Персийска циклама - отглеждане и грижи

От създаването си персийската циклама се е превърнала в любима сред стайните растения. Той се използва активно за озеленяване както на големи помещения, така и на малки стаи. Той придоби популярност благодарение на ярките си цветя, цъфтящи в началото на есента. Въпреки че грижата за цвете не изисква създаването на специални условия и изпълнението на специални изисквания, все още има тънкости по този въпрос.

Персийска циклама - какво е това цвете

Персийската циклама (Cyclamen persicum) е грудково растение от семейство Игликови. По друг начин се нарича дряк или алпийска виолетка.

Родното място на цикламата е Северна Африка и Мала Азия. В естествени условия расте в планинските гори на Турция. Започва да печели популярността си в средата на 19 век. Активният подбор беше извършен във Великобритания и Холандия. Днес на пазара има предимно хибриди на холандски и английски животновъди. Най-популярните сортове са тези с червени, розови, бели и оранжеви цветя.

Циклама персийски

Това е тревисто растение със сферична или удължена яйцевидна грудка. Диаметърът на грудката може да достигне 15 см. Корените на растението са разположени в долната част на клубена, а в горната част има точки на растеж.

Цветът има тъмнозелени или червеникави листа с подчертани сребристи жилки. Сърцевидни листа на дълги дръжки. Долната част на листа е зелена, горната може да има наситен наситен зелен цвят с червеникав оттенък. Диаметърът на листа обикновено достига 13-14 cm.

Внимание! През лятото растението обикновено хвърля листата си, а през есента-зимата, когато високата температура отшуми, започва процесът на вегетация и цъфтеж.

Цветята наподобяват крилата на пеперудите - те са бели, червени, с розов оттенък, с характерна ресничка по краищата.

Как да се грижим за персийската циклама у дома

Цикламата е растение със зимен период на цъфтеж. По време на летните горещини той е в латентно състояние, изхвърля листа и с настъпването на умерена температура в средата на септември започва да оживява, разтваряйки нови листа и хвърляйки цветя на дълги дръжки.

Цветя на циклама

Осветеност и температурни условия

Поддръжката на цветя в дома изисква относително хладно и в същото време достатъчно осветено помещение. Препоръчително е да закупите ново цвете през пролетта, след края на периода на цъфтеж или в началото на септември по време на активния му вегетационен период. Препоръчително е да го поставите на перваза на прозореца от източната или западната страна, където има достатъчно светлина при умерена температура.

Стайната температура трябва да бъде между 13-16 градуса. Не се препоръчва да насочвате пряка слънчева светлина към цикламата, поставяйте тенджерата с нея над радиатора или близо до камината.

Правила за поливане и влажност

Друго условие за успешното отглеждане на циклама, заедно с прохладата, е влажен въздух и умерено поливане. Препоръчително е да се поддържа влажност в помещението, като се монтира съд с вода, но не се препоръчва да се пръска цвете от спрей бутилка.

Съвет! За да постигнете желаната влажност, можете да поставите сеялката върху поднос с чакъл.В този случай ще бъде достатъчно да излеете 200-300 ml вода в чакъла веднъж на всеки 7-10 дни.

Коренова система на циклама

Препоръчително е да поливате цветето отдолу - спускане на саксията за 10-15 минути в топла вода. След това оставете растението за 25-30 минути, така че излишната вода да изтече.

Подхранване и качество на почвата

Подхранването се извършва със сложни препарати през активния вегетационен период от началото на есента до средата на май. Препоръчителната честота е едно хранене за 2-3 седмици.

По-честото и активно използване на лекарства няма да даде желания ефект - по-голямата част от хранителните вещества ще бъдат насочени към образуването на нови листа, а не на цветя.

Персийската циклама, грижата за която изисква поддържане на специален киселинен баланс на почвата, предпочита слабо кисела среда. Тази точка трябва да се вземе предвид при пресаждането и размножаването на растение.

Размер на контейнера за цветя

Цветната клубена може да нарасне до 13-14 см, поради което се препоръчва да вземете саксия с диаметър 20-25 см за засаждане. Дълбочината на саксията трябва да бъде най-малко 15 см.

Подрязване и презасаждане

Сухите листа и цветя обикновено се отстраняват след края на периода на цъфтеж. Също така се препоръчва да се премахнат листата преди началото на вегетационния период.

Трансплантацията се извършва в края на август - началото на септември. Преди пресаждането саксиите се накисват във вода, така че почвата да е напълно мокра. Пресаждането се препоръчва да се извършва в саксии с диаметър 2-3 см по-голям от предишния.

Трансплантация на циклама

За справка! Формиращата резитба не се прилага за циклама.

Особености на цъфтящите растения

Персийската циклама, подобно на други цъфтящи растения, избира определено време за активен растеж и цъфтеж, което се редува с периоди на почивка.

Цветовете на растението са разположени на извит дръжка. Венчелистчетата образуват пъпка с диаметър до 5 см. Това е една от най-големите пъпки в цикламата. По вида на венчелистчетата се различават прости, двойни и ресни сортове.

Тери цветя

Периодът на ревитализация на цветето започва в края на август - началото на септември. През този период се препоръчва да замените горния слой пръст в саксията или да пресадите цветето в по-голяма саксия.

От началото на септември се препоръчва да започнете редовно поливане на цветето с подхранване.

Внимание! Ако условията са идеални, скоро интензивният растеж на листата ще започне, а след това и цъфтеж.

Методи за възпроизвеждане на цветя

Можете също така да отгледате домашно цвете сами - като вземете семена или парче грудка за разплод. Това растение, при спазване на всички условия, дава добра кълняемост на семената и отлични резултати при разделяне на грудката.

Размножаване със семена

Семената се събират след края на цъфтежа, когато на мястото на цветето се образува капсула. Семената се накисват в топла вода за 24 часа. След това те се засаждат в саксия със субстрат. След 4-8 седмици се появяват издънки, когато растението достигне възраст 2-3 истински листа, то се трансплантира в саксия.

Размножаване чрез разделяне

Размножаването чрез разделяне на грудката се извършва по аналогия с размножаването на картофи с очи.

Преди началото на вегетационния период, при пресаждането на 2-годишни растения, една точка на растеж се отрязва. Побира се в контейнер за разсад или плитка саксия. По-добре е да изберете специална почва за разсад.

Когато се размножавате чрез разделяне на грудката, трябва да бъдете внимателни и да контролирате поливането - преовлажняването бързо води до гниене.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Въпреки непретенциозността на културата, когато расте в къщата, често възникват проблеми, които не позволяват да се отглежда нормално растение. Повечето трудности са свързани с условията за отглеждане на цветето, въпреки че има случаи, когато е необходимо да се използват химикали за лечение на болести и унищожаване на вредители.

Здрави листа от циклама

Възможно е да се установи, че нещо не е наред с даден цвят по външния му вид.Най-често тези признаци могат да бъдат:

  • Жълти листа с нормални цветя - необходимо е да се увеличи влажността и да се намали температурата в помещението до 15-17 градуса. Променете тактиката на поливане.
  • Смъртта на растение, рязко изсъхване на листа и цветя - това показва излишната влага, необходимо е да се намали количеството поливане, да се предотврати попадането на влага върху грудката и листата.
  • Периодът на цъфтеж е твърде кратък - по-ниска температура, отстранете от пряка слънчева светлина.
  • Деформирана листна плоча, твърде малки листа - поражение от цикламен акар, необходимо е лечение с акарицид.
  • Болест на черните крака, гъбични инфекции, съдово увяхване - необходимо е да се дезинфекцира почвата, да се създаде оптимален температурен режим и да се третира със системен фунгицид.

Както можете да видите, трябва да се грижите за персийската циклама замислено и внимателно. Познавайки всички тънкости на съдържанието в бъдеще, няма да има голяма работа, за да се получи здраво, обилно цъфтящо растение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина