Tillandsia - домашни грижи след покупка, цъфтеж и пресаждане

Tillandsia е необичайно и екзотично растение. Той е обичан и ценен заради своята декоративност, а видовете тиландсии са напълно различни един от друг. Необичайни по своята форма, цвят, цъфтеж и начин на растеж, тези невероятни цветя са покорили много цветари и декоратори. Най-интересното е, че тези екзотични епифити са най-близките роднини на ананаса.

Произходът и външният вид на растението

Родният дом на това екзотично растение са тропиците и субтропиците на Южна и Централна Америка. Tillandsia принадлежи към род Bromeliads и има повече от 500 разновидности. Най-често срещаните са атмосферните и саксийните:

 • Атмосферните видове нямат развита коренова система и кореновите издънки се използват само за да се прикрепят към ствола на дървото, камъка или камъка. Те се хранят от въздуха, набавяйки необходимата им влага и хранителни вещества. Листата са подобни на сукулентите - месести с приток на влага вътре. Те растат под формата на розетка или хаотично усукани дълги издънки, като приемат неусложнени форми. Особеността на атмосферните тиландии е, че растението цъфти веднъж в живота.

В дивата природа цветето обича да се поставя на дървета.

 • Саксийните растения са по-скоро като обикновени стайни растения. Те растат в рохкава въздушна почва, като предпочитат горния широколистен слой в дивата природа. Коренът е слабо развит, растението получава по-голямата част от храненето си от въздуха. Листата са зелени, лъскави, сочни.

Цъфтяща атмосферна и саксийна тиландсия

Описания на растителни цветя

Цветята на Tillandsia изглеждат като фантастични рисунки на художника. Такива необичайни тропически ярки цветове се събират в не по-малко странни съцветия. Атмосферният разцвет с цветни фонтани. Цветята им се състоят от венчелистчета, които изглеждат почти като листа, но имат ярки цветове и цветови преходи на едно венчелистче. Тичинките са дълги, ясно се виждат в различен цвят.

Саксийната тиландсия има развити прицветници, които имат формата на едноредов или многоредов шип. Цветята се появяват последователно от плътните му синуси. Уши от ярки светли нюанси, цветята са също толкова ярки, но по-тъмни.

Цъфтеж на необичайни екзотични растения

Видове и сортове

Най-популярните сред руските цветари:

 • Тиландсия Анита. Този вид е хибриден, обичан е и отглеждан заради цветния си цъфтеж. Домашните грижи за Anita Tillandsia се свеждат до осигуряване на топлина, която всички бромелии обичат, и висока влажност. Хранителната и лека почва трябва да бъде постоянно влажна, влажност на въздуха не по-ниска от 60% за комфортен растеж. Осветлението не е ярко, разсеяна светлина. Можете да оплодите чрез пръскане, тъй като тези растения се хранят през листата, а не през корените.
 • Tillandsia usneiform е аерофит, който няма коренова система. Храни се изключително от въздуха, който трябва да е достатъчно влажен и свеж. През лятото температурата не трябва да е по-висока от 22 ° С, през зимата не по-ниска от 15 ° С. За да се поддържа оптимална влажност, се изисква пръскане до пет пъти на ден, но ще го възнагради с бързия растеж и декоративност на падащите му сребърни мигли. Размножава се чрез издънки.
 • Tillandsia atmosferski в грижите е непретенциозен, ако създадете подходящите условия. Листата са месести, сиви поради малки люспи.Той перфектно толерира частична сянка, но се нуждае от постоянен приток на чист въздух, както и 70% влажност. Температурният режим е необходим съответно 22 ° C и 15 ° C през лятото и зимата. Обича температурните промени по различно време на деня, подобно на естествената смяна на деня и нощта. Можете да го изнесете навън през лятото, като го окачите на дървета, храсти, веранди.
 • Тиландсия синьо. В дивата природа расте върху кората на дърветата, но у дома може да се сгуши в саксия, но в ефирен субстрат. Обича светлината, но не и пряката слънчева светлина. При липса на светлина той губи богатия цвят на листата и съцветията. Поливането не е необходимо често, изисква повече влага чрез пръскане, но без застой на влагата в основата на листата. След цъфтежа синята красавица започва да расте обрасла с деца, бавно отмирайки, следователно не изисква трансплантация.
 • Tillandsia xerographica има сочни, твърди листа, притежаващи декоративна сребриста розетка. Може да нарасне до 50 см височина. Има способността да натрупва влага в извитите си листа. Изисква често поливане и влага на чист въздух, тъй като няма коренова система.

Tillandsia Anita: цвете и дръжка

 • Тиландсия Глава на Медуза. Доста често срещана бромелия поради своята непретенциозност и декоративен ефект. Прилича на луковица от плътно събрани листа, които се отклоняват само в горната част и започват да се навиват по спирала. Той няма корени, храни се от вида на всички атмосферни видове.
 • Tillandsia Cotton Candy - аерофит, лесен за почистване. Приспособява се към температурата на руските апартаменти, през зимата може да толерира понижение до 12 ° C. Поливането не е необходимо често, пръскане през ден. Взискателен само към светлината: трябва да има много, тя расте дори на пряка слънчева светлина.
 • Tillandsia Samantha е ярък вечнозелен представител на вида. Наситените лъскави листа и обемните цветни цъфтежи й позволяват да бъде взискателна в грижите. Може да расте в саксия или саксии, но коренът е развит само като скрепително средство. Честото поливане и пръскане без натрупване на влага в листата е всичко, от което се нуждае за хранене. Доброто осветление и чистият въздух ще създадат всички условия Саманта да цъфти.
 • Tillandsia Ionanta или виолетовоцветна е необичаен вид с красиви цветя. Често расте във флорариуми, тъй като е малък храст. Обича да плува веднъж на половин месец под душа или във вани с пълно потапяне. Изисква обилна светлина, но не и ярки лъчи.
 • Булбозата има стъбла, което означава, че има тенденция да съхранява влага в дебелите си стъбла, които приличат на луковици. Атмосферната екзотика е много лесна за грижи, изисква обилно поливане, влажност и разсеяна светлина. Температурата е умерена, зими без капризи. Цъфти непрекъснато през летните месеци.

Видове и цъфтеж

Засаждане и пресаждане

Растение, което току-що е донесено от магазина, е най-добре да се трансплантира. Ако придобитото растение е пуснало стрелка от дръжка, трансплантацията може да помогне за изсушаването на цветето. След 3-4 години, при липса на цъфтеж, саксийните видове също могат да бъдат трансплантирани. В дивата природа този красив мъж расте на горния слой на земята или на кората на дърветата; умът не се нуждае от почва като такава.

Важно! В нормална почва растението изгнива.

За засаждане и пресаждане на растение са необходими парчета кора с добавка на мъх, торф, пясък, акадама, речни камъчета, кокосови влакна. Саксията трябва да се взема широка и ниска, с най-малкия размер спрямо растението. Глинени и керамични саксии ще предпазят кореновата система от задавяне в почвата.

Пластмасовите саксии трябва да имат много дренажни отвори

Как да трансплантирате:

 1. Почвата и саксията трябва да се стерилизират във фурната или с пара.
 2. Изваждайки растението от саксията, внимателно изследвайте корените му. Ако има сухи или изгнили участъци, отстранете и обработете с въглен.
 3. По време на трансплантацията се отстраняват изсушени или стари дънни листове.
 4. Въглищата трябва да се използват като дренажен слой.
 5. Отгоре изсипете почвената смес, след това засадете растението стабилно и покрийте с останалата почва.
 6. Ако горните корени стърчат от саксията, можете да ги отрежете.

Атмосферните видове не се нуждаят от почва, те се чувстват чудесно, когато са окачени. Те са окачени на тел, мека лента или въже. Също така цветето може да се придържа към парчета кора, камъни, покрити с мъх, или черупки с корените си.

Възможност за поставяне на атмосферни гледки на щандове

Размножаване

Размножава се тиландсия лесно - достатъчно е да изчакате децата след цъфтежа на възрастно растение или да засадите семена.

Размножаване чрез издънки

Едно растение може да даде от 3 до 8 деца, които с течение на времето растат и запълват цялата площ, майчиното растение умира. Те трябва да бъдат изрязани от изхода, когато са наполовина по-малки от растението за възрастни и имат корени.

Забележка! Атмосферните растения не винаги умират след появата на деца; те могат да бъдат отстранени от родителя, без да му навредят.

Отглеждане от семена

Само саксийните видове се размножават чрез семена. Вкъщи няма начин да получите семена, те са закупени. Трябва да засадите върху смес от торф и пясък, без да потапяте семето в почвата. Навлажнете почвата чрез пръскане, не забравяйте да затегнете саксията с фолио и да я поставите на топло място поне 25 ° C. Тилландсия расте дълго и неохотно.

При отглеждане на тиландсия със семена, възрастно растение цъфти само след 2-3 години.

Tillandsia: домашни грижи

Цветето изисква следните грижи:

 • поливането е често и изобилно за въздушни растения без корени. Те обичат да се къпят или напълно да се потопят във вода за известно време два пъти месечно. Пръскането и поддържането на високи нива на влажност създава идеални условия за растеж и цъфтеж. Водата трябва да бъде пречистена, мека и леко кисела;
 • трябва да подхранвате със специални торове за Bromeliads веднъж на всеки два месеца. Горната превръзка не трябва да съдържа мед и бор;
 • ако цветето е загубило яркостта си, достатъчно е да му осигурите добро осветление и пак ще започне да позеленява;
 • грижите през периода на почивка трябва да бъдат по-внимателни, тъй като температурата намалява и не позволява излишната вода в изхода да се изпари. Важно е да се гарантира, че влагата не застоява, създавайки среда за развитие на гниене и гъбички.

За да създаде странни композиции, растението тиландсия заема първото място сред декораторите

Тази необичайна екзотика не изисква толкова много в сравнение с пълното връщане на красотата и декоративността на външния си вид и екзотичния цъфтеж. Основното нещо е да следвате правилата, описани по-горе.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина