Защо каланхое не цъфти у дома

Популярните сортове домашно отгледани сукуленти включват каланхое. Екзотичната красавица дойде от Мадагаскар и радва собствениците с необичайните си листа и буен цъфтеж. Растението се характеризира с ниски изисквания към стандарта на живот, но неопитните производители на цветя често питат защо каланхое не цъфти. Липсата на пъпки е причинена от груби грешки в режима на поддръжка.

Характеристики на цъфтящото каланхое у дома

В природата има повече от 200 разновидности на културата; в къщите живеят не повече от 20 вида. Тропическите растения са свикнали с суровата среда за оцеляване и не изискват внимателна или трудна поддръжка от собствениците си.

Каланхое не цъфти

Месестата зеленина има способността да натрупва влага, което позволява на растението да се справя без вода за дълго време. Но формирането на пъпки директно зависи от нормите за съдържание.

В допълнение към декоративния си вид културата се характеризира с лечебни свойства, които се използват широко не само в народната, но и в официалната медицина. Тинктури, създадени от него:

 • ускоряване на зарастването на рани,
 • потискат възпалителните процеси,
 • спрете кървенето.

Търговски получен сок може да се купи във всяка аптека.

Важно! Поради своите лечебни свойства културата е получила името „дърво на живота“ или „растителен лекар“.

Колко пъти годишно цъфти, периоди на активност и почивка

Образуването на пъпки започва през зимата, точното време зависи от подвида каланхое. С настъпването на пролетните дни и топлината те падат, увеличаването на продължителността на живота им се постига чрез специализирани методи.

Някои сортове на културата са късно цъфтящи - първите пъпки се появяват в началото на пролетта и отпадат до края на септември или началото на октомври. След края на фазата растението преминава в период на покой: необходимо е да се възстанови силата.

Важно! Без спазване на предписаното време за почивка, сукулентът няма да образува пъпки. За да се създаде пълноценен латентност, изсъхналите части на растението се отстраняват и саксията се премества на място с намалено дневно време. Поливането е логично намалено и храненето е спряно до следващия вегетационен период.

Цъфтящ сочен

Каланхое се изпъва и само пуска листата

В магазина растението прилича на малък храст с издълбани листа, чиято повърхност е осеяна с полуотворени пъпки. След известно време процесът намалява, културата се простира нагоре, листните плочи започват да падат.

Защо вътрешното каланхое се простира и не цъфти? Има две основни причини за това поведение:

 • липса на период на покой - ако растението не е имало месечна почивка след развитието на пъпки, то то няма време да образува нови пъпки;
 • недостатъчно осветяване - за всеки сочен светъл ден трябва да продължи поне 10 часа, липсата му води до деформация, изтъняване и повишена чупливост на листните плочи, увреждане на стъблото

Когато се появят първите признаци на недостатъчно осветление, растението трябва да инсталира допълнителен източник на светлина и да отреже високите издънки. След подрязването му се осигурява пълна почивка; в рамките на един месец плътността на короната трябва да се възстанови сама.

Важно! Сукулентите не понасят пряка слънчева светлина върху листните плочи. Поради високото съдържание на влага върху тях се получават изгаряния.

Каланхое се простира нагоре

Защо цвете може да не цъфти, причини

Ако каланхое не цъфти дълго време, тогава основните причини за такова отклонение включват нарушение на правилата за поддръжка. Неопитните производители са сигурни, че рядкото поливане е достатъчно за нормалното му развитие. Но въпреки преобладаващото мнение, то изисква прилагането на определени процедури.

Каланхое може да откаже да образува пъпки в редица случаи:

 • нарушение на температурния режим - опитите за задържане в студено помещение засягат жизнеспособността на сукулента;
 • грешен избор на осветление - липсата или краткото дневно време (по-малко от 10 часа) води до активен растеж на зелената част, отслабване и увреждане на заболявания;
 • недостатъчно или прекомерно овлажняване на земята - растения като малко изсъхнала почва, а не блатиста почва;
 • недостиг или излишък на торове - голямо количество минерални разтвори ще провокират увеличаване на зелената маса, а дефицитът им - бавен растеж;

Сукулентно растение търкаля листа

 • отделни растителни подвидове принадлежат към подгрупата на едногодишните хибриди - въпросът за продължителността на живота се задава на продавача преди покупката;
 • отказ от резитба - ако не се извърши, тогава с активен вегетативен растеж храстът ще загуби своята декоративна форма;
 • отказ от периода на почивка - след всяко формиране на пъпки се изисква почивка 3-4 седмици, ако правилата се пренебрегнат, пъпките нямат време да се образуват;
 • разсаждане извън сезона - извършва се само след изсъхване на пъпките, от края на лятото до началото на есента;
 • лоша почва - сукулентите предпочитат рохкава почва с неутрална реакция, ако нормите са нарушени, те отказват да растат и цъфтят.

Важно! Болести и паразитни насекоми рядко заразяват посевите. Каланхое се справя самостоятелно с повечето от тях, но при инвазия на листни въшки цветето се нуждае от външна помощ и лечение с инсектицидни препарати.

Основните грешки в грижите за цветята

При липса на образуване на дръжки, нездравословен или отслабен външен вид, трябва да проверите стандартите за неговото съдържание.

Неправилно осветление

В зависимост от сезона културата изисква различни нива на осветеност. По време на вегетация той се изпраща към източния или западния прозорец. Южната страна не е подходяща - поради постоянното излагане на пряка слънчева светлина, храстът не само забавя развитието си, но и изгаря. При ярко слънце прозорците трябва да бъдат засенчени.

Важно! По време на почивка е по-добре да засенчите растението изкуствено: прехвърлете го в тъмна стая или го покрийте с кутия.

Определянето на достатъчно ниво на осветление се извършва чрез изследване на зеленината. Ако всичко е наред, тогава по краищата на листата има червеникава граница, с недостиг, се откриват бледи и удължени листни плочи.

Неподходящ състав на почвата

Растенията, продавани в магазините, се засаждат в минимални контейнери, а основата на субстрата е почва. Такава земя не е подходяща за нормалното развитие на храстите и изисква работа по презасаждане.

По време на процедурата по трансплантация се взема контейнер с по-голям обем (с 2-3 см), той трябва да има дренажни отвори. Предпочитание се дава на закупената в магазина смес за кактуси и сочни растения.

Неправилно поливане

Цветята не изискват обилно поливане - процедурата се извършва, след като субстратът изсъхне напълно. Препълването може да се превърне в източник на нарушени метаболитни процеси, разпадане на кореновата система и гъбични инфекции.Недостатъчното напояване води до пожълтяване и отпадане на листните пластинки. Екземпляр, който е преживял суша, ще се възстанови дълго време.

Преливането е доста трудно да се определи и това е основният проблем. Симптомите се появяват след дълъг период от време поради факта, че първичните отрицателни процеси засягат първоначално кореновата система.

Нараненият храст може да бъде спасен, ако бъде своевременно изсушен и трансплантиран в нов субстрат. Преди засаждането изгнилите части на корените се изрязват, местата на разрезите се обработват с дезинфектант.

Стъблото гние поради преливане

Признаците на преовлажняване на културата включват:

 • образуването на жълтеникавост по листата;
 • бледност и летаргия на плочите;
 • постоянно мокър субстрат.

Количеството течност за напояване се избира в съответствие с температурния режим и сезона. В покой растението на практика не се напоява, през останалото време - всяка седмица.

Важно! В горещо и сухо време трябва да направите мокро почистване на листата чрез пръскане или избърсване с мокър памучен тампон. По време на процеса се уверете, че водата не се натрупва в саксията.

Висока или ниска стайна температура

Оптималният температурен режим по време на образуването на пъпки е +18 .. + 29 градуса. Поради своя субтропичен произход, сукулентът не се страхува от повишен сух въздух и топлина. Единственият проблем е течението; не трябва да е в близост до климатици или отворени отвори.

Културата лесно ще оцелее при по-висока температура, но понижаването й до 10 градуса може да доведе до увреждане на зелената част. Като единствено лечение се използва кратко подрязване на леторастите.

Важно! Постоянно високата влажност на въздуха може да се превърне в източник на активиране на гъбични патологии.

Поражение от ножницата

Прекомерно хранене

Голямо количество торове провокира активното развитие на зелената маса и липсата на образуване на пъпки. Сукулентно растение се нуждае от подхранване на всеки 3-4 седмици, а по време на пъпкуването - два пъти месечно. По време на годишния хибернация не се прилага тор.

За процедурата използвайте магазинни разтвори, предназначени за кактуси и сукуленти. Те включват азотни, фосфорни и калиеви елементи. Сместа се излива към корените, като се избягва попадането й върху леторастите и съцветията. Някои производители на цветя съветват разреждането на състава с повече течност, отколкото е посочено в инструкциите.

Разглеждат се основните признаци на недостатъчен прием на хранителни вещества:

 • пожълтяване в цялата зелена част;
 • потъмняване и деформация на плочите;
 • загуба на долни листа;
 • липса на бутонизация.

Важно! Липсата или излишъкът от тор е също толкова вреден. Правилният подход към проблема изисква спазване на златната среда, спешна помощ е необходима само когато се появят симптоми на хиповитаминоза.

Как да накараме каланхое да цъфти при добри условия

Пълното спазване на правилата за надзор на растенията не гарантира появата на съцветия. Много производители се чудят какво трябва да се направи, за да цъфти каланхое. Има няколко нюанса, които помагат на храста не само да цъфти, но и да увеличи този период във времето. Процедурите се извършват след края на сезона на пъпки.

Градинарят ще трябва да създаде среда, подобна на естествената - в естественото си местообитание културата преживява тропическа зима с намаляване на дневните часове, редки дъждове и по-ниска температура. След като цветарят създаде аналогия, растението може да цъфти.

Подрязване за подобряване на цъфтежа

Какво трябва да направя

За да принудите растението да освободи съцветия, трябва да се прилага стъпка по стъпка следните процедури:

 1. Потопете изкуствено екземпляра в състояние на хибернация за 2-3 месеца. За да се спре растежът и развитието, стъблата се изрязват почти до нивото на земята, контейнерът се покрива с плътна кърпа и се изнася в тъмна стая.Помещението трябва да поддържа температурен режим от +15 градуса. Напояването на субстрата се извършва два пъти месечно, торовете не се прилагат през целия период.
 2. От първите летни месеци до ноември той трябва да формира силна корона. Кутията се връща на първоначалното си място, поливането се извършва след изсъхване на почвата, на всеки 10 дни. Температурата се поддържа на +16 .. + 25 градуса. За да се увеличи плътността на зелената част, излишните листа се отстраняват, опитвайки се да поддържат еднакви пропорции.
 3. Стимулиране на растежа на бъбреците - изисква създаването на осемчасови светлинни часове, умерено напояване на субстрата и температурен режим от +18 градуса. Първите пъпки ще се образуват след 3-5 дни.

Вторичният метод, използван за стимулиране на бъбреците, е стресотерапията. Сукулентът се увива в дебел, устойчив на светлина плат и се изпраща в тъмна стая за един месец. За целия период трябва да спрете поливането или храненето му.

За опитен производител не е трудно да намери основната причина за липсата на пъпки на сукулент. С внимателно наблюдение можете да идентифицирате външни промени, които съобщават за развиващ се проблем. Спазвайки правилата за гледане на реколтата, не забравяйте, че прекомерната влага на земята често води до развитие на гъбични патологии и атаки на паразитни насекоми. Само точното изпълнение на изискванията ще спомогне за отглеждането на здраво и периодично цъфтящо растение, с добър имунитет и устойчивост на болести и вредители.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина