Цвете Ahimenes - как да отгледате растение

Ахименес е цвете от семейство Геснериеви с невероятна красота. Популярно е като коприва, орхидея или вдовишки сълзи. За първи път растението е намерено през 18 век в тропическите гори на Южна и Централна Америка. Днес може да се види както в апартаменти, така и в частни къщи. Популярността на цветето се крие в многобройните му цъфтежи с течение на времето.

Кратко описание на цветето

Животновъдите са изобретили голям брой видове от това красиво растение. Всички те цъфтят гъсто и пищно, радвайки окото с невероятно ярки цветя с необичайна форма. Ахименес прилича на цвете джудже с право и тънко стъбло, което в крайна сметка започва да увисва. Листата имат назъбена форма, подобна на копривата. Самите цветя приличат на удължени камбани. Те имат много цветове: червен, розов, лилав, бял, жълт.

Цвете Ахименес

Сортове ахименес

Днес можете да намерите няколко вида растения и огромен брой различни сортове. Най-популярните сортове:

 • Ахименес едроцветен (Achimenes qrandiflora). Родината му е Мексико. Счита се за най-голямото цвете от всички видове и може да нарасне до 65 см височина. Не е трудно да се отглежда. Листата са големи, достигащи 10 см дължина и до 7 см ширина. Цветята растат на партиди; от една кухина могат да се появят няколко издънки. Основният им цвят е лилав.
 • Дългоцветна ахименес (Achimenes lonqiflora). Това е средно ампелно растение. Вирее до 30 см височина, има люспест подземен корен. Листата са светлозелени, леко опушени, с дълга форма, назъбен ръб. Цветята са големи. Цветът е бял, жълт или лилав с ивица близо до гърлото.
 • Ахименес Грузия (Achimenes Juareqia). Бял ампел с големи цветя, до 6 см в диаметър. Ахименес Хуарекия създава красиви каскади, отличава се с активно развитие и цъфтеж.
 • Ахименес сладък (Achimenes dulcik). Растението е със средни размери, има прави издънки и големи, светлозелени листа. Цветовете са бели, наподобяващи камбановиден вид, с леко извити венчелистчета от външната страна. Фаринксът е обширен, в средата има петно ​​с цвят на лимон с малки кафяви капки. Притежава много слаб, лек и приятен аромат.
 • Achimenes erecta. Този вид цветя достига размер до 40 см. Той има червени издънки и цветя с диаметър 1 см. Achimenes red има дебели и буйни листа.

Сортове цветя

 • Мексикански ахименес (Achimenes mexicana). На височина достига 50 см. Размерът на цветята е средно лилаво-син, камбановиден венче, в средата има петно ​​с бял цвят, а на гърлото има ивица с жълт цвят. Achimenes violet има големи, прави издънки с буйни изумрудени листа.
 • Ахименес Мизера. Това растение е със средни размери, бели цветя, с диаметър до 1 см. Листата са малки, тъмнозелени, плътно поставени върху изправена колона.
 • Ахименес бял (Achimenes candida). Това растение има снежнобяли цветя, много рядко с жълт нюанс.Има форма на фуния. Листата са назъбени по краищата, а издънките са груби, тъмночервени на цвят.
 • Ахименес антирина (Achimenes antirrina). Този вид ахименес има средно големи цветя, с жълтеникав венец, на който се вижда богат червен модел. Светлозелените листа са покрити с бели вили.

Правилна домашна грижа за ахименес

У дома цветята на ахименес са непретенциозни. Но също така трябва да знаете как да осигурите правилна и компетентна грижа във всеки от периодите на развитие.

Температура, осветление и влажност

Ахименесът се характеризира с естествена светлина, но през лятото е препоръчително да скриете цветето от пряка слънчева светлина. Нуждата от слънчева светлина зависи от разнообразието на цветята. При малко количество осветление стъблото може да оголи, а цветята да станат по-малки.

Забележка! По време на активния вегетационен период температурата на въздуха трябва да бъде най-малко +20 ℃, а в нормалния период температурният диапазон може да бъде 20-25 ℃ над нулата. През периода на почивка трябва да се грижите за цветето на 7-15 ℃.

Растението обича високата влажност, но не трябва да пръскате цветето с вода, тъй като по листата могат да се появят петна, които имат неестетичен вид. За отглеждане на цъфтящо растение и повишаване на влажността на въздуха, саксия с растение се поставя специално на перваза на прозореца, като на дъното се поставят камъчета или експандирана глина.

Изисквания към почвата и саксията

Размерът на саксията трябва да съответства на размера на кореновата система на цветето. Най-подходяща е смес от пръст на основата на няколко части листни почви. Едната част е лек терен, а другата е пясък. Подходяща е и почвена смес от три части копка земя:

 • хумус;
 • пясък;
 • перлит или вермикулит.

Освен това се препоръчва да добавите нарязан въглен и нарязан сфагнум.

Редовното поливане е важно за растението.

Правила за поливане

По време на активен растеж, Achimenes често се полива, предотвратявайки изсъхването на почвата. Най-добрият вариант е да се полива в тиган, така водата няма да попадне върху листата, което ще премахне появата на черни петна. Водата за напояване трябва да е със стайна температура.

Забележка! В студения период, започвайки през октомври, е препоръчително да се намали поливането. През зимата домашните растения се поливат веднъж месечно, за да се предотврати изсъхването на корените.

Подхранване

Първото хранене се извършва не по-рано от месец и половина след първите явления на многобройни издънки. По време на покой растението не се нуждае от оплождане.

Забележка! Цъфтежът ще се подобри, ако при всяко поливане добавяте малко количество тор. Това може да бъде филтрирана вода от аквариума или течни сложни торове.

Подрязване и презасаждане

Ако искате да имате буен декоративен храст с често цъфтеж, тогава за това правят резитба на млади издънки, над втория или третия лист. Не забравяйте да премахвате избледнелите пъпки всеки ден. Цветята на Achimenes се трансплантират в началото на пролетта. Коренищата (коренищата) се поставят в просторна саксия с добър дренаж. След това покрийте с филмова торбичка или стъкло, докато се появят нови издънки.

Особености на цъфтящите растения

Отличителна черта на цветето, поради което се е влюбило в много производители на цветя, е продължителността на цъфтежа, която се наблюдава през целия вегетационен период, и лекотата на отглеждане.

Период на активност и почивка

По време на годишния цикъл Ахименес преминава през няколко етапа на развитие, поради което грижите и отглеждането ще се различават по различно време на годината. Общо има 2 периода на съществуване на цветето achimenes juaregia.

Период на активност

Цъфтежът на ахименеса е дълъг, у дома може да цъфти два пъти между май и октомври. Първите цветя обикновено се появяват в края на пролетта или началото на лятото. По това време растението цъфти обилно и ярко.Втората фаза на цъфтежа настъпва през есента и е по-слабо изразена. Изсъхналите цветя се откъсват, за да стимулират растежа на нови пъпки.

Период на покой

Ахименес има ясно изразен период на покой, който започва към края на октомври. След като всички цветя паднат, растението изсъхва малко по малко и корените се пълнят със сокове, подготвящи се за зимата. По време на сън цветето трябва да получи подходяща грижа, която се състои от ограничено поливане, слаба светлина и поддържане на температурата в диапазона 16-18 ℃ над нулата. Важно е растението да не се събуди преди време. Ако това се случи, тогава саксията се премества на по-осветено място или на открито място.

Цъфтежът на ахименесите ще бъде възможно най-обилен и дълготраен при наличие на своевременно прищипване на върховете на младите издънки. Процедурата се извършва, когато дължината на разсада не надвишава 2,5 cm.

Допълнителна информация! Честотата на прищипване трябва да бъде 1 път на 2 седмици в продължение на 1,5-2 месеца.

Видове и форма на цветя

По време на периода на дейност на стъблата на растението се появяват красиви камбанни цветя с необичайна форма и изненадващо ярък цвят. Съцветието има продълговата структура до 5 см и чашката, състояща се от 5 дяла. Цветята, които се образуват върху леторастите, могат да бъдат правилни или двойни, едноцветни, петнисти или райета. В зависимост от вида на растението, цветята му могат да имат следния цвят:

 • червен;
 • бял;
 • син;
 • син;
 • корали;
 • жълто;
 • лилаво.

Цветята на ахиминеза от мексикански тип, които имат люляков оттенък в комбинация с бяла шия, изглеждат ефектно. Външните ръбове на съцветието най-често имат специфична остра ресни.

Допълнителна информация! Продължителността на цъфтежа е само 5-7 дни, но след като някои цветя паднат, на тяхно място скоро се образуват нови.

Методи за възпроизвеждане на цветя

Растението се трансплантира всяка година. Най-добре е процедурата да се извърши през първите седмици на декември. В домашни условия отглеждането на ахименес се извършва в един от двата вида: с помощта на семена или чрез резници.

Отглеждане от семена

Отглеждане от семена

Най-лесният, но доста дълъг начин за трансплантация на цвете. Семената се намират в зелени къщички, които остават да висят по стъблата след края на периода на цъфтеж. Преди да сеят семена в земята, те трябва да узреят 2 месеца. След това, през февруари-март, трябва да направите следното:

 • Съберете семената и ги засейте в смес от пясък и листна почва. Не е нужно да поръсвате отгоре.
 • Навлажнете почвата с помощта на спрей бутилка.
 • Поставете саксията с растението на тъмно място и покрийте с фолио или стъкло.
 • Те създават оптимален температурен режим. За да започнат да покълват семената, температурата трябва да бъде между 22-24 ℃.

Използвайки дънно поливане, първите издънки се наблюдават след 15-20 дни. След това кълновете се засаждат.

Забележка! След 2 месеца младите растения могат да бъдат засадени в отделни саксии.

Резници

Този метод на размножаване се използва рядко, тъй като резниците често гният. През лятото, когато се появят нови издънки, от тях се изрязват внимателно резници, които след това се поставят във влажен пясък, примесен с листна почва. За вкореняване те се поставят във вода, но в този случай вероятността от гниене се увеличава значително. След засаждането на резниците в пясъка те се покриват със стъкло или филм.

За да може растението да започне възможно най-бързо преди засаждането, се препоръчва да се третира със стимулант за образуване на корени (Kornevin, Heteroauxin). Долното нагряване също ще помогне за ускоряване на процеса на вкореняване.

Допълнителна информация! Първите грудки ще се появят след 10-14 дни. След 15 дни стайните цветя на Achimenes могат да бъдат трансплантирани в среда за зрели растения.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Ахименес, чиито грижи и отглеждане не отнема много време и усилия, е доста трудно да бъде разрушен.Не трябва да пренебрегвате правилата за грижи, тъй като растението може да откаже да цъфти, загубило своите декоративни свойства. Начинаещи и дори опитни производители на цветя могат да се сблъскат с проблеми:

 • Бежови петна с дупки в листата. Възникват, когато за напояване се използва твърде студена или твърда вода.
 • Валцуващи листа, пъпки отпадат дори преди да се отворят. Причината е прекомерната топлина.
 • Почерняващи разтегнати петна по стъблата. Може да се образува поради често поливане в комбинация с ниски температури.
 • Дълги и тънки стъбла с малки листа, интервалите между които достигат големи размери. Проблемът се наблюдава при липса на светлина.

Допълнителна информация! Ако водата попадне върху листата, върху тях започват да се образуват сиво-кафяви петна, които бързо се увеличават по размер. Ахименес, чиято грижа трябва да бъде редовна, няма специфични заболявания.

Най-честите заболявания:

 • Фузариум. Характеризира се с гниене на листа и издънки. Лечението се състои в отстраняване на изгнилите части на растението, третиране на корените с екстракт от Максим и трансплантация в свеж субстрат, предварително обработен с разтвор на калиев перманганат. Растението е изкопано.
 • Пръстенно място. Придружен е от образуването на светли петна по листните пластинки, които постепенно придобиват тъмнокафяв оттенък. За да премахнете проблема, отрежете засегнатите листа и пренаредете растението на слънчево място.

Болести и вредители

За да се излекува цветът от ахименес, домашните грижи трябва да бъдат правилни. Понякога растението е засегнато от вредители като листни въшки, паякови акари, трипси и брашнести червеи. За борба с вредните насекоми се използват инсектициди. При спазване на всички правила за грижи и отглеждане, цветето ще радва с луксозния си цъфтеж в продължение на шест месеца.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина