Седум (седум) дом - описание на растението

Sedum, или sedum (sedum) - сочно растение и е популярно наричано "херниална" или "трескава" билка. Ботаническият термин „седум“ е от латински произход и означава „да се намали, успокои, олекоти“. Това се дължи на лечебните свойства на очит, той може да облекчи различни заболявания.

Sedum (sedum) дом - какъв вид растение, семейство

Тревистият многогодишен седум седум е представител на семейство Толстянкови и расте под формата на храсти, но често се срещат почвопокривни сортове и полу храсти.

Седумът, или седумът, започва да се култивира в древни времена

Кратко описание на това как изглежда очила

Месестите овални листа на храста са разположени равномерно и редуващи се по стъблата. Плочите могат да бъдат както срещуположни, така и на вихрови. Размерът и цветът им също са разнообразни, както и формата на съцветията.

Забележка! Малки седумни цветя могат да се събират под формата на зонтични, гроздовидни и щитовидни съцветия. Бушът цъфти в средата на лятото и напълно цъфти с настъпването на есента.

Лечебни свойства

Поради лечебните си свойства седумът се използва широко в народната медицина и фармацевтиката. Често у дома тази билка се отглежда с цел приготвяне на тинктури и отвари.

Лечебни свойства на седумното цвете:

  • нормализира кръвното налягане;
  • бори се с настинки;
  • стартира метаболизма;
  • намалява теглото, тъй като е способен да изгаря холестерола;
  • действа като успокояващ агент при нервни състояния.

Популярни сортове цветя

Растението има много видове, а първите хибридни седуми започват да се появяват в началото на миналия век.

Sedum голям (Sedum telephium)

Описанието на очито е класическо за рода на тези растения. Родината на храста е Европа. Този седум има прави стъбла и малки, светлозелени, гладки овални листа. Голям подвид расте до 50 сантиметра и цъфти с червено-розови цветя.

Сорт бял седум

Бял седум (Sedum album) или сапунерка

Сапунът или белият седум е пълзящ храст с почвена покривка, който се отглежда за запълване на цветни лехи и цветни лехи. Растението има тенденция да расте бързо и да сменя листата няколко пъти на сезон. През пролетта е зелен, след това придобива бургундски оттенък. Цъфти с бившите си пухкави цветя от юли до август.

Седър акър

Каустичният вид се нарича още жълт седум. Характерната му характеристика е необичайно големите за този род растения, цветя с бледожълт цвят. Малките листа са с форма на капка, плътно разположени по стъблата и отдалеч приличат на големи изпъкнали люспи.

Фалшив седум (Sedum spurium)

Фалшивият седум има пълзящи издънки, достигащи дължина до 30 сантиметра.Храстът има гладки, светлозелени листа, които леко се разширяват по външния ръб. Съцветията са съставени от множество малки розови, звездовидни цветя.

Допълнителна информация! Фалшивият розов седум е популярен сред северните градинари.

Sedum изпъкнали (Hylotelephium spectabile) или sedum изпъкнали

Изтъкнатият седум има широка цветова палитра от съцветия, те могат да бъдат жълти, лилави, розови и бели. Къс храст от 40-50 сантиметра има разперени бордо-кафяви издънки и лъскави листа с богат зелен оттенък.

Подвидът има много интересни декоративни сортове. Sedum Mix има повече едноцветни издънки с листа, а уинки седум се отличава с хоризонтален растеж на почвената покривка.

Sedum burrito

Sedum Burrito е един от най-красивите декоративни сортове, който се търси в цветарството на закрито. Той има удължени увиснали издънки с малки и плътни сълзовидни листа. Поради формата на храста, той се отглежда по-често като ампелно растение.

Засаждане и грижи за седум на открито

Подобно на други сукуленти, цветето не се различава по настроение при отглеждане. Засаждането и грижите за Sedum не изискват много усилия и време.

Sedum е по-ефективно да се засажда през пролетта

При слизане правила за кацане

Идеалното време, когато седумът може да бъде засаден на открито у дома, е пролетта. През целия вегетационен период храстът ще има време да набере сила и да свикне с новите климатични условия.

Забележка! В закрити условия засаждането на храст се извършва през всеки сезон.

На дъното на саксията първо се полага дренажен слой и едва след това се добавя малко субстрат. Поставете разсад или възрастно растение отгоре и покрийте с останалата смес.

Подготовка на растението за зимата

За периода на зимуване растението ще се нуждае от подслон. Някои производители изкопават храста и го трансплантират в саксия, за да го държат на закрито през зимата. Преди покриване на растението се извършва санитарна резитба. След това почвата се мулчира и кръгът на багажника се покрива със земя. Покрийте с листа и смърчови клони отгоре.

Ако растението се отглежда в апартамент, за зимата то се прехвърля на по-засенчено и по-хладно място. Идеалната температура през този период е 18-20 ℃. Поливането и храненето трябва да се намалят умерено, за да не се наруши растението седум.

Как да отглеждате цвете у дома, характеристики на грижите

Засаждането и грижите за седум на открито са еднакви за всички сортове растения и сортове.

Осветеност и температурни условия

Храстът е неизискващ към осветление, най-важното е да не го засаждате в твърде засенчени места. Седумът е устойчив на високи и ниски температури. Единственото нещо, което не бива да се допуска, е внезапните скокове на температурата.

Правила за поливане и влажност

Няма нужда да се поливат очитки на открито, растението не обича прекомерната влага. Поливането се изисква само през сухи периоди. И в стайни условия храстът ще трябва да се навлажнява по-често, особено през лятото.

На бележка! За разлика от почвата, въздухът винаги трябва да е влажен. През зимата при отопление на помещението става сухо и е необходимо редовно да се пръска седумът с червена вода.

Подхранване и качество на почвата

Достатъчно е веднъж месечно да подхранвате храста с органични или сложни минерални торове за сукуленти. Растенията Sedum sedum предпочитат плодородна почва, особено ако принадлежат към високи видове и сортове. Хранителна глинеста почва, оплодена с органични вещества, е много подходяща: компост, хумус, изгнил тор.

Важен критерий при избора на почва е добрата й въздухопропускливост, тъй като растението не обича прекомерната влага и е болно поради застоялата вода в почвата.

Допълнителна информация! Плевенето трябва да се извършва на всеки две седмици.

Цъфти един от видовете каменни култури

Период на цъфтеж, кога и как се случва

Красивият, обилен и буен цъфтеж се различава от другите тревисти растения седум, чиито видове могат да имат различни нюанси и форми на съцветия.

Растението започва да цъфти в началото на юли. Процесът на цъфтеж продължава 2 месеца. Към края на август седумът избледнява напълно. Но в южните райони някои сортове могат да цъфтят преди първата слана. Когато седумът напълно избледнее, той се отрязва в корена и се подготвя за зимуване.

Размножаване на камъче в градината и у дома

Sedum spurium се размножава по същия начин, независимо къде расте растението: в апартамент или в градина. Има три популярни и често използвани начина, по които седумът може да се размножава: семена, разделяне на храст и резници.

Размножаването на седума чрез семена се извършва в началото на пролетта. Първо посадъчният материал се накисва в дезинфекционен разтвор и след това се изсушава. Семе се засажда в кутия с хранителен субстрат на разстояние 2-4 см. След това земята се навлажнява с пулверизатор и контейнерът се покрива с целофан.

Забележка! За вегетативно размножаване резниците се отрязват от възрастен храст. Можете да отрежете лист с бъбречни възли или част от стъблото. Препоръчва се да бъдат заровени в субстрата с 1-2 сантиметра. Поливайте го леко или просто навлажнете почвата с пулверизатор.

Най-добре е храстът да се раздели при пресаждане в нов контейнер. За да се улесни задачата, първо се полива за няколко дни, след което се изважда от саксията и старата почва се отстранява частично. По-добре е да разделите възрастен храст на 2-3 равни части, всяка от които след това се настанява в отделни контейнери.

Как да трансплантирам

Пресаждането на разсад и възрастни растения може да се извърши по всяко време, но производителите обикновено правят това през пролетта. Пригответе предварително питателна почвена смес. Купете готова смес специално за сукуленти или го направете сами. За да направите това, вземете рохкава почва и я смесете с пясък и всякакви органични торове.

Резултат от насекоми

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Растението е силно устойчиво на болести, но при прекомерно поливане все още страда от нарастващи проблеми. При повишена сухота на въздуха често се появяват вредители по листата и стъблата.

Допълнителна информация! При червения седум, често поради некачествена вода и хипотермия, може да започне гниене на кореновата система. Препълването често води до появата на инфекциозни гъби, мухъл.

Сред насекомите вредители са особено проблематични мащабните насекоми, листни въшки, трипси, гъсеници и триони. Признак за появата им е спирането на цветето в развитие. Насекомите обичат да ядат месести листа и да изсмукват сокове от тях. Третирайте седума с инсектициди.

Седумът се отличава с голямо видово разнообразие.

Красивият седум е известен с голямото си разнообразие от видове и разновидности. Лесно е да се грижим за тях, защото те не обичат прекомерното внимание. Необходимо е предварително да се подготви място за отглеждане и да се създадат необходимите климатични условия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина