Цвете Адениум - домашни грижи

Такъв буен цъфтящ баобаб, като адениум, ще се превърне в истински екзотичен акцент в интериора. Появата на това растение привлича вниманието, а цветята му се сравняват с роза. Той съчетава две несъвместими характеристики - гол багажник и буйни големи цветя.

Как изглежда адениумът, към кое семейство принадлежи

Той е обичан заради изключителния си външен вид.

Страните от Централна и Южна Африка са родното място на адениум. Сукулентът принадлежи към семейство Cool.

В зависимост от формата растението адениум може да бъде под формата на храст или дърво. Багажникът е разклонен, удебелен в основата. Листата растат предимно в краищата на издънките, ланцетни, заострени или тъпи. Повърхността на листа е кадифена или лъскава, цветът е предимно сочно зелен. Някои сортове са пъстри, с бяло-жълти или червено-черни ивици. Издънките с времето стават кафяви и по-плътни.

Често срещани сортове

Има само девет разновидности на адениум. Най-популярните и необичайни:

 • Обсесия или затлъстяване на адениум. Най-адаптиран към отглеждането на закрито, затова е популярен сред цветарите. Стъблата са широки в основата и стеснени в краищата. Листата са лъскави, с продълговата форма с остър или заоблен връх. Цветята са с най-разнообразни форми и цветове.
 • Oliefolium. Необичайните му удължени листа изглежда са събрани в розетка в края. Цвят на листата - светло зелен, с матово бял цвят. Цветята са с проста форма и имат пет венчелистчета. Палитра от нюанси - от тъмно лилаво до светло розово.
 • Multiflorum, или многоцветни. Най-бързо растящият храст. Благоприятната грижа ви позволява да получите средно голямо дърво (до 3 м) от многоцветни видове. Листата са големи, тъмнозелени. Цъфтежът заслужава специално внимание - той е изобилен и пъстър. Цветя - светло розови с плавен преход към тъмно розови по ръба на венчелистчетата.

Oliefolium видове

Всички сортове имат почти еднакви условия за растеж и поддръжка и се адаптират доста лесно към условията на апартамента.

Накратко за историята на появата

За първи път растението е събрано в район, наречен Адена, поради което цветето е кръстено с това име. В превод от африкански диалекти адениум означава „пустинна роза“. Ботаниците дават ботаническо описание на културата през далечната 1819 година.

Важно! Сокът от културата е отровен, така че с него трябва да се работи внимателно. Няма лечебни свойства.

Характеристики на грижите за растение у дома

При грижата за необичайна екзотика е важно да се запазят две условия на задържане - изобилие от светлина и топлина. Що се отнася до овлажняването, трябва да намерите подход към всяко растение поотделно. Характеристика на адениум е удебеляването в основата на багажника - каудекс. Това е килер с влага и хранене. Излишъкът от вода води до гниене и развитие на гъбични заболявания.

Температура

Горещите лета са идеални за адениум.Температура от 25-30 ° C ще стимулира енергичен растеж и цъфтеж. Но е важно да поддържате подходящото ниво на топлина през есента и пролетта. Adenium не обича температурните промени, течения и студени первази. През зимата растението има режим на почивка. Температурата през този период е 10-15 ° C.

Осветление

Прозорецът на юг или югозапад би бил чудесен вариант за отглеждане на екзотика. За адениум се предписва ярка слънчева светлина. Той се страхува от пряка слънчева светлина само ако те удрят листата за повече от 5 часа през дневните часове. На изхода от спящия режим растението постепенно се приучава да светва.

Важно! Когато осветлението се промени рязко, върху листата могат да се появят изгаряния.

Колкото повече светлина, толкова по-богат е цветът на листата

Поливане

Поливайте цветето, след като почвата в саксията е напълно суха. Можете да проверите състоянието на влага с дървено шишче. Водата трябва да е топла и утаена. През периода на покой растението практически не се нуждае от поливане: то трябва да е оскъдно. По време на пробуждането на цветето се навлажнява две седмици след появата на млади пъпки.

Пръскане

Храстът трябва да се пръска през топъл период, създавайки облак влага около короната. При пръскането е важно да не попадате върху цветните листенца.

Влажност

Екзотиката няма специални изисквания за влажност. Но прекалено сухият въздух, особено през зимата, няма да му донесе добро.

Грундиране

Почвената смес трябва да е много лека и рохкава. За целта земя от копка и листа в равни количества се разрежда с едър пясък, вермикулит, перлит и фин камък.

Забележка! Трябва да се добавят въглища.

Той действа не само като храна, но също така противодейства на образуването на гъбички и патогенни бактерии в почвата и върху корените.

Подхранване

С много слаб разтвор на сложен тор (1,5-2%) цветето адениум се подхранва веднъж месечно от началото на активния растеж до средата на есента.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Зимната почивка работи за:

 • обилен цъфтеж за следващия сезон;
 • интензивно полагане на листни пъпки;
 • възстановяване на растенията.

Когато адениумът спи, домашните грижи трябва да бъдат както следва:

 • температура - 10-15 ° C;
 • осветление - полусянка;
 • поливането е много рядко;

Забележка! Не можете да пръскате, оплождате и пренареждате цветето.

Кога и как цъфти

Цветята на адениум цъфтят в началото на пролетта или есента. Някои видове са способни да цъфтят по всяко време на годината. Пъпките се появяват по цялата дължина на стъблата и дори на голи места.

Видове цветя

Цветята са прости - от пет едноредови венчелистчета. Или хавлиени, пълнени.

Цветни форми

Формата на цветята е подобна на лилии, рози или маргаритки. Някои сортове имат тръбести цветя.

Разнообразие от форми и цветове

Период на цъфтеж

Вече възрастни екземпляри цъфтят за 3-4 години от живота.

Забележка!Но много производители създават удобни условия за растеж и цъфтеж, а след това екзотиката цъфти през втората година.

Пъпките узряват в рамките на месец.

Промени в грижите по време на цъфтежа

Много стайни цветя изискват допълнителни допълнителни храни или увеличено осветление по време на пъпките и цъфтежа. Как да се грижим за адениум, когато е положил пъпките? Ако цветето е изхвърлило пъпките, това означава, че е удобно и отговаря на всичко в текущата грижа. Промяна в мястото на растеж, осветление или презареждане може да предизвика капка цветя. Единственото нещо, на което можете да обърнете внимание, е хидратацията. По време на периода на цъфтеж можете леко да увеличите обема и честотата на поливане.

Подрязване

Процедурата за подрязване ви позволява да:

 • оформете желаната корона за растението;
 • актуализирайте зелената част на цветето;
 • провокират обилен цъфтеж;
 • подмладява цветето.

Забележка!Adenium реагира добре дори при подрязване на повече от половината от дължината на леторастите.

Тази формация ви позволява коренно да промените външния вид на цветето. Той бързо отглежда нови издънки, обсипани с листа.

След подстригване

Как се умножава адениумът

Има няколко проблема с размножаването на адениум. Отглеждането на семената му е доста старателна задача. Растението расте бавно и достига стандартни размери след няколко години. При размножаването на адениум чрез резници или наслояване е важно да не се пълни, тъй като след това резниците бързо гният.

Покълващи семена

Период на сеитба - края на зимата, началото на пролетта. Семената се накисват в стимулатор на растежа преди засаждането. Те се засаждат незабавно в почвата за възрастно растение: хлабави и дишащи. Най-важното условие за покълване на семената е температурата на почвата да е в диапазона 30-35 ° C. На това ниво то трябва да се поддържа постоянно. Нивото на светлината не е важно за семето.

На 7-10-ия ден се появяват кълнове. Когато станат по-силни и придобият няколко двойки листа, те могат да бъдат трансплантирани в по-просторен контейнер.

Вкореняване на резници

Резниците се изрязват през пролетта след цъфтежа. Изрязаните клони трябва да се третират с въглен и да се оставят да изсъхнат. Резниците могат да бъдат засадени директно в готов субстрат или смес от пясък и торф. Важно е да овлажнявате младите клонки умерено и внимателно - мястото на отрязване бързо се разпада.

Забележка!Оптималната температура на вкореняване е 25-30 ° C.

Адениеви резници

Въздушно наслояване

Слоевете могат да бъдат получени по следния начин:

 1. Избира се дебел летораст (поне 2 см в диаметър) и върху него се прави кръгов разрез.
 2. За да се ускори процесът, мястото на разреза се третира със стимулатор на растежа.
 3. Мокър мъх от сфагнум се навива около разреза на багажника, като го закрепва с филм или торба.
 4. Сфагнумът се овлажнява, докато изсъхва.

Вече 3-4 седмици се появяват корени и издънката е готова за трансплантация. По този начин можете бързо и лесно да размножите екзотика. Младото растение се храни с майчиното растение и става по-силно. Такива резници могат да цъфтят през следващата година.

Присадка

Друг адениум или олеандър се използва като потомък. Присадката се отрязва почти до корена, оставяйки удобен „пън“ за подложката. Прави се надлъжен разрез. На подложката се правят странични разфасовки, така че резниците да се вписват добре в среза. Освен това растенията са здраво закрепени с кърпа или филм. Можете да използвате специални препарати за надеждност на процедурата.

Важно е да знаете! Присаждането на адениум трябва да се извършва с участието на опитен производител, за да не се разрушат и двете растения.

Растението се отстранява от прозореца далеч от пряка слънчева светлина. Но за такова възпроизвеждане е необходимо обилно осветление. Оптималната температура не е по-ниска от +30 ° C. Също така трябва да осигурите на културата висока влажност на въздуха. Новите издънки на издънката трябва да бъдат откъснати, за да бъде успешното присаждането.

Трансплантация на адениум

У дома, за млад растящ храст, трябва да сменяте саксията и почвата всеки сезон, през пролетта. Възрастно растение се трансплантира при необходимост: когато саксията е станала малка или растението е спряло да расте и спряло да цъфти.

Преди да пресадите адениум, ще бъде правилно да изберете саксия предварително. Важно е да се вземат предвид особеностите на растежа на кореновата система. Расте в ширина, а не в дълбочина. Следователно саксията трябва да бъде избрана широка и плитка. Тъй като стои под ярките лъчи на слънцето, не трябва да избирате тъмни цветове на контейнера: това ще прегрее почвата вътре. По-добре да вземете контейнери, изработени от глина.

Пример за подходящ съд

Дренажът трябва да бъде монтиран на дебел слой, а отворите да позволяват на въздуха да премине в почвата. Почвата за трансплантация не трябва да е мокра. Първото поливане след процедурата се извършва не по-рано от седмица по-късно.

Важно е да знаете! След пресаждането цветето не трябва да се полива веднага.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Ако условията на задържане не са подходящи за жител на гореща Африка, растението бързо ще загуби декоративния си ефект и ще умре.

Капки пъпки и листа

Изхвърлянето на пъпки може да се случи от рязка промяна в условията на задържане след освобождаването на пъпките.Тази точка се отнася до осветлението, температурата, поливането, допълнителните храни и мястото на растеж. Листата падат, когато се появят течения или температурата спадне. Понякога студените первази на прозореца или стъклата на прозорците са виновни за това поведение.

Листата пребледняват

Нарушаването на фотосинтезата или хлорозата на листата се дължи на скокове в съдържанието на някои хранителни вещества в почвата. Например, при липса на желязо, листата не само губят цвета си, но и могат да символизират началото на процеса на гниене на кореновата система.

При поливане с твърда вода в почвата се образува излишък от калций. Променя киселинността на почвата, което води до дефицит на всички микроелементи.

Решението на този проблем ще бъде спешна реанимация на цветето в нова почва.

Върховете на листата изсъхват

Върховете на листата изсъхват, когато почвата изсъхне или когато въздухът е прекалено сух (ако саксията е близо до отоплителни уреди). Пределно изгаряне може да се образува при липса на калий в състава на допълнителните храни.

Липсата на храна провокира изсъхването на листата

Долните листа падат

През есента, преди да заспи, цветето активно отделя долните листа, които бързо пожълтяват. Това е естествен процес и след правилно организиран режим на почивка адениумът ще разрасне своята зеленина.

Ако изхвърлянето на долните листа не се случва според графика, но в различен период, трябва да обърнете внимание на състоянието на останалите листа. Ако младите листа започнаха да растат малки и с червеникаво-жълт оттенък, тогава причината е липсата на допълващи храни. В растението липсва азот, който е точно отговорен за растежа на зелената маса.

Вредители, вируси

Най-закоравелият вредител е паякът. Той се установява на топли и сухи места. Има голяма вероятност да уловите този паразит през лятото, ако изнесете саксията в градината. Много е трудно да се идентифицира в началните етапи на популацията. Това е малко насекомо, което не може да се види с просто око. Можете да определите наличието на паяк по паяжината, което е ясно видимо след пръскане на растението.

Да се ​​отървем от кърлеж е дори по-трудно от откриването. И всичко това, защото развива имунитет срещу инсектициди и умира само след няколко обработки. Интервалът между тях е 5 дни.

Останалите вредители се заселват върху растението в условия на висока влажност и високи температури. Това са листни въшки, нематоди, брашнести червеи или скални насекоми. Всички те се качват на растението от същата градина през лятото или от почвата, която не е била дезинфекцирана преди засаждането. Можете да се отървете от паразитите, като ги лекувате с подходящи лекарства.

Важно! Културата е податлива на вируси, от които формата и цветът на венчелистчетата и листата започват да се изкривяват. Тук лечението е безполезно, растението трябва да бъде унищожено.

Знаци и суеверия

Мнозина се страхуват да размножават адениум, тъй като това цвете е отровно. Да, сокът на растението е токсичен и може да причини алергични реакции и изгаряния, ако влезе в контакт с кожата. Ето защо, когато извършвате манипулации с него, е важно да се предпазите и да предпазите кожата си. Поставяйки дърво в апартамент, трябва да защитите достъпа до него за деца и домашни любимци. Останалата част от красавеца няма противопоказания от страна на суеверните хора и влюбените ще приемат.

Необичайно, необичайно, екзотично растение е достойно да се установи на прозореца на любител цветар. Популярността на адениум само набира скорост. Неговата декоративност си заслужава, за да се изградят комфортни условия за живот и грижи за него.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина