Размножаване на Zamioculcas у дома

Замиокулкас (лат. Zamioculcas) няма толкова популярни имена - парично дърво, цвете безбрачие, доларово дърво. В действителност това е многогодишно, тревисто, вечнозелено растение с дебело грудково коренище. Сукулентът принадлежи към семейство Ароидни (латински Araceae).

Възпроизвеждане на zamiokulkas у дома

В ботаническата класификация е известен само един представител на вида - Zamioculcas Zamielistny (лат. Zamioculcas Zamiifolia). В продажба можете да намерите различните му сортове и хибриди, но всички те се размножават по един и същи начин.

Доларово дърво

Кое време на годината се счита за оптимално

Най-доброто време за извършване на работа по размножаването на замиокулкас е ранната пролет.

Има няколко причини за това:

 • продължителността на светлинните часове се увеличава;
 • по-лесно поддържане на равномерна температура и влажност;
 • растението толерира нараняването по-малко болезнено.

Млади кълнове от замиокулкас

Правила за размножаване на доларово дърво

Основната част на растението не са външните стъбла с листа, а подземните грудки. За да расте растението добре в нова саксия, обемът му трябва да е само малко повече от размера на самата грудка, но отдолу е необходим дебел слой дренаж.

Забележка! Устойчив на суша замиокулкас умира, когато се напои.

Оптималната влажност на въздуха е от порядъка на 30-60%, така че атмосферата на отопляваните помещения подхожда добре на сочните.

Избор на подходяща почва и подреждане на дренаж

Почвената смес за засаждане може да се приготви самостоятелно чрез смесване на тревна почва с торф и пясък в равни пропорции. Готовата почва е подходяща за кактуси и сукуленти. Висококачественият субстрат е рохкав, дишащ, има рН 5,5-6,5.

Това е приблизителното съотношение между обемите на почвата и дренажа.

Препоръчително е да вземете керамична саксия, тъй като прерастващите листа могат да преобърнат твърде лека пластмаса. Отдолу са необходими отвори за оттичане на водата, която се оттича от картера всеки път след поливане. Дренажът от малка експандирана глина, счупена тухла или малки камъчета се излива около 1/4 от височината на саксията.

Осигурява топлина и ярко околно осветление

Температурата на въздуха през цялата година трябва да е равна в рамките на +18 .. + 26 ° С. Също толкова критично за този сочен: хипотермия под +15 ° С и прегряване над +38 ° С.

Африканското растение много обича ярка светлина, но продължава да расте на полусянка. За саксията первазите на южния и югоизточния прозорец са идеални.

Колкото повече светлина получават листата, толкова по-големи и по-ярки ще растат. В най-горещите летни месеци листата на южния прозорец могат да изгорят, така че са леко засенчени с тюл или щори.

Забележка! При липса на слънчева светлина издънките се разтягат нагоре и изтъняват.

Zamioculcas - размножаване у дома, методи

За начинаещите е трудно да повярват колко бавно се възпроизвежда този сочен.Отличен резултат може да се постигне само като се знае точно как да се размножава zamioculcas у дома. За най-ефективно се счита разделянето на храста на няколко независими грудки, но се използват и други методи.

Доларово дърво - как да се размножава вегетативно

Един или повече клони (издънки), удебелени в основата, покрити с противоположни месести листа, растат от възрастни клубени на замиокулкас. Всяка от тези части на растението е подходящ посадъчен материал за размножаване.

Как Zamiokulkas се възпроизвежда чрез клон

За размножаване клонките се отрязват в основата и се вкореняват в пръст или вода. И двата метода могат да работят добре, но обикновено е по-лесно да се изкорени клон в субстрата.

Процедурата стъпка по стъпка е следната:

 1. Долният край на клон, нарязан с остър нож, се потапя в Корневин или Циркон, за да се стимулира растежа на корените.
 2. Оставете да изсъхне за няколко часа.
 3. Поставя се в чаша вода или в саксия със субстрат.

Забележка! Водата в чашата трябва да се сменя всеки ден, за да бъде чиста (филтрирана и преварена).

Първият път можете да напоявате саксията с клон само след 2-3 дни. Скоростта на образуване на корени е 2-3 месеца, след което в края на клона трябва да се образува грудка. Появата на нова вегетативна пъпка трябва да се очаква не по-рано от 5-6 месеца. За да ускорите процеса малко, можете да използвате оранжерия - покрийте всичко отгоре с прозрачна торбичка.

Капацитетът за вкореняване на клон не трябва да е голям

Размножаване чрез резници

Клон за възрастен може да бъде разделен на сегменти - резници. Издънка, подходяща за размножаване, има няколко листа (корона - 3 листа). Всеки от тях може да бъде вкоренен по същия начин като цял клон. Рязането е от полза, тъй като резултатът от работата ще бъде не едно младо растение, а няколко наведнъж.

Всяко стъбло трябва да бъде засадено в субстрат, така че част от стъблото да е напълно скрита.

Zamioculcas - размножаване на листа

Ако не е възможно да се отреже цял клон (например, той е единственият в наличния екземпляр от zamiokulkas), трябва да помислите как да отглеждате zamiokulkas от лист. Листът може да бъде внимателно отрязан в долната част на издънката, без да се разваля външният му вид.

Успешно вкоренени листа

Правилният лист трябва да е без петна, следи от болести и повреди. С негова помощ можете успешно да разреждате сукулент в точното количество, като използвате вкореняване във вода или в субстрат. За месец могат да се образуват възли в долния край на листа и тогава ще се появят тънки бели корени. Ако вкореняването е станало във вода, тогава е необходимо да се направи внимателно засаждане в почвата.

Забележка! Листата не могат да се поставят в много голям съд - чаши от 100 мл са достатъчни.

Как да засадите zamioculcas у дома с грудки

Възрастните грудки образуват дъщерни клубени с възрастта. Тези "бебета" са отличен посадъчен материал. Много е лесно да се размножават zamioculcas с тяхна помощ, подсечки обикновено не се случват, ако спазвате необходимите правила за грижа за растението.

Такава грудка може да се нарязва на няколко части, като на всяка се оставя стъбло

За да получите клубените, ще трябва да извадите целия храст от саксията (понякога трябва да го счупите или отрежете, за да направите това). Освен това всички клубени трябва да бъдат разделени, всеки трябва да има свой собствен куп дебели корени и стъбло (или пъпка). Големи грудки с множество стъбла могат да бъдат нарязани на парчета от натрошени въглища. След това остава само да засадите клубените в саксии с пръст, опитвайки се да изберете всеки свой собствен контейнер по размер.

Генеративен метод за разплод

За тези, които сериозно се занимават с размножаване на zamiokulkas, можете да опитате семенния метод за неговото възпроизвеждане. Това растение рядко цъфти, почти е невъзможно да се намерят семената му на свободна продажба.Трябва само да изчакате те да се появят във вашето собствено копие.

Цъфтящи замиокулкас

Съцветието е ухо с мъжки и женски цветя (както повечето ароиди). С опрашването, което в естествената среда се случва с помощта на вятър и насекоми, а у дома - изкуствено, се образуват яйчници със семена. Те трябва да бъдат засадени веднага след узряване, тъй като кълняемостта се губи след една година.

Сеитбата се извършва в субстрата, като всяко семе се задълбочава с 1,5-2 см. Отгоре се покрива с филм и се оставя на топло място. Появата на кълнове ще трябва да изчака 2-3 месеца. Първо ще се образува подземен възел и едва след това от него ще се появи кълнове. Можете да го засадите само след появата на няколко листа.

Грижа за младите растения

Като цяло грижата за резници и отделени възли е точно същата като за възрастен екземпляр. Сукулентът не харесва:

 • чести трансплантации;
 • прекомерно поливане;
 • чернови;
 • хипотермия.

Поливането се извършва само когато почвата в саксията изсъхне повече от половината. Продължителната суша на практика не вреди на растението; през зимата се полива не повече от веднъж месечно. Поради залива клубените изгниват и растението вероятно ще умре.

Забележка! След всяко поливане излишната вода от тигана трябва да се източи, тя винаги трябва да остане суха.

В горещите месеци е полезно да нанасяте въздушната част с чиста топла вода от спрей веднъж дневно (рано сутрин или късно вечерта). Освен това през цялата година листата трябва редовно да се избърсват с влажна кърпа от прах.

Тор се внася два пъти месечно, само през летните месеци. Подходящи препарати за кактуси и сукуленти. Те обикновено се продават в течна форма и се разреждат в чиста вода в дозата, посочена от производителя.

Възможни проблеми и решения

Флористите са забелязали няколко често срещани проблема при отглеждането на замиокулкас и начини за тяхното решаване:

 • Листата падат - настъпи изсъхване. Обикновено можете да възстановите живота на растението, ако възобновите редовното поливане.
 • Влажните и потъмняващи части на листата показват процеси на гниене в клубените. Необходимо е да извадите растението от саксията, да отделите всички изгнили части, да обработите остатъка със счукани въглища и фунгицид и да го засадите отново в чист съд с нов субстрат. В бъдеще намалете поливането.

Типични признаци на гниещи клубени

Много рядко сукулентите са засегнати от вредители:

 • Паяк акари. Появата му се сигнализира от белезникав цвят от вътрешната страна на листата. Не трябва да стартирате този проблем. Работата е там, че zamioculcas не е способен да се регенерира. Петна и щети по издънките му ще останат до края на живота му. С вредителите трябва да се бори веднага щом бъдат открити. За кърлежи се използват специализирани акарициди, например "Actellik".
 • Щит. Появата му е лесна за пренебрегване, така че малки са младите вредители. Възрастните се крият в самото растение, като се затварят отгоре със своите „щитове“, които не се различават по цвят от листата. Лечението с "Aktara" помага от този вредител.
 • Листни въшки. Има доста вредители от тази група, те се различават помежду си по размер и цвят. С тях трябва да се справя по същия начин - измийте листата със сапунена вода и след това с чиста вода. За да се затвърди резултатът, е необходимо да се напръскат издънките с инсектицид, например "Fitoverm".

Развъждането на zamioculcas е много интересно, тъй като характеристиките на жизнения цикъл на това растение са уникални. Понякога има усещане, че сукулентът просто е замръзнал завинаги, но минава известно време и той буквално „изстрелва“ нови издънки. Това събитие определено си струва чакането.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина