Табернемонтана - домашни грижи

Табернемонтана не се нуждае от специални грижи и може да расте при непретенциозни условия. С тези качества тя придоби голям брой фенове, които успяха да я оценят. Растението има красив външен вид по всяко време на годината.

Произходът на растението

Името на цветето е много трудно за произнасяне, но въпреки този недостатък, производителите на цветя са щастливи да го придобият. На някои прилича на гардения, на други на жасмин. Тръстиката Табернемонтана няма нищо общо с нито едно от тези растения. Името му е дадено в чест на Яков Теодор Табернемонтан.

Цъфтящата табернемонтана радва окото

Родината на цветето е Централна и Южна Америка, където местните жители го наричат ​​„цветето на любовта“. С течение на времето започна да се разпространява по целия свят. Дървото се отглежда най-често на закрито. В страни, където въздухът е влажен и топъл, табернемонтана е декоративно растение, което расте в градините. В Америка средствата за борба с вредителите се правят от части от храста, добавят се към напитки и се ядат плодовете на някои сортове.

Описания

Вътрешното цвете табернемонтана прилича на миниатюрно дърво или храст. Издънките и стъблото на цветето са дървесни. Цветовете са бели, с двойни ръбове по венчелистчетата. Пъпките цъфтят целогодишно, като растат по върховете на леторастите.

Важно! От външната страна на листата на табернемонтана са разположени малки устици, благодарение на които растението диша. Поради тази причина не можете да ги изтриете.

Листата растат до 17 сантиметра, имащи удължена форма с остър край. На стъблото те са разположени един срещу друг. Повърхността на листата е плътна и леко лъскава.

Табернемонтана и гардения: разлики

Табернемонтана прилича на гардения, обичана от всички, така че много хора лесно ги объркват. За да предотвратите това, е важно да знаете как да правите разлика между тези цветя:

  1. При лоши условия гарденията ще боли, листата ще пожълтеят, окапнат. В същото време табернемонтана ще се чувства чудесно, ще се развива и ще мирише сладко.
  2. Цветята на двете растения имат различна форма и приятен аромат, листата им са значително различни. При гардения върховете са заоблени, при табернемонтана заострени.

Видове и сортове растения табернемонтана

В природата има повече от сто разновидности табернемонтана, има много по-малко закрити сортове. Най-често следните се отглеждат от любители.

Tabernaemontana divaricata

Този сорт е най-разпространен сред любителите на цветя. Различава се по корона с форма на топка. Всеки клон е хоризонтален и завършва с четка от съцветия от снежнобяли цветя.

Растението има голям брой видове

Всяка пъпка има пет венчелистчета, покрити с гофрирани ръбове. Ароматът на табернемонтана напомня на жасмин. След цъфтежа се появяват продълговати плодови шушулки.

Елегантна Табернемонтана (Tabernaemontana elegans)

Този сорт е ценен заради своята простота в грижите и красотата. Бушът се разклонява, докато е много по-нисък от табернемонтана Дивариката. Цветята също имат пет венчелистчета, но нямат двойни ръбове. Това растение е известно със своята зимна издръжливост, то може да толерира лек спад на температурата.

Увенчан от Tabernemontana (Tabernaemontana coronaria)

Храстът е със средна височина, а листата са релефни на повърхността. В края на всеки клон се образуват съцветия с петнадесет нежни цветя.

Tabernaemontana holstii

Този вид е много рядък. Отличителната черта са цветните листенца, които са оформени като витло. Листата са овални, донякъде удължени.

Табернемонтана

Tabernaemontana sananho

Сортът се отличава с дълги тридесет сантиметрови листа. Венчелистчетата на цветята са тесни, дълги, свити. Плодовете на растението могат да се ядат.

Табернемонтана Амсония

Този вид растение има сини цветя, което значително го отличава от останалите сортове. Amsonia tabernemontana се използва като декоративен храст.

Tabernemontana цветя

Освен това има и популярни сортове като табернемонтана бяла звезда, хавлиена и табернемонтана джудже златни вариетата. Tabernemontana пъстри прелести със своята форма и цъфтеж.

Присаждане на растение от Tabernemontana в саксия

Трансплантацията на табернемонтана няма да бъде трудна. Основното условие за тази процедура е спазването на всички препоръки.

Какво е необходимо за кацане

Преди да започнете да засаждате растение в саксия, трябва да подготвите всичко необходимо. Почвата се изисква лека, рохкава, която лесно може да премине вода. Киселинността трябва да бъде в интервала 4,5-5,5. Ако правите почвената смес сами, тогава иглолистна и широколистна почва, речен пясък, торф и хумус се вземат в равни пропорции. В процеса на грижа за цвете веднъж месечно към земята се добавя малко лимонов сок.

Изборът на гърнето е от голямо значение. Най-добре е да е достатъчно дълбок и широк. В никакъв случай не трябва да вземате сферичен продукт или стеснен в средата. На дъното на саксията трябва да се постави дренаж, за да се предпази кореновата система от преовлажняване.

Трябва често да трансплантирате табернемонтана, тъй като храстът расте бързо

Оптимално местоположение

За да цъфти и се развива табернемонтана, трябва да изберете правилното място, където ще стои саксията. Тъй като растението е напълно неизискващо, то може да бъде поставено на перваза на прозореца или наблизо. Продължителността на светлинните часове на деня не играе особена роля за развитието на цветята. Пет-шест часа дневна светлина са му достатъчни, за да цъфти и мирише на цветя.

Ако слънцето го осветява възможно най-дълго, тогава цъфтежът ще бъде по-обилен. Затова най-добре е да поставите табернемонтана на прозорец от източната или западната страна. Ако цветето е от южната страна, тогава по обяд се препоръчва да го покриете от пряка слънчева светлина.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Растението се нуждае от две или три трансплантации годишно, тъй като расте и се развива бързо. В процеса трябва да се има предвид, че кореновата система, макар и мощна, е доста крехка. Затова се препоръчва да го прехвърляте от гърне в гърне заедно със земна бучка. Новата саксия трябва да е малко по-голяма от предишната и да се напълни с четвърт нов дренаж. Процедурата трябва да продължи, както следва:

  • растение се отстранява от стар съд заедно с пръст, която не може да се отърси;
  • храстът се поставя в нова саксия за дренаж;
  • кореновата система е покрита с плодородна почва;
  • растението след пресаждането леко се полива;
  • добавете пръст, ако е необходимо.

Размножаване на растения

Цветът се размножава чрез резници или семена.

Размножаване

Резници

За процеса на възпроизвеждане на табернемонтана чрез резници ще трябва да отрежете клонка с дължина 10 сантиметра.Посадъчният материал трябва да се реже с остър нож. Не забравяйте да изплакнете разреза, така че съдовете да не се запушват. Стъблото се поставя в топла вода с разтворен в него активен въглен и се покрива с торбичка. След месец се образуват корени.

След това се извършва процесът на формиране на кореновата система. За това изрезката се засажда в субстрат от торф и пясък. След като стане ясно, че кореновата система напълно е покрила почвата, растението може да бъде засадено в пълна саксия.

Отглеждане от семена

Вторият начин за отглеждане на растение е предпочитан от ботаниците, които се интересуват какво точно може да се получи в крайна сметка. В крайна сметка е известно, че с метода на възпроизвеждане със семена се губят сортовите характеристики.

Домашни грижи

За да може табернемонтана да се чувства чудесно в къщата, ще е достатъчно да се създадат минимално подходящи условия за нея:

  • вода навреме;
  • стаята трябва да е топла;
  • растението изисква достатъчно светлина.

Ако за цветето табернемонтана се грижите правилно у дома, можете да се възхищавате на цъфтежа му през цялата година.

Въпреки непретенциозността, растението се нуждае от подходящи грижи.

Случва се листата на растението да започнат да пожълтяват. Това са първите признаци на заболяването. Мнозина ще се интересуват защо това се случва. Причината може да е неправилна грижа за храста: почвата не е подходяща или поливането не е направено правилно.

Режим на поливане

За нормалния растеж и развитие на табернемонтана е необходим правилният режим на поливане. Тази процедура се прави редовно, заедно с това трябва да има малко вода. Поливайте цветето два пъти седмично през лятото и веднъж седмично през зимата.

Важно! За табернемонтана пръскането е за предпочитане пред поливането, което се препоръчва през картер.

Подхранване

За да може храстът да цъфти обилно, е важно да се подхранва. Растението се подхранва през периода от пролетта до есента. В този случай има редуване на минерални торове с органични.

Важно! Торовете трябва да се прилагат стриктно в съответствие с установените норми, за да не се повреди кореновата система.

По време на цъфтежа

Tabernemontana може да цъфти в продължение на осем месеца. През този период тя се нуждае от достатъчно количество хранителни вещества и влага. Освен това, по време на полагане на пъпки, растението не се препоръчва да се премества от място на място.

През периода на почивка

За да може растението да почива през зимуването от цъфтежа и да набира сила за следващия сезон, то се полива и пръска по-рядко. Температурата на въздуха пада до 16 градуса. Не забравяйте да премахнете получените пъпки.

Подготовка за зимата

Табернемонтана може да цъфти и през зимата. За да направите това, трябва да подготвите подходящи условия за нея. Температурата трябва да е около +18 градуса. Инсталирано е допълнително осветление за удължаване на дневната светлина. Поливането се извършва в същия режим, както през лятото.

Всички производители, които имат в апартамента си тропическо растение, наречено Tabernemontana, са възхитени от непретенциозно цвете, което може да радва окото с цъфтежа си през цялата година. Основното нещо е да не забравяме да храним дървото, да се грижим за него и да овлажняваме почвата навреме.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина