Антуриум - домашни грижи: трансплантация

Антуриумът може да се нарече най-популярната екзотика, която се отглежда в Русия. Това се дължи не само на шикозния външен вид, изобилието от сортове (най-популярният е познатият на всички червени цветя), относителната непретенциозност в сравнение с други екзотични растения, както и огромен брой народни признаци. Хората наричат ​​това цвете „мъжко щастие“. Антуриум цвете, домашни грижи, трансплантация не са твърде трудни. Основното нещо е да знаете определени правила.

Причини за трансплантация на антуриум

Трансплантацията на цвете може да се случи по различни причини: след покупка, трансплантация на обрасло растение, както и смяна на контейнера за цвете след заболяване. В зависимост от причината за промяна на местоположението на централата, трябва да се спазват определени правила.

Антуриум: трансплантация

След покупката

След покупката антуриумът трябва да бъде трансплантиран незабавно, максималният период на съхранение за предишния контейнер е не повече от 5 дни. Той не е от растенията, които могат да чакат. Как да трансплантирате антуриум след покупка:

 1. Премахнете всички съществуващи дръжки.
 2. Извадете растението от саксията, в която е израснало в магазина.
 3. Отървете се от почвата, в която е израснало цветето, отърсете корените, доколкото е възможно, като същевременно не ги увреждате.
 4. Третирайте корените с "Fitolavin". Това е отличен биофунгицид, който е безопасен. Той дезинфекцира кореновата система, предотвратявайки появата на гъбични заболявания.
 5. На дъното на новата саксия се изсипва добър дренажен слой (25% от общия обем на саксията). Разширената глина е най-подходяща. Върху него се полага слой сфагнум. Освен това цвете вече е изложено.
 6. Кухините се запълват с подготвена почва, така че точката на растеж да се намира на едно ниво с горния слой на почвата.

Прехвърляне след покупка

Първото поливане се извършва в зависимост от температурата в стаята. Ако там е достатъчно топло, тогава можете веднага да поливате растението, но в хладна стая си струва да изчакате един ден, така че наранените корени, преместени на ново място, да свикнат малко с промяната на обстановката.

Важно!Тъй като всички части на антуриума съдържат отровен сок, работата по трансплантацията му винаги трябва да се извършва с гумени ръкавици, за да се избегнат изгаряния на кожата.

Планирана трансплантация

Основните причини за планирана трансплантация са:

 • херметичността на саксията, когато корените са напълно преплетени със земна бучка;
 • неправилно подбран състав на субстрата, поради което антуриумът не може да расте и да се развива нормално.

В зависимост от причината, трансплантацията се извършва или чрез прехвърляне в нова, по-просторна саксия със запазване на земната кома, или чрез почистване на корените от старата почва и засаждане на цветето в нова хранителна смес.

Важно! Възрастните активно цъфтящи растения трябва да се трансплантират в нова саксия веднъж на около 3 години. Всичко зависи от условията на растеж, развитие и възраст на растението.

Фактът, че е необходима трансплантация, се посочва от корените, които гледат отгоре от саксията и също така си проправят път през дренажния отвор.Това се дължи на факта, че корените не намират място и храна вътре в земната кома и избухват, надявайки се да ги получат отвън.

За да се предотврати повреждането на цветето по време на трансплантацията, то се полива обилно преди започване на процедурата. Това ще направи почвата по-мека и по-лесно да падне от саксията. Ако контейнерът е направен от пластмаса, можете да опитате да го набръчкате малко, така че почвата да се отдалечи от стените и за производителя е по-лесно да премахне цветето.

Преди засаждане в нова саксия е необходимо да се излее слой дренаж, върху който трябва да се постави слой прясна почва. Растението внимателно се прехвърля там, останалите кухини се запълват с пръст.

Буен антуриум

Ако саксията не е много по-голяма от саксията, в която преди е растял антуриумът, тя скоро ще цъфти. Струва си да се даде предпочитание на такива контейнери, в които дълбочината е приблизително равна на диаметъра. Ако съдът е твърде широк, антуриумът няма да цъфти скоро. Първоначално той ще изгради кореновата система, като оплита пръстта на земята, доколкото е възможно, едва след това ще обърне внимание на земната част и ще изхвърли дръжките.

Последният етап на трансплантацията ще бъде уплътняване на почвата. Това трябва да се прави внимателно, без да се докосват нежните корени. Най-горният слой трябва да се поднови, отново да се полива растението и да се мулчира със сфагнум, за да се намали количеството изпарена течност.

Смес от антуриум

Присаждане на болно растение

Производителят на цветя трябва да се притеснява, че почвената смес не е подходяща за цветето, ако:

 • появяват се петна по стъблата и листата;
 • листата изсъхват, започват да пожълтяват, техният тургор се губи;
 • растежът и развитието се забавят, цъфтежът не настъпва.

Проблемът може да бъде всичко: излишък или липса на влага в субстрата, неговият недостиг, появата на вредители, болести или патогенни бактерии. В такива случаи трябва да трансплантирате антуриума и да му осигурите грижи в бъдеще. Как правилно да трансплантирате антуриум в случай на заболяване, инструкции стъпка по стъпка:

 1. Антуриумът се полива и внимателно се отстранява от саксията.
 2. Старата почва се отстранява възможно най-много, корените се изследват внимателно.
 3. Ако корените започнат да гният, изгнилите участъци се изрязват на здраво място, разфасовките се поръсват с натрошен въглен или се обработват с дезинфектант.
 4. Обработва се наземната част: съцветията се отстраняват заедно с дръжките, отрязват се всички жълти и сухи листа, това ще помогне на растението да се възстанови по-бързо след заболяване.
 5. Растението, в корените на което е открито гниене, трябва да се третира с фунгицид.

Съвет! По-добре е да изберете нов контейнер за трансплантация, но ако това не е възможно, е необходимо да се дезинфекцира старата саксия, така че върху нея да не останат следи от бактерии. Почвата трябва да бъде напълно променена.

Болен антуриум

Условия за трансплантация на цвете "мъжко щастие"

Планираната трансплантация на антуриум се извършва най-често в края на зимата - началото на пролетта, когато цветето почива преди началото на активния вегетационен период.

Можете ли да трансплантирате по време на цъфтежа? По време на цъфтежа не си струва да се пресажда без нужда от пресаждане. Но ако цветето е болно, тогава трябва да се отрежат дръжките и да се извърши процедурата.

Подготвителен етап

Всичко, което е необходимо за подготвителния етап, е правилно подбрана саксия, почва, дренаж и самото растение.

В коя саксия да засадите антуриум

Не трябва да избирате просторна саксия, по-добре е да се спрете на тези, в които кореновата система ще влезе напълно, но контейнерът няма да е твърде широк и дълбок. Големите пространства не трябва да остават, в противен случай развитието на зелената част ще се забави и цъфтежът няма да настъпи дълго време.

Какъв вид почва е необходима

Антуриумът е цвете, което ще се чувства добре само в много рохкав субстрат.Ето защо, дори когато купувате почва, предназначена специално за тези растения, си струва да добавите към нея перлит или някакъв друг бакпулвер. Оптималната почвена смес трябва да осигурява достъп на кислород и да преминава добре водата.

Внимание! Ако сгрешите с избора на почва, цветето ще започне да изсъхва, пожълтява, растежът и развитието му ще се забавят и младото растение може изобщо да умре.

Има различни варианти на сместа, в които се препоръчва да се трансплантира антуриум.

Първият:

 • готова смес за засаждане на орхидеи;
 • натрошен въглен;
 • малко тревна площ.

Вариант на самостоятелно приготвен състав:

 • сфагнум;
 • торф;
 • кокосови влакна.

В този случай всички компоненти трябва да се смесват в равни пропорции.

Съвет! Горният слой на почвата, взет от смърчова гора, също е подходящ за обновяване на почвата. Но такава смес трябва да се дезинфекцира с разтвор на манган.

Как да обработим корените на цвете

Когато трансплантирате възрастно високо растение с голям брой въздушни корени, процесът на обработка може да бъде сведен до минимум или изобщо да не се извършва. За трансплантация на здраво растение за възрастни по метода на трансбордиране не е необходима допълнителна обработка.

Когато се пресажда след придобиване на цвете или ако растението не харесва почвата, корените трябва да се почистят и държат в разтвор на калиев перманганат. Можете да използвате всеки друг дезинфектант от специализиран магазин. Ако корените трябваше да се режат, най-често точките на среза се поръсват с натрошен въглен.

Как да трансплантирате антуриум у дома: инструкции стъпка по стъпка

Как да трансплантирате антуриум у дома:

 1. Преди да презасадите антуриум, трябва да подготвите нова саксия, почва, дренаж, вода.
 2. От една саксия в друга, цветните гънки, тоест земната бучка се прехвърлят напълно в нов съд.
 3. В дъното на новия съд трябва да има дренажен слой, върху който трябва да се разположи слой от подготвена почва.
 4. Получените кухини се запълват с останалата почва.
 5. Земята е малко уплътнена.

Можете също така да смените горния слой, но го направете много внимателно. След това отново полийте цветето и отгоре сложете слой мулч.

Характеристики на трансплантацията "мъжко щастие" след покупка

След покупката трябва почти веднага да засадите мъжко щастие, колкото по-бързо, толкова по-добре. Това цвете не се нуждае от време, за да се аклиматизира в нова стая.

Точките за прехвърляне са еднакви, но е по-добре да се отърсите от старата почва и да проверите корените за повреди. Ако храстът е закупен през периода на цъфтеж, дръжките трябва да бъдат отрязани и все още да се трансплантират.

Антуриум в магазина

Как да засадите антуриум чрез разделяне на коренището

За процедурата ще ви трябва:

 • остър дезинфекциран нож;
 • специално подготвен субстрат;
 • дренаж;
 • саксии за млади растения.

Засаждането и по този начин подмладяване на храста не е никак трудно. Как да засадите антуриум чрез разделяне на коренището:

 1. Внимателно извадете цветето от саксията, без да увреждате кореновата система.
 2. Отрежете дръжките и стъблата, които са твърде дълги, но запазват въздушните корени.
 3. Части от коренището, заедно с багажника и листата, се отрязват внимателно и се трансплантират в нови саксии. Всички разфасовки се обработват с въглен.

Интересно! Ако нямате под ръка въглища, можете да използвате смляна канела. Освен това има някои антисептични свойства.

Използвайки този метод, можете да възпроизведете антуриум точно у дома, да засадите цвете по този начин е лесно и вече отгледаните растения да се дават на приятели и роднини. Цветът за подарък, според знаците, носи дори повече благополучие в къщата от това, закупено в магазин.

Отделени части от коренището

Трансплантирани грижи за антуриум

Грижата за цвете не е трудна. Всичко е почти същото като при растение за възрастни.

 • Поливане

Поливането се извършва, когато почвата изсъхне.Най-горният слой може да бъде покрит с естествен материал, за да се намали изпарението на влагата.

 • Подхранване

Подхранването се купува в цветарски магазин. Торенето се извършва веднъж на 2 седмици. Минералните вещества се редуват с органични.

 • Външни фактори

Светлината трябва да е ярка, разсеяна. Антуриумът е жител на тропиците, следователно условията за отглеждане на тази екзотика трябва да бъдат подходящи. Влажността трябва винаги да е висока; по-добре е да поставите чиния с вода, мокра експандирана глина до саксията или да си купите овлажнител. Температурите през лятото могат да достигнат + 28 ° С, през зимата - около + 20 ° С.

Трансплантацията на антуриум и грижите са лесни процедури. Но техните правила трябва да бъдат известни на производителите на цветя, които са решили да започнат да отглеждат тази красива екзотика. Добре е, когато растението е здраво, трансплантацията е планирана и след него цветето се развива по-интензивно, цъфтежът става по-ярък и продължителен, а зеленината радва със сочна зеленина. Селекция от няколко растения от различни сортове винаги ще създаде добро настроение и ще украси всеки интериор.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина