечен сок от млечни водорасли.

Допълнителна информация. В Индия изсушеният корен се смила на прах и се използва като лек за ухапвания от змии. Приготвят се и отвари от корените и листата. Сокът има противовъзпалително, слабително, потогонно, диуретично действие върху организма.Добавя се към фармацевтични продукти и домашно приготвени алкохолни тинктури.

При заболявания на черния дроб и стомаха се приема вътре разредена отвара от корена. Тинктури на основата на корен се използват за лечение на мигрена. Използването на триъгълна еуфорбия е противопоказано в детска възраст, по време на раждането и храненето на дете, със сериозни патологии на сърдечно-съдовата система.

Накратко за историята на появата

През 54 век пр.н.е. д. културата е наречена Euphorbia в чест на придворния лекар Ефорба, тъй като именно той успява да разбере какви лечебни свойства притежава тя. Можете да намерите растение на остров Мадагаскар и в Централна Америка. Кафяв кактус еуфорбия триъгълен - африкански гост, разпространен в три климатични зони (субтропичен, умерен, тропически).

Еуфорбия в естествената й среда

Характеристики на грижите за растение у дома

Вътрешният триъгълен сорт млечни растения е непретенциозен в грижите и радва окото през цялата година. Основното нещо е да се вземат предвид характеристиките на растението.

Температура

През есента и зимата културата предпочита температури на въздуха над + 16 ... +18 ° C, през лятото - + 20 ... +25 ° C. Въпреки устойчивостта на Euphorbia триъгълна към неблагоприятни фактори, трябва да се избягват внезапни промени в температурата и силно намаляване на нейните стойности.

Съвет! При горещо време саксията може да се изнесе на въздух, осигурявайки защита от парещото слънце.

Осветление

За да се осигури активен растеж, саксия с триъгълна млечка се поставя на най-светлото място от югозападната или южната страна, най-важното не е от северната. Когато това условие не е изпълнено, декоративните свойства на културата се губят, развитието се забавя. Обикновено младите растения се оставят на первазите на прозореца, възрастните се поставят близо до прозорците. През есенно-зимния период се използва изкуствено осветление.

След зимата вечнозеленият храст постепенно се свиква с излагане на пряка слънчева светлина, в противен случай може да се появят изгаряния по стъблата. Саксията периодично се обръща, така че всички части на млечницата да имат достатъчно естествена светлина. Растението е светлолюбиво, но трябва да се избягва прякото излагане на слънчева светлина.

Поливане

Euphorbia е устойчива на суша култура, тя натрупва влага в тъканите. Декоративният вид се запазва при умерено поливане. През лятото сукулентът се полива на всеки 7 дни, през зимата - на всеки 30 дни, когато се държи в помещения с хладен въздух - още по-рядко. За поливане е подходяща топла, мека вода. Използвайте утаената течност, добавете я на малки порции. По време на вегетационния период се осигурява редовно поливане след изсъхване на горния слой, за да не се забави развитието и да не се предизвика гниене на корените.

Пръскане

Процедурата се провежда с хигиенни цели за подобряване на външния вид на млечните водорасли. Слоят прах се отстранява от растението с мека четка, след това почвата се покрива с филм и се напръсква вода.

Млади растения след пръскане

Влажност

За всички видове млечни растения влажността на въздуха в къщата няма значение. Растението расте нормално, когато влажността е висока и саксията е поставена до нагревател или радиатор.

Грундиране

При съставяне на почвена смес се вземат торф, листни почви, копка и пясък. Всички компоненти се използват в равни пропорции. За да се осигури висококачествен дренаж, се приготвят натрошени тухли или малки камъчета.

Подхранване

Младите млечни торове оплождат всеки месец. Подхранването се прилага от март до октомври в съответствие с инструкциите. Възрастните растения през пролетта се хранят 1 път, през лятото - 2. За тези цели използвайте сложни минерални състави, предназначени за сукуленти.

Особености на грижите през зимата, период на покой

През зимата на растенията се осигурява почивка. Триъгълна грижа за млечни кости у дома през този период не се изисква, достатъчно е да го оставите в хладно помещение. Поливането на еуфорбия се извършва, когато почвата е суха с 3 cm.

През зимата стъблата не губят своя декоративен ефект, но еуфорбията почти не расте. От втората половина на октомври, всеки ден от 18:00 до 8:00 часа, се препоръчва да държите саксиите на тъмно. Можете да покриете растенията с материали, които не позволяват на светлината да премине през тях.

Кога и как цъфти

На закрито цъфтежът обикновено не настъпва. триъгълната мутра е ценена заради декоративния вид на стъблата.

Подрязване

Когато е необходимо да се спре растежа на еуфорбия, резитбата се извършва с остър нож. В резултат на това се образуват нови издънки, формата на храста се променя, той става по-широк и по-буен. След резитбата издънките се обработват със салфетки, а след това с наситнени въглища.

Не е нужно да изрязвате триъгълния мухъл, но използвайте друг метод: задръжте нажежения нож на разстояние 2-3 мм от горната част на стъблото. В резултат на това той отмира и растат нови издънки.

Забележка! Когато режете млечни водорасли и извършвате друга работа, не забравяйте да използвате ръкавици, сокът му е отровен.

Как се умножава еуфорбията

Размножаването на този вид може да се размножава само чрез резници, други методи у дома са неефективни и не се използват. Размножаването се извършва през пролетта. За тези цели младите издънки, разположени върху страничните издънки, се отрязват (оптималната дължина е 10 см) и се измиват под топла течаща вода, за да се отстрани сокът.

Размножаване на културата чрез резници

Едно рязане не е достатъчно, препоръчително е да имате запас от издънки. Резниците се оставят да изсъхнат и изсъхнат за 2-3 дни. Натрошените въглища се прилагат към участъците. За да се вкоренят резниците, те се засаждат във влажен речен пясък или перлит. Контейнерът се изнася в топло и добре осветено помещение, защитено от агресивното въздействие на слънцето. Вкоренените разсад се преместват в постоянни саксии.

Прехвърляне

Младите растения трябва да се трансплантират ежегодно. Възрастните екземпляри се преместват в нова саксия, когато в старата няма достатъчно място за по-нататъшно развитие на корена - след около 2-3 години. Всяка следваща тенджера се взема с 3-4 см по-широка от старата. Растението се засажда през пролетта. Най-горният слой на земята се обновява ежегодно.

Трансплантация на триъгълна млечна трева

Коренът се измива внимателно. Дренажният слой се поставя първо в нова саксия, след което, задържайки пъпката, 4-5 см почва за сукуленти. Високите екземпляри се засаждат в саксии с тежки камъни и при необходимост се завързват за опора.

Важно! Закупеното растение се напръсква и се държи отделно от другите саксии в продължение на 14 дни, само след тези действия се трансплантира в подходяща саксия.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Много проблеми, свързани с отглеждането на култури, възникват от неправилна грижа. В този случай рискът от увреждане на вредителите също се увеличава.

Растението хвърля листа

При постоянно преовлажняване на почвата влагата застоява. Съществува риск от загниване на корените и падане на листата. Същият проблем може да се появи при лош дренаж и инфекция на отсечените места. За да се спаси растението, то се трансплантира. За превантивни цели те се третират с фунгициди.

Листата пребледняват

Ако на триъгълната млечка липсват хранителни вещества или приемът им е прекомерен, листата могат да изсветлят. За да разрешите проблема, достатъчно е да коригирате режима на хранене.

Върховете на листата изсъхват

Когато растението е изложено на пряка слънчева светлина за дълго време, на повърхността на листата се появяват кафяви петна. Проблемът се коригира чрез промяна на нивото на осветление.

Euphorbia след излагане на пряка слънчева светлина

Вредители

Триъгълният размах може да зарази брашнестите червеи. В този случай горната част на храста е покрита с бял цвят. Поражението на червения паяк се определя от паяжината върху листата. Листните въшки също не се страхуват от отровен сок, той плаши други вредители.

Сред другите признаци на увреждане на тригранната млечница от вредители - бавен растеж, лепкавост, незначителни щети на багажника. Проблемът се решава чрез използване на инсектициди и акарициди. Ако има много насекоми, еднократна обработка не е достатъчна, трябва да има поне 3 от тях с интервал от 10 дни.

Други проблеми

След продължително преовлажняване стъблата на растението се оцветяват. Ако саксията не се побира, се наблюдава забавяне на растежа. Когато няма достатъчно естествена светлина за млечни растения, стъблата са забележимо опънати.

Забележка! Повечето от проблемите се решават с подходящи грижи, останалите се елиминират по химичен път.

Знаци и суеверия

Растението е популярно ценено не само заради своите лечебни свойства, но и заради други характеристики:

  • Триъгълният мутрак се възприема като енергиен защитник на дома, тъй като повърхността му е покрита с тръни. Като се има предвид тази характеристика, саксията се поставя близо до входа на жилището.
  • Euphorbia не се поставя в спалнята. Смята се, че отделя вещества, които могат да нарушат качеството на сексуалния живот и правилния сън.
  • Растението не цъфти на закрито, но ако внезапно е цъфнало, това е добър знак. Членовете на семейството ще имат късмет по някакъв начин или финансовото им състояние ще се подобри.

Euphorbia се отглежда на входа на къщата за енергийна защита

Растението е в състояние да предотврати появата на неприятна миризма в къщата, да абсорбира въглероден диоксид и електромагнитна радиация, използва се в медицината, не се самолекува, само под наблюдението на лекар. Когато работите с еуфорбия, можете да се нараните от тръни и да се изгорите или отровите с млечен сок, но ако внимавате и полагате подходящи грижи, ползите значително ще надхвърлят възможната вреда.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина