Размножаване на традесканция и отглеждане на традесканция от резници

Традесканция е в състояние да създаде домашен уют и истинска почивка в градината. Необичайните декоративни листа, красивият цъфтеж и непретенциозните грижи дават правото да го наречем истинска находка на цветар. Може да се използва за създаване на композиции, въпреки че цветето изглежда добре като самостоятелно парче декор на апартамент или градина.

Традесканция: размножаване

Нов храст може да се получи по няколко начина:

  • Едно от най-трудните и трудоемки е отглеждането на традесканция от семена. Те се засяват в смес от пясък и торф. Отгоре трябва да покриете със стъкло или да затегнете с филм, навлажнете от спрей бутилка. С появата на първите кълнове разсадът трябва да се закалява чрез периодично отваряне на оранжерията. След като младите издънки станат по-силни и пуснат първите си пълноценни листа, разсадът може да бъде засаден в отделни саксии. През първите месеци от напускането младата традесканция трябва да е достатъчно топла и влажна.
  • Изрязването е удобно, защото можете да отрежете издънки по всяко време на годината. Допустимо е да се разделят на няколко части, основното условие е на дръжката да има поне две пълноценни възли. Изрязаните клони се поставят във вода, след два дни върху тях трябва да се появят първите корени. Трябва да се корени в рохка смес от торф и пясък. Саксията трябва да се вземе малка с добър дренажен слой, тъй като корените на Tradescantia не обичат задържането на влага.

Лилава красота

  • По време на трансплантацията на растението можете да се възползвате от възможността и да го размножите чрез издънки. По време на активен растеж Tradescantia изстрелва от корена, който след това лесно се отделя от основния храст. Трябва незабавно да се вкорените в подготвената почва за традесканция. След трансплантацията трябва да поставите саксията на топло място, не забравяйте да я пръскате ежедневно. След 10 дни можете да го подхранвате с минерални торове.
  • Как да размножаваме Tradescantia, без да отрязваме издънките? Вкореняване. Тази тревиста красота може лесно да се размножава точно по време на растежа си. Достатъчно е издънките да докоснат земята, тъй като след известно време корените се появяват от възлите. Издънката от родителското растение се отделя, разрезът се обработва с въглища. Препоръчително е да направите трансплантация със земна бучка или да поставите отделно гърне наведнъж и да поставите издънката там за вкореняване.

Най-често срещаният тип размножаване е нарастващата традесканция от резници

Дребнолистна традесканция: домашни грижи

Това е най-деликатното и миниатюрно от цялото разнообразие на Традесканция. Издънките и задната част на зелените листа са лилави. Листата са кръгли, леко заострени, с дължина не повече от 0,6 см. Расте бързо и гъсто, изглежда по-добре в висяща сеялка, елегантно окачва издънките си.

Вид традесканция с малки листа

Въпреки крехкия си външен вид, дребнолистната традесканция е много упорито и силно растение. Вкоренява се бързо, няма специални изисквания за грижи за него. Обича светлината, топлината и обилната влага. Лесно може да расте напълно при изкуствено осветление, липсата на светлина се проявява чрез удължени издънки и редки листа по тях.

Директните лъчи могат да изгорят листата или да ги лишат от наситения им зелен цвят. През лятото поливането трябва да бъде ежедневно, както и пръскането. През зимата температурата е за предпочитане под 15 ° C, въпреки че Tradescantia лесно понася понижаване до 10 ° C.

Забележка! Поливането през зимата намалява, тъй като почвата изсъхва. Ако въздухът е сух, пръскането е необходимо и през зимата.

За да отглеждате буен храст, е наложително да прищипите и съкратите дългите издънки. Всяка пролет, по време на прехвърлянето в по-голяма саксия, трябва да се формира короната на бъдещото растение. След разсаждането е препоръчително да се подхранва с органични и минерални торове на всеки две седмици до есента. Необходимо е да се грижите след трансплантацията, с акцент върху поддържането на топлина и влажност.

Домашните грижи за Tradescantia Reo са подобни на дребнолистните видове

Избор на саксия и почва за традесканция

Кореновата система на растението е тънка и не твърде гъсто обрасла. Саксията за нея не е голяма, нека е по-широка, отколкото по-дълбока. Повърхността дава възможност за стартиране на повече издънки.

За ваша информация! Изборът в полза на керамиката може да изиграе жестока шега с хипотермия на цветето, ако го държите на верандата или балкона през лятото.

Най-добрият съд за традесканция все още ще бъде пластмаса. Необходими са дренажни отвори и палет. Разширената глина е по-подходяща за отводняване.

В земята Традесканция не е придирчива. Може да расте във вода, пясък, мъх и дори на открито през сезона. Най-добрата смес за него би била широколистна и хумусна с добавка на вермикулит или пясък за ронливост.

Отглеждане на традесканция в бутилка

Непретенциозността на Tradescantia позволява да се чувства чудесно във водата. Много лесно се размножава там - често се използва като водорасли за дъното на аквариумите. Издънките се разпространяват и растат забележително в миниатюрното море. Много е лесно да се правят необичайни композиции с помощта на декоративни бутилки с различни форми и цветове чрез отглеждане на Tradescantia във вода.

Цветето се е адаптирало към условията дори без пресен кислород и поливане

Дейвид Латимер и неговата „Традесканция“ е необичайна история. Любител градинар е създал цяла екосистема в затворен съд. Експериментите му започват с различни опити да се засадят различни растения в 40-литрова бутилка с пръст. Традесканцията се вкоренява, която през първите години получава напояване и кислород отвън.

В началото на 70-те. Дейвид запуши бутилката и оттогава никога не я е отварял. Заводът е създал всички условия за комфортен живот. Слънчевата светлина ви позволява активно да извършвате фотосинтеза, по време на която листата произвеждат кислород. Именно заради последното водата тече по стените на съда. В центъра на бутилката издънки, които не получават достатъчно леко гниене, произвеждат въглероден диоксид и наторяват мини-гората. Това е домът на растението, поддържан от само себе си.

Градинска традесканция: засаждане и грижи на открито

Градина Традесканция е много красива и изобщо не прилича на своя вътрешен роднина. Градинският вариант е многогодишен храст с височина до половин метър с дебели дълги листа и много съцветия в краищата на леторастите. Цветята са къдрави по краищата, гроздове от бели тичинки се открояват ярко върху тъмнолилавите и лилави венчелистчета. Някои видове градински традесканции са почвено покритие.

Важно! Подобно на закритата традесканция, градинарството също може да се похвали с разнообразие от цветове в своите скрити листа. Някои сортове имат жълти, синкави и лилави листа.

Цветът на съцветията е в люлякови и виолетови нюанси, а цъфтежът радва цялото лято до много студа

В грижите градинската красавица е достатъчно непретенциозна и издръжлива. Обича полусянката, твърде ярката светлина не позволява на това растение да цъфти напълно. Как да прищипите Tradescantia, за да не навредите на растежа му? Това трябва да се прави два пъти годишно. Издънките без дръжки се прищипват преди и след цъфтежа. През пролетта прищипването провокира активен цъфтеж, през есента, подготвяйки растението за зимуване.

С настъпването на студеното време растението се отрязва. Издънките трябва да бъдат оставени с дължина не повече от 10 см.За да се запазят корените на растението, храстът се мулчира: поръсва се с торф, паднали листа или мъх.

Важно! Ако растението е младо и това е първото му зимуване, по-добре е да покриете корените с фолио и да мулчирате с дебел слой.

По-добре е да трансплантирате Tradescantia на друго място на възраст 3-4 години, в противен случай корените, които не са здрави до края, може да не пуснат корени на ново място. Традесканцията е взискателна към почвата: ако е оскъдна, горният слой трябва да се отстрани и да се покрие с приготвената смес. Можете да вземете закупена почва за цъфтящи растения, можете да я направите сами - смесете почвата с торф, хумус и вермикомпост. Основното е, че почвата за храста Традесканция е питателна и рохкава.

Блум

Защо листата на традесканция изсъхват

Колкото и непретенциозна да е тази широколистна красота, при отглеждането й все още могат да възникнат проблеми. Най-често те се отнасят до външния вид на растението и са свързани с неправилна грижа:

  • ако листата започнат да пожълтяват от краищата към центъра и след това изсъхнат съвсем, това показва изгаряне на листната плоча от пряка слънчева светлина;
  • дългите удължени издънки и редки малки листа показват липса на светлина през зимата. Ако има достатъчно светлина и издънките все още са редки, тогава почвата е изчерпала своите микроелементи, така че е време да се прилагат торове. Изчерпването настъпва и поради обилния растеж в малка саксия, просто няма място за корени, поради което издънките растат повредени и слаби;
  • ако цвете спира да расте, спира да пониква, не изхвърля пъпки за цъфтеж, изглежда току-що е замръзнало на място, причината е в температурата на съдържанието на традесканция. Това състояние се нарича стагнация - бездействие. Това се случва, когато се появят температурни условия, които пречат на растението да продължи естественото си развитие. През лятото това е, когато е над 35 ° С, а през есента - под 16 ° С;
  • корените на растението са много чувствителни към излишък и застой на влага. Коренищата бързо гният, подавайки външни сигнали - листата и стъблата започват да почерняват. Излишната влага може да бъде причинена от прекалено поливане, прекалено поливане и лошо отводняване. За да потвърдите "диагнозата", трябва да премахнете земната бучка и да изследвате корените за гниене. Необходимо е да се отстранят всички повредени части на растението и да се смени дренажният слой.

Забележка! Традесканцията се храни от ранна пролет до края на лятото. Комплексните минерални торове и органичните вещества се редуват на всеки две седмици. Концентрацията на примамки се използва 50% от посочената на опаковката. През зимата храненето на растението е лоша идея - то може да развали кореновата система.

По този начин няма нищо трудно в отглеждането на цвете. Расте бързо, размножава се лесно, оцелява при всякакви условия, дори в бутилка. Не е ли мечтата на цветар ?!

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина