Amorphophallus цвете на закрито - домашни грижи

Сред любителите на домашните оранжерии има група колекционери на „екзотични растения“ - необичайни растения, които не са типични за района. Трудно е да се отглеждат такива растения, но е почетно. Отглеждането на аморфофалус, красиво и причудливо цвете, у дома е интересно търсене на цветар.

Аморфофал: как изглежда, към кое семейство принадлежи

Гигантско тропическо цвете

Сред 170 вида тропически и субтропични растения от семейство Aroid (Araceae), amorphophallus се откроява - „безформен фалос“, ако се преведе от гръцки. Това е грудкови широколистни растения с мирис на изгнили яйца и риба, но излъчва „кехлибар“ само при докосване.

Оттук и многобройните имена: трупно цвете, аморфофалус, змийска палма, вуду лилия. Един от прякорите е езикът на дявола.

Размерът на растението може да бъде от малък (поставен в саксия на перваза на прозореца) до гигантски, който се използва за изграждане на специални оранжерии. Културата расте от сферична грудка, наподобяваща цвекло или грейпфрут, с тегло до 5 кг. Растенията имат дълъг период на покой, само някои видове са вечнозелени билки.

Домашният аморфофал е краткотраен ефемероид. Всяка година от грудката израства по един лист на дълга дръжка, разчленен като палма. Широко е няколко метра и продължава през целия вегетационен период. През следващия сезон листната плоча става по-висока и още по-разчленена.

Важно!Цветето няма нищо общо с палмите, както погрешно вярват обикновените хора.

Цъфти веднъж на сезон - изхвърля удължено овално ухо, покрито със съцветия, от което след това узряват кръгли плодове със семена. Цвят - оранжево-червен, бял, син.

Цвете в естествена среда

Разпространение:

 • В дивата природа обикновената култура расте в тропиците и субтропиците на Африка, Азия и Австралия.
 • Може да се намери и на островите Ява, Филипините, Фиджи, островите Малуку, Борнео.
 • Широкото разпространение на най-голямото цвете на аморфофалус се наблюдава в Индия, Китай, Япония, Бангладеш. Среща се и в страните на Лаос, Камбоджа, Виетнам.

Повечето видове растат на разрушени основи - вторични гори, варовикови скали, затрупани места.

Сортове

Няколко вида са подходящи за домашно отглеждане:

 • Amorphophallus konjac. В азиатските страни конякът аморфофалус не е цвете за декоративни цели. Там луковичните грудки на божуролистния аморфофал се използват в готвенето. Те се смилат на брашно, от което се правят гарнитури, сосове и подправки. Диетичен продукт (вкусът наподобява картоф) помага на човек, страдащ от висока кръвна захар, прочиства тялото от токсини и се бори със затлъстяването.
 • Amorphophallus титанов или титанов. Оранжерийното растение се получава чрез селекция. Прилича на огромна обърната камбана с диаметър до 3,5 м и височина до 2 м. Гигант се отглежда от грудка с тегло 20-25 кг.
 • Луковичен сорт. Този аморфофал е по-скоро като стайно растение, отколкото други видове. Той е нисък - до половин метър, размер на цветето - до 30 см, ухото е равномерно оцветено в розово.

Важно!Известният титанов сорт не е подходящ за домашно отглеждане - той се нуждае от специална оранжерия с висока влажност на въздуха.

Сорт коняк

Характеристики на домашните грижи

Домашните градинари се състезават за отглеждане на най-големия екземпляр. Размерът на цветето зависи от сорта и проверката. Най-важните правила за грижа са следните.

Температура

Големите сортове, които се отглеждат в оранжерии, по време на периода на интензивен растеж и цъфтеж, изискват + 25-28 ° C - условия, близки до естествените. За луконосните растения е достатъчна обичайната стайна температура - +24 ° С.

След цъфтежа саксията се изнася в хладно помещение - + 10-13 ° C, или термометърът в оранжерията се намалява.

Осветление

В дивата природа аморфофал е цвете, което расте под приюта на висока тропическа горска растителност, но има достатъчно слънце и въздух. Къщите също осигуряват светлина, но разсеяна - на южните первази, производителите на цветя засенчват насажденията.

Поливане

Постоянната влага в субстрата е важен компонент за активен растеж и развитие на културата. Но водата не трябва да застоява в контейнера, така че в съдовете се прави добър дренаж. Течността от крана се утаява, за да може хлорът да се изпари.

Пръскане

Задължителна ежедневна процедура е пръскането на листа, за да не започне да пожълтява по краищата. Водата се защитава и загрява, в противен случай растението ще получи шок.

В оранжерията

Влажност

Наситеността на въздуха с влага се поддържа чрез пръскане от спрей или автоматично.

Показателят трябва да е над средния - 70-80%.

Грундиране

Почвата е избрана в магазините на земеделския комплекс - универсален цветен субстрат или почва за Сенполии.

За справка! Земята за екзотика може да се приготви самостоятелно чрез смесване на трева, хумус и пясък в равни пропорции.

Подхранване

През вегетационния период цветната култура се подхранва с минерални и органични съединения. Акцентът е върху повишеното съдържание на фосфор. Растението харчи много енергия за енергичен растеж и цъфтеж, така че се тори на всеки 10 дни.

Подрязване

Красотата на домашните оранжерии не е необходимо да бъде отрязана. Когато се появи пъпка, тя се прищипва, така че да няма неприятна миризма. Цветът и листът отмират естествено. Изсъхналите части преди зимуването се отстраняват.

Характеристики на грижите през периода на почивка

До есента цветето спира да расте, листът изсъхва. Поливането и подхранването постепенно намалява, листът се отрязва в самата земя.

Аморфофалусът е в „хибернация“ в продължение на 5-6 месеца. Грудката може да се остави в саксията. На хладно почвата се напръсква леко на всеки 10-12 дни.

Ако се реши да се премахне коренът, той се отърсва от земята, отстраняват се повредени и изгнили места. На коренището може да има деца, които са отделени за размножаване.

Грудката се дезинфекцира в разтвор на калиев перманганат за 2-3 часа, изсушава се.

За справка! Поставя се за съхранение в кутия, покрита с пясък или торф, съхранява се на тъмно, хладно и сухо място.

Кога и как цъфти

Едно цвете се появява преди листа, радва с нестандартен екзотичен вид в продължение на 2 седмици. Грудката му дава много храна, поради което значително намалява обема си. След цъфтежа растението почива 3-4 седмици, след което образува лист.

Структурата на цветето е сложна:

 • Съцветията се състоят от удължен гофриран или гладък кочан и "одеяло".
 • Тръбата в основата е покрита с люспи или косми - това е капан за опрашващи насекоми.
 • Еднодомното растение има тичинови (мъжки) и пестилатни (женски) цветя.
 • В края на ухото има хоризонтален или вертикален стерилен придатък.

Опрашването се извършва в деня, в който се отвори ухото. Миризмата на разлагаща се плът привлича насекоми, които са уловени в гениалните капани на кочана. Съберете прашеца на тичинестото цвете, прехвърлете го на женската. Самоопрашването е изключено, тъй като женските цветя се отварят по-късно от мъжките. За яйчника на плодовете природата освободи аморфофалното змийско дърво един ден.

Аморфофал

Как се размножава аморфофал

Можете да размножите растението, като използвате методите, познати на градинаря:

 • Деца. Когато клубените се изкопаят и изпратят за зимно съхранение, се намират деца.Те са отчупени, засадени в контейнери.
 • Чрез разделяне на коренището. През пролетта, веднага щом се появят първите издънки, лукът се изкопава, разделен на части. Корените и пъпките на растежа трябва да останат на всеки фрагмент.

Методът със семена не е рационален. Семената, засети в контейнери с подходящ субстрат, покълват бързо - за 5-10 дни. Трябва да се погрижите за обичайните разсад. Но цъфтежът ще бъде след 5-7 години.

Растителни грудки

Прехвърляне

Докато расте, аморфофалното змийско дърво се трансплантира по метода на трансбордиране. Това се прави в началото на пролетта, когато кълновете едва се появяват. Субстратът е избран със състав за ароидни растения: торф, хумус, листна земя, пясък.

Поетапно описание на процеса:

 • На дъното на контейнера се изсипва дебел слой дренаж.
 • Напълнете наполовина гърнето с пръст, добавете пясък.
 • В средата се поставя грудка.
 • Заспивайте с останалата почва.

След пресаждането растението се полива обилно.

Важно!Капацитетът трябва да бъде 3 пъти размера на клубена.

Болести и вредители

Тропическият "гост" е устойчив на болести и вредители, характерни за цветята. Но от излишната влага се появяват гъбички, червеи и нематоди. Това обяснява защо аморфофал не цъфти. Почвата периодично се дезинфекцира от вредители.

По листата могат да се появят листни въшки и паякови акари - срещу тях се използват инсектициди, както и срещу белези, брадавикови образувания и наранявания.

Изгнилите корени се отстраняват преди зимуване, за да не се зарази цветето с патогенна флора и бактериална инфекция.

Растението аморфофалус е грандиозно цвете, което изненадва и доставя голямо естетическо удоволствие с външния си вид. Ботаниците го смятат за най-голямото цвете в света. Междувременно има компактни вътрешни екземпляри, за които не е трудно да се грижите: поливане, светлина, правилната температура и влажност.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина