Сансевиерия - домашни грижи и размножаване

Сансевиерията е известна в 70 вида, повечето от които са местни в Африка. Според една от версиите ботаническото име почита името на неаполитанския принц Сан Северо, живял през 18 век, енциклопедичен интелектуалец и покровител на градинарството. В субтропичните страни дивите сансевиерии са част от пейзажа; в Южна Флорида те се засаждат като жив плет; в Южна Европа те украсяват градини и паркове; в руския умерен климат те се използват като стайни растения.

Грижа за дома в Сансевиерия

Сансевиерия принадлежи към семейство Аспержи, подсемейство Nolinoideae. Благодарение на коренището и сочните си листа той е идеално адаптиран към сухите райони на субтропиците. В жилищно пространство такива условия съвсем не е трудно да се осигурят. Повечето грешки в грижите за сансевиерията са прекомерното поливане и хранене. Въпреки това е доста трудно да се унищожи; в крайна сметка сансевиерията може да угоди на производителите на цветя за много дълго време. Ясният профил на екзотично растение подхожда много добре на съвременния интериор.

Осветление

Поради ярката слънчева светлина, която сансевиерията обича, грижата за нея у дома включва създаване на добро осветление. Само няколко вида предпочитат частично засенчена зона.

Растението може да издържа много добре на високи температури. През лятото 30-градусовата жега не е проблем за него. Сансевиерия понася по-лошо ниските температури, но 13-18 ° C през зимата е напълно приемливо.

В същото време растението е много скромно, дори му подхождат хладни, сухи и сенчести места. Отклонението на условията на живот от оптималните обаче ще се изрази, на първо място, в бавен растеж.

Важно! Декоративните култивирани видове от растението сансевиерия развиват най-красивите си цветове на слънчево място. Колкото по-ярки са листата, толкова повече светлина им е необходима.

Ако няма достатъчно светлина, листата стават тънки, склонни към огъване. В този случай саксията трябва незабавно да се премести на по-слънчево място. Допълнителното изкуствено осветление с флуоресцентни лампи също ще бъде от полза.

Как се полива сансевиерия

Режимът на напояване също спада към особеностите на домашните грижи за сансевиерията. Поливането на цветето трябва да бъде като сукуленти, тоест растения, които създават запас от влага в листата. Поливането се извършва след изсъхване на основата с 1 см и малко повече в дълбочина. При прекомерно поливане коренът започва да гние.

Поливане на сансевиерия

През зимата честотата на поливане се намалява до около 1 път на месец, в зависимост от температурата вътре в къщата. Колкото по-топло е, толкова по-често почвата трябва да се напоява.

Важно! Общи препоръки за режим на поливане: през лятото - на всеки 2 седмици, през есента - на всеки 20 дни, през зимата - ежемесечно. В този случай трябва да се уверите, че дренажният слой премахва добре влагата и тя не се натрупва на дъното на саксията.

Пръскането не е необходимо за растението, а само за отстраняване на прах от листата.

Торовете за кактуси, разредени във вода за напояване, са най-подходящи за хранене. Дозировката трябва да бъде намалена до половината от препоръчаната доза. Като тор можете да използвате инфузия на компост от листа.

През първата година след покупката или трансплантацията е достатъчно само да се полива сансевиерия с чиста вода, тъй като прясната почва съдържа достатъчно хранителни вещества.След това, от април до септември, можете да добавяте тор във водата за напояване на всеки 4-8 седмици. За сансевиерия с голям брой листа са подходящи препарати с преобладаване на азот, което допринася за развитието на зелени растителни органи.

Когато цъфти дойде

Сансевиерията понякога цъфти в зряла възраст, но много рядко. Тези бели, жълти, розови или зеленикаво цъфтящи метлички са по-склонни да се появят в началото на пролетта, като всяко издънка цъфти само веднъж в продължение на 1 до 2 седмици. При някои видове цветята са много ароматни.

Сансевиерия цъфти

Ако цветето се опрашва, тогава се появяват червеникави плодове, съдържащи семена. За разлика от много други сукуленти, издънката на това цвете не отмира след цъфтежа, а продължава да расте.

Трансплантация и почва

Цветето Сансевиерия изисква дишащ растителен субстрат. Земята трябва да осигури добро проникване на влага. Отличен избор би била почва за кактуси. При самокомпилиране на субстрата е необходимо да се смесят листна и дернова почва, листен компост (не повече от 10%). Третата част на почвата трябва да бъде пясък, за да се увеличи пропускливостта.

Въпреки че сансевиерията расте бавно, листата на някои видове могат да достигнат 1 м или повече, обраслите корени понякога унищожават саксията.

Сансевиерия цъфти

Поради бавния си растеж, сансевиерията се трансплантира само веднъж на няколко години. Когато корените се виждат на повърхността на субстрата, тогава е дошло времето. Навеждането на листата надолу също показва необходимостта от презасаждане, тъй като коренището вече не осигурява на въздушната част достатъчна опора.

Трансплантация на Сансевиерия

Най-доброто време за трансплантация е март, когато фазата на покой приключва. На ново място сансевиерията ще оживее и ще расте активно.

Кратки инструкции за трансплантация:

 1. Подгответе нова саксия, като напълните слой дренаж (камъчета, тухлени стърготини и др.);
 2. Извадете растението от предишния контейнер за цветя заедно с почвата. За да може земната бучка да изостане по-добре от стените, можете да вървите по тях с тъп тесен предмет;
 3. Внимателно разклатете земята от коренището, можете да я премахнете с топла нежна струя вода.
 4. Изсипете малко субстрат върху дренажния слой и поставете растението;
 5. Долейте с пръст и натиснете леко.

Размножаване на сансевиерия

За разпространение на сансевиерия се използват три метода:

 • отглеждане от семена;
 • разделяне на корена;
 • използване на резници.

Първият метод практически не се използва поради трудността за получаване на семена, тъй като растението цъфти изключително рядко. Ако въпреки това е било възможно да се получат плодовете на сансевиерия, семената се изваждат от плодовете и се сушат. След това се инокулира върху стерилен, леко влажен субстрат. Препоръчва се контейнерът със семена да се покрие с фолио и да се постави на топло място. Тук производителите се сблъскват с нови трудности, тъй като кълновете често се развиват слабо или могат просто да изгният в почвата, ако влагата е прекомерна. Необходима е ежедневна вентилация.

Разделяне на коренището на сансевиерия

Има много по-прости и надеждни методи за разплод. Едно от тях е разделянето на коренището, което е удобно да се направи по време на трансплантация. Младите сансевиерии ще растат напълно идентични с майчините растения.

Процедура:

 1. Нарежете коренището с остър дезинфекциран нож на парчета, всяко от които трябва да има листа и корени. Уверете се, че при видове сансевиерия с оформени розетки, всяка отделна част има розетка;
 2. Получените части се засаждат в саксии със субстрат и се държат при температура не по-ниска от 20 ° C, докато пуснат корени. Когато се появят нови листа, корените вече са добре развити.

Важно! Нарязаните повърхности се обработват с въглен, за да се избегнат гъбични инфекции.

В допълнение към изрязването на коренището е възможно да се отделят получените странични издънки или дъщерни розетки. Те трябва да имат листа с дължина най-малко 5 см и първите корени.

Как да вкореним сансевиерия без корени

За това се използва най-популярният метод за размножаване - вкореняване на резници от листа.

Процедура:

 1. Листът на майчиното растение се отрязва със стерилен нож близо до повърхността на почвата. Ако е малък, можете да използвате цели, дълги листа се нарязват на няколко парчета с дължина поне 5 см;
 2. Резниците се сушат в продължение на няколко дни, а изрезката, която ще бъде потопена в почвата, се обработва от Kornevin, за да стимулира растежа на корените. За листа, нарязани на няколко части, трябва да обърнете внимание на посоката на растеж, в противен случай няма да е възможно изкореняването на резника.
 3. Засадете парчетата от листа в земята, като го задълбочите с 1,5-2 см. На следващия етап трябва да знаете как да се грижите за сансевиерията, нейните листни резници. Субстратът за засаждане трябва да е влажен, но не мокър. Той е постоянно държан в това състояние;
 4. Контейнерът с резници се поставя на топло, светло място при температура най-малко 20 ° C. По-добре, ако е около 25 ° C. Можете да го покриете с филм отгоре, но не забравяйте за проветряване. Ще е нужно търпение. Може да мине повече от месец, преди да се появят първите издънки;
 5. Веднага след като издънките се появят на повърхността, самото рязане на листа може да бъде премахнато и след няколко месеца младите растения могат да бъдат засадени в отделни контейнери.

Вкореняване на листни резници

Важно! При потомството, размножено по този начин, цветът на листата ще стане зелен, а пъстротата на цвета, ако е присъствала в майчиното растение, ще изчезне.

Сансевиерия Лауренти

На латински Sansevieria Laurentii се нарича Sansevieria trifasciata laurentii. Нарича се трилентово заради редуващите се тъмнозелени и светлозелени ивици, както и златна граница на листата. Това е много устойчиво растение с пълзящо коренище, от което изправени прави, месести, леко вдлъбнати листа с височина до 1 m.

Сансевиерия Лауренти

Важно! Растението е много непретенциозно и ще оцелее с минимално осветление и лошо поливане, докато листата ще придобият еднакъв тъмно зелен цвят, ивиците ще станат почти невидими.

Цъфтежът най-често се случва през летния сезон с максимално слънчево греене. Цветята са събрани в 4-сантиметрови четки, имат приятен аромат и бледозелен цвят. Sansevieria Laurenti е хибриден сорт. Понякога по време на размножаването се връща към производните си корени.

Sansevieria Munshine

В Sansevieria Munshai (Moonshine) листата са широки, елипсовидни, сребристо-зелени, образуват закърнела розетка с форма на ваза и растат спираловидно. Оцелява при най-неблагоприятните условия.

Както всички сансевиерии, той е силно чувствителен към прекалено поливане. Особено необходимо е да се гарантира, че водата за напояване не се натрупва в изхода. Това може да доведе до настъпване на гнилостни процеси и заболявания.

Sansevieria Munshine

Неоправданата резитба може да причини голяма вреда на сансевиерията Munshai, тя ще спре да расте. Само повредените и изсушени листа трябва да бъдат изрязани напълно.

Сансевиерия Футура

Това новоотгледано растение има много елегантен вид. Размерите му са малки - до 30 см височина. Това е близък роднина на сорта Laurenti с подобен цвят на листата, но те са по-широки и по-къси (дължина - до 50 см, ширина - до 10 см), събрани в розетка, образуващи причудлива форма.

Сансевиерия Футура

Грижата за сансевиерията Futura не се различава от грижата за сорта Laurenti. За да изглежда рисунката върху листата ярка, растението се нуждае от добро осветление.

Sansevieria Compact

Друг хибрид, базиран на Sansevieria trifasciata, с къси и широки листа, но подобен на цвят на Laurenti. Те се събират в изход и изглеждат разрошени от вятъра, което изглежда смешно. За компакта е по-трудно да се грижи, отколкото за други хибридни сортове.

Sansevieria Compact

Изисква добро осветление, по-добро поливане, защита от ниски температури (под 13 ° C) и течение. С грешки в грижите може да започне да боли.

Сансевиерия цилиндрична

Един от най-екзотичните видове от голямото семейство Сансевиерия. Характерни в описанието му са необичайни усукани листа, чиято форма наподобява цилиндри. Тръбните листа с напречни контрастни ивици могат да образуват фантастични плитки и да растат от 40 до 150 см височина. Визията е много ценена от дизайнерите, тъй като придава на всеки интериор уникален вкус.

Сансевиерия цилиндрична

При добри грижи за цилиндричната сансевиерия може да се наблюдава цъфтеж, който настъпва, ако растението е достатъчно осветено. На дръжка с дължина до 1 м се появяват малки бели цветя с розови ръбове - най-красивите сред цветята на останалите сортове сансевиерия. Дръжката в горната част има бежов цвят с розов оттенък.

Важно! Върховете на листата са показателни за нивата на влага. Ако започнат да изсъхват, поливането трябва да се увеличи.

Сансевиерията е растение, което може да се култивира от всеки цветар, включително тези с абсолютна липса на опит и специални познания. Дори сенчести зони могат да бъдат украсени с някои видове. Цветето се оставя да напусне апартамента, оставяйки го за известно време без редовно поливане. Ако поставите растението на ярко слънце, цветът му може да се промени; с пъстър цвят ивиците ще станат по-изразени. Това обаче трябва да се прави внимателно, за да не изгорят листата. Sansevieria е идеална за тези, които биха искали да отглеждат стайни растения, но имат малко време да се грижат за тях.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина