Sinadenium Grant: домашни грижи и основни сортове

Вероятно всеки опитен цветар, ако не е виждал растението Грант синадениум, то поне е чувал за него. Което не е изненадващо - грижата за него е толкова проста, че дори начинаещ цветар може да се справи със задачата. В същото време растението е достатъчно красиво, за да оживи всеки апартамент или офис. Но си струва да научите за това по-подробно преди да закупите, за да не съжалявате по-късно.

Основни видове

Цветето изглежда страхотно

Като цяло днес има около двадесет разновидности растения. И не всички от тях са подходящи за отглеждане в домашни условия. Но най-популярните от тях заслужават да бъдат споменати.

  • Синадениум рубра

Доста висок храст, покрит с месести, наситено зелени млади листа. Но с течение на времето върху тях се появява кафява кора.

Цветовете на растението synadenium grant rubra са доста малки, събрани в съцветия, имат тъмночервен, наситен нюанс. Уви, когато се отглежда у дома, цъфти доста рядко.

  • Бургундия

Най-популярен е бордо синадений. Причината за това е необичайният цвят на листата. Всъщност няма много растения с розови цветя.

Но те не винаги остават такива - с течение на времето цветът потъмнява, листата стават зелени и след това на повърхността им се появяват червени петна.

За справка! Рядко болното и външно красиво синадениум цвете се нарича „дървото на любовта“ - защо е трудно да се каже така. Вероятно поради необичайната форма на цветята и цвета им.

Необичаен цвят на листата

Синадениум - домашни грижи

За да може растението да се чувства комфортно, активно да расте и да радва собственика и другите, трябва да се грижите правилно за него. Освен това е важно веднага да обърнете внимание на няколко фактора.

Влажност и поливане

Като цяло родното място на растението еуфорбия е Африка. Следователно той не трябва да свиква със сухия въздух. Така че, редовното пръскане не е необходимо - цветето перфектно толерира ниска влажност на въздуха. Разбира се, ако просто навлажните листата, като ги почистите от прах, това няма да причини и най-малка вреда на растението.

Но с поливането трябва да бъдете много внимателни. От една страна, липсата на влага води до изсъхване на листата. От друга страна, дори лекият излишък води до факта, че корените започват да гният и растението просто умира. Затова е много важно да се придържате към златната среда - да поливате малко и то не всеки ден, само когато почвата отгоре изсъхне с 1-2 см.

Земна смес

Като цяло синадениумът не е особено причудливо цвете и може да расте добре при почти всякакви условия. Но към избора на оптималната почва трябва да се подходи много сериозно.

Експертите препоръчват смесване на равни части:

  • едър пясък,
  • торф,
  • хумус,
  • копка земя
  • тухлени чипове.

Получената смес е лека и питателна едновременно. Освен това лесно пропуска влага и не води до застой на вода в близост до кореновата система. Не е изненадващо, че когато се отглежда на закрито, синадениумът расте доста бързо на такава почва.

Температура

През лятото оптималната температура е +23 .. + 26 градуса - тогава растението се развива много бързо.

През зимата е желателно температурата да се понижи до +12 .. + 15 градуса, но не по-ниска от +10 - в противен случай цветето може да умре.

На бележка! Осветеността и температурата са пряко свързани. Ето защо, ако апартаментът е топъл през зимата, трябва да се погрижите за допълнително осветление.

Осветление

Като цяло доброто осветление е много важно за синадения. Но в същото време пряката слънчева светлина може да остави изгаряния по листата, особено в горещите летни дни. Следователно саксията трябва да се постави на северния или източния прозорец или да се покрие с тънка завеса.

Функции за подрязване

Synadenium расте много бързо, така че се нуждае от редовно подрязване. Трябва да се извършва всяка година, за предпочитане в средата на пролетта, малко преди фазата на активен растеж. След това лесно можете да оформите красива и спретната корона.

Трансплантация на растения

Също така е препоръчително тази процедура да се извърши през пролетта - най-добре в началото на март. Младите растения се трансплантират всяка година, а възрастните на всеки три години.

Тук няма трудности - просто трябва да вземете саксия, по-голяма от старата, и да я напълните с подходяща почва.

Внимание! За да се предотврати стагнацията на водата, е задължително да се изсипват големи камъчета или експандирана глина на дъното на саксията като дренаж.

Методи за размножаване

Като цяло има две възможности за размножаване - резници и семена. Всеки от тях има определени предимства, така че трябва да знаете за тях.

Стъблени резници

Може да се засажда в земята

Този метод ви позволява бързо да получите възрастно, красиво растение - спестява около година. Необходимо е внимателно да се отреже здраво, здраво стъбло с дължина около 10-15 см и да се поръси разрезът с активен въглен за дезинфекция. Желателно е да има поне 3-4 листа - в противен случай рискът се увеличава, че растението няма да пусне корени.

След това е препоръчително да го оставите за един ден на тъмно, топло място. След това кълновете се потапят в разтвор на стимулатор за развитие на корени. Когато се появят първите корени с дължина 2-3 см, резникът се засажда в малка саксия с плодородна почва.

Семена

Тази опция е по-достъпна - можете да си купите семена във всеки магазин за растения или онлайн. Но в този случай отглеждането ще отнеме около година повече.

В началото на пролетта семената се накисват в разтвор на калиев перманганат за няколко часа и след това се засяват в почвена смес, направена от пясък и пръст. Отгоре, саксията трябва да бъде затворена със стъкло или пластмаса, създавайки малка оранжерия. Веднъж на няколко дни почвата се навлажнява с пулверизатор. Когато кълновете пораснат до 2 см, те могат да бъдат трансплантирани в отделни контейнери.

Висока токсичност за растенията

Цветята не са твърде красиви

При отглеждането на синадениум си струва да се помни, че това е отровно растение. Да, неговият сок съдържа опасни вещества, които могат да причинят сериозна вреда.

При контакт с кожата оставя изгаряния, а в стомашно-чревния тракт води до отравяне. Многократно са регистрирани случаи, когато животни, решили да опитат листата му, са получили фатално отравяне.

Затова трябва да работите много внимателно с него - при пресаждането или още повече при подрязването трябва да носите защитни ръкавици, както и специални очила, за да предотвратите попадането на сок в очите ви.

Разбира се, нежелателно е да отглеждате синадениум в апартаменти, където има малки деца или домашни любимци. В края на краищата това красиво растение може да им причини голяма вреда, така че е по-добре да се даде предпочитание на по-малко опасни аналози, които ще бъдат от полза.

За справка! Почти при всякакви стресови условия (излишък или липса на влага, трансплантация, ниска или висока температура), растението реагира по същия начин - чрез пускане на листа. Не трябва да се притеснявате - можете да отрежете короната, като я направите по-красива, и да изчакате няколко седмици - храстът отново ще бъде покрит с листа.

Както може да види читателят, грижата за дарения на синадениум е доста проста.Това го прави подходящ избор не само за опитни цветари, но и за начинаещи, които тепърва започват с такова вълнуващо хоби като цветарството.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина