Цвете на езика на свекърва - домашни грижи

Езикът на свекърва или щука опашка е стайно растение, шампион в производството на кислород и усвояването на вредни вещества от въздуха. Той е в състояние да отделя антисептик, който убива вируси и микроби. Също така, растението е непретенциозно и изглежда страхотно на закрито. Как да се грижим правилно за него?

Описание цвете език на свекърва

Езикът на свекърва е вид многогодишни растения, принадлежащи към семейство Агаве. Нейната родина са саваната и субтропиците на Африка и Азия. Има около 60 растителни вида. Листата му растат от коренището. Някои видове имат стъбло. Листата са дълги, могат да бъдат дебели, овални, плоски или широки, предимно тъмнозелени на цвят (при някои видове цветът е тъмнокафяв). Листата имат ивици от жълти или бели цветове. Те растат предимно вертикално, някои в различни посоки или успоредни на земята. Коренището пълзи. Размножаването на цветя се извършва чрез листа, семена, издънки или коренища.

Как изглежда

За ваша информация! Растението има много популярни имена: език на свекърва, щука опашка, индийски меч, змийска кожа и дори езикът на дявола. Всичко това благодарение на продълговатите листа, които приличат на дълги езици.

Външен вид

Научното наименование - сансевиерия или сансевиерия - е дадено на цветето в чест на принц Р. де Сангро.

Как цъфти „Езикът на тъщата“ у дома

Цъфтежът на езика на свекърва е рядко явление. Цветовете му са бели или кремообразни с дълги тичинки, събрани в пискюл на дълго тънко стъбло и имат приятна миризма.

Характеристики на грижите

Езикът на свекърва е цвете, домашните грижи за което не създават много проблеми, обичано от производителите на цветя заради своята простота и неизискваност.

Температура

През лятото растението не се страхува от никаква топлина и расте добре при всякаква температура. Най-добре е да го държите около 16 ° C. Минималната температура през зимата е 5 ° C. В противен случай корените ще започнат да гният.

Осветление

Родината на цветето е изпълнена със слънце, така че в апартамента трябва да изберете най-слънчевото място за него. Можете да го оставите на сянка, но при липса на светлина растението не се развива добре и листата му губят цвят.

Поливане

Корените на Сансевиерия са адаптирани към живота в сухи места, така че растението може да се справя без поливане дълго време. Желателно е водата да е утаена или да вали стайна температура.

В зависимост от сезона се препоръчва да се полива цветето:

 • през лятото, в горещите дни, веднъж седмично, в облачно, тъй като почвата изсъхва;
 • през зимата, веднъж на 3-4 седмици;
 • през пролетта и есента се изисква умерено поливане, в зависимост от степента на изсъхване на почвата.

След 15-20 минути. след поливане изцедете излишната вода от картера.

Важно! Водата не трябва да попада в изхода на цветето, това може да доведе до неговото гниене.

Пръскане

Не е необходимо да пръскате цветето, особено когато се съхранява в среда с ниски температури на въздуха.

Влажност

За сансевиерия най-добрият въздух е сух. Листата периодично, но не твърде често, се избърсват с влажна мека гъба, за да се отстрани прахът и допълнително да се наситят с влага.

Грундиране

За да предотвратите застояването на влага в контейнера, струва си да направите дренажен слой в долната част на саксията. Може да бъде експандирана глина, тухлени чипове, трошен камък или чакъл.

За да се създаде хранителна среда за сансевиерия, тревата, листната почва и пясъкът се смесват в пропорции 2: 1: 1.

Важно! Почвата трябва да е рохкава.

Грундиране

Подхранване

Младото растение може да бъде оплодено не по-рано от шест месеца след засаждането. Подхранването се извършва само през лятото, веднъж месечно.

Като тор се използват течни препарати за домашни растения. Те могат да бъдат намерени в специализирани магазини. Торовете с високо съдържание на фосфор и калций също са подходящи за сансевиерия.

Забележка! Количеството азот в горната превръзка трябва да бъде минимално, тъй като поради излишъка му кореновата система може да започне да гние.

Болести

Sansevieria не е податлива на болести, но неправилната грижа може да предизвика следните проблеми:

 • тъмни петна по листата - излишна влага при ниски температури;
 • пожълтяване на листата - липса на светлина или прекалено стегнат съд;
 • листата са меки и падат под собственото си тегло - липса на светлина;
 • пожълтяване и мекота на листата в основата - възможно е водата да е навлязла в изхода за цветя. Това може да провокира гниене или гъбични заболявания;
 • летаргични, пожълтели, сухи върхове на листата - излишна влага, липса на светлина или твърде ниска температура на въздуха;
 • увяхващи листа - липса на влага;
 • плесен или цвете - излишна влага.

Болест

Важно! Не отчупвайте върха на върховете на листата, това влошава растежа на растението.

Как да засадите цвете език на свекърва у дома

Капацитетът е избран широк, но плитък, тъй като кореновата система на цветето се развива бавно и не покрива голяма площ. В дъното трябва да има дупки за изтичане на излишната влага. Саксията трябва да бъде направена от порест, влагопропусклив материал. Глина или керамика ще свършат работа.

Почвата се нуждае от рохкава, леко кисела. В допълнение към горната опция за почвата ще бъдат полезни следните опции за почвата:

 • листна и тревна почва, хумус, торф и пясък в съотношение 2: 1: 0,5: 1: 1;
 • листа и копка земя и едър пясък в пропорции 1: 1: 2;
 • трева, торф и пясък в съотношение 3: 1: 1.

Съхранявайте кактусова почва също е добра.

Тухлен чипс, костно брашно или парчета въглен (продават се в специализирани магазини) могат да се добавят към подготвената почва.

Половината от резервоара за засаждане е изпълнен с дренажен слой. Самото цвете трябва да бъде засадено с бучка пръст, заплетена в корените, така че те да бъдат по-малко наранени.

Как да трансплантирате цвете

Броят на трансплантациите зависи от възрастта на растението. Езикът на млада свекърва се трансплантира всяка пролет. За по-старите цветя е достатъчен веднъж на 2-3 години. Контейнерът за трансплантация не трябва да бъде много по-голям от предишния, тъй като корените растат бавно.

Важно! Необходима е трансплантация, когато корените напълно ограждат земята.

При пресаждането обраслото коренище се изрязва и се засажда в подходящи съдове, като предварително се обработват разфасовките с въглен.

Правилно трансплантираният език на свекърва се развива и цъфти добре.

При добри условия коренищата растат с млади издънки. Те трябва да бъдат седнали. Ако издънката има поне една пъпка за растеж, тя може да расте самостоятелно в отделен контейнер.

Прехвърляне

Знаци и суеверия

Сансевиерия е обгърната от знаци - както добри, така и лоши. Дългите листа са като езици, донесли на растението много необичайни имена, а заедно с тях и вярвания. Ето някои от тях.

Възможно ли е да държите цвете на свекърва у дома

Трудно е да се прецени ползата или вредата от цветето: някои вярват, че езикът на свекървата носи кавги и псувни, поради което браковете се разпадат. В същото време много екстрасенси и биоенергетици са убедени в обратното. Сансевиерия връща мира и хармонията на семейството, помага за установяване на взаимоотношения и избягване на конфликти, а ефектът от нейното действие е еквивалентен на действието на цвете на женското щастие.

Каква е енергията на едно цвете

Езикът на свекърва е вампирско растение.Той има тенденция да абсорбира енергията на помещението, но особеността е, че поглъща негативизъм, гняв и агресия, благодарение на което жителите стават по-приятелски настроени един към друг.

Важно! Смята се, че дългите листа поемат цялата лоша енергия и освобождават добрата.

Появата на цветя на сансевиерия се счита за добра поличба. Това предсказва успех в бизнеса и топла атмосфера в семейството. Ако обаче цвете цъфти през зимата, тогава, напротив, това е лош знак. Могат да се случат големи кавги и конфликти, които могат коренно да променят живота ви.

Но според експерти растението започва да цъфти, когато усети, че скоро може да умре. Това се дължи на отглеждането в лоши условия, така че сансевиерията бърза да произвежда семена за по-нататъшно размножаване. Но не трябва да оставяте цвете без вода и светлина или над тях, за да цъфти, а по-скоро ще доведе до смъртта му.

Доверието на знаци или опитни цветари е чисто личен въпрос.

Блум

Как да привлечем благосъстоянието с език на цвете на свекърва

За да бъде сансевиерията полезна, трябва да изберете правилното място. Не е задължително да е спалня или детска стая. Също така, не оставяйте цветето на перваза на прозореца или близо до вратите.

Езикът на свекърва е в състояние да защити своя господар. Ако някой от вашите познати предизвиква подозрение с намеренията си, трябва да сложите цвете на кръстовището с този човек. Така растението ще предпазва от негативно влияние. Можете също така да го поставите на работното си място, за да привлечете успеха в бизнеса и да се предпазите от вредното влияние на други хора.

Езикът на свекърва е обичан от градинарите заради красотата и непретенциозните грижи. Освен това той е в състояние да помогне на собственика при определени условия. Но най-важното е, че сансевиерията трябва да угоди на собственика си. Тогава това ще донесе максимална полза и радост.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина