Цвете акалифа - домашни грижи

Акалифа (лисича опашка) е многогодишно декоративно растение с тъмночервени пухкави цветя. Дори начинаещ производител може да отглежда акалифа - грижата за реколтата е съвсем проста.

Как изглежда акалифа

Акалифа е храстово растение с височина около 1 метър. В природата храстът може да достигне повече от 2 метра. Има две групи: с ярки съцветия и с листа с различни цветове. Първата група е по-популярна поради красивите съцветия-опашки. Вторият се отличава с бронзово-зеленикава зеленина с медночервени петна и малки (5-10 см) цветя.

Красотата на акалифа се крие в необичайни съцветия, подобни на брезовите "обеци"

Важно! Лисича опашка съдържа отровни вещества. Растението трябва да бъде поставено така, че да е недостъпно за деца и животни.

Характеристики на грижите

У дома Akalif не изисква специални грижи. Най-важното е редовното поливане.

Температурен режим

Оптималната температура през лятото е +22 ℃, през зимата е -15 ℃. За растението внезапните промени в температурата и течението са вредни.

Осветление

Акалифа предпочита дифузната светлина. На сянка листата пребледняват и губят привлекателния си вид. Пряката слънчева светлина причинява изгаряния.

Цветето е най-добре поставено на югоизточния или югозападния прозорец.

Овлажняващ

Акалифа е тропическо цвете, нуждае се от своевременно обилно поливане и често пръскане. Препоръчително е да поставите саксията в тава с мокри камъчета. През лятото го поливат поне 2 пъти седмично, през зимата - тъй като горният слой на почвата изсъхва.

Необходимо е да се навлажни почвата с топла (около +30 ℃) филтрирана или утаена вода. За дезинфекция е полезно да добавите малко лимонена киселина към течността.

Подхранване и пресаждане

През зимата растението не се нуждае от хранене. С пристигането на пролетта се прилагат торове за цъфтящи стайни растения на всеки 10-14 дни.

Прехвърляне

Младите цветя се трансплантират ежегодно, възрастните - веднъж на 3 години. За да не навреди на корените, може да се обнови само горният слой на почвата. Най-добре се работи през пролетта. Почвената смес трябва да съдържа същото количество трева, хумус, речен пясък, торфен чипс.

Период на покой

През зимата трябва да прехвърлите цветето на южния прозорец, да намалите поливането, да изоставите горната превръзка.

Когато акалифа цъфти

С оптимални грижи Лисича опашка цъфти от март до октомври. С годините съцветията стават по-дълги. При възрастните растения те могат да достигнат 50 cm.

Важно! Когато опашките станат кафяви, те трябва да бъдат отстранени. Това помага на растението да пести енергия за нови съцветия.

Подрязване

Акалифа расте и се разтяга бързо. За да придадете на цветето по-великолепна форма, трябва да отрязвате върховете на 3 пъпки 2 пъти годишно. Веднъж на 5 години храстите се отрязват на височина 30 см. След изрязване на конопа е препоръчително да се напръска с циркон.

Как се възпроизвежда Акалифа

Цветето се размножава по следните начини:

 • Семена. Подходящото време за сеитба е ранната пролет. Те създават парников ефект за разсад. При тези условия семената покълват по-бързо. Брането се извършва, когато кълновете достигнат 3 cm.
 • Резници. Разнообразните сортове се косят целогодишно, с космат акалифа - само през пролетта. По-добре е да третирате секциите със средства, които стимулират растежа на корените. Резниците се вкореняват в саксийната смес.След 1,5 месеца върховете на леторастите се отрязват.
 • Въздушно наслояване. Работата трябва да се извърши през пролетта. Мястото на издънките (10 см) е освободено от зеленина. Прави се плитко пръстеновидно изрязване. Увийте почистеното място с мокър мъх от сфагнум или кокосови влакна. Покрийте с фолио отгоре, фиксирайте. След 3 месеца дръжката с корени се трансплантира в отделен контейнер.

Мъхът трябва да бъде постоянно мокър

На бележка! Корените на акалифа се развиват бързо, така че цветето трябва да бъде засадено в просторна саксия.

Болести и вредители

При неадекватни грижи могат да възникнат следните проблеми:

 • Листата пожълтяват и падат - ясен знак, че на растението липсва влага.
 • Листата пребледняват - почвата съдържа недостатъчно количество азот, необходимо е допълнително подхранване.
 • Появяват се кафяви петна - симптом на гъбично заболяване. Цветето трябва да се третира с фунгициден препарат.
 • Листата изсъхват и падат - ниска температура.
 • Растежът на растенията се забави - липса на хранителни вещества.
 • Акалифа не цъфти - липса на осветление.

Листни въшки, паякови акари, брашнести червеи могат да причинят вреда на растението. Листните въшки (бежови точки) се заселват по върха, пъпките и задната част на листата. Ако издънките са оплетени с тънки нишки и от вътрешната страна на листата са се образували светли петна, растението е нападнато от паяк. Можете да намерите брашнести червеи от мръсно-бели бучки, които приличат на памучна вата. За борба с вредителите те прибягват до инсектицидни средства за стайни растения.

Сортове Акалифа

Флористите правят избор в полза на следните сортове:

 • Акалиф Уилкс (wilkesiana). Вечнозеленият храст може да нарасне до над 1,5 метра височина. Растението е известно с богатата си цветова гама от листа. В някои подвидове те са украсени с многоцветни ивици и петна. Други имат обикновена зеленина с контрастни кантове. Храстът се нуждае от обилно поливане и много светлина. Стайните растения трябва да се обновяват ежегодно чрез резници.

Акалифа южен е плевел, който заразява култури в Далечния изток

 • Акалифа с четина коса (хиспида). Ако премахнете върховете на леторастите, храстът може да се отглежда във висящи саксии. Кадифено лилави съцветия приличат на мигли от кожа. Акалифа Хиспида, при подходящи грижи, цъфти през цялата година.
 • Акалифа южна (австралис) е едногодишно растение с право стъбло, покрито с твърди косми. Расте на песъчливи и глинести почви. Предпочита леко засенчване или открити пространства.
 • Индийски акалифа (индика). Храстовото растение има тънко стъбло и малки назъбени листа. Колосчетата са незабележими, състоят се от малки светлорозови цветчета.

На бележка! Има мнение, че индийската акалифа има лечебни свойства. Растението се използва в народната медицина за лечение на респираторни заболявания.

Основните изисквания за отглеждане на акалифа са дифузна светлина, навременна влага, без течение. За да може отровният сок да не причини изгаряния или отравяния при работа с цвете, трябва да се използват ръкавици и специални инструменти. Очилата ще предпазват от пръски по лигавиците на очите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина