Замиокулкас черен черен гарван

Черният замиокулкас е известен като доларовото дърво, „женско щастие“, „цвете на безбрачието“. Първоначално се отглежда в холандски разсадници, но сега това вечнозелено растение украсява апартаменти, офиси, търговски центрове, училища.

Черен замиокулкас: описание, външен вид

Zamioculcas Black Raven е роден в сухите райони на Мадагаскар. Известни са около 20 култивирани сорта растения. Най-необичайният от тях е Гарванът.

Растението може да нарасне до 1,5 метра височина. Основната разлика между сорта е черните и лилавите листа. Те имат заоблено заострена форма и са разположени симетрично по дължината на стъблото. Прякорът "Гарван" - "гарван" черен замиокулкас получи за сходството на стъблото с разпереното перо на птица.

Zamioculcas Zenzi

Развъдчиците отглеждат миниатюрен вид храст с черни листа - Zenzi zamioculcas, в описанието на който се казва, че се отличава с къси междувъзлия и по-дебел ствол.

Съвети за грижа за черна гарвана у дома

Грижата за растението е лесна. Zamioculcas Black Raven е свикнал да оцелява сред скали и пясък и е в състояние да се адаптира към суровите условия.

На бележка! Всички сортове замиокулкас са отровни. Сокът причинява изгаряне, алергии и лошо храносмилане. Децата и животните не трябва да имат достъп до саксията с цветя.

Осветление

Растението е удобно на сянка, пряката слънчева светлина оставя изгаряния по листата. Подходящо място е северният перваз на прозореца.

Температурен режим

Zamioculcas активно се развива при стайна температура. Нуждае се само от липса на течение и температурата не е по-ниска от 16 градуса по Целзий.

Поливане и влажност

Цветето не понася прекомерна влага. Той издържа здраво на липсата на влага, но не пресушава почвата. Липсата на вода води до изразходване на вътрешни резерви от течност и в резултат листата пожълтяват и падат.

Необходимо е да се полива растението, тъй като горният слой на почвата изсъхва.

След поливане отстранете излишната вода от тигана. Поради застоя на течността корените на растението започват да гният. През зимата е достатъчно да поливате цветето 2 пъти месечно.

Няма нужда да пръскате доларово дърво, тъй като централното отопление създава условия, близки до африканските пустини.

Съвет! Препоръчително е редовно да избърсвате листата с влажна кърпа, това ще запази блясъка и привлекателността на цветето.

Почвата

Растението предпочита лека, рохкава почва, тази консистенция позволява на въздуха да прониква безпрепятствено до корените. Почвената смес трябва да съдържа едър речен пясък, експандирана глина, въглища и малко количество копка земя.

На бележка! Когато избирате готова почва, предпочитание трябва да се дава на смеси с надпис "за сукуленти".

Подхранване

Не е необходимо да се храни Raven zamioculcas, защото растението е в състояние да оцелее дори с минимално количество хранителни вещества в почвата. Но ако има желание да отгледате цвете с размерите, които то достига в естествената си среда, е необходимо оплождане.

За активен растеж растението се нуждае от азот и фосфор. Първият компонент влияе на дължината на леторастите, размера и цвета на листата, вторият стимулира растежа на корените.

Торовете се внасят от началото на март до края на октомври с интервал от 2 седмици.

Подрязване

За да се образува короната, растението се отрязва. Процедурата се провежда най-добре през пролетта и лятото.Повредените, сухи стъбла, пожълтели листа, издънки с голям брой листа се отстраняват с малък остър инструмент.

Не можете да отрежете издънките близо до коренището, по-добре е да оставите малък пън. Секциите трябва да се третират с антимикробно средство, най-добрият вариант е активен въглен на прах.

Необходима е и редовна резитба, така че цветето да не губи хранителни вещества върху ненужни или повредени листа.

Прехвърляне

По-добре е да презасадите доларовото дърво през пролетта. Но ако цветето е купено в различен сезон, по-добре е да се отклоните от правилото. Търговската корабоплавателна почва не съдържа вещества, необходими за здравословното развитие на растението.

На бележка! Не можете да трансплантирате новопридобития Zamioculcas Raven. В продължение на 2 седмици растението трябва да се постави в стая без други цветя.

Ниските широки саксии с много дренажни отвори са подходящи за Черната врана. Диаметърът на контейнера трябва да бъде не повече от 5 см по-широк от кореновата система на растението.

Процедурата за трансплантация на растение:

 1. Дренажът и малко количество пръст се изсипват в нова саксия.
 2. Цветето се отстранява внимателно от стария контейнер (пластмасовата саксия може да се изреже) и се прехвърля в нов.
 3. Хранителната смес се излива в празното пространство и се уплътнява малко.
 4. Част от коренището е останала над повърхността на почвата.

За болни екземпляри този метод не е подходящ. Ще трябва да изчистите напълно корените от почвата, да изплакнете и да отрежете повредените места. Същото трябва да се направи и при разделяне на големи растения.

Zamiokulkas има много чувствителни корени

Поради повишената чувствителност на корените на цветето, трансплантацията му се извършва по метода на претоварване, като същевременно се запазва земната кома. След това е по-добре да поставите растението в засенчена топла стая и след вкореняване да го преместите на постоянно място.

Период на цъфтеж и почивка

Много производители не знаят, че Zamiokulkas Black може да цъфти. Това се случва веднъж на няколко години, но само когато се създадат идеални условия. Дръжката расте от грудка, височината й може да бъде от 3 до 20 cm.

Съцветието е голямо ухо, заобиколено от листенце одеяло

Причини за предотвратяване на цъфтежа:

 • неспазване на температурния режим, прекомерно поливане или липса / излишък на светлина;
 • липса на минерали;
 • неподходяща тенджера;
 • болести, нападения от насекоми.

Периодът на покой започва от началото на октомври. От този момент трябва да спрете храненето, да намалите поливането и да преместите саксията с растението на по-хладно място.

Възпроизвеждане на доларовото дърво

Можете да отгледате дърво от всяка част на растението, но трябва да бъдете търпеливи, тъй като процесът на покълване е много бавен.

На бележка! Първите листа се появяват след развитието на кореновата система, тоест след 1-1,5 години.

Цветето може да се размножава по следните начини:

 • Вкореняване на листа. Големите добре развити листни плочи се изрязват с нож, оставят се 2 часа. След това разрезът се обработва с Kornevin и се задълбочава в земята с една трета.
 • Размножаване от клон. Здравият клон се отрязва, третира се със стимулант за образуване на корени и се поставя във вода с калиев перманганат. Веднага щом се появят кълнове, клонът се трансплантира в земята.
 • Разделяне на клубените. За да разделите успешно растението, трябва внимателно да го извадите от саксията, да почистите корените от почвата. След това трябва да намерите частите с отделните грудки. Необходимо е внимателно да се отделят корените, препоръчително е участъците да се третират с активен въглен.

Образуването на клубени отнема от 2 до 6 месеца

Болести и вредители

Проблеми, с които може да се сблъска цветар, когато отглежда черна врана, и как да ги разрешите:

ПроблемЗащотоРешение
Бавен растеж
 • малка саксия;

 • липса на хранителни вещества.

 • трансфер;

 • Оплождане.

Петна по листата
 • нарушение на температурния режим;

 • излишната влага;

 • Слънчево изгаряне;

 • ножна атака.

 • повишаване на температурата, изключване на течение;

 • намаляване на поливането;

 • преместване на по-тъмно място;

 • фунгицидно лечение.

Петна по стъблата
 • студ;

 • застояла вода.

Нормализиране на външните условия. Препоръчително е да се трансплантира растението, като преди това са се обработили всички области с фунгициден разтвор.

Най-опасните врагове на доларовото дърво са паякови акари, мащабни насекоми, листни въшки и брашнести червеи.

Признаци на нападение от вредители:

 • наличието на тънки паяжини;
 • появата на тъмни петна с различни размери;
 • бледност и навиване на листата (черните мушици се виждат ясно на плочите);
 • бял цвят, който с времето става кафяв.

Ако се открият насекоми, е необходимо цветето да се третира с мек сапунен разтвор. Ако методът не даде резултат, на помощ ще дойдат инсектициди.

Някои хора вярват в магическите свойства на замиокулкасите. Някои са сигурни, че растението носи женско щастие, други го смятат за мужегон. Да вярваш или да не вярваш - всеки сам избира за себе си. Във всеки случай дървото от черен долар е достойна декорация на дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина