Защо zamioculcas не расте у дома

Доларовото дърво принадлежи към непретенциозните растения, отглеждани у дома. Той се нуждае от умерено поливане, пясъчна или камениста почва, както всички сукуленти. С неправилни грижи, неопитните цветари често имат въпроса защо zamiokulkas не расте и как бързо да поправят ситуацията.

Защо zamioculcas не расте у дома

Има много отговори на въпроса защо доларовото дърво вече не расте. Когато възникнат проблеми с наскоро закупено растение или такова, което живее в къщата от дълго време, първото нещо, което трябва да направите, е да потърсите признаци на нападения от вредители или болести.

Доларово дърво

Важно! Основните причини, поради които zamiokulkas не дава нови издънки, включват нарушение на правилата за грижа за цвете.

Основните причини за не пускане на издънки и спиране на растежа

Опитните любители на цветята на закрито подчертават няколко проблема, поради които сукулентът може да спре развитието си. Списъкът започва от хибернация и завършва с образуването на кореново гниене, като постепенно се унищожава културата.

Кореново гниене

Адаптация след трансплантация

Ако zamioculcas вече не расте, тогава основните източници на проблема най-често са свързани с:

 • С адаптация - дървото се нуждае от известно време, за да свикне с необичайните условия на задържане. Индикаторите за осветление, качеството на почвата и нивата на влажност на въздуха играят важна роля в живота му. След края на адаптационния период растението отново ще тръгне нагоре.
 • При неправилно избран капацитет - общият обем на саксията не трябва да надвишава размера на кореновата система заедно със земната бучка с повече от 3 см. Силното задълбочаване също води до спиране на развитието, всички сили се отдават на активното формиране на подземната, а не надземната част - излишната почва над корените трябва да се отстрани. Ако проблемът е свързан с неподходящия размер на контейнера, тогава културата се трансплантира в по-малки контейнери.

Важно! В такъв момент е по-добре да не безпокоите дървото отново. Нарушаването на условията на задържане може да се превърне в основната причина за продължителен покой - в продължение на няколко години.

Малка тенджера

Растението има период на покой

Друг основен източник на липса на развитие се счита зимният период на почивка, който започва през ноември и завършва през февруари. През този период трябва да спрете да го поливате, да спрете храненето и да изпратите контейнера в по-хладно помещение с максимална температура от +15 градуса.

При тези условия доларовото дърво не излъчва пресни издънки, но не е необходимо да се предприемат никакви стъпки. Особеностите на културата включват бавно развитие, с появата на няколко клона през годината. Културата се развива активно през пролетта и лятото.

Допуснати грешки при грижа за цвете

Ако zamioculcas не расте добре, какво трябва да се направи: преди започване на спасителните процедури, цветето се изследва внимателно. Първоначалният преглед ви позволява да направите изводи за източника на възникналите проблеми:

 • Набръчкване, пожълтяване, изсъхване или гниене върху листните плочи - докладвайте за поражението на клубените от кореново гниене. Проблемът е свързан с прекомерно преливане и лош дренаж.Дървото не понася прекомерна влага в земята, като предпочита леко изсъхнал субстрат. Поливането се извършва не повече от 1-2 пъти месечно и само след проверка на достатъчната сухота на почвата.
 • Изсъхване на върховете на листата - показва ниско ниво на влажност в атмосферата в помещението. Отклонението настъпва през зимата, когато работят радиаторите за централно отопление. Растението изисква редовно пръскане и избърсване на зелената част с влажна кърпа.

Жълта зеленина

 • Липса на почва - постепенният растеж на кореновата система провокира падането на листата и пожълтяването им. За да се избегне тази ситуация, работата по презасаждане трябва да се извършва ежегодно или на всеки две години.
 • Прекалено тънкото стъбло, бланширането на листните плочи и разтягането на дървото нагоре - показват недостатъчно осветяване. Културата поставя високи изисквания към този параметър - първоначално той е нараснал на територията на африканските държави. Контейнерът се премества по-близо до източника на светлина, но не се оставя на пряка слънчева светлина, което може да причини тежки изгаряния на листата.

Важно! Ако дървото е постоянно на перваза на прозореца, то може да влезе в хибернация или да се разболее сериозно. След като температурата на въздуха на улицата спадне до +15 градуса, тя се отстранява и връща на обичайното си място не по-рано от пролетното затопляне.

Атака от насекоми вредители

Щетите от паразити или болести също се приписват на предполагаемите източници за спиране на развитието на културата; при липса на терапия храстите могат да започнат да умират. За да се потвърди възникналата теория, е необходимо да се изследва зелената част на замиокулкасите, като се обърне специално внимание на листовите плочи от двете страни.

Честите вредители включват:

 • Ножни кори - по зелената част на културата се появяват лепкави петънца, чиято повърхност се издига леко над листата. Лечението започва с механично почистване с памучен тампон, потопен в сапунена вода, и завършва с цялостно третиране с разтвор на инсектицид.
 • Трипс - определя се от сребрист или бледо цъфтеж върху листните плочи. Aktar, Inta-Vir и Fitoverm ще помогнат да се отървете от неканени гости.
 • Листни въшки - усукването на листните плочи се случва поради усвояването на соковете им от малки тъмносиви или зеленикави насекоми. Паразитите гризат кожата и активно изсмукват течната част. Активното им размножаване се потиска с помощта на Decis, Fitoverm, Inta-Vira.

Поражение от ножницата

 • Паяк кърлеж - атака може да бъде идентифицирана по белезникав цвят, преобладаващ от шевообразната страна на листата. Първичната обработка се състои в избърсване на плочите с памучен тампон, навлажнен със сапунена вода и поръсване на зелената част с него. Ако е имало масивно поражение, тогава се използват Aktellik, Demitan, Fufaron, Neoron, Fitoverm. Лекарства срещу насекоми вредители се купуват във всеки магазин за цветя и се използват стриктно в съответствие с инструкциите, посочени от производителя.
 • Mealybug - образуването в пазвите на листата или по стъблата на нестандартни образувания, които външно наподобяват бучки от памучна вата, съобщава за нападението на това насекомо. Растението се изважда от кутията и се изследват корените - в тях често гнездят паразити. Лечението се състои в използване на разтвор на Actellik, Fitoverma и Inta-Vira и старателно поръсване на дървото.

Важно! Антипаразитните вещества трябва да се използват по безопасен начин. Почистването се извършва на място, недостъпно за домашни любимци и деца, след което е необходимо старателно да се проветри помещението. Нарушаването на изискванията може да доведе до сериозно отравяне - всички лекарства са включени в подгрупата на отровните вещества.

Развитие на болести

Преди да се запитате с какво да храните замиокулкаса, за да ускорите растежа му, трябва да се уверите, че дървото е абсолютно здраво и не се разболява. Честите сочни заболявания са:

 • Антракноза - отнася се до различни гъбични инфекции, провокира потъмняване на стъблото и листата. Изисква многократно третиране с фунгицидни разтвори.
 • Кореново гниене - определя се от набръчкване на листни плочи, които започват да пожълтяват, нестабилност на леторастите, признаци на общо увяхване. Причината за заболяването е същата - преливане. За да се изясни диагнозата, болното дърво се отстранява от саксията и кореновата система се изследва внимателно. Гниещите корени го потвърждават, а старите и почернените - отчитат свързани с възрастта промени.
 • Стъблено гниене - проявява се с черни точки по клоните и листата. Патологията възниква в резултат на прекомерна влага в основата.

При проверка на кореновата система производителите на цветя са изправени пред такова явление като изсушаване. Аномалията е свързана с недостатъчна влага на субстрата или твърде плитка вместимост, което пречи на корените да се развиват нормално. В първия случай честотата на поливане се увеличава, във втория те придобиват голям контейнер и трансплантират.

Важно! При някои разновидности на паричното дърво върху листата присъстват тъмнолилави петънца, които не са симптом за развитието на патологията. Те принадлежат към нормалното състояние на цветето и не застрашават здравето му.

Какво да направите и как да разрешите проблема

Мерките за реанимация за болна култура се извършват дълго време и изискват закупуването на специализирани лекарства, които помагат за унищожаване на болести и вредители от насекоми. Спасението на растение, засегнато от гниене, е възможно само ако са изпълнени определени изисквания.

Изгнилите корени трябва да бъдат отстранени - изрязването на повредените участъци се извършва с остър нож. След приключване на процедурата кореновата система се измива с разтвор на калиев перманганат или фунгицид. Корените се изсушават, местата на среза се поръсват с активен въглен или пепел на прах.

Когато издънките са засегнати от гниене, дървото се потапя напълно в лечебен разтвор за 15-20 минути. След това културата се трансплантира в нова саксия със субстрат за кактуси и сукуленти. През първите две седмици не се извършва овлажняване на почвата, след това се извършват няколко поливания заедно с Kornevin и други вещества, за да се увеличи оцеляването.

Важно! Работата по трансплантация и терапия трябва да се извършва с ръкавици. Контактът с отровния сок на паричното дърво върху незащитена кожа може да провокира развитието на алергични реакции или интоксикация.

Останалите събития се провеждат в съответствие с правилата за отглеждане на парично дърво:

 • Почва - за да засадите растение, трябва да използвате специален субстрат, предназначен за кактуси и сукуленти. Естественото местообитание на културата са бедни песъчливи почви, а не мазна и плодородна почва.
 • Капацитет - в долната част на контейнера трябва да има специални дренажни отвори, за да се предотврати натрупването на течност. Дъното на саксията е запълнено с експандирана глина и размерът му не трябва да надвишава кореновата система с повече от 3 см. При засаждане растението не е заровено - почвата трябва леко да покрива горните части на корените.
 • Поливането - прави се до 2 пъти месечно, през зимата се намалява максимално. Дървото предпочита да расте в суха, вместо постоянно мокра земя.

Присаждане на доларово дърво

 • Хранене - тези, които са купили цвете за първи път, са убедени, че оплождането за замиокулкас е основният проблем. Прехраненото растение няма да даде очаквания резултат и няма да започне да изхвърля нови издънки. Той се комбинира с поливане и се извършва ежемесечно. Купените в магазина разтвори за сукуленти и кактуси се предпочитат пред съмнителни народни рецепти.
 • Местоположение - през пролетта, лятото и есента цветето се изпраща по-близо до прозорците, но защитено от пряк контакт със слънчевите лъчи. През зимата се изважда от батериите.Растението реагира слабо на течение, но може да живее комфортно в стая с температура над +15 градуса.
 • Засаждане - работата се извършва ежегодно за млади храсти, възрастните дървета се трансплантират на всеки две години. При всяко засаждане размерът на саксията трябва да бъде с 3 см по-голям от предишния.

При стриктно спазване на правилата за гледане на екзотично цвете е напълно възможно да се отглежда здрав и редовно цъфтящ екземпляр.

Важно! Не е нужно постоянно да търсите с какво да храните замиокулкас за по-добро развитие - само спазването на режима на активност и почивка и отсъствието на преливания ще му помогнат да се развива нормално.

Как да събудим zamioculcas и да го накараме да расте

Ако правилата бяха спазени, но растението отказва да отговори на усилията на производителя, тогава възниква въпросът как да оплодим замиокулкасите. Увеличаването на активността на сукулент може да бъде причинено от азотни торове, промени в температурата и осветлението в помещението. Затоплянето и увеличаването на дневните часове трябва да събудят спящо цвете.

Торове за сукуленти

Как да храним zamioculcas, за да расте по-добре

За да се получи голям екземпляр, е необходимо да се извършва редовно подхранване през вегетационния период. Как можете да храните zamiokulkas, така че да расте по-добре: препарати от магазина, които са специално направени за кактуси и сукуленти. Не бива да очаквате желания резултат от самостоятелно приготвени смеси.

Важно! След пристигането на пролетните дни и затоплянето субстратът трябва да бъде обогатен с органични или минерални съединения.

Основният проблем на неопитните производители на цветя е как да оплоди zamiokulkas и от какъв вид грижи се нуждае у дома. При правилно поливане, презасаждане и защита от изгаряния растението ще се чувства чудесно в къща или апартамент.

Сукулентите се характеризират с бавно развитие, не очаквайте, че ще растат с 2-3 см всеки месец и ще пускат издънки. Те постепенно увеличават зелената маса, невъзможно е да ги принудите да ускорят процеса. Мерките за реанимация се извършват само при продължителна хибернация, развитие на болести или при нападения от паразитни насекоми.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина