Sinadenium Grant: Домашни грижи и основни сортове

Granate's Synadenium е красиво растение, за което е лесно да се грижите. Изпъква благоприятно на фона на други декоративни растения с яркостта на листата си. Цветът не е толкова известен като другите сукуленти, но представителите на този вид могат да се похвалят с разнообразни изяви. Синадениумът на Грант може да бъде малък храст на перваза на прозореца и огромно дърво, високо колкото таван.

Това растение е роден в тропиците, вечнозелени. Също така често срещаното име, което носи синадениумът е „дървото на любовта“. Защо това растение се нарича така? Не се знае точно, но често се свързва с формата на цветята и цвета им. Те малко приличат на рози, тъмночервените, бургундските цветове са свързани с любов от много векове.

Основни видове

Грант синадениум в стаята

Растението е доста голямо, може да достигне 3 метра височина. За една година мутрата може да нарасне с 25 сантиметра. Той има много мощни корени, които достигат дълбините на земята. От време на време в клоните се появяват редки странични удебелени процеси. Самите стъбла са гладки. Тази структура ви позволява да задържате влага по време на интензивна тропическа жега.

Synadenium Rubra

Интересна особеност на синадениума Rubre Grant е наличието на лилави петна по листата, които освен това имат неправилна форма. В млада възраст растението е напълно розово. Цъфтежът се случва през зимата и представлява „издънка“ на дръжки с щитовидни съцветия.

Sinadenium Rubra е различен по цвят

Плодът на растението прилича на кутия с три отделения, съдържащи черни семена.

Интересно. Сортът получи това име, защото има красиви червени листа.

Бургундия

Грантовият синадениум е вид, който има бордови листни плочи. Може да има и сортове със зелени или кафяви тонове на листата. Цветята също могат да бъдат бордо.

Други

Родът на синадениума има 20 вида, но само Granta и нейните сортове могат да се отглеждат у дома. Всички представители на този вид растат много интензивно. Поради това често се налага да отрежете синадения.

Домашни грижи

Правилата за грижа за всички сукуленти, които принадлежат към семейство Euphorbia, са сходни.

Влажност

Euphorbia sinadenium е сочен. Това е клас растения, които могат да натрупват влага в себе си. Следователно излишната вода може само да му навреди.

Растението е и непретенциозно към нивото на влажност в помещението. Бързо се адаптира към сухия микроклимат и не изисква пръскане. Но се препоръчва от време на време да поставяте растението под душа, за да отмиете праха от него.

Земна смес

Растението получава особена полза от оплождането. Тогава храстът ще изглежда много по-привлекателен. Трябва да се наторява от пролетта до есента включително. Поради факта, че растението "хибернира" през зимата, няма нужда да се въвежда допълнително хранене.

Синадениумът обича рохкава, но богата на хранителни вещества почва. Ето защо се препоръчва да го снабдите с компост, черен торф.

Sinadenium Grant е непретенциозен към условията на отглеждане

Можете да използвате универсални и органични торове. Няма нужда често да се храни този сочен. Достатъчно е да се въведе хранене на всеки 2 седмици, без да се нарушава дозировката.

Важно! Пясък, въглен или специализирани смеси могат да се използват за разхлабване на земята.Не се препоръчва да купувате почва за кактуси, защото е твърде рохкава за млечни водорасли.

Температура

Оптималният температурен режим за растението е 22-26 градуса по Целзий. Синадениумът бързо се адаптира към други условия, но ако въздухът се охлади до +10 градуса, корените могат да умрат.

През лятото е най-добре да държите храстите на остъклен и добре проветрен балкон.

Поливане

Растението не изисква често поливане. През лятото трябва да изчакате, докато горният слой на почвата изсъхне. През зимата можете да изчакате, докато половината от почвата изсъхне. При грижата за това растение основното правило е, че е по-добре да не се полива, отколкото да се полива твърде много. Това трябва да се прави само ако има реална нужда.

Осветление

Както всяко друго растение, синадениумът се нуждае от разсеяна светлина. Ако не е достатъчно, сукулентът ще загуби своите декоративни свойства. Ако в помещението не навлезе достатъчно светлина, препоръчително е да поставите храста в по-хладно помещение, за да забавите растежа на растението. Така можете да запазите декоративните му свойства при условия на слаба светлина.

Функции за подрязване

Синадениумът расте бързо, затова се препоръчва да го подрязвате всяка година. Това също ще създаде желаната форма на храст. Подрязването се извършва през пролетта. На първо място, трябва да отрежете силно удължени и голи издънки.

Синаденият се подрязва с остър нож или резачка. Клоните се отрязват на нивото на листа. На мястото на разфасовката след процедурата се появява мляко, чието отделяне трябва да се спре с въглен или активен въглен.

Важно! Подрязването се използва и за по-разклоняване на храста. Необходимо е да се отрежат апикалните точки на растеж по краищата на леторастите. По този начин растежът на страничните пъпки се стимулира, но външният вид няма да бъде засегнат.

Трансплантация на растения

Сукулентите се трансплантират почти всяка година поради бързия му растеж. Синадениумът може да се отглежда във всякаква форма или саксия с размер. Оптималното време за разсаждане е март-април. В този случай, веднага след резитбата, можете да заселите растението в нова почва. Кореновата система може лесно да издържи на тази процедура.

Методи за размножаване

Има два основни метода за размножаване: стъблени резници и семена.

Стъблени резници

Това всъщност е единственият начин за размножаване, тъй като растението почти не цъфти у дома. Резниците, получени след резитбата, могат лесно да бъдат принудени да пуснат корени във вода. Препоръчително е да засадите няколко резници наведнъж в една саксия. Тогава можете да постигнете по-голяма декоративност.

Дори само с едно рязане можете да постигнете добро разклоняване чрез редовно прищипване, след по-нататъшно подрязване растенията могат да бъдат засадени с нови.

Синадениумът на Грант цъфти

Друг начин за възпроизвеждане на синадения е разделянето на храста по време на трансплантацията. В този случай ще получите две големи растения.

Семена

Семената са в специална кутия. На практика този метод почти никога не се прилага. У дома е много трудно да се създадат условия, благоприятни за възпроизводството на този храст, особено като се има предвид, че той е адаптиран към субтропичния и тропическия климат.

Растителна токсичност

Цветята на синадениум са отровни, сокът му може да причини сериозно отравяне и алергични реакции. Поради това се препоръчва да държите растението далеч от деца и животни, а за безопасност е по-добре да режете, трансплантирате и размножавате синадения с ръкавици.

Синадениевите цветя са токсични

Sinadenium Granta е прекрасно растение, което може да се отглежда на закрито. Не е скромно да се грижите, но от време на време трябва да го поставяте под душа, за да измиете праха и да наторите почвата. Това не трябва да се прави толкова често, колкото при други растения.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина