Традесканция - домашни грижи

Зелената традесканция е тревисто растение от семейство Коммелин, родом от Северна Америка. Семейството включва около 30 вида, сред които най-популярен е пъстър традесканция. Многогодишни бързорастящи издънки под формата на стъбло с листа с различни форми и цветове, декоративно висящи на саксия, завършват в буйно съцветие. Вътрешната традесканция е неизискваща за отглеждане и грижа, благодарение на което дълго време украсява прозорците на много апартаменти и институции.

Традесканция: домашни грижи

Въпреки непретенциозността на културата, за да се отглежда красиво буйно цвете, е необходимо да се осигурят компетентни грижи за традесканцията. Белите цветя не траят дълго, само един ден, но поради големия брой пъпки в съцветието, които цъфтят едно след друго, се създава впечатлението за дълъг цъфтеж. Няма да можете да видите цветя без подходящи грижи.

Tradescantia Fluminensis (речна)

Температура и осветление

Не се изисква грижа за традесканция с бели цветя, въпреки че може да расте при условия с ниска температура от 6 ° C. Обикновено цветето расте както на топло, така и на хладно, но стаята не трябва да е по-студена от 10-12 ° C.

За ваша информация! Tradescantia Fluminensis (речна) е едно от малкото растения, които обичат чист въздух и малко пряка слънчева светлина, но могат да процъфтяват в полусянка.

Поливане и влажност

Традесканцията изисква спазване на правилата за поливане, които варират в зависимост от сезона, влажността и температурата в помещението. През лятото, особено в горещите дни, цветето се полива веднъж на всеки 2 дни; при стайна температура през зимата е достатъчен веднъж седмично. Сигналът за поливане е сушещата повърхност на почвата в саксията. Земята трябва да се поддържа влажна, но без застояла вода.

Традесканцията е тропическо растение, но не изисква постоянно пръскане на листа, но расте по-добре в стая с висока влажност. В студения сезон, когато започва отоплителният сезон и следователно въздухът в стаята става много сух, е необходимо да се пръскат листата на цветето няколко пъти на ден. Грижата за традесканция под формата на напояване се препоръчва с утаена вода.

Осветление и избор на местоположение

Традесканцията може да расте както на светло място, така и на сенчесто, въпреки че в първия случай ще допринесе за бърз растеж. Към избора на мястото, където ще расте цветето, трябва да се подхожда отговорно, особено ако отглеждате пъстра традесканция. Оставянето и достатъчно светлина ще озарят цвета на листата.

Важно! Растенията с едноцветни листа, които имат зелен цвят, напротив, на слънце, губейки контраста, избледняват и на сянка придобиват богата сянка.

Размножаване на цветя

Отглеждане на лилаво Tradescantia, грижи и размножаване у дома се извършва от ранна пролет до късна есен чрез резници или разделяне на храста. През зимата, поради много бавното покълване на корените, не се препоръчва възпроизвеждането на цветя. Отрежете горната част на стъблото, така че дръжката да има няколко добри междувъзлия и да не надвишава 15 см дължина, след това го поставете в съд с вода.След няколко дни, когато се появят корените, растението се трансплантира в саксия с подходящ обем със специално подготвена почва и се полива обилно.

Когато засаждате няколко резници в една саксия наведнъж, растението ще изглежда по-великолепно.

Размножаването на дребнолистна традесканция се извършва по следния начин: те я изваждат от саксията заедно с парче пръст и внимателно разделят коренището на няколко части, опитвайки се да не го повредят. След това растението трябва да бъде засадено в саксия с пръст, приготвена по същия начин, както за резници.

Забележка! Заедно с присаждането и разделянето, Tradescantia може да се размножава чрез семена, но този метод е подходящ само за миниатюрни Tradescantia, градински видове.

Традесканция вредители и болести

Предотвратяването на появата на вредители е по-лесно, отколкото да се отървете от тях, така че трябва да наблюдавате симптомите на появата: летаргия на растението, изсъхване на листата, загуба на привлекателност на външния вид на Tradescantia.

Паразитни отпечатъци

Грижата за болно растение трябва да започне незабавно.

ВредителКак се проявяваЛекарство
Листни въшкиНа младите издънки се образува слузеста плака, която ги унищожава и листа, които се свиват и избледняват.Пръскане на растението с инсектицидни средства или разтвор на сапун за пране. Повторете лечението след няколко дни.
ТрипсМалки черни петна се появяват от долната страна на листа, причинявайки безцветни или жълти петна по листата, които изсъхват.Пръскане с инсектицидни средства. Сапунен разтвор за пране и парников ефект ще помогнат рано. За лечение растението се поставя във вода с разтвор на продукта и се покрива с филм. Овлажнявайте въздуха за профилактика.
ПаякЗапочва на много сух въздух и засяга растението.Пръскане с инсектицидни средства няколко пъти. Повторете курса след 1,5 седмици. Профилактика - овлажняване на въздуха.

Забележка! Ако растението загуби външния си вид и не се открият следи от вредители, причината може да е неправилната грижа за традесканцията. Трябва да се премахнат болестите по листата и стъблата.

Растителна болестВъзможна причинаЛекарство
Малки, избелели листа, загуба на шаркиЛипса на светлинаПреместете растението на по-светло място.
Върховете на листата потъмняват и изсъхватСух въздухПръскайте редовно, поставете буркан с вода до тенджерата и поставете навлажнена експандирана глина в тигана. Пазете от радиатори през зимата.
Омекотяващи издънки в основата, потъмняване на багажникаЗастояла вода, предизвикваща гниене на стъблотоОтрежете оцелелите издънки, вкоренете и покълнете отново.
Бавен растеж, дълги празни стъблаЛипса на храна, светлина или влагаНахранете растението, преместете го на светло място и нормализирайте поливането.
Жълти петна по листата и мудни стъблаСуха почваПодобрете поливането.

Характеристики на грижата за стайна ампелна традесканция

Ампелните цветя се отглеждат в окачени саксии и саксии. От многото растения, Tradescantia, ампелната булка, изглежда най-красива в тях. Те се държат у дома в студено време, а през лятото могат да се използват за декорация на беседки, балкони и тераси, при условие че са изпълнени необходимите условия - да се осигури на растението частична сянка и да се предпази от течение. Висящите грижи за цветя се състоят от поливане, подхранване и подрязване на растенията.

Ампелните цветя се отглеждат в окачени саксии и саксии

За ваша информация! Бързият растеж на Tradescantia е предимство на цветето, но в същото време неговият недостатък, добавяйки към тревогите, свързани с обновяването на остарелите издънки, премахването на сухи листа и голи стъбла, за да се запази декоративният ефект на растението .

Как да храним Традесканция у дома

Традесканцията се характеризира с непрекъснат растеж, придържайки се към корени, които поникват от всяко междувъзлие, докосващо почвата, укрепва и дава нови издънки. За да стимулирате интензивността на растежа и изобилието от цъфтеж, трябва да знаете как да се грижите за Tradescantia. Достатъчно е да го подхранвате веднъж на 2 седмици и само през топлия период (пролет-лято). За Tradescantia с едноцветен цвят на листа, най-добрият подхранване ще бъде алтернативното въвеждане на органични вещества и минерални добавки.

Поливане и подхранване

Растенията с ярък модел на листата, включително райета Tradescantia, трябва да се хранят със сложни минерални торове, въвеждането на органични добавки ще доведе до загуба на декоративност, до избледняване на цвета.

Подхранване по време на цъфтежа

Заедно с основните грижи - внасяне на торове на земята, Tradescantia се захранва допълнително чрез пръскане на листата.

Причини за допълнителни грижи:

  • повишена киселинност на почвата;
  • липса на някои микроелементи;
  • период на цъфтеж на традесканция;
  • грижи, свързани с невъзможността да се консумират торове от почвата.

Трансплантация на традесканция

Трансплантацията на растения е свързана с нарушение на земната кома, отстраняване на мъртви корени и слаби издънки. Пресаждането е особено важно за младите растения; то се извършва всяка година.

Забележка! Трансфер - преместване на растение в друга саксия, често с по-голям размер, без да се нарушава земната буца.

Засаждане и пресаждане в нова почва

Традесканцията трябва да се трансплантира на всеки 2-3 години и ако растението е болно, може да се прави по-често. Можете сами да приготвите почвен субстрат за издънките или да си купите готов. Всеки грунд за общо предназначение, продаван в магазините, ще работи за Tradescantia. Засаждането, грижите за растението в самата почва не се различават от действията в закупеното.

Състав на почвата и избор на саксии

Придържайки се към пропорцията: земя, торф, пясък 2: 1: 1, за направата на собствена почва, всеки материал, който позволява преминаването на вода, е подходящ като дренажен слой - пясък, чакъл, експандирана глина, изсипва се в слой от 2 см, за да се елиминира излишната влага по време на напояването.

Правила за трансплантация и резитба

Стъпка по стъпка алгоритъм за това как да се грижим за Tradescantia по време на трансплантация:

  1. Вземете широка и плитка саксия, подгответе почвата.
  2. Извадете растението от саксията, отърсете почвата от корените, разплитайки ги.
  3. Премахнете старите, мъртви корени.
  4. Засадете в саксия, като постепенно изсипвате почвата и я уплътнявате.
  5. Поливайте обилно.

Важно! Традесканция обича широки и плитки контейнери.

През пролетта традесканцията се прищипва, така че растението да храсти по-добре.

През пролетта, за да цъфти традесканция, трябва да се внимава под формата на резитба на сухи и болни издънки, както и прищипване за по-добра храсти.

Поддържането на красотата на растението с редовни грижи и пресаждането на цвете ще позволи не само да отгледате жива декорация в къщата, но и да се опитате като интериорен дизайнер. Във всеки случай, спретнат храст на перваза на прозореца със сигурност ще зарадва окото.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина