Sedum - засаждане и грижи, размножаване

Sedum, или sedum, е невероятно растение с богата история. С него са свързани много древни митове и вярвания. Градинарите разграничават много разновидности на културата: храсти, лозя, пълзящи по земята. Sedum се отглежда както в градината, така и у дома. Много сортове растения се оценяват от производителите на цветя заради „неприятен характер“ и простота.

Характеристика на камъче: сортове и сортове

Кратко тревисто растение е сукулент. Издържа лесно на суша, расте в неплодородна почва.

Конвенционално се разграничават два вида очитки:

 • Изобщо не е адаптиран за отглеждане в климатичните условия на руската равнина. Те се отглеждат у дома като многогодишни култури или едногодишни цветя, растящи в цветни лехи на открито.
 • Покривна покривка - трайни насаждения. Устойчив на замръзване и други капризи на природата. При естествени условия те се срещат в южните райони на страната (например в Кавказ).

Sedum розово

Характеристики на очитки

Храст или полухраст с разклонени стъбла с височина до 60 см. Листата е гъста, еластична, с различни размери, нюанси и форми:

 • цилиндрична;
 • апартамент.

Силните листа са разположени върху дебели стъбла, а не на дръжки. Разнообразието от цветове на листните плочи (сиво, розово, зелено, сиво) зависи не само от сорта, но и от условията на отглеждане.

Забележка! Листата дори на един вид седум е различен, ако условията за отглеждане не са еднакви.

Малки цветя-звездички (жълти, сини, розови, бели) се събират в съцветия-капачки, което прави растението да изглежда красиво и елегантно. Цъфти до късна есен, когато градинските цветове избледняват и само седумът се откроява като светло петно ​​на фона на изсъхнали растения.

Приятната миризма привлича много пчели, които обикалят над храстите на медоносното растение.

Сортове и разновидности на културата

Повече от петстотин вида от тези сукуленти са преброени от производители на цветя. Само няколко от тях се отглеждат като декоративна култура. Използва се като декорация за алпинеуми, граници. Вкъщи те засаждат седум, за който е лесно да се грижи.

Важно! Тъй като при естествени условия седумът расте на каменисти почви, висящи дълги стъбла надолу, у дома цветето се отглежда в саксии като ампелно растение.

Stonecrop обикновен

Представен от два добре познати сорта:

 • Уиндзор Линда;
 • Матрона.

Многогодишно растение с височина до 30 см. Силни месести листа, назъбени по краищата, седят на дебело стъбло. Цъфтеж - на върха на стъблото, малки цветя, събрани в чадъри. Аква листа с розово-кафяв прах. Бледо розови цветя, събрани заедно, изглеждат ярки и празнични, украсяват алпийски пързалка, граница.

Matrona повече от половин метър височина с прави плътни стъбла

Линда има бордо стъбла, тъмночервени листа, полукълбовидни съцветия. Екзотична красавица от Мексико, термофилна Матрона. Отглежда се само у дома като ампелна култура. През лятото, когато е топло, те закачат саксиите с растението на балконите, в лятната вила под навес. На дълги (до 1 м) издънки, издигащи се 20 см и падащи, дебели листа. От леко докосване те падат.

Червено оцветен сорт

Нискорастящо растение с пълзящи издънки по земята с дължина до 30 см. Листата са струпани на върха на стъблата. Листата са кръгли, месести, плътни, сочно зелени в основата, червени в краищата. Жълтите цветя на червено-зелен фон изглеждат ефектно.

Sedum изпъкнал

Расте естествено в азиатските страни. Растението е средно голямо, с височина до половин метър. Клубенести корени. Синьо-зелените листа са разположени върху прави стъбла.

Stonecrop Камчатка

Средно голям представител на семейството. На територията на Русия се среща в Далечния изток. Продължителността на живота на растението е до 15 години. На 5-та година екзотичните видове седуми се влошават. Трансплантацията на Stonecrop става актуална.

Засаждане на растение

Седумът е светлолюбива култура, така че мястото, където да се засажда седум, трябва да е леко. В естествени условия растението расте сред скали и камъни.

В плодородните почви декоративните свойства на седума ще се проявят с най-голяма възвръщаемост. Цъфтежът ще бъде буен и дълготраен, а зеленината ще бъде ярка и блестяща.

Засаждане на семена

Отглеждайте сочна култура от семена или разсад. Най-проблемният начин е семето. Но за много градинари е за предпочитане. Самостоятелно приготвеният посадъчен материал е гаранция за здравето на бъдещото растение.

Технология за засаждане на Stonecrop:

 1. Семената се засяват през пролетта (края на март - април) в кутии, контейнери, които се пълнят с градинска пръст с едър пясък. Семената се заравят, като между тях остава интервал от поне 5 cm.
 2. Реколтата се навлажнява обилно с вода. Покрийте със стъкло или филм, изпратете за стратификация.
 3. Помещението трябва да е хладно с температура от +1 ℃ до +5 ℃ (хладилник, подземен, мазе).
 4. През целия период на стратификация посевите се проветряват, като се гарантира, че кондензът не се натрупва върху стъклото или филма. Почвата е постоянно навлажнена.

След 2 седмици посевите се връщат в помещение с температура до +20 ℃. Първите издънки трябва да се появят 20-25 дни след засяването.

Забележка! Почвата не трябва да се оставя да изсъхне напълно.

Понякога отделни градинари използват посявка на зимата. Те се засяват по същата схема, но се изпращат в оранжерията за стратификация. През април разсадът се прибира вкъщи за отглеждане.

Засаждане на разсад

Издънките от камъче са малки. След приятелския им вид стъклото или филмът се отстраняват. Растенията се гмуркат, ако не са засадени в отделна саксия. Традиционно се полагат грижи за разсад:

 • напоени;
 • разхлабете;
 • втвърден.

Закаляването се извършва седмица преди засаждането в земята. Разсадът се изпраща на разходка, като всеки път увеличава времето, прекарано на улицата.

Засаждане на седум в земята

За начинаещите градинари понякога е трудно да засадят седум правилно, за да може лесно да пусне корени:

 1. Когато времето е стабилно и топло, нощните студове ще спрат (края на май), време е да разсадите разсад на постоянно място.
 2. Оплодете почвата с органични вещества преди засаждане. Разстоянието между ямите за засаждане е най-малко 20 см. Растенията се поливат обилно.

Непретенциозният седум расте на бедни почви, но без слънчева светлина се чувства зле, въпреки че е възможна лека полусянка на мястото на отглеждане. Засаждането на почвен седум и грижите за него не се различават от отглеждането на други сортове.

Първите цветя по храстите ще цъфтят след 2-3 години

Поливане и разрохкване на почвата

Въпреки че са неизискващи за отглеждане, са необходими минимални грижи. Грижата за растението не изисква прекомерни усилия. Седумът може да издържи на суша, но това не означава, че не е необходимо да се полива, особено ако лятото е горещо и сухо.

В умерен климат с достатъчно валежи седумът не се нуждае от поливане. Не си струва да се излива върху растението. Те редовно разхлабват почвата около храстите, осигурявайки кислород на кореновата система. Sedum изисква често плевене, в противен случай плевелите ще задушат повърхностните корени на разтегнатите растителни видове.

Методи за размножаване

Растението седум се отглежда със семена, резници, разделящи храста.

 • Размножаването на камъче с резници е достъпно дори за неопитен производител. През пролетта, при топло време, стръкът се отрязва с остър нож, върху него се оставят 2 пъпки, долните листа се отстраняват. Те се заравят в земята с 3-4 см или отрязаните резници се потапят във вода. Веднага след като корените растат, те се прехвърлят в цветно легло или саксия. Дори ако оставите резниците без вода, те ще се вкоренят от въздуха.
 • Как иначе се размножава камъче? Чрез разделяне на храста. Този метод е удобен, когато трябва да актуализирате кошера. Растението се изкопава, старите корени и издънки се отделят, младите стъбла остават с нови корени и пъпки. Разделете преди активното развитие на растението.
 • Размножаването на седумни седуми е най-трудният метод. Градинарите изчакват дръжките да изсъхнат, след което ги отрязват с остър нож. Тъй като растението цъфти дълго време, преди зимата семената често не узряват. Опитните производители на цветя не препоръчват да се размножават семена от очила.

Забележка! При събирането на семена от хибриди трябва да се има предвид, че те нямат свойствата на родителите си. Всеки градинар избира как да размножава седума.

Подхранване и торове

Достатъчно е да се оплоди земята с органични вещества (оборски тор, хумус), когато се подготвя мястото за засаждане. Цветарите препоръчват да бъдат внимателни с азотните торове, тъй като те развалят листата, растението губи устойчивостта си на замръзване.

Комплексни минерални превръзки с фосфор, калий са допустими за високи каменни култури не повече от 2 пъти през лятото.

Трансплантация на растения

Градинарите не препоръчват да се отглежда храст повече от 5 години на едно място. Растението се лекува чрез промяна на мястото на отглеждане.

Как да трансплантирате растение седум? Инструкция стъпка по стъпка:

 1. В началото на пролетта, докато седумът не се „събуди“ след зимен покой, храстът внимателно се изкопава.
 2. Остър нож се използва за отделяне на частите, оставяйки на всяка пъпка, корени и поставяйки на сянка за 2-3 часа.
 3. Третирайте точките на разделяне с фунгицидни средства, преди да засадите растението в ново цветно легло.

Подрязване на седум

Когато седумът избледнее (в края на есента), всички жизнени процеси в растението се забавят, градинарите отрязват издънките в корена. При почвопокривните видове издънките, които се издигат над "килима", се подрязват.

Вредители и болести

Sedum е жизнеспособна култура, рядко се разболява. Проблемите с растенията възникват от неправилно отглеждане или от лоши метеорологични условия.

Гъсеници върху каменна реколта

От често поливане, корени гниене се създават условия за живота на гъбичките. За болести, stonecrop се третира с препарати с фунгициди, ако болестта е в ранен стадий. Безполезно е да се пръскат растения с напреднала болест, тя се унищожава.

Жизнената дейност на листни въшки, гъсеници, триони, дългоносици и други „аматьори“, очила вреди на здравето на растението. Те се борят с вредителите с инсектициди: актелик, фитоверм.

Цъфтеж и грижи през този период

Не всички сортове седум цъфтят еднакво красиво. Ниските сортове имат интересна зеленина, а храстите имат удивително красиви съцветия. Седумът цъфти през различни периоди, в зависимост от сорта. Още в началото на юни каменната реколта цъфти с цветя с различни нюанси: от жълтеникаво-бели до череши. Едновременно с това цъфтят цветя върху огънатия камък. По-близо до есента, каменната реколта цъфти. По време на периода на цъфтеж грижите за растенията седум са прости:

 • премахнете избледнелите съцветия навреме;
 • отрежете увяхналите листа.

Тези действия ще запазят живописния външен вид на очила.

Подготовка за зимата

Sedum се приготвя за зимна почивка след цъфтежа. На храста старите сухи издънки се отрязват в корена. За да презимува растението, без да се засяга здравето, то е покрито със смърчови клони, игли, слама. През зимата много сняг се хвърля върху мястото, където расте каменна реколта. В райони с мразовита и безснежна зима растението е допълнително покрито с нетъкан материал.

Използване в ландшафтен дизайн

Седумът чудесно ще се впише във всяка ландшафтна композиция. Украсете хълм, алпинеум.Растението се засажда единично на цветно легло и на групи при декориране на граници, градински пътеки.

Създавайки аранжировка на цветя в лятна вила, дизайнерът ще въплъти най-фантастичните идеи с помощта на каменна реколта. Разпространявайки се по земята, седумът заглушава растежа на плевелите, оплита ги със стъбла. Ето защо не можете да засаждате очила с цветя. Използва се като композиции за килими върху тревни площи.

Почвените видове ще украсят тревни площи, прилежащите територии, зони за отдих с многоцветни "килими"

Полезни характеристики

В допълнение към своите декоративни качества, седумът е надарен с лечебни свойства. Съдържа:

 • алкалоиди;
 • витамини;
 • танини;
 • флаваноиди;
 • кумарини.

Нищо чудно, че седумът се използва за много заболявания под формата на отвари, тинктури, екстракти. Те имат противовъзпалителни, диуретични, аналгетични и тонизиращи свойства.

Екстракти със седум лекуват рани, изгаряния. Отварите се използват за лечение на атеросклероза, подагра и нервната система. Sedum е уникално растение, което съчетава отличен външен вид и полезни свойства.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина