Sedum: засаждане и грижи на открито или у дома

Непретенциозно седумно растение, засаждането и грижата за което не изисква огромни инвестиции на усилия, време и пари, придоби популярност сред градинарите. Кой любител на цветя не иска да украсява крайградската зона или да разрежда атмосферата на закрито с такава интересна декорация? Но първо трябва да проучите подробно описание на неговите видове и условия на отглеждане.

Общо описание и история на произхода

Седумът е сочно растение от семейство Толстянкови. Външният вид е представен от удебелени стъбла, покрити с месести листа със заоблена форма, а върхът с съцветие. Повечето принадлежат към трайни насаждения, но се срещат и двугодишни представители.

Външен вид седум

За ваша информация! В естествената си среда расте в Южна Америка, Северна Африка и отчасти Русия. Това непретенциозно растение е известно и под имената заека трева, дебела жена, подмладена, каменна роза, скърцане, жива трева, херниална трева.

В превод от латински, sedum има няколко значения:

  • „Седнете“ - често се разпространява по земята, образувайки непрекъснат килим;
  • "Pacify" - има аналгетични свойства.

Хората го оценяват заради почистващите му свойства, откъдето идва и украинското наименование „седум“.

В света има около 500 разновидности на очила, но те обикновено се обединяват в две групи:

  • земно покритие. Преобладаващият вид с височина от 10 до 30 см. Той се разпространява по повърхността на земята, завладявайки нови територии и бързо нараства, като по този начин образува непрекъснато покритие;
  • храстови. Разнообразие от високи каменни култури, могат да достигнат 80 см височина. Те са популярни сред градинарите, тъй като единственото условие е достатъчно и навременно поливане. В противен случай те не изискват грижи, те могат да растат на скалисти площи и слабо овлажнена почва.

Почвеният седум образува непрекъснат килим на повърхността на земята

Често срещани сортове

Растението седум расте добре не само в градината, но и се чувства чудесно у дома. Растението седум не се нуждае от обилно поливане и трябва да бъде оставено на мира през зимата. Изобилието от видове ви позволява да изберете пример за всеки вкус. Това може да бъде ниско почвено покритие, свободно стоящ храст или цвете със стъбла, висящи от висяща саксия.

Важно! В редиците на седума има отровни представители, които имат вредно въздействие върху околната растителност, отделяйки токсични вещества в атмосферата.

Струва си да научите по-подробно за характеристиките на седума, който е широко разпространен сред производителите на цветя любители.

Каустичният седум е сукулент с тънко коренище и стъбла не повече от 15 см. Листата са малки, месести, яйцевидни и зелени на цвят (светли или тъмни, в зависимост от мястото на покълване и осветление). Златистожълтите цветя имат сладникав аромат.

Седумът е виден - собственикът на месести издънки с височина 30-50 см и светлорозови цветя, събрани във фалшиви чадъри. Листата на камъчетата имат овална назъбена форма, сиво-зелен цвят. Най-популярните сортове от този вид са Brilliant и Stonecrop Blue Pearl. Височината на храстите достига 20 см. Храстът се състои от ярко лилаво-сини листа с овална форма. В края на лятото, когато седумът цъфти, седумът придобива красив външен вид благодарение на тъмно розовите си съцветия.

Високите седуми принадлежат към групата на храстите

Белият седум изглежда много впечатляващо в саксия. Височината на растението не надвишава 15 см. Удължените зелени листа стават червени през есента. Белите цветя се събират в големи съцветия.

Sedum Burrito е представен от нискорастящо растение, чиито стъбла се разпространяват по повърхността или висят надолу. Листата са с маслинен цвят и закръглени, с размер 1 см. Лесно може да се обърка със седум Морган, но опитен градинар знае, че основната разлика между тези два вида е във формата на листата и цвета им.

Sedum хибрид се отнася до ниско растящи растения. Има разклонени стъбла с голяма зелена зеленина.

Sedum Morgana е родом от Централна и Южна Америка. Представен е от дълги, висящи стъбла с плътни листа със светлозелен цвят и конична форма. Листата на камъчетата имат диаметър 0,8 см и дължина не надвишава 3 см. У дома стъблата достигат 1 м. Цветовете са малки по размер и розови на цвят.

Важно! Въпреки своите лечебни свойства, Morgan sedum е отровен. Трябва да се внимава човек или животно да не погълне случайно сока или листата на растението, това ще доведе до отравяне.

Sedum Morgana получи името си от стъблата, висящи като опашка на маймуна

Фалшивият седум е пълзящо сочно растение, което се нарича още кавказки седум, което показва истинския му произход. Естествено растящ район - западно от Армения, Грузия, северно от Иран и Турция. Височината на това многогодишно растение с почвено покритие варира от 5 до 25 см. Има клиновидни листа с дължина до 2,5 см и ширина 0,5-1 см, цветът е тъмно зелен. Малки цветя от очила се събират в буйни съцветия от лилави, малинови, розови цветя.

Камчатката седум е многогодишно растение, което расте до 40 см. Листата са удължени, продълговати назъбени, дълги до 3 см. Оранжевите цветя се събират в съцветия. Адаптиран към суровите условия, седумът е идеален за засаждане и кърмене на открито. През студения сезон наземната му част отмира, само коренищата остават да зимуват. През пролетта се появяват млади издънки. Разпространява се в източните райони на евразийския континент: в Далечния изток, в Китай, Япония, Корея.

Жълтият седум е разновидност от рода Живучник. Полежащите му стъбла със зелени, кафяви листа с леко синкав оттенък, понякога двуцветни, се издигат на височина 20 см. Цветът на седума е ярко жълт на цвят.

За ваша информация! Непретенциозен към условията на живот, състав на почвата и поливане.

Sedum Eversa е пълзящо многогодишно сочно растение, което образува нискорастящи храсти с гладки червено-кафяви стъбла с дължина до 40 см. Листата са закръглени, с големина около 2 см. Петлистното цвете от цвете е розово, червено или лилаво . Има доста дълго коренище от 10-25 см с много клони, което се лигнизира с времето.

За ваша информация! Естественото местообитание на този вид е Централна и Южна Азия, Северна Индия, Алтайска територия.

Sedum Karl е не по-малко интересен. Неговите изправени стъбла са украсени с големи тъмнозелени овални листа и яркорозови буйни съцветия от малки цветя. Височината на образуваните храсти достига 50 см. Седумното растение не е взискателно за поливане, но се нуждае от добре осветени площи. Отличава се с повишена устойчивост на замръзване.

Sedum Matrona е представител на високи храстови видове. Пораствайки, той достига 40-60 см и образува гъст храст. Мощните стъбла имат лилав цвят, листата са сиво-зелени, плътни и удължени до 6 см. Големите съцветия с бледорозов цвят растат в диаметър до 12-15 см. В дивата природа расте в Европа, Монголия, Кавказ , Япония, Китай, предимно в борови и смесени гори, ливади.

Седем лилав император

Sedum Purpl Emperor е един от най-големите каменни култури, той може да нарасне до 80 см ширина и до 60 см височина.Сукулентът е спечелил името си "лилав император" благодарение на лилаво-червените си листа, които стават още по-ярки на слънце. Формата на листната плоча е овална. По време на периода на цъфтеж по издънките му се появяват големи розови съцветия. Той перфектно толерира суровите условия и зимните студове.

Испанският седум е почвена покривка сукулентна, която, нараствайки, образува плътна покривка с височина не повече от 10 см. Отличителната й черта е високата изменчивост и изменчивост на формата и цвета на листата, периодите на цъфтеж и продължителността на живота. И така, листата варират от червеникави до сиво-зелени. При достатъчно слънчева светлина те придобиват розов оттенък, а почвата, наситена с хумус, допринася за образуването на зелен пигмент.

Важно! Испанският седум е в състояние да расте поради самозасяване, което в крайна сметка го превръща в трудно отстраним плевел.

Легналият седум е вечнозелено растение с къси издънки до 20 см. Образува покритие на повърхността на земята като пухкав килим. Стъблата са покрити със зелени листа със специфична форма, наподобяващи бодли. Жълтите цветя се събират в зонтични съцветия.

Sedum Rubrotinktum е собственик на бяло-розови листа, които при размножаване придобиват червено-зелен цвят. Отличителна черта е бавният растеж.

Sedum Dasiphyllum е почвена покривка сочна с пълзящи издънки с диаметър 0,5 см. Листата са сини, сферични, 1 мм в диаметър.

Характеристики на домашните грижи

Повечето сортове седум са подходящи за отглеждане в домашна среда. Те са в състояние да съществуват дори в най-суровите условия, така че няма да причинят излишни неприятности. Необходимо е да се следват прости правила и тогава закритото седумно цвете ще радва собственика си повече от една година.

Sedum е идеален за домашна поддръжка и за декорация на територии.

Температура

Седумът е термофилен и понася добре топлината, поради което през лятото температурата трябва да бъде най-малко 25-28 ° C. През зимата е достатъчно да се придържате към 10-15 ° C. При по-високи температури през студения сезон, седумните издънки могат да се разтегнат и деформират.

Осветление

Седумът е фотофилен. Препоръчително е да поставите растението в най-слънчевата част на апартамента, така че да получи достатъчно светлина. През зимата можете да го изнесете на перваза на прозореца или отопляем балкон. За устойчив на замръзване сукулент е подходяща и студена зона.

Забележка! Можете да използвате фитолампи, когато няма достатъчно слънце. Ако пропуснете този момент, седумът ще спре да цъфти и да потъмнее.

Поливане

Растението не се нуждае от често поливане. Основната му характеристика е способността да натрупва вода в листата. През лятото честотата на поливане не трябва да надвишава два пъти седмично, а през зимата дори по-рядко - веднъж на две седмици. Водата се използва при стайна температура, утаила се. При липса на влага листата могат да опаднат, при прекомерна влага растението ще умре.

Влажност на въздуха

Sedum се чувства чудесно на сух топъл въздух. Не е необходимо да го напръсквате, за да го навлажните, необходимо е само да отстраните праха от повърхността на листата му. В условията на висока влажност листата на седума могат да претърпят процес на гниене.

Почва и подхранване

Грундът Sedum може да бъде закупен в магазина, специално за сукуленти. Можете също да го направите сами:

  • смесете тревни и листни видове с речен пясък, добавете малки парченца тухла и въглища;
  • добавете изгнила зеленина и пясък към 2 чаени лъжички торф.

През пролетно-летния период подхранването се извършва на интервали от 1 път на месец. Минералните торове са подходящи за кактуси, количеството се изчислява съгласно приложените инструкции. Есента и зимата са периодът на покой на сукулента.

Кога и как цъфти

Периодът на цъфтеж варира в зависимост от вида и сорта седум. Най-често е пролет и лято.Цветята са малки и събрани в съцветия, чийто цвят е много разнообразен: бял, розов, пурпурен, червен. У дома цъфтежът може да се постигне само ако условията за отглеждане и грижи се спазват правилно.

Методи за размножаване

Sedum се разпространява по всеки от следните начини:

  • семена;
  • с дръжка.

Можете просто да откъснете лист, да го сложите в саксия с пръст и да изчакате. Когато изрезката е суха, ще се появят малки корени и други листа. Този метод отнема повече време.

Ново сукулентно растение може да се отглежда от един лист

Отглеждане от семена

Отглеждането на трайни насаждения със семена ви позволява да отглеждате редки сортове. В същото време това е най-трудоемкият процес.

Семената могат да бъдат закупени в магазина или събрани от растения. Посейте през пролетта или есента, полагайки посадъчен материал върху повърхността на предварително подготвена почва (смес от пясък и торф), не заспивайте отгоре. Почвата е предварително навлажнена. Покрийте със стъкло или фолио.

В естествената си среда семената лежат под слой сняг при минусови температури. У дома можете да поставите контейнер със семена в хладилника за 2 седмици. След това трябва да преместите контейнера в топла стая и да осигурите слънчева светлина. Първите издънки трябва да се появят след две седмици - максимум след месец.

Вкореняване на резници

За да не изнемогвате с дълго чакане на растежа на очила от лист, можете да отделите малка издънка или част от храст, да я изсушите и засадите в земята. След това трябва леко да навлажнете почвата и да се придържате към температурен режим от 23-25 ​​° C за успешно покълване. Първо, издънката ще пусне корени, след това листата ще растат. След две седмици трябва да трансплантирате младото растение на открито.

Най-лесният и ефективен начин за размножаване на седума е чрез резници

По този начин седумът не изисква специални условия за отглеждане, лесно се възпроизвежда, непретенциозен и устойчив на суровата среда. Може да се отглежда като стайно растение и да се използва за украса на парцелите им в задния двор, създавайки композиции от различни сортове сукуленти.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина