Синьо прасе: основите на домашните грижи и примери за популярни сортове

Прасето, или слива, има невероятна палитра от цветове. Няма такива нюанси сред другите цъфтящи растения. Цветята, събрани на хлабави гроздове, покриват цялата дължина на стъблото. Съцветия с невероятна красота, издънки, които се отдават на всякаква форма, ви позволяват да създавате красиви композиции за декориране на къщи, апартаменти и работни места. Прасето се формира под формата на храст, дърво, топка или се засажда в саксии като ампелни.

Описание на цветето

Жителка на субтропиците в Южна Африка запази изискванията на родината си за стаен живот. Обилното осветление и поливане е необходимо за нея през цялата година. Дългите мигли от олово могат да растат повече от метър, покрити с цъфтящи чадъри. Листата с фина купчина са боядисани в мек зелен цвят, много приятен на допир. Някои видове имат прилистници. Цветята са с диаметър около 3 см, събрани в големи рохкави гроздове. Обилният цъфтеж на оловото изглежда много впечатляващо и празнично. Съцветията излъчват деликатен, фин аромат.

Изключително богат акварелен цвят

За ваша информация! В природата има около 10 вида олово, но има само три цвята на цветята: снежнобяло, небесносиньо и коралово розово. Синият заушка най-често се среща у дома. Бялото олово само набира скорост в популярността си сред производителите на цветя.

Червеното прасенце е най-малко вероятно да украси руските прозорци, въпреки че условията на задържане са еднакви за всички видове.

Plumbago: домашни грижи

Свинята е цвете, което е непретенциозно и подходящо за начинаещ производител. Недостатъците в грижите се виждат веднага: тургорът на листата се губи или тя ги изхвърля. При благоприятни условия той расте доста бързо, може да цъфти през цялата година. За пълен растеж са ви необходими:

 • обилно осветление. Южният прозорец с пряка слънчева светлина, който трябва да се разсейва по обяд, е най-добрият вариант. Западните и източните прозорци също са подходящи за пламбаго. В задната част на стаята прасенцето няма да цъфти, а издънките му ще се разтегнат и ще изхвърлят листата. През есенния и зимния период (с изключение на латентността) се изисква допълнително изкуствено осветление. Прасето след сън или донесено от магазина трябва постепенно да свикне с осветлението. Резката светлина може да навреди на цветето;
 • температурата не трябва да е по-висока от 23 ° C, в противен случай листата на растението ще започнат да изсъхват. През лятото, когато е твърде горещо, са необходими пръскания, душ, потоци чист въздух, през зимния период на почивка - 10-12 ° C;

Свинята расте с удоволствие през лятото на балкони и открити веранди

 • от началото на пролетното пробуждане до много студеното време, поливането е необходимо обилно, ежедневно. Влажната почва осигурява на растението силата за активен растеж и цъфтеж. Почвата в саксията изсъхва много бързо, важно е да не се оставя земната кома да изсъхне, това е вредно за съцветията и корените на цветето. През зимата горният слой на почвата трябва да изсъхне преди по-нататъшно поливане. Вода за напояване се нуждае от стайна температура, отделена. Кафявите листа са признак на нередовно или лошо поливане;
 • цветето изобщо няма изисквания за влага. Пръскането може да се използва за регулиране на повишаването на температурата през лятото;
 • тор ще помогне на цветето в периода на активен растеж и цъфтеж. Комплексният тор за цъфтеж трябва да поддържа оловото от пролетта до есента. Те трябва да се въвеждат на всеки две седмици;
 • резитбата е необходима на растението като стимул за цъфтежа и растежа на нови издънки.Нарежете стъблата с 2/3 през есента след цъфтежа и през пролетта, като премахнете слабите зимни издънки.

Важно! Трябва да оставите 2-3 стръкови издънки на цветето, които няма да бъдат отрязани. Когато оформяте корона или преплитате издънки върху опора, трябва да действате внимателно.

Оловните издънки са сгъваеми, но доста крехки

Плумбаго се извива много добре, но тъй като няма нито антени, нито бодли, той не може да се придържа сам. Екзотиката ще изглежда грандиозно на подпори, стълби или рамки за цветя. Честото прищипване ще помогне да се образува гъст храст. Прасето също е оформено под формата на дърво.

Тайната на екзотичната красота

Декоративността на прасето е в неговия цъфтеж. За да може растението да цъфти активно през пролетта, е необходимо:

 • с настъпването на зимния студ постепенно намалявайте температурата до 8-12 ° С;
 • намалете поливането;
 • дайте на растението пълна почивка;
 • намалете осветлението, но не скривайте цветето на сянка;
 • редовно проветрявайте стаята.

За ваша информация! Намаляването на температурата провокира полагането на цветни пъпки.

Тъй като цветята на леторастите растат последователно, цъфтежът продължава два до три месеца. С настъпването на есента, за да стимулирате полагането на нови цветни пъпки, трябва да отрежете издънките 2/3 от дължината. След такава процедура ще започне период на активен растеж на нови издънки и цъфтеж до зимен покой.

Важно! Само младите издънки могат да цъфтят. С максимална резитба на дължината на старите клони настъпва активен растеж на младите и следователно обилен цъфтеж.

Необходимо е да се премахнат избледнелите издънки, тази екзотика не ги изхвърля сама. През пролетта, когато се режат издънки, се отрязват и стари дръжки (около 5 см от дължината).

Трансплантация на растения

Младото растение изисква промяна на почвата и увеличаване на обема на саксията всяка пролет. По-старото растение се нуждае от смяна на почвата на всеки 2-3 години и горният слой на почвата може да се обновява всяка пролет. Саксията трябва да има добър дренажен слой, така че обилното поливане да не е вредно за корените.

Няма специални изисквания за пота

Почвата се нуждае от питателна и тежка. Смес от копка земя с пясък и торф ще добави хумус. Подходящ е и универсален субстрат за цъфтящи култури.

Забележка! Ако трансплантацията се извършва след покупката, препоръчително е да премахнете старата почва възможно най-много. За по-проспериращ период на възстановяване след трансплантация се добавя суперфосфат.

Оловото се трансплантира по метода на пренасяне, тъй като корените са крехки и лесно се повреждат. След процедурата растението се изрязва и оформя.

Важно! Увреждането на корените по време на пресаждането може да доведе до липса на цъфтеж.

Метод за отглеждане на пламбаго

Прасето се размножава лесно и без усилие чрез резници. Те се вкореняват бързо, могат веднага да се вкоренят в смес от пръст и пясък. Размерът на изрезката не е толкова важен, основното е, че той има поне две листа и горната точка на растежа на издънките. Изрязаните резници се вкореняват в отделни чаши и се поставят на светло и топло (20 ° C), като редовно се овлажнява почвата. След две седмици новите сондажи придобиват коренова система.

Забележка! Изрязаните издънки след пролетно и есенно подрязване на цветя са подходящи за присаждане.

Красавицата се размножава добре със семена в малки оранжерии. Покълването на семената е добро, кълновете изискват втвърдяване преди засаждане в отделни саксии. Растение, израснало от семена, ще цъфти само след две години.

Plumbago расте много бързо, като произвежда много издънки и дръжки.

Той перфектно запълва цялата кухина на светлите прозорци, с негова помощ можете да създадете фитостенна или жив плет. С подходящи грижи растението живее до 10 години, радвайки с обилния и красив цъфтеж. Но за това трябва да изучите правилата за засаждане и грижи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина