Антуриум Андре - домашни грижи

Едно от често срещаните цветя, отглеждани в домашни условия, е Андре Антуриум. Цъфти през цялата година. Но за да се постигне такъв резултат, трябва да се поддържат определени условия.

Как изглежда антуриумът Андре

Anthurium André е вечнозелена многогодишна култура, принадлежаща към Aroids, родното му място е в тропическите райони на Южна Америка.

Когато антуриумът на Андре цъфти, изглежда много красиво

В горската зона на Колумбия и Еквадор епифитите се характеризират с ланцетни овални листа с ярко зелен оттенък, дължината на лъскавата повърхност на дръжката е около 0,3 м. Съцветието й се състои от множество жълти цветя. След известно време, след изчезването на цветето, върху антуриума се образуват оранжеви сферични плодове.

Цветът се счита за условно отровен. Листата и стъблата на антуриума съдържат токсични съединения. Ако попаднат в храносмилателната система, те могат да повлияят неблагоприятно на физическото състояние и здравето на хората или домашните любимци.

Внимание! Токсичността на растението трябва да се помни при избора на стая за инсталиране на саксия, особено ако у дома има котки, кучета или деца.

Характеристики на домашните грижи

Нормалният растеж и развитие на растенията се случва само когато се осигурят благоприятни условия и подходящи грижи.

Температурен режим

Подходящият температурен режим за отглеждане на цветя през лятото е +20 .. + 25 градуса. Ако показанията на термометъра намалят до +18 градуса, процесите вътре в инсталацията се забавят и понякога дори напълно спират.

През зимата, в продължение на 1-2 месеца, антуриумът преминава в състояние на покой, той почива. Собственикът на цветето по това време трябва да го постави в стая, където термометърът отчита приблизително 15 градуса по Целзий. Не твърде горещите условия помагат на растението да образува пъпки и дава възможност активно да цъфти в бъдеще.

Осветление

Цветето не обича пряката слънчева светлина. По-добре е да го поставите близо до прозорците от западната, източната, северозападната и североизточната страна на къщата.

Възможно е да използвате флуоресцентни лампи за създаване на изкуствена светлина в периоди на слаба естествена светлина (обикновено е необходимо през зимните и късните есенни месеци).

Напоителни работи

Водата за цвете трябва да се прекара през филтър или да се превари и да се защити.

Внимание! Позволено е да се използва чешмяна вода, но преди това трябва да се разреждат няколко капки оцет или малко лимонов сок в нея.

През целия вегетационен период може да се използва вода с температура от +20 .. + 22 градуса за напояване на цветето в необходимите количества. Поливането се извършва веднага щом горният слой на почвата изсъхне.

През зимата количеството вода и броят на напояванията намаляват. Малко количество влага или нейният излишък в почвата е еднакво лошо за развитието на цветето.

Саксия, подходяща за антуриум

Влажност на въздуха

Цветята от този вид изискват висока влажност през целия си живот (дори в спокойно състояние).

За да се осигури добър растеж и развитие, се препоръчва всяка сутрин и вечер да се пръска топла вода около издънките. Контейнер или тава с течност до саксиите също ще повиши влажността във въздуха.

Почвата

Почвената смес трябва да осигури преминаването на въздух през себе си.Това състояние съответства на почвата за орхидеи, която може да бъде закупена в специализирани магазини за цветя.

При приготвянето на сместа е необходимо да вземете част от каменния пясък от дъното на реката, няколко парчета натрошена борова кора, иглолистни, торфени и зелени листни почви, както и малка шепа въглища (задължително дърво).

Внимание! Трябва да вземете малък контейнер за цвете, докато наличието на дренажен слой (повече от 3 см) и дупки в стените е задължително.

Подхранване

Хранителните превръзки се прилагат върху почвата на всеки 15-20 дни през вегетационния период. За тези цели напълно подходящи са готовите минерални смеси от магазините.

Кога и как цъфти

Цветя върху растение от този вид могат да се появят през последните месеци на пролетта. Андре може да се похвали с яркочервени цветя, които винаги привличат вниманието.

Антуриум Андре червен - приятелски цъфтеж

Антуриум Андре буквално изненадва с външния си вид в този момент. Като правило дори хората, далеч от отглеждането на стайни растения, обръщат внимание на красиво цвете, те имат желание да отглеждат нещо подобно.

Интересно е! Понякога този вид цветя в Русия се нарича Anthurium Andrianum red.

Подрязване

По време на растежа долните листа отмират и нови листа постепенно растат отгоре. След известно време растенията губят декоративния си вид и се нуждаят от подмладяване.

Собственикът на цветето трябва да отреже върха, запазвайки необходимия брой междувъзлия и след това да го остави да пусне корени във вода или влажна почва. След известно време Андре отново ще зарадва с лъскави листа и красиви цветя.

Как се умножава

Антуриумът се размножава чрез разделяне на големи растения и отделяне на странични клони („потомство“). Това са най-простите методи и обикновено се извършват по време на трансплантация на растения.

Корените трябва да се разделят с остър нож и да се режат с въглен на прах. След като поставите растенията в отделни саксии, поливайте ги много внимателно - те няма да пуснат корени, ако бъдат прекалено напоени.

Друг метод за размножаване е коренирането на стъблото с листа и въздушни корени. Тези стъбла могат да се вкоренят много по-бързо. Но няма толкова много доказателства, че нови храсти на Андре са създадени по този начин.

Възпроизвеждането на антуриум също е възможно от семена, но това е доста сложен процес у дома. Първо, трябва да опрашите цветята и няколко дни преди цъфтежа. За да направите това, разтрийте кочаните с памучен тампон или четка няколко пъти.

Внимание! Ако има две или повече растения, кръстосаното опрашване е най-добрият вариант.

Процедурата за ръчно опрашване се извършва 2-3 пъти в продължение на няколко дни. След опрашването е необходимо да се изчака образуването и узряването на плодовете, образувани върху кочаните. След това трябва търпеливо да изчакате узряването на антуриума от 9 месеца до една година.

Зрелите семена трябва да бъдат засадени незабавно и пулпът да бъде отстранен, тъй като скоро ще поникнат. След 7-14 дни ще се появят кълнове.

Прехвърляне

По-добре да бъдете внимателни, когато пресаждате стайни цветя. Можете да трансплантирате антуриум Андре само ако е абсолютно необходимо. Например, ако саксията вече е тясна, или по време на размножаване.

Размножаване чрез разделяне на храста

Антуриумът расте добре в широки и ниски саксии, на дъното трябва да има дебел дренажен слой. Когато избирате нов контейнер, това не трябва да се забравя. Когато пресаждате, трябва да задълбочите растението, като обърнете внимание на корените и листата му. След пресаждането на Андре той трябва да бъде вързан за дървени колчета, за да не се счупят издънките.

Важно! Най-добрата почва за антуриум е смес от почва от гора, блатен мъх и чимове.

Вредители и болести

Различни вредители и болести могат да попречат на нормалното развитие и растеж на растението. Основните вредители на антуриума са червените паяци и скалните насекоми.Справянето с тях не е лесно и не е много ефективно. Редовното поливане и пръскане с топла вода е отлична предпазна мярка срещу вредни насекоми.

Цветята често се разболяват поради неадекватни грижи или неподходящи условия. Основните заболявания са:

  • Кореново гниене. Най-честите причини за гниене са ниските вътрешни температури и честото преовлажняване на почвата.
  • Антракноза. Симптомът на това заболяване е сух кафяв връх върху листа, който първо кара листата да изсъхнат напълно и след това води до изчезване на цялото растение. Много е трудно и понякога невъзможно да се излекуват растенията от това заболяване. Опитните градинари препоръчват пръскането на фунгициди като предпазна мярка.

В допълнение, Андре антуриум може да бъде засегнат от гниене на стъбла, ръжда, брашнеста мана. Всички тези заболявания се разпознават най-добре на ранен етап - в този случай лечението със системни фунгициди може да даде положителен резултат.

Антуриум Андре е доста причудливо растение, което обича добрата грижа. Понякога цветето може да изгние, да се разболее или да вреди. За да се предотврати това, растението трябва да се грижи правилно. Но всяка работа се възнаграждава. Всеки, който постигне цъфтеж от антуриум, никога няма да съжалява, че има такова цвете у дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина