Защо листата на паричното дърво падат

Има само няколко причини листата да обикалят в обикновения гад. В естествената среда абсцесията се появява главно в старите листа. За закритите видове това явление сигнализира за нарушение на правилата за грижи или болест на цветя.

Маймунско дърво, crassula или дебела жена - какво е това цвете

Популярното име - паричното дърво е получено поради външното сходство на листата на цветето с монети. Маймунското дърво най-често се нарича растение в южните страни. Дебелата жена е руско име, което се появи благодарение на месестите и дебели листа.

Добре поддържано парично дърво

Височината на храст или дърво може дори да достигне 1 метър. Листните плочи на цветето се събират в така наречените розетки, в които се получава кондензация на влага. Благодарение на дебелите листа, покрити с восъчно покритие, дървото е надеждно защитено от изсъхване.

Паричното дърво хвърля листа през лятото или зимата, нормално ли е това?

През лятото копелето може да хвърля здрави листа. Това се дължи на естествената необходимост цветето да се размножи.

Също така, ако броят на падналите листа не е критичен, това може да се дължи на естественото обновяване на короната на растението. Ако на мястото на падналите листа се появят нови листа, тогава не се притеснявайте.

През зимата дневната светлина намалява и това води до загуба на повече листа. Можете да помогнете на растението да запази зелената маса, като организирате допълнително осветление със специални фитолампи.

За справка! За нормалното развитие на цветето е необходимо да се удължи светлинният ден до 10-12 часа.

Причини, поради които паричното дърво може да хвърли листата си

Основната причина, поради която листата на паричното дърво падат, е неспазването на условията за отглеждане и грижи за растението.

Неграмотен режим на поливане

При естествени условия Crassula расте в най-сухите райони. Индивидуална особеност на цветето е способността за дълго време да натрупва и съхранява влагата в листните плочи. Представителите на домакинствата също са надарени с това качество. Ето защо трябва да внимавате за режима на напояване.

Преливащо цвете

Категорично е невъзможно да се допусне преовлажняване на почвата - това неизбежно ще доведе до загниване на кореновата система. Следващият етап е падането на листата.

Важно! Сукулентните растения трябва да се поливат веднъж седмично през пролетта и лятото, много по-рядко през есента и зимата - веднъж месечно.

На растението може да се помогне само чрез спешна трансплантация и отстраняване на повредени части от корена. За тази цел кореновата система се изчиства напълно от замърсена почва и дървото се трансплантира в нов субстрат.

Ако не извършите своевременно овлажняване и земната бучка изсъхне силно, тогава листата първо изсъхват и се набръчкват, а след това започват да падат. Спешните мерки за рехабилитация ще помогнат за спасяването на ситуацията. За това саксията с цветя се поставя в съд с вода за 40-50 минути. Тази процедура ще позволи на земята да се насити с необходимата влага.

Недостатъчна влажност на почвата

Съвет! Липсата на вода в картера няма да позволи на водата да застоява и няма да доведе до преовлажняване на почвата.

Директна слънчева светлина

Класическият представител на паричното дърво не е твърде придирчив към нивото на осветеност. Растението се чувства чудесно както на сянка, така и на слънчево място. Но основното нещо, което трябва да запомните е, че както при всеки друг вид, светлината трябва да бъде разсеяна. Директната слънчева светлина може не само да обгори листата, но и да доведе до падането на цялата зелена маса.

При първите признаци на изгаряния листата започват да пожълтяват и изчезват. Освен това, ако не се грижите правилно за копелето, клоните ще се разтегнат и отслабнат.

Опаднали листа на растение

Твърде много тор

Поради факта, че растението расте в естествени местообитания на бедни почви, паричното дърво ще започне да изхвърля листата си само с възможно най-ниската хранителна стойност на почвата. С появата на първите признаци на недостиг на микроелементи е необходимо спешно да се храни.

Торенето се извършва от края на пролетта до септември. За целта трябва да използвате течни торове, предназначени за кактуси или сукуленти.

Важно! Всички специални препарати трябва да се разреждат в съответствие с инструкциите. Прекомерната концентрация може да доведе не само до увреждане, но и до смърт на цветето.

Трябва да храните сукулента веднъж на 14 дни. Поддържащите лекарства се въвеждат в предварително навлажнена почва. Такива правила за хранене се дължат на най-доброто усвояване и запазване на кореновата система.

Често се случва естествено изчерпване на почвата. За да се балансира нивото на минерали, дървото се трансплантира в нов субстрат. Сместа се приготвя от следните компоненти:

 • торф (1 част),
 • хумус (2 части),
 • хранителна почва (2 части),
 • речен пясък (2 части).

Когато въглените се добавят към получената почва, е възможно не само да се обогати тази почвена смес, но и да се извърши естествена дезинфекция на субстрата.

Неправилна температура на водата за напояване

Използването на обикновена чешмяна вода също може да доведе до отпадане на листата. За напояване се препоръчва да се използва само вода със стайна температура, която е утаена за 2-3 дни. Не използвайте нито студено, нито твърде топло. Това може да причини падане на листата и нарушаване на необходимите метаболитни процеси.

За информация! Ако листата вече са започнали да падат, пръскането с топла вода ще помогне да се запази останалата зелена маса. По време на тази процедура не позволявайте на течността да влезе в саксията.

Опитните производители на цветя използват дъжд или разтопена вода за напояване.

Температурни промени

През зимата, когато отоплителните уреди работят, централата също се чувства зле. Листата могат не само да изсъхнат, но дори да опадат. За да помогнете на растението, е необходимо редовно да правите процедурата за пръскане.

Сухите потоци горещ въздух вредят не само на всички стайни цветя, но и на хората. Овлажняването на въздуха може да се извърши с конвенционален пистолет за пръскане или с помощта на специални парогенератори.

Цветето расте най-добре при постоянна температура, която е +25 .. + 27 градуса през вегетационния период и +15 през периода на покой. С понижаване на температурите сукулентът започва рязко да отделя листата си и да губи декоративния си ефект.

Също така цветето може да изхвърли листата си при внезапни промени в температурата. Ако преместите растението от топла стая в студена, това със сигурност ще доведе до стрес и дори може да провокира сочно заболяване.

На бележка! Ако кореновата система на дървото е замръзнала, тогава вече няма да е възможно да се запази. Единственият изход е да се използват резници от „умиращо“ цвете за размножаване и отглеждане на ново.

Понякога можете да наблюдавате загубата на листа в копелето преди появата на нови млади издънки.

Може листата да пожълтеят и да отпаднат поради болести и вредители

Листата на копелето или паричното дърво отпадат в случай на заболяване или увреждане от насекоми.

Гъбична инфекция

Най-често листата започват да отпадат поради заразяване на цветето crassula с всякакви гъбични инфекции.

Най-опасните са:

 • Кореново гниене. В първия стадий на заразяване листата започват да изсъхват и пожълтяват. Освен това целият корен на цветето е засегнат и дървото умира. Можете да спасите ситуацията, ако извършите спешна трансплантация и лечение на кореновата система с въглен.
 • Гниене на стъблото. Гниенето започва постепенно, първо се засягат листата, след това клоните и стволът. Всички повредени участъци подлежат на резитба: корени, стъбла, издънки. По-късно живата тъкан може да пусне корени и да расте в истинско дърво.
 • Ако гъбичките са атакували само част от клоните, тогава спешното подрязване на повредени издънки ще помогне да се спаси цветето от смърт.

Важно! Всички разфасовки и разфасовки трябва да бъдат третирани с натрошен въглен или противогъбични пестициди.

Най-опасните вредители са:

 • Паякът не само засяга цветето, а именно заради него растението започва да изхвърля листата.
 • Най-опасният вредител е обикновената ножница. Единственият начин да се избяга е да се премахнат всички насекоми на ръка.
 • Мечта е способна незабавно да зарази и унищожи не само паричното дърво, но и всички растения, които са наблизо. Засегнатите области са покрити с бяло лепкаво покритие.

Разрушително гниене на корените

Най-често използвани за защита и борба:

 • инсектициди - препарати за унищожаване на насекоми;
 • акарициди - агенти с по-ограничен спектър от ефекти, повечето от тях се използват за борба с кърлежите;
 • за превантивни мерки се използват смесени видове.

Какво да правя, как да помогна на дървото на парите

Лесно е да се види, че има много причини, поради които листата на дебелата жена падат. Но всички те се свеждат до безотговорно отношение, което се дължи на неправилни грижи и неспазване на елементарните правила за отглеждане.

Падане и увяхване на листата на вида

За да се спаси цветето, трябва спешно да се отстранят причините за това негативно явление. Много често е достатъчно просто да коригирате условията за отглеждане на сукулента. И след кратък период от време на паричното дърво ще се появят нови издънки и зеленината ще порасне.

Ако летенето около листата е следствие от болестта, тогава не можете да правите без използването на специални средства. Основното е навременното идентифициране на причината и лечението на crassula с подходящи лекарства.

Трябва да се помни, че въпреки много непретенциозния характер на растението, то все още изисква поне минимално внимание. Спазването на елементарните и много прости правила за грижи ще ви позволи да се възхищавате на декоративните качества на паричното дърво в продължение на много години.

Парично дърво - елемент от декора на стаята

И ако проявите малко старание и въображение, тогава сукулентът може да се превърне в истинско произведение на изкуството.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина