Домашни цветя от ахименеза - грижи и отглеждане

Нежните цветя на Ахименес са любими и красиви растения за домашно отглеждане. Тези компактни храсти, изобилно покрити с малки невероятни цветя, украсяват тераси, балкони, стаи, създавайки красиви композиции и бунт от цветове.

Описание на ахименес

Ахименес (ахимен) е тревисто многогодишно растение от семейство Геснериеви. Растението е ниско - до 30 см височина, с месести издънки. Листата са лъскави, продълговати, тъмнозелени или лилави с подчертани вени и назъбени ръбове. Културата се характеризира с приятелски цъфтеж, цветята на ахимените са малки, с форма на грамофони. Кореновата система се развива от коренища - така наречените клубени, покрити с люспи.

Цвете Ахименес

Често срещани сортове

Родът Achimenes е представен от 50 вида и огромен брой разновидности. Някои от тях растат в дивата природа, повечето декоративни растения се отглеждат чрез селективно размножаване.

В магазините за цветя най-често се срещат няколко вида цветя, които са се доказали добре в руските климатични условия:

 • Дългоцветни. Храстово растение с няколко издънки и големи цветя с дължина до 6,5 см, лилави и сини тонове. Популярни сортове:
 1. Чиапас - лавандулови цветя;
 2. Хуарегия е бяло цвете с лилава сърцевина и жилки.

Ahimenes longiflorum

 • Ресни. Интересно цвете ахименес с необичайна ресни с форма на бели или бледо розови венчелистчета.

Клас с ресни

 • Хибрид. Сортът е отгледан в резултат на кръстосване на няколко вида. Характеризира се с обилен цъфтеж и цвят. Представители:
 1. Розово розово - ярко розово, пурпурни цветя.
 2. Синьо - наситено синьо, лазурен цвят на венчелистчетата, жълт център.
 3. Жълта красавица - тръбни цветя с жълти или светложълти венчелистчета и основа от теракота.
 • Едроцветни. Най-големият вид - растението достига 60 см височина, цветята растат до 6 см в диаметър и до 10 см дължина. Листата са лилави или тъмнозелени, цветята са червени или лилави.

Ahimenes е тропическо растение, родено в Централна и Южна Америка. Следователно културата се нуждае от топлина и влажност.

Интересно! Има две версии за произхода на името Ахименес. Според първия той се превежда като „вълшебно цвете“, според втория превод - „да отидеш за зимата“.

Особености на грижите за Ахименес

Грижите и отглеждането на Ахименес са доста усърдни процеси, които изискват търпение, внимателно боравене и определени знания. Растението обича топлината, постоянната температура. В Русия се отглежда като стайно цвете. За летния период става възможно да засадите храст на открито или да го преместите на балкон.

Температура и осветление

Първата стъпка в правилната грижа за Ахименес е изборът на място за растението във вашия дом. Цветето обича слънцето, развива се добре при ярко, но разсеяно осветление. Пряката слънчева светлина може да изгори листата. Опитните производители твърдят, че повечето сортове Achimenes постепенно се адаптират към слънцето. На сянка растението губи своя декоративен ефект, увеличава зелената си маса и не цъфти.

Ахименес е тропическа култура, обича топлината, не понася температурни промени, течение. Комфортни условия за цвете по време на растеж и цъфтеж - температура 22-24 градуса. През периода на почивка оптималната температура е 10-14 градуса.

Поливане и пръскане

Ахименес се нуждае от влажен въздух, поливане. В същото време не се препоръчва пръскането на листата - космата повърхност натрупва влага и има риск от заболявания. Добро решение е да поставите цветето близо до езерце, аквариум или в кухнята. Необходимо е да се полива растението често, но не обилно, с топла, утаена вода.

Съвет! По-добре е да излеете вода по краищата на саксията - по този начин коренът не се отмива, влагата не се натрупва.

Излишната течност трябва да се оттича свободно, под саксията се поставя палет с експандирана глина или фин чакъл (той трябва да се навлажни).

През периода на покой поливането се намалява - достатъчно е да се овлажнява почвата около растението веднъж или два пъти седмично или да се налива вода в тигана.

Интересно! Отличен вариант за овлажняване на Achimenes е поливането с фитил. Лесно е да се направи: найлонов фитил се поставя в саксия, единият край се изтегля през долния отвор в тиган, където се излива вода. Растението ще може да регулира количеството течност, от което се нуждае.

Отглеждане на почва

Важен фактор в процесите на засаждане и грижи за Achimenes е изборът на почва. Препоръчва се културата да се отглежда в специална смес за сенполии (теменужки). Съдържа торф, вермикулит и перлит. Можете сами да приготвите подходяща почва, като смесите торф, пясък и тревна почва. Като дренаж се използват големи вермикулит, експандирана глина или чакъл.

Подхранване и торове

Как да храним Ahimenes? Въпросът е интересен, но не е труден - културата не се нуждае от специално хранене. Торове за ахименес могат да се прилагат по време на вегетация и цъфтеж. Като подхранване се използват универсални минерални комплекси за цъфтящи декоративни растения. Те се използват в малки количества при всяко поливане. През есента и пролетта се въвежда органична материя: хумус или пепел.

Прищипване

Опитните производители на цветя съветват прищипването на Achimenes - това ще забави цъфтежа на растението за около две седмици, но ще даде възможност на цветето да расте по-силно, да образува странични пагони и да положи силни цветни пъпки. Можете да започнете да прищипвате ахименес в ранен етап на растеж, когато растението достигне височина от няколко сантиметра. Най-външният бъбрек се отстранява с ножица или просто се отчупва. Прищипването на миниатюрни сортове се извършва два пъти на сезон, ампелни и по-големи храсти могат да се прищипят до седем пъти. Процесът спира след появата на първата пъпка.

Цъфтяща култура

Ахимените се отличават с формата на езичника и цветята. Има изправени храсти (силни пагони, растящи вертикално) и ампелни (гъвкави стъбла, висящи надолу).

Ампел клас

В зависимост от начина, по който цъфти ахименес, цветовите форми се разделят:

 • Тръбни венци - подобни на гръмотевици;
 • Подобна на чаша.

Видове цветя:

 • Редовен;
 • Тери.

Видове ахименес, в зависимост от размера на цветето:

 • Дребноцветни (до 3 см);
 • Средноцветни (до 5 см);
 • Едроцветни (повече от 5 см).

Ахименес с големи цветя

Цветовата палитра на културата е огромна и интересна. Основният цвят е лилав, а ахимените също са представени в бяло, жълто, розово, червено, синьо, люляк и други цветове.

Периодът на цъфтеж на растението е от началото на лятото до средата на есента.

Понякога ахимените не цъфтят без видими фактори. Има няколко причини, поради които това се случва:

 • Болести или вредители - растението отслабва, не е в състояние да се развие напълно.
 • Прехвърляне. Периодът на адаптация на културата е доста дълъг, цветето просто няма време да се подготви за цъфтежа.
 • Липса на микроелементи (магнезий, манган и бор).Необходимо е растението да се третира с продукти с високо съдържание на тези елементи.

Възможно е да се увеличи изобилието от цъфтеж с препаратите "Пъпка", "Цъфтеж".

Размножаване у дома

Възпроизвеждането на ахименес се извършва по няколко начина:

 • Семена. Труден и продължителен процес, най-трудният вариант за отглеждане на култура. Узрелите семена се засяват през февруари, смесени с пясък. Не е необходимо да се поръсва с пръст - зърната са много малки. Повърхността се напръсква с топла вода, контейнерът е покрит с филм. Разсадът се появява след 10-14 дни. Укрепените млади издънки трябва да бъдат трансплантирани в отделни саксии.

Важно! Когато се размножават със семена, сортовите качества не се пренасят. Този метод често се използва от животновъдите за отглеждане на нови видове Achimenes.

Семена от ахименес

 • Резници. Прост, но ефективен начин. Здравата клонка за възрастни е разделена на три до четири корена, с две или повече междувъзлия. Секциите се обработват с активен въглен. Резниците се изсушават, засаждат се в земята. Ако вкореняването е било успешно, след 2-3 седмици разсадът може да бъде трансплантиран в саксия.

Ахименес никне

 • Листа. Не е трудно да се извърши такова вкореняване, но цъфтежът настъпва едва през следващия сезон. Листата се отчупват или отрязват и се засаждат в земята. За по-бързо покълване материалът може да се постави във вода със стимулант за вкореняване за няколко дни. Няколко парчета листа се засаждат в една саксия - храстът ще бъде по-буен.

Размножаване с листа

 • Столони. Ефективен метод за отглеждане на ахименес. Столоните са дъщерни издънки на корени (коренище). Необходимо е да се отрежат столоните от коренището на възрастните и да се засадят в земята. С подходящи грижи младото цвете ще расте и цъфти интензивно.
 • Коренища на Ахименес. Най-лесният и ефективен начин за засаждане на растение. Възрастното растение се изважда от саксията, коренът се нарязва внимателно на няколко парчета. Секциите се обработват с активен въглен. Везните се засаждат в подготвен субстрат. Младите издънки се гмуркат и се поставят в отделен контейнер.

Коренища на Ахименес

Нагряването на дъното на саксията може да ускори процеса на вкореняване: контейнерът се поставя върху топли тухли, камъни, водна баня.

Прехвърляне

Когато купувате Achimenes, трябва да запомните, че трябва да трансплантирате растението в края на зимата - началото на пролетта. По-късното разсаждане изисква дълъг период на адаптация, което води до липса на цъфтеж.

Преди да засадите храст, е необходимо да извадите коренищата от саксията, да проверите, да отстраните повредените части. Ако коренището е много голямо, е желателно да се раздели. Старата почва е изчерпана, трябва да подготвите нов, свеж субстрат. На дъното на саксията се поставя дренаж, изсипва се почва с добавяне на въглен, засажда се коренище и се уплътнява добре.

Разделяне на коренища

Проблеми при отглеждането на ахименес

В процеса на грижа за цветето ахименес у дома възникват определени трудности:

 • Растението хвърля пъпки и листа. Горещият сух въздух може да провокира подобно явление. Ако листата просто изсъхнат, причината често е недостатъчната влага.
 • Върховете на листата изсъхват. Може би цветето е дълго време изложено на пряка слънчева светлина. Студената вода върху растението може да причини петна.
 • Цветето расте бавно. Причините често са лошо осветление, течения, тежка почва.

Болестите на ахимените са сериозни проблеми при отглеждането на култури. Растението може да бъде податливо на гъбични заболявания. Необходимо е да се отстранят повредените области на пагона и листата, да се обработи почвата с фунгицид.

Когато се появят листни въшки и паякови акари, се използват инсектициди.

Пресаждане и отглеждане на открито

Възможно е да отглеждате ахименес на улицата при стабилна топлина: температурата на въздуха не трябва да пада под 20 градуса. Саксии с цветя се поставят на балкон или тераса.Много е важно да изберете правилното място: струва си да избягвате дъжд, директни слънчеви лъчи. Идеалното място е тихо, защитено от вятър, течение, дъжд. Когато стане студено или през нощта, препоръчително е да внесете цветето в къщата.

Ahimenes са красиви нежни цветя, които не оставят никого безразличен. Те са доста деликатни и взискателни за грижи. След като проучихте някои от нюансите на отглеждането, можете да се уверите, че грижата за това растение, гледането на неговото развитие е удоволствие.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина