Амарилис - домашни грижи след цъфтежа

На первазите на градските и селските къщи често можете да видите ярко цвете с прекрасна миризма. Амарилисът на закрито е непретенциозен и радва дълго време на цъфтежа. Грижата за амарилис у дома е проста и не отнема много време.

Амарилис, какво цвете, описание

Това многогодишно растение принадлежи към семейство Амарилис. В превод от древния римски език амарилисът се превежда като „искрящ“, това име е дадено на цветето от известния поет от онези времена Вергилий. Но градинарите предпочитат да наричат ​​растението март роза за пролетното начало на цъфтежа.

Декорация за дома

В дивата природа амарилисът се среща в Южна Африка. Според класификацията родът е вид лилия. Карл Линей погрешно го приписва на сортове хипераструм за очевидното сходство на много морфологични характеристики. Дори сега някои производители бъркат тези два сорта. Но въпреки големите дръжки, последните са без мирис.

Как цъфти, кога и с каква честота

Важно е да знаете какво е амарилис, как да се грижите за него и какво да правите след период на почивка. Според външни данни това е красиво растение с тъмнозелени листа, сочни и гладки на допир. Те са доста дълги и са подредени в два реда. Когато дойде време да цъфти, амарилисът изхвърля стрела, която е дръжка. Дължината му може да достигне половин метър. Някои растителни видове дават до три мощни дръжки, където може да има около десет ярки и ароматни цветя. Цветът им зависи от сорта амарилис. След появата на зонтични съцветия започват да растат нови листа.

Началото на цъфтежа в естествената среда е края на лятото. С поддръжката на оранжерии е лесно да накарате цвете да цъфти до определена дата, ако създадете специфичен микроклимат. Правила за това как да отглеждате амарилис, как да се грижите той да цъфти по-рано:

 • промяна на датата на кацане;
 • повишаване на температурата на въздуха в помещението;
 • спазване на условията за поливане.

След два месеца растението ще даде цъфтяща стрела. В страни с прохладен климат амарилисът се отглежда изключително у дома.

Важно! Принципите на грижа зависят от фазата на развитие, в която цветето е в момента.

През периода на активен растеж растението изисква умерено поливане. Но когато цъфтежът започне, той се нуждае от обилна хидратация, но без застояла вода. Влагата не трябва да попада върху крушката. Основното е, че почвата около него остава влажна.

Когато дойде зимата, интензивността на поливането се намалява до веднъж седмично. За да не отслаби цветето, не са останали повече от два дръжки. Останалите се използват за декоративни цели.

По време на периода на цъфтеж, саксията с растението се изнася на по-хладно място при слаба светлина. Изсушените листа се отрязват, но някои се оставят на крушката, за да се осигури храна.

Какво да правим след края на цъфтежа

Амарилис е избледнял, какво да правя по-нататък може да се намери в специална литература. На първо място, преди периода на покой, торенето трябва да бъде изоставено. Някои експерти съветват да изкопаете лука и да го съхранявате в сух съд до пролетта. Те обаче не трябва да изсъхват. Трябва да се погрижите за влагата на семената. Това се прави с памучни салфетки или кърпи. Процедурата се провежда седмично.

Период на почивка

Ако дадете възможност на луковиците да придобият сила през периода на покой, тогава амарилисът е в състояние да зарадва с цъфтежа си няколко пъти в годината. За да се постигне това, трябва да се спазват няколко правила:

 • Не използвайте твърде големи контейнери за засаждане, така че растението да не се разсейва от развитието на децата.
 • При засаждане луковицата се поставя в земята. На големи дълбочини образуването на цветоносите се забавя.
 • След засаждането е наложително да се храни растението, тъй като липсата на хранителни вещества ще се отрази негативно на броя и размера на пъпките.
 • Липсата на освещаване трябва да бъде компенсирана чрез инсталиране на флуоресцентни лампи.

Мислейки дали амарилисът е избледнял, какво да се прави след това, наложително е да се даде почивка на цветето през периода на покой, за да не умре в бъдеще. Инфектираните луковици трябва да бъдат обработени със специални химикали преди засаждането.

Забележка! Избягвайте внезапни температурни промени в тази стая.

В състояние на покой

Периодът на почивка е 4 месеца. Това е оптималната стойност за нормално развитие и цъфтеж. В същото време се наблюдават следните характеристики на грижа:

 1. Домашните грижи за Amaryllis след цъфтежа не отнемат много време. Трябва да изберете място, където няма пряка слънчева светлина. В този случай не трябва да премахвате всички листа, така че хранителните вещества от тях да попаднат в луковицата.
 2. След като цветето започне да избледнява, експертите препоръчват да се изчака, докато дръжката изсъхне и след изваждането на крушката отделете малките деца от нея, обработете съществуващите рани и премахнете изсъхналите корени. След това можете да го презасадите в същия съд или да го съхранявате на хладно място.
 3. За да се предпази семето от вредители и болести, то се третира със слаб разтвор на калиев перманганат.
 4. Когато се съхранява без почва, всяка седмица се провежда превантивен преглед с цел своевременно идентифициране на лезиите или предотвратяване на изсъхването на луковиците.

Важно! Посадъчният материал трябва да бъде голям и здрав.

Засаждане на луковицата след период на почивка

Когато режимът на почивка приключи, саксиите с отпочинали растения се прехвърлят на добре осветено място, те започват активно да поливат, за да осигурят бърз растеж. Ако засадите млади растения със семена, тогава цветята върху тях ще трябва да чакат достатъчно дълго, поне седем години. Е, децата, които дават луковици за възрастни, ще им позволят да се възхищават на луксозните цветя след три или четири години.

Засаждане на млади растения

Когато използвате стари луковици, трябва внимателно да ги изследвате, да ги лекувате от потенциални болести и гниене, да отстранявате повредени и изсушени корени и да ги дезинфекцирате с въглен.

Всяко дете трябва да има собствено гърне, което ще му позволи да се развива нормално. Капацитетът се избира въз основа на размера на семената. Трансплантацията се прави най-добре ежегодно. Това се прави най-често след приключване на цъфтежа и обикновено е есен.

За засаждане е по-добре да използвате пропускливи за кислород керамични саксии. Нормално е това, при което има пролука от два или три сантиметра между стената и крушката. Като почва се използва състав от торф, пясък и хумус. Преди да го използвате, препоръчително е да го напоите с вряща вода. На първо място се поставя дренаж.

На бележка! За да може растението да се развива нормално, луковицата е покрита с пръст. Покритието е 2/3 от височината.

Ако семената се използват за засаждане, те могат да бъдат събрани от майчиното растение, но това е дълъг процес и резултатът може да бъде разочароващ, тъй като е трудно да се определят.

Началото на активното развитие

Грешки в грижите за Amaryllis

За да може амарилисът да зарадва с буен цъфтеж, е необходимо да се грижите правилно за него. Това не винаги е възможно за производителите на цветя без опит. Бледността на листата и недостатъчната яркост на цветята обикновено са свързани с излагане на пряка слънчева светлина. По-добре е да преместите контейнера на по-тъмно място.Когато стаята е достатъчно влажна и студена, венчелистчетата започват да потъмняват. Липсата на влага прави растението скучно и летаргично. Когато е заразен с вредители и патогенни бактерии, амарилисът хвърля листа, които вече са пожълтели.

При неправилни грижи цъфтежът е краткотраен или изобщо не е. Това може да се дължи на следните фактори:

 • периодът на почивка е пропуснат;
 • стайната температура е ниска;
 • растението няма достатъчно светлина.

Ако почвата е бедна на хранителни вещества или луковицата е повредена, тогава цветето няма да расте добре и няма да изхвърли дръжката.

Забележка! Всеки цветар трябва да знае, че амарилисът е отровен. Малките дози сок няма да навредят много, но все пак трябва да спазвате мерките за безопасност при работа с него и да не го давате в ръцете на деца.

Цветът е причудлив в грижите и, когато създава нормален микроклимат в къщата, е в състояние да радва дълго време с ярки цветове. Основното нещо е да знаете какво да правите с амарилис след цъфтежа. Това ще запази красотата на растението в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина