Циклама - когато цъфти, как изглежда

Правилната и навременна грижа за цикламата играе решаваща роля в дългосрочното й отглеждане година след година. Цветята имат богати цветове и са популярни навсякъде. Много производители си задават въпроса: как да се грижим за цикламата? Струва си да се разгледат характеристиките на грижата за това растение у дома.

Циклама - какъв вид цвете е, към кое семейство принадлежи?

Цикламата (алпийска виолетка) е един от най-красивите сортове домашни цветя. Той с право е спечелил почетно място в колекциите на повече от едно поколение любители на цветя.

Външен вид на циклама

Хората отбелязват неговите лечебни свойства - коренът е отлично средство за лечение на синузит. Обикновено цикламеният цвят се разбира като нюанси на розово и люляк.

Кратко описание, история на произхода

Едно от най-търсените зимни стайни растения е червената, розовата или бялата циклама. Днес има много нюанси на палитрата на това стайно растение. След новогодишните празници, когато виолетовото и коледното дърво са в голямо търсене, цикламите все по-често се търсят като спомен в магазините за цветя.

Това многогодишно грудково растение принадлежи към семейство иглики. Според старите вярвания значението на цикламата е следното: вярва се, че цветето носи щастие и любов на семейството, предпазва го от неприятности и помага за уреждане на конфликти.

Използват се основно следните хибридни сортове:

  • Циклама персийски. Сферичен корен, 150 mm в диаметър. Листата са с форма на сърце, зелени с мраморно бял и сребърен модел. Хибридът е бял, червен и лилав. Цъфти от есента до началото на пролетта.
  • Кавказка гледка. Интересна особеност е появата на листа през есента, зимуването им под снежната покривка. Цъфти в късна есен. Има малки цветя с различни нюанси. Характерно е наличието на тъмни петна в основата на стъблото. Нискорастящ сорт - не повече от 100 мм.
  • Европейски вид. Вътрешен цветен клубен има неправилна форма. Листата са с форма на сърце, малки, покрити със сребърен модел. Цъфти от пролетта до есента.

Характеристики на цъфтящата циклама

Цветът на циклама се характеризира с нежност, сдържаност, елегантност. Цветята на това малко стайно растение се вписват хармонично във всеки модерен интериор. Можете да ги разпознаете незабавно по оригиналната структура на цветето.

Кога и колко пъти в годината

В края на зимата, когато повечето цветя вече си почиват, цикламата продължава да радва окото. При добри грижи цъфтежът продължава дълго - от септември до март. Домашното растение е капризно, реагира остро на най-малките промени в условията на задържане.

Състоянието на растението във фаза на покой

Период на активност и почивка

Максимално внимание трябва да се обърне на растението главно през първите месеци на есента, когато цикламата цъфти. Той е особено обичан поради факта, че радва с дългия си цъфтеж през зимата. С настъпването на пролетта спира да расте. Цветето губи листата си. Много градинари правят грешката да изхвърлят растението след това, вярвайки, че то е изсъхнало. Всъщност растението преминава във фаза на покой.

Видове и форма на цветя

Не сте сигурни как изглежда цикламата? Растението цъфти с елегантни цветя, които могат да бъдат в голямо разнообразие от нюанси, от бели, розови, червени, лилави до двуцветни комбинации. Краищата на венчелистчетата, в зависимост от вида, могат да бъдат прави или къдрави. Растението е украсено и със специфични сърцевидни листа и често могат да бъдат облицовани със сребърна или златна дантела. Тази комбинация от листа и пъпки е оптимална, което прави растението да изглежда спретнато и привлекателно.

Характеристики на отваряне на пъпки

Появата на циклама е позната на всеки опитен цветар. Тя се различава в особена структура - пъпките са наклонени надолу, а венчелистчетата са обърнати към върха. Всички цветя имат и плодници, и тичинки.

Грижа за цветя по време на цъфтежа

Оптималната температура за дългосрочен цъфтеж е 10-16 ℃ над нулата. Необходимо е редовно да се полива растението с малки порции вода, т.е.почвата трябва да се поддържа леко влажна. Най-добрият метод за поливане е потапянето на саксията в голям съд с вода и изваждането след 10 минути.

Илюстрация на фаза цъфтеж на циклама

Допълнителна информация! Най-лесният вариант за разплод е да изберете дъщерна грудка и да я изкорените сами. Всички други методи за размножаване, например чрез семена, не са толкова ефективни.

Какво да правим с циклама след цъфтежа у дома

След цъфтежа той преминава в състояние на покой. Това създава впечатлението, че растението умира, защото листата пожълтяват и падат. Но всъщност цикламата спи. При правилна грижа за цикламата след цъфтежа е необходимо компетентно да се помогне на растението с най-малка загуба, за да оцелее в латентност. След няколко месеца растението отново ще започне да радва окото.

Цикламата е избледняла какво да прави вкъщи всеки цветар знае. Струва си да спрете да поливате растението и да оставите листата да падат. Поставете растението на хладно и леко тъмно място. Премахнете мъртвата зеленина, която растението ще изхвърли самостоятелно. Фазата на покой продължава два месеца. Грижата за цикламата след цъфтежа е проста. Най-важното е да се осигури проветряване на кореновата система и своевременно поливане.

Веднага щом се забележат първите признаци на възраждането на цветето, струва си да поставите цикламените саксии на светло и да започнете да поливате отново. Може да се появи активен растеж на листа (това е нормално). Излишната вода от картера след поливане трябва да се отстрани незабавно. След период на покой е важно да проверите коренището, за да видите дали е нараснало твърде много. Ако стайното цвете не се побира в саксията, струва си да вземете по-просторно и да презасадите растението. Броят на трансплантациите трябва да бъде минимален.

Важно е да знаете! Веднага след като листата започнат да растат, е необходимо незабавно да се възобновят нормалните грижи за циклама.

Защо цикламата не цъфти, причини и какво да правя

Грижата за това растение започва с поддържане на правилната температура. В природата цикламата расте в студени и влажни условия. Ако температурата в помещението е над +20 ℃ през деня и +10 ℃ през нощта, растението най-вероятно няма да цъфти и дори скоро просто ще престане да съществува. Твърде високата температура на въздуха ще доведе до пожълтяване на цветето и избледняване на венчелистчетата. Цветето ще изглежда грозно.

Какви болести и вредители могат да попречат на цъфтежа

Цикламата е грациозно луковично многогодишно растение. Цветът е сравнително малък по размер, с интересен модел на широки листа и ярки цветя. Но всъщност цикламата е податлива на всякакви болести и атаки на вредители, включително: бактерии, вируси и други паразити. Основната причина е, че начинаещите производители не се грижат правилно за деликатно и чувствително растение.

Домашните грижи за цикламите след цъфтежа включват рехабилитация на цветя поради:

  • твърде сух или горещ въздух;
  • твърде влажна почва в саксията;
  • неправилно подбрана почва.

Когато цикламата промени цвета си, си струва да се изследва кореновата система, върху която може да се образува гниене поради активирането на патогенните бактерии на Erwinia. Също така може да възникне неприятна миризма и увреждане на листата. Инфекциозни пътища:

  • от болни растения;
  • с мръсна вода.

Цикламата цъфти слабо, когато акарите са паразитирани. Ще бъде трудно да се убият тези паразити, защото те се адаптират добре към нови лекарства, които се използват за лечение на цветето.

Вредителите представляват сериозна опасност за растенията

След като цветето избледнява, е важно периодично да го инспектирате. Това ще помогне да се идентифицират проблемите своевременно и да се осигурят подходящи грижи. Това е основният, но не единственият фактор, влияещ върху здравето на цветето.

Когато купувате грудки, препоръчително е да разчитате на възрастта на растенията. Здравата грудка е еластична, твърда, тежка, с пъпки отгоре. Когато избирате растения, трябва да обърнете внимание на еластичността на листата и гладкостта на повърхността на клубените. По-добре е да започнете растението в началния етап на цъфтежа - през есента. Предпочитат се екземпляри с неусвоени бъбреци.

Отглеждането на циклама е обезпокоително, но вълнуващо. Цветът на растението е уникален и винаги радва окото с необичаен и изтънчен вид.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина